Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újabb csata a brit síoktatók és a franciák között

2014.03.05. Bata Attila

A külföldi (főleg brit) síoktatók és a francia hatóságok közötti háború már évek óta zajlik. A francia síoktatók minden eszközzel igyekeznek megnehezíteni a külföldiek munkavállalását a francia hegyekben. A múlt héten hét brit oktatót tartóztattak le a sípályán, közülük hármat fogdába is zártak.
Kívülről nézve mindkét felet meg lehet érteni. A britek az Unió tagjai, szabad munkaerő piac, elvileg ugyanazokkal a feltételekkel lehetne dolgozni bármelyik államban. A franciák, a többi országhoz hasonlóan, pedig védik a saját érdekeiket. Ha a külföldi síoktatók elveszik előlük a munkát és a pénzt, akkor ezt nem nézik jó szemmel. Adott tehát a feloldhatatlan konfliktus, innentől pedig tényleg részletkérdés, hogy a franciák mikor mit találnak ki a külföldiek ellehetetlenítésére.

Múlt hét kedden Megeve síterepén a pályáról vitték el a rendőrök Simon Butlert, az egyik helyi síiskola vezetőjét és hat alkalmazottját. Közülük hármat, Butlerrel együtt, éjszakára a fogdában is benntartottak. A reakciók a fent említett szempontok miatt teljesen kiszámíthatóak voltak. A britek arról írtak, hogy meghurcolták a síoktatóikat, pályán, a tanítványok szeme előtt vitték el. Az egész éjszakát egy hideg és büdös cellában, egy koszos pléden töltötték. Aztán másnap, mint a bűnözőket, szirénázó rendőr kocsikkal vitték a bíróságra. A hírek szerint Butler további 15.000 eurós pénzbüntetést és akár féléves börtönbüntetést is kaphat illegális oktatásért, valamint néhány külföldi alkalmazottjának illegális alkalmazásáért.

Teljesen szokatlanul és eddig példa nélküli módon a londoni francia nagykövetség is megszólalt az ügyben. Közölték, hogy Mr. Butler már évek óta illegálisan oktat Franciaországban, ezért 2004-ben még 10.000 eurós büntetést is kapott. A megfelelő minősítést (Euroteszt) azóta sem szerezte meg, ezért tavaly ismét megbüntették.

A francia (ESF) síoktatók még a körforgalomban is ott vannak :) (Kép: http://www.lefrancophoney.com)
A francia (ESF) síoktatók még a körforgalomban is ott vannak :) (Kép: http://www.lefrancophoney.com)
Ugye normális esetben egyszerű lenne kideríteni, hogy most van papírja vagy nincs? Papírja, vagyis képesítése természetesen van. A francia rendőrök a brit oktatók szövetségétől (BASI) megkapták az információkat, amelyből kiderül, hogy Butler és társai Level 2, illetve Level 3 képesítéssel rendelkeznek. Igen, de a franciáknak Level 4 kell, amelyben benne van a hírhedt Euroteszt is.

A franciák, főleg a külföldiek esetében, ragaszkodnak ehhez a teszthez. A teszt lényege, hogy néhány alpesi versenyző lejön egy FIS szabályoknak megfelelő óriás-műlesikló pályán, az eredményüket átlagolják. Majd ehhez képest kell a síoktatóknak bizonyos határidőn belül (férfiaknak 18%, hölgyeknek 24%) teljesíteniük a pályát. A teszt (majdnem) teljesíthetetlensége és (teljesen) értelmetlensége állandó vitatéma, mindenesetre a franciáknak jó kifogás arra, hogy távol tartsák a külföldi konkurenciát.

Ehhez is kell Euroteszt? (Kép: ESF Courchevel)
Ehhez is kell Euroteszt? (Kép: ESF Courchevel)
Franciaországban körülbelül 25.000 képesített síoktató van, ebből hétezren dolgoznak az egész hadviselésben élen járó állami síiskolánál, az ESF-nél. Ehhez képest szezononként 300-350 brit síoktató dolgozik, amely tényleg „veszélyesen” nagy szám egy olyan nemzetnek, amely a síoktatói még egymást is képesek beperelni a munka miatt. A "meghurcolt" Butler síiskolája szezononként körülbelül 2000 vendéget oktat, a letartóztatásának napján 96 tanítványuk volt, a vendégeik jelentős része brit állampolgár.

Mit hoz a jövő? A franciáknak túl sok mindentől nem kell tartaniuk. A brit kormány nem fog látványosan lépni a külföldiek munkavállalásának francia korlátozása ellen. Főleg most, amikor náluk otthon sokan ugyanezt követelik a kelet-európai és egyéb bevándorlókkal szemben. Ellenben jöhet a professional card a síoktatóknak, amelyet a britek és franciák, valamint 9 további európai ország közösen próbál kidolgozni már évek óta. Ez lenne az egységes engedély az európai hegyekbe, akár már a 2014/2015-ös szezontól.

KOMMENTEK
huligan | 2014.03.05. 14:09
Jó reklám... :)
jóska63 | 2014.03.06. 08:44
egyáltalán nem hülyeség, hogy pályában kell menniük!!! kiderül ki hogy áll a sín, és tud-e ott kanyarodni ahol akkar
minerel | 2014.03.06. 21:58
Annak már anwärter korában illene kiderülnie :-)

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.