Menü ≡

Vorarlberg: az osztrák heli-ski lehetőség

2014.02.17. | Szerző: Bata Attila
Sokan nem is tudják, hogy a heli-ski nemcsak Észak-Amerikában, hanem a szomszédos Ausztriában is elérhető. Szigorú feltételekkel, de a Vorarlbergben található Lech-Zürs síterepe várja azokat a síelőket, akik liftek helyett helikopterrel szeretnének feljutni a hegyekbe, ott is azokra a részekre, ahol senki sem jár.
h i r d e t é s
A helikopteres síelés igazából Észak-Amerika, azon belül is Kanada egyik legismertebb síelős szolgáltatása. Sokak számára a síelés csúcsát jelenti, amikor helikopterrel naponta többször is felvisznek valakit a hegy különböző pontjaira, majd derékig érő szűz hóban lehet hatalmas szintkülönbségeket csúszni. Számos magyar síelővel találkoztunk már, akik csak ezért utaznak minden évben Kanadába. Bár a kanadai viszonyokkal valószínűleg nem összehasonlítható, de a szomszédos Ausztriában is létezik ilyen szolgáltatás az utóbbi években.

Ausztriában csak Lech-Zürs síterepén engedélyezett a helikopteres síelés, de itt is szigorú feltételek mellett. A síelők, 2-4 fő egyszerre, szigorúan csak vezetővel, két csúcsra repülhetnek helikopterrel. Az egyik útvonal a haladó, a másik az inkább közepes tudású síelőknek ajánlott. További megkötés, hogy heli-síelni csak hétköznapokon lehet, hétvégén és ünnepnapokon nem. Egy helikopteres út 350 euróba (kb. 110 ezer forint) kerül (nem személyenként, hanem a 2-4 fő részére), amely nem tartalmazza a túravezető díját, akit valamelyik helyi síiskolától kell „kikölcsönözni” és külön kifizetni.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A heli-síelés tehát nem olcsó, az igazi szezonja a tavasz eleje, amikorra már jelentős hó gyűlhet össze a vorarlbergi hegyekben. Természetesen ehhez a síeléshez megfelelő tudás és erőállapot is szükséges, hogy a közel egyórás mélyhavas csúszás tényleg élvezet legyen.

2014.02.17. 15:08:38 jóska63
hát azért vannak jobb heli sí helyek európában, mint a putz parádé lech
2014.02.17. 15:25:36 Chopoker
Nyilván mindennél van jobb, de kicsit konkrétabban, Te akkor mit ajánlanál, ha csak nem titok?
2014.02.17. 15:58:05 jóska63
Zermat, de az is elég drága, de lényegesen több és jobb lehetőségekkel, mint Lech.

Alagna - Monte Rosa

La Thuile

Sestriere

és van egy titkosom ha kiprobáltam, akkor majd lehet, hogy elmondom :-)

az első három helyen voltam, Lech-et maga a lechi guide ismerős nem ajánlotta, de ha valakit érdekel megadhatom a telefonját, ha valaki menne. La Thuileben nem sokat szarakodnak, a második körben már én voltam a guide, Zermatban mivel a guide ismert minket egy kicsit letértünk a hivatalos útvonalról, na ebből kötélen ereszkedés lett. Az árak 120-250 eur közöt mozognak a helyszíntől függően, ehez van amikkor hozzá jön még egy napi bérlet. Fontos, ha magasra visz a helikopter pl Monte Rosa masszív, hogy a legtöbb biztosítás csak 3500-ig fizet.
2014.02.17. 15:59:53 jóska63
ja és az alaputak meglehetősen laposak :-) szóval aki tud piros pályán sielni és az megtudja csinálni
2014.02.17. 17:00:53 Chopoker
Kössz az ajánlásokat, de a gájdok nem túl bizalomgerjesztők. Egyik nem ajánlotta saját útját, a másik átadta a vezetői pozíciót (egyébként a lóvét is?) a harmadik (azaz Te, meg letértél :-)).
Jó srácok lehetnek!

Azt meg nem is gondoltam, hogy fenn is ratrakolnak.
2014.02.17. 17:44:46 Stani
Az arlbergi lehetőség igazándiból a heli ski berkekben nagyon alacsonyan van. Ahová repülnek, azokat a csúcsokat nap mint nap megannyi sítúrázó hódítja meg.

Európában Svájcon és az Aosta völgyön kívül Törökországban van nagyon komoly heli sí, továbbá Grönlandon.

Illetve a Pireneusokban is komoly (komolyabb, mint az arlbergi)
2014.02.17. 17:45:36 Stani
Illetve, Andorrát kihagytam, amikor ott voltunk (2008) akkor egy menet 100 euró körül volt guide-al.
2014.02.17. 20:20:45 jóska63
A guidok nagyon nagyon pontosan tudják, mit csinálnak, ők nem sioktatók, hanem hegyi vezetők, ami körülbelül egy egyetemi szintű képzés.

Franciországban nagyon komoly sport teljesítmények is kellenek hozzá, pl síversenyen, sziklamászó versenyen meg van, hogy milyen szintet kell tudni teljesíteni. Ausztriában vakon kell túrát vezetni (eg y általad nem ismert régióban) és megmondani, hogy miért arra megy és miért nem arra.

Nem ajánlotta, hisz barát és nem a napi 400 eur napi díjja érdeklte :-) az Arlberg nagyon össze lesz síelve kb egy nap alatt állítólag.

Már elég sok guiddal síeltem, tényleg az életed múlhat rajtuk, de még egyszer sem merült fel bennem, hogy nem lehet bennük megbízni és baromi sokat lehet tőlük tanulni. Mondjuk tavaly nyertünk La Graveban, mert a guide esett egyet, míg nálunk csak a sok hópíhés sioktató mondjuk ő többet is :-)

Amúgy aki átadta körülbelül 60 éves lehetet és igen nagy tiszteletnek örvendett a hegyen, gondolom 50 éve a hegyeket járta és senki sem értette, hogy miért nem vitte el még a lavina, valamit tudhatott, érezhetett.

Grönlandról azt mondják, hogy nagyon jó a hó, de azt hiszem az árak borsosak, még Grúziában is lehet heli síelni, de ott manapság piszok drága játék.
2014.02.18. 11:29:23 Stani
Grönland és Törökország a leghúzósabb, egy hét 5-10 000 euró, a csomagtól függően.

Ehhez képest sokkal olcsóbb a makedón ratrakski lehetőség
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »