Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nagyobb havazás érkezik az Alpok délnyugati részére

2016.12.19. Bata Attila

Holle Anyó sztrájkol, hetek óta hiánycikk a kiadós havazás az Alpokban. A novemberi méteres havazásokból már semmi sem maradt meg az alacsonyabb részeken. Jó hír, hogy a következő napokban nagyobb havazás várható. Az már kevésbé jó, hogy tőlünk kissé messze, a Nyugati Alpok déli oldalán.
Hétfőről keddre virradóra érkezik meg a csapadék legnagyobb része az Alpok nyugati oldalára, annak is a déli részére. Mivel már hetek óta nem hullott tekintélyesebb mennyiségű hó az Alpokban, bennünket kissé bosszanthat, hogy a mostani havazás is nagyjából arra a régióra jut, ahol november végén már méteres havakat mértek.

Az a hó azonban már szinte teljesen eltűnt 2000-2200 méter alatt, az ennél alacsonyabb részeken most csak a hóágyúknak köszönhetően lehet síelni az Alpokban.

A keddi előrejelzés, itt a piros, hol a piros?
A keddi előrejelzés, itt a piros, hol a piros?
A havazás már vasárnap este megkezdődött az Alpok keleti oldalán, vagyis az osztrák hegyekben hullott egy kevés mutatóba. A havazás fokozatosan délnyugatnak tart és az előrejelzések szerint olasz Piemonte tartomány déli része ígérkezik a leghavasabb régiónak. Szerdáig, 1500 méteres magasság felett akár 1 méter hó is hullhat Liguria régió hegyeiben (Alpi Marittime).

Linguria. hétfő esti riasztás a hóhelyzet miatt
Linguria. hétfő esti riasztás a hóhelyzet miatt
Francia meteorológusok azt várják, hogy a havazásból jut a dél-francia hegyekbe is, ide 30-50 centiméter havat jósolnak szerdáig.

Sajnos az Alpok északi oldala és az osztrák hegyek felett egy anticiklon húzódik, amely keményen tartja magát már hosszú ideje. Csapadékot nem ad, de legalább elég hideg van a hóágyúzáshoz. A jelenlegi előrejelzések szerint nagyon kevés az esély komolyabb változásra karácsonyig.

Addig is bízzunk a hóágyúkban, amelyek idén is megmentik a karácsonyt a síterepeken. Hiába a zöldes-barnás hegyoldalak, a magasabban fekvő és/vagy hóágyúzható síterepeken lesz hó a pályákon. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.