Menü ≡

Vegyes képet mutat a szezon a hazai síközpontokban

2013.03.23. | Szerző: MTI
Eltérően alakul a látogatottság az idei szezonban a nagy hazai síközpontokban. Egy rövid összefoglaló az idei szezonról Eplényből, Bánkútról, Mátraszentistvánból és Kékestetőről.
h i r d e t é s
Az eplényi Nordica Síaréna látogatóinak száma a fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen nőtt: míg tavaly 35 ezren, addig idén 54 ezren keresték fel az egyre bővülő bakonyi síparkot - tájékoztatta az MTI-t a síaréna marketingvezetője.

Ebele Bálint elmondta: tavaly több mint 250 millió forint értékű beruházást hajtottak végre, részben banki hitelből, pályázati forrásból, továbbá az elmúlt évek nyereségének visszaforgatásából. Kitért arra, hogy a látogatók körében kimondottan népszerűek voltak a négyórás jegyek, ezek közül is a kedvezményes, éjszakába nyúló síelésekre szólóak: 18 és 22 óra között féláron, mindössze kétezer forintért lehetett síelni a kivilágított pályákon.

Tájékoztatása szerint a szezon elején vízhiánnyal küzdöttek, ami nehezítette a hóágyúzást. 41 millió forintot kellett költeniük a víztározók feltöltésére, mégis eredményesen zárult a szezon. Ebele Bálint szerint az idén további fejlesztéseket terveznek, de ezek még csak körvonalazódnak.

A Nordica Síaréna nyáron sem zár be: az idén második szezonját kezdi a bringapark. A felvonós kerékpáros parkot vadonatúj pályákkal bővítik.

Kutas Dávid, a Bánkút Síklub sajtóreferense elmondta: az elmúlt évben kevesebb, az azt megelőző esztendőben több napig tartott a szezon, az idei közepesnek tekinthető. Mint mondta, Bánkút talán a legjobb természeti adottságokkal rendelkező síközpont, ezért is kezdték el az elmúlt években a hóviszonyok javítását segítő hóágyúzás műszaki feltételeinek kiépítését, és vásároltak egyebek mellett ratrakot, azaz hótaposó gépet.

A bíróság 1972. december 27-én jegyezte be a Bánkúti Sí Klub tömegsport egyesületet, az eltelt negyven év alatt a nonprofit sportegyesület megépített 120 ezer négyzetméternyi sípályát, nyolc sífelvonót, 15 kilométer hosszúságban sífutópályát, 1500 köbméternyi csapadékvíz befogadására alkalmas tározó medencét.

Jó téli hétvégeken átlagosan ötezren keresik fel a bánkúti pályákat, átlagos szezonban összesen 20-30 ezren síelnek itt. A mostani szezonban a "C" jelű felvonóhoz vezető pálya műanyag borítást kapott, így kevésbé síelik le a síelők, illetve jobban megmarad a hó rajta. A fejlesztést a síklub aktivistái társadalmi munkában végezték.

A rendkívül kedvező időjárás és a hatalmas mennyiségű természetes hó ellenére a várakozásoktól elmarad a mátraszentistváni Sípark forgalma a 2012/13-as szezonban, elsősorban a Felső-Mátrát sújtó gyakori áramszünetek miatt - tájékoztatta az MTI-t a Sípark médiareferense.

Ez az oka annak, hogy a rekordmennyiségű, hó, illetve az igen hosszú, a várakozások szerint 100 napos szezon ellenére sem adtak el az elmúlt évinél több síbérletet az idén - mondta Erbeszkorn Tamás.

A szezont megelőzően mintegy 40 millió forint értékű fejlesztést hajtottak végre a Síparkban. Új bérletkiadó berendezést és hóágyúkat állítottak üzembe, kivilágították a 3-as sípályát, amely ennek nyomán az első éjszakai versenyre is alkalmas magyar sípályává vált.

Kobzi Tamás, a Mátra Centrum képviselője arról tájékoztatott, hogy kékestetői Sícentrum látogatottsága, az idén 75 naposra nyúló szezonban nagyjából megegyezik az elmúlt évi forgalommal. Az idei szezonra történő felkészülés során elsősorban nem az új attrakciók bevezetésére, hanem a meglévő infrastruktúra felújítására koncentráltak, ugyanakkor a tervezett fejlesztések megvalósításáról még folynak az egyeztetések a szakhatóságokkal. Ezekről később kívánnak beszámolni.

Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »