Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újdonságok Chopokon: sikló és hóágyúk (1. rész)

2012.11.22. Bata Attila

Újdonságok Chopokon: sikló és hóágyúk (1. rész) Annyi újdonság lesz az idén az Alacsony-Tátrában, hogy kénytelenek vagyunk három részre bontani a beszámolónkat. Ennél nagyobb gondunk sose legyen. Az idén 44 millió eurót (kb. 12,4 milliárd forint) költenek a fejlesztésekre, amely hatalmas összeg, még az Alpokban sem jellemző ez a nagyságrend.
A kulcsszavakkal már minden Chopok-rajongó tisztában van: új funitel (24 fős) az északi oldalon, új kabinos (15 fős) a déli oldalon, siklóvasút (Twinliner) az északi részen és egyéb beruházások (hóágyúk, szálloda felújítás, új részleg az aquaparkban stb.) az idei fejlesztések. Ezek közül most az utóbbi kettővel foglalkozunk.

Az természetes, hogy a stabil kapcsolat a két oldal között minden mást elhomályosít, de az új funitel lifthez valahogy el is kell majd jutni, és ennek egyik módja lehet az új siklóvasút, amit a helyiek Twinliner-nek neveztek el. Az új funitel alsó állomását legegyszerűbben a Zahradky-tól induló hatszemélyessel (B2) érhetjük el, ezt néhány évvel ezelőtt építették a funitel kiszolgálására. A másik közvetlen mód elmenni Biela Pút-ig, onnan a négyszemélyes lift, majd felszállni az új siklóra.

A sikló 1225 méterről indul, és 1349 méterre érkezik, egyetlen kabinjában ötvenen férnek el. A síterep adatai szerint az ötperces utakkal közlekedő sikló óránként 324 utast tud szállítani mindkét irányban összesen.

Ez nem egy óriási kapacitás, de a funitelhez fentről is könnyen oda lehet csúszni, a siklóvasút pedig valószínűleg sláger lehet a nyári szezonban is. A 360 méter hosszan megépített pályát (Biela Pút / Koliesko - Priehyba) 26 oszlop tartja a levegőben.

A lifteken kívül még egyéb fejlesztések is belefértek ebbe a hatalmas összegbe. A funitel alatti Pretekarska (1b) pályát teljes hosszában (550 méter) beépítették hóágyúkkal. Ezzel a fejlesztéssel az északi oldal pályáinak már 80,5%-a (több, mint 20 km) lett hóágyúzható.

A chopoki Grand Hotel szobái és konferenciaterme is megújulnak, valószínűleg ezzel a jól fizető konferenciaturizmust szeretnék megcélozni. Néhány éve már a magas-tátrai Csorba-tó is a TMR érdekeltségébe tartozik, itt a sípályák közvetlen közelében található FIS szállodát újítják fel teljesen. Szintén TMR érdekeltség a Poprádhoz közeli Tatralandia aquapark, itt egy új fedett részleg épül. A pálmafákkal beültetett rész érdekessége, hogy a tető átengedi a napsugarakat, így télen is lehet majd napozni a fedett részen. A trópusi kialakítású helyiségben állandóan 30 fok körül tartják majd a hőmérsékletet.

A következő részben a déli oldalon nézünk körül.

KOMMENTEK
RM | 2012.11.22. 09:32
Ezzel a siklóval azt is megoldották szerintem, hogy nagyon szeles időben (ami azért Chopokon nem ritka) a terep alja "átjárható". Nagyon ígéretesek a fejlesztések, csak a jó hideg, havas idő is legyen meg hozzá. ;-)
Pantherophis | 2012.11.22. 11:07
Kissé komplikáltan, de eddig is át lehetett jutni szélben is (álló ülőliftek esetén) az Otupné oldaltól a Záhradky-ig: ehhez a C4-es, majd kis keresztbe csúszás után a C3-as tányérost kellett igénybe venni. Természetesen a siklóval egy sokkal egyszerűbb lesz:)
Skyman | 2013.02.17. 00:06
A B1 és B2-es 6 személyes ülőliftek sajnos nem bírják a hétköznapi tömeget sem felhordani a hegyre, 8 - 15 perceket kell sorbanállni előttük hétköznap. Az új funitel és a déli új kabinos felvonó nagyon jók, de ezekhez fel is kell jutni valamivel, ez pedig nem teljesen megoldott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Holiday Village Tatralandia csillagcsillagcsillagcsillag
A Holiday Village Tatralandia üdülőfalu bungalókat és apartmanokat kínál Közép-Európa legnagyobb aquaparkjának szomszédságában, 15 km-re Jasnától. Sorház jellegű házakban 4-5 fős apartmanok, illetve különálló 3-5 fős és kétszintes 7-8 fős faházak foglalhatók.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Vila Horal
A Vila Horal Demänova falu szélén található, Jasná sípályától kb. 10 km-re. A Vila Horal összesen 6 csendes, stílusosan berendezett apartmant kínál, egyenként 4-5 személy részére. Az egész házban ingyenes WIFI internet használható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Jasná Deluxe Faházak csillagcsillagcsillagcsillag
Luxus faházak a Zahradky ülőlift alsó állomásának közvetlen közelében, a sípályák mellett. Igényesen és modernül berendezett standard és deluxe 4-6 fős apartmanok önellátással!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.