Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Végéhez közeledik a hosszú dél-amerikai síszezon

2024.09.26. Bata Attila

Az idén remek szezont zárnak a dél-amerikai síterepek, a szokásosnál jóval többet lehetett síelni és a hóviszonyok is kedvezőek voltak, főleg a szezon második felében. Több helyen még októberben is nyitva tartanak, amely ahhoz hasonló, ha egy alpesi síterep áprilisig kitart az északi féltekén.
Valle Nevado tavaly
Valle Nevado tavaly
A környékünkön lassan nyitnak a gleccserek, ezzel egyidőben Dél-Amerikában szépen lecseng a síszezon. Argentínában az ország legnagyobb síterepe, Catedral még most is a pályák 75%-át üzemelteti, a hóvastagság pedig 50 és 180 centiméter között alakul. Cerro Bayo a mostani hétvégéig már hosszabbított, Chapelco pedig még mindig 323 cm havat mér a csúcson, így itt az október 13-i hétvégén zárnak.
La Parva augusztusban
La Parva augusztusban
Chilében hasonlóan alakulnak a körülmények. Délben már tavaszias körülmények között lehet síelni, de reggelre még visszatérnek a fagyok és akad még bőven hó a pályákon. Az ország legnagyobb síterepén, Valle Nevado, az idei szezonban eddig összesen 670 cm hó hullott, ezt a mennyiséget sok európai síterep elfogadná. A szezon végére is marad ebből a hómennyiségből. Igaz, a helyi szállodák folyamatosan zárnak be, az utolsó már október 13-án. A szezont október 20-ig meghosszabbították, így az utolsó héten a helyiek még csúszhatnak egyet.
El Colorado
El Colorado
A helyi Három-völgy másik két síterepével (La Parva és El Colorado) közel 100 kilométernyi pálya síelhető még a régióban, amely valószínűleg a legtöbb most a világon. Az említett két síterep október 6-án zár. Az egyik legismertebb helyi terep, Portillo, a múlt hétvégén fejezte a jubileumi, 75. szezonját. A szezon egyik kellemes meglepetése lehet Corralco, ahol még nem jelentették be szezon végét, de a tekintélyes hóvastagság miatt (90-180 cm) sokan novemberi zárásban reménykednek.
Cerro Bayo tegnap
Cerro Bayo tegnap
A már említett Valle Nevado május utolsó napján nyitott egy hatalmas havazás után. A kezdeti hétvégi üzemmód után június 21. óta folyamatosan üzemelnek. Eddig több, mint 300 ezren érkeztek, ez kb. az összes chilei síelő harmada. A vendégek közel 90%-a külföldről érkezett, sokan kihasználták, hogy néhány nemzetközi síbérlet ide is érvényes. A népszerűséget mutatja, hogy idén szeptemberben a chilei üdülőhelyeken hasonlóan alakultak a szállásárak a tavalyihoz képest, kivétel a síterepeken, ahol 37%-kal kellett többet fizetni.

Sajnos a dél-amerikai szezonból nem lehet következtetéseket levonni az előttünk álló európai szezonra, de hasonlóval itt is kiegyeznénk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.