Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Drága Szlovákia, üres pályák a Magas-Tátrában

2009.01.28. Bata Attila

Drága Szlovákia, üres pályák a Magas-Tátrában Egyre kevesebb a síelő a magas-tátrai pályákon. Világgazdasági válság és túl erős euró miatt nagyon megdrágult a téli vakáció Szlovákia egyik legfontosabb turisztikai régiójában. Főleg az eddig nagy számban érkező lengyelek maradnak otthon, vagy utaznak inkább tovább Ausztriába.
Azt már novemberben sejteni lehetett, hogy a hatalmas bevételt jelentő orosz turisták az idei ünnepek alatt elkerülik a Magas-Tátrát. Ez már akkor biztos volt, amikor az legtöbb orosz turistát beszervező utazási iroda törölte kínálatából a magas-tátrai utat, még a weboldalukról is leszedték a szlovák ajánlatokat. A borúlátó várakozások beigazolódtak, egyes vélemények szerint 80 százalékkal kevesebb orosz töltötte az ortodox karácsonyt a Magas-Tátrában, mint egy évvel korábban.

Az oroszok távolmaradásának több oka is volt. Az előző két évben egyáltalán nem volt hó a Magas-Tátrában az ünnepek alatt, amely komoly csalódást okozott az utazásszervezőknek. Időközben Szlovákiába is vízumot kellett váltani és fizetni az orosz turistáknak, tehát ez az előny is eltűnt az osztrák terepekkel szemben. Ehhez jött még, hogy a válságtól tartó osztrákok komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a vélhetően kevesebb orosz visszatérő vendégeikhez újakat is csábítsanak, pl. Szlovákiából.

Valószínűleg sokkal nagyobb csalódást jelent a lengyel és a cseh vendégek számának visszaesése. A cseh korona is megkezdte süllyedését az euróhoz képest, de sokkal rosszabbul jártak a lengyelek, akik az utóbbi időben szinte eltartották a tátrai sípályákat. A csorba-tavi mentőszolgálat szerint idén januárban feleannyian voltak, mint tavaly. A lengyelek is inkább otthon síelnek, hiszen ott majdnem a felébe kerül egy síbérlet, mint Szlovákiában, vagy ha már felkerekednek síelni, akkor meg sem állnak Ausztriáig, ahol ugyan többet kell fizetni a síelésért, de a szolgáltatások színvonala is magasabb.

Január 10. óta mintha eltűntek volna a vendégek a tátrai pályákról és szálláshelyekről. Tavaly ilyenkor még harmincezer jöttek ide síelni egy erősebb napon, és abból nyolcezren a helyi szállásokon töltötték az éjszakát. A szállásadók 40-50 százalékos forgalomcsökkenésről beszélnek az idén, sok helyen kénytelenek voltak csökkenteni az árakat, vagy ingyenbérlettel csalogatni a vendégeket. Vélhetően az sem tesz jót a forgalomnak, hogy számos síterep és szálláshely eredetileg főszezoni árakat hirdetett egész januárra, és csak a vendégek elmaradása esetén csökkentik ezeket. Ausztriában ezzel szemben már a szezon elején lehet foglalni az előre meghirdetett olcsóbb januári szállásokat és a hozzátartozó síbérleteket.

Arról nincs hír, hogy a magyarok száma mennyivel esett vissza a Magas-Tátrában, de vélhetően nem olyan drasztikusan, hiszen az utóbbi években már csak a nyári időszakban látogattunk ide tömegesen, már nem játszunk komoly szerepet a téli idényben, kivétel a március 15. körüli időszak, amikor szinte csak magyar szót lehetett hallani régen. Valószínűleg ez az idén nem így lesz, az anyagi és politikai okain kívül az is közrejátszik benne, hogy az idén március 15. vasárnapra esik.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.