Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zermatt: botrány a versenyzők edzése miatt

2024.07.22. Bata Attila

Csak idő kérdése volt és robbant a bomba. Az idei nyárra Zermatt kitiltotta a professzionális versenyzőket a gleccseréről, nekik más helyet kell keresniük gyakorlásra. A horvátok megszegték a szabályt, mehetnek máshová.
Fénykép a tavalyi elmaradt verseny előtt (Kép: Matterhorn Cervino Speed Opening )
Fénykép a tavalyi elmaradt verseny előtt (Kép: Matterhorn Cervino Speed Opening )
Idén tavasszal kialakult a FIS jövő évi versenynaptára az alpesi síelők számára. Kisebb-nagyobb meglepetésre kimaradt belőle a korábban nagy dúrral beharangozott és tényleg nagy érdeklődéssel várt, de még sosem megrendezett zermatti világkupa futam.

A versenyről többször írtunk. Érdekessége, hogy Svájcból indul, de olasz területen ér célba. A rajt 3720 méteres magasságban található, amely sok síelőnek nem tetszett. A férfi és női versenyeket „holt szezonban”, november elején rendezték volna, amely új lehetőségeket teremtett volna a sísportnak és a helyi idegenforgalomnak is. Csakhogy, az elmúlt két évben, mind a négy hétvégét, mind a nyolc versenynapot törölni kellett. 2022-ben a kevés hó miatt. 2023-ban már volt elég hó, akkor a viharos időjárás szólt közbe. A bizonytalanságok miatt a síszövetség (FIS) úgy döntött, hogy kiveszi a futamokat a versenynaptárból, annak ellenére, hogy a helyiek szerint élő szerződésük van. Zermatt ezzel bukta az évek alatt befektetett pénz és energiát, a novemberi megtöltött szálláshelyeket és természetesen az extra reklámot. A FIS bejelentése után ők is bejelentették, hogy nyáron csak helyi, illetve ifjúsági sportolók gyakorolhatnak a gleccseren.

Már akkor lehetett sejteni, hogy a síterep lépése komoly fejfájást okoz a síelő nemzeteknek, hiszen kiesett egy terep az amúgy is szűkülő lehetőségek közül. A síterep engedélyezi az ifjúsági korú sportolók edzését, ezt használta ki a horvát utánpótlásválogatott is. Azonban a horvátok „becsempésztek” az edzésre néhány rutinosabb, felnőtt, nemzetközi versenyeket is megjárt sportolót, amit a helyiek kiszúrtak. Most a teljes horvát csapat is kereshet magának másol havat a nyárra, mivel ezek után kitiltották őket.

Zermatt csak erre a nyárra korlátozza a síelit gyakorlását, vélhetően így igyekeznek befolyásolni a szövetséget, hogy a verseny visszakerüljön a 2025/26-os szezonba.

Az európai síterepeken a legutóbbi cikkünk óta annyi változott, hogy a terveknek megfelelően a francia Tignes is bezárt. Az feltétlenül jó hír, hogy a március-június közötti átlagnál nagyobb havazásoknak köszönhetően évek óta nem tapasztalt mennyiségű hó gyűlt össze a gleccsereken. Természetesen a nyári hőség és az esőzések nem kímélik a hóréteget. Szeptemberben visszatérünk rá, hogy mennyi maradt a „tavalyi hóból”.

Síelni „nyári üzemmódban” most is lehet, erről olvasónk számolt be a Stelvio-gleccserről.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.