Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zord hidegben kezdődik az alpesi sí világbajnokság

2019.02.04. Bata Attila

És valószínűleg abban is folytatódik. Még nem kezdődött meg a világbajnokság, de a legtöbbet az időjárásról, vagyis a hidegről szólnak a hírek. Tegnap mínusz 20 fokot mértek, amely szélben, vagy 100 km/órával száguldó síelőket még hidegebbnek hat.
Bécstől légvonalban 1700 kilométerre található a svédországi Are síterepe, ahol már harmadszor rendeznek alpesi világbajnokságot. 1954 és 2007 után ismét az 1400 fős település kapta meg a rendezés jogát.

Svédország nem éppen az olcsóságáról híres, de a rendezők próbálnak elviselhető mértékben beárazni a szolgáltatásokat. Síbérlettel például ingyen lehet nézni a versenyeket, igaz nem a legjobb helyekről. Kb. 30 euróba kerülnek a jegyek, amely nem túlságosan drága néhány világkupa helyszínnel összehasonlítva. A sör sokszor jó értékmérő az árszínvonalra. Egy csapolt Krügerl-t már 5,80 euróért is mérnek. Ahogy a helyiek mondják, sok szerencsét annak, aki ennyiért kap egy sört egy mega francia síterep hegyi vendéglőjében.

Szóval az árakat megpróbálják kordában tartani, de ez nem sikerülhet az időjárással. Két dolog nagyon zavaró: a hideg és metsző szél. Napközben mínusz 10 és 20 között alakult a hőmérséklet, és ez a következő napokban sem fog változni. Az erős szél természetesen jelentősen befolyásolja a hőérzetet, sokkal hidegebbnek érezni a hőmérsékletet, a síelők eddig maszkban gyakoroltak a kemény pályán. A hideg és száraz szél már betonkeménységű pályát tömörített össze, így nem lesz gond a hóval, mint Mariborban a hétvégén.

Szombaton még Mariborban versenyeztek a hölgyek, esőben és vizes hóban. A szlovén Ilka Štuhec szponzorai gálánsak voltak, és a futam után különgéppel reptették a lesiklás egyik esélyesét Szlovéniából Svédországban. Štuhec pedig, ahogy a képen is látható, elvitte barátnőit (Wendy Holdener, Mikaela Shiffrin és Federica Brignone). A +15 fokból érkeztek a svéd hidegbe.
Ilka és barátnői - Forrás: Ilka Stuhec hivatalos facebook oldala
Ilka és barátnői - Forrás: Ilka Stuhec hivatalos facebook oldala
Egyáltalán nem mindegy, hogy három óra alatt kényelmesen odaértek, vagy egy hosszú utazással. Vagy anélkül. Sok versenyző a lezárások miatt az európai (svájci vagy német) reptereken ragadt, így a svájci csapat nagy része is késéssel érkezik a versenyek színhelyére.

A nagy esélyes osztrák Marcel Hirscer nem izgulja túl az utazást. Az összetettet és a csapatversenyt is kihagyja, így csak öt napot tölt a versenyek helyszínén a február 4 és 17. közötti világbajnokság második hetében.

Jó hír, hogy ezen a világbajnokságon indulnak a legtöbb országból, 77 nemzet képviselői állnak rajthoz. Az más kérdés, hogy milyen erős versenyzők érkeznek Ghánából, Jordániából, Haitiről vagy Thaiföldről. Mindenesetre jó látni, hogy az 1931-es első világbajnokság négy résztvevő nemzete (Ausztria, Franciaország, Svájc és Nagy-Britannia) után erősödik a síelés népszerűsége a világban. Magyarországot az alábbi öt versenyző képviseli a világbajnokságon:
A Magyar Sí Szövetség tájékoztatása szerint a magyar csapat 5 versenyzővel vesz részt az alpesi sí világbajnokságon.

Nők:
Maróty Mariann Mimi (műlesiklás)
Dorultán Katalin (műlesiklás, óriás-műlesiklás)

Férfiak:
Nagy Bence (műlesiklás, óriás-műlesiklás)
Maróty Mátyás (műlesiklás, óriás-műlesiklás)
edző/sportoló: Hegyi Balázs (műlesiklás)

Sajnos, egy nagyon hosszú lista következne most, ha fel kellene sorolni azokat az esélyes síelőket, akiket sérülés miatt nem láthatunk. Ez a világbajnokság arról is emlékezetes maradhat, hogy utoljára látunk két klasszist síelni. Lindsey Vonn és Aksel Lund Svindal már bejelentette, hogy a vb után befejezik pályafutásukat. Mindketten őriznek emlékeket a korábban itt rendezett 2007-es világbajnokságról. Svindal két aranyat, Vonn pedig két ezüstöt nyert 12 évvel ezelőtt. Az elmúlt 13 évben mindketten a legjobb síelők közé tartoztak, mindketten rengeteget bajlódtak sérüléssel és mindkettőjüknek elege lett a sérülésekből.

A világbajnokság a mai napon a hölgyek lesikló edzésével kezdődik, este tartják a megnyitó ünnepséget. Az első versenyt, a női super-g futamot kedden 12:30-kor rendezik. A versenyeket az Eurosport élőben közvetíti.

A világbajnokságot mi is figyelemmel követjük, néhány érdekesebb eseményről beszámolunk. 

A VB hivatalos honlapja: https://www.are2019.com
KOMMENTEK
huligan | 2019.02.04. 09:14
Bécstől 1700 km... releváns... :)
lazacka87 | 2019.02.04. 10:14
Budapesttől 1805 km légvonalban :)
huligan | 2019.02.04. 11:19
A február 11-17 között érdekeltek a magyarok. Lesz selejtező SL és GS-ben is. Mi van a szövetségnél? Vágni lehet a csendet...

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.