Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újra tél! Fél méter hó hullhat az osztrák és szlovén hegyekben

2022.01.04. Bata Attila

Hamarosan véget ér a meglehetősen enyhe időjárás Európában, és holnaptól a lehűléssel együtt a havazás is megérkezik az Alpok és Dél-Európa hegyeibe.
Vogel tegnap. 1515 méteren 76 cm vastag a hó a meteorológiai állomás mérése szerint
Vogel tegnap. 1515 méteren 76 cm vastag a hó a meteorológiai állomás mérése szerint
A síterepek kiböjtölték az elmúlt napok időjárását. December 28-án még rengeteg csapadék hullott az Alpokban, a legmagasabb részeken kb. félméteres hó, azonban lentebb már eső lett belőle. Utána pedig beköszöntött a korai tavasz és sorra dőltek meg a napi melegrekordok Franciaországtól hazánkig.

Kedden már megkezdődik a változás. Időrendben a nyugati részekről (Franciaország) kelet felé (Ausztria) terjeszkedik a havazás, és úgy tűnik, hogy a végére ad ki magából a legtöbbet. A francia-olasz határ környékén a magasabb részeken 15-25 cm friss havat hozhat január első téltámadása.

Az osztrák és szlovén hegyekben azonban 30-50 cm összejöhet csütörtökig

Ausztriában ma még a vihar előtti enyhe időjárás lesz a jellemző, több helyen esővel. Estére azonban megérkezik a hidegfront, és a déli nedves légtömegekkel keveredve szerdán országos havazást hozhat Ausztriára, akár 500-1000 méter közötti hóhatárral. Másnapra a térképen jelzett mennyiségű havazás várható, az Arlberg és a Hohe Tauern régió akár 30-50 cm friss havat kaphat.
A csütörtökre várható 24 órás friss hó mennyisége
A csütörtökre várható 24 órás friss hó mennyisége
A mediterrán ciklon Szlovéniában is síelőknek tetsző dolgokat művel. A Júliai-Alpok magasabb részein és a Karavankák egyes részein 50 cm körüli értékeket várnak. Az alacsonyabb hegyekben is 20-30 cm friss havat kaphatnak a szlovén pályák. Érdekesség, hogy az elmúlt napokban a Júliai-Alpokban melegebb volt, mint a tengerparti, ködbe burkolózott településen, Portorozban. Ennek ellenére továbbra is elég vastag a hótakaró a hegyen (lásd a fenti képen).

A hideg csütörtök estére hazánkba is megérkezik. Várhatóan újra indulhatnak a hóágyúk, így Eplényben egy újranyitás valamikor a hétvége folyamán teljesen elképzelhető.
KOMMENTEK
Garajc | 2022.01.04. 02:21
További jóhír, hogy Kaninból már át lehet sielni Sella Nevea-ba is!!

A határátlépés feltételei: oltott/gyógyult állapot és PCR-vizsgálati tanúsítvány (48 óránál nem lehet régebbi) vagy antigén gyorsteszt (nem lehet 24 óránál régebbi!) A Sella Nevea síbérleteket is fel kell mutatni az átkelésnél!! (Elővétel: https://snowitexperience.com/skipas...s/sella-nevea?productType...

COVID-19 tesztelési helyszínek a szlovén oldalon:
https://www.soca-valley.com/en/soca...-valley/news/202106011151...

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hotel Bohinj
Bohinj legújabb, modern és alpesi építészet egyvelegét adó szállodája 2021-ben megnyitotta kapuit, pár lépésre a Bohinji-tótól, 5 kilométerre a Bohinj-Vogel nagyikabonos liftjének alsó állomásától. Wellness: fűtött kint medence, szaunák, panorámás pihenő, sókamra, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (2)
Bohinj ECO Hotel csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Szlovénia egyik legszínvonalasabb és legenergiatakarékosabb szállodája Bohinjska Bistrica üdülőtelepülésen, Vogel síterepétől 11 km-re. A szálloda vendégei ingyenesen használhatják a hozzá tartozó aquaparkot!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Aparthotel Triglav
Teljesen felújított apartmanház a Stara Fuzina faluban, a Bohinji-tó partjától légvonalban 600 méterre, a Voglre vezető kabinos lifttől pedig 5,5 kilométerre. Ellátás: reggeli, de az épületben egy á la carte étterem is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.