Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Shiffrin hihetetlen: századok döntöttek a javára

2019.02.05. Bata Attila

Megkezdődtek a 45. alpesi világbajnokság versenyei a mai napok a hölgyek szuper-g versenyével. A rövidített pályán csak századok döntöttek a legjobbak között, amely az amerikai Mikaela Shiffrinnek hozott szerencsét. Honfitársa, Vonn már az elején bukott.
Az erős szél miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy néhány száz méterrel lentebb viszik a rajtot, amely izgalmas versenyt sejtetett. Egyrészt a kb. 1 perces futamok a rövidített pályán azt jelentették, hogy a vártnál jóval szorosabb lesz a verseny, másrészt ki jár jobban a rövidítéssel?

Korábbi tapasztalatok alapján az ilyen rövidítések a technikai számokból érkező síelőknek kedveznek, hiszen ők nincsenek annyira hozzászokva a hosszabb versenyekhez. Másrészt a mostani kihagyott szakaszt inkább a technikásabb síelők bánhatták, így nehéz volt megtippelni mi várható.

Az olasz Sofia Goggia 3-as rajtszámmal repesztette az első komolyabb időt. Ez nem volt annyira meglepetés, hiszen a lesiklás olimpiai bajnokáról beszélünk, aki sérülés utáni kihagyás után tért vissza. A síelése végül második helyet ért.

Közvetlenül utána indult a svájci Corene Suter, aki 3 századmásodperccel maradt el Goggiatól, akkor még nem gondoltuk, hogy ez elég lesz a bronzéremre.

A rövid, de nehézre tűzött pálya azt is jelentette, hogy a legkisebb hiba is végzetes lehet. A Suter utáni versenyzők hibázgattak is szépen, így senki sem került közülük dobogóra. A legcsúnyább hibát Lindsey Vonn követte el, szinte átrepült az egyik kapun és hatalmasat bukott. A jó hír, hogy utána saját lábán csúszott le a célba, így valószínűleg nem komoly a sérülése. Vonn bukása:


Vonn előtt indult közvetlenül, 15-ös rajtszámmal Mikaela Shiffrin, aki szintén komolyat hibázott az egyik ugratónál, de így is be tudott jönni az első helyre, 2 századdal megelőzve olasz vetélytársát. Teljesen elképesztő, amit az amerikai hölgy művel. Arannyal nyitott szuper-óriásműlesiklásban, amely nem is a főszáma. Főszámában, a szlalomban, pedig azt a páratlan bravúrt hajthatja végre, hogy első lehet négy egymást követő (2013, 2015, 2017 és 2019) világbajnokságon.

A verseny annyira szoros volt, hogy a negyedik Rebensburg csak 7 századdal kapott ki az elsőtől, míg a nyolcadik Stuhec csak 28 századdal.

Kisebb meglepetésre, a sok esélyessel induló osztrákok közül senki sem jutott be az első 10-be, ellenben az olaszok remekeltek, négy síelőjük (Goggia, Fanchini, Marsaglia és Brignone) is a legjobb tízben végzett.

Az eredetileg snowboardos Ester Ledecka az olimpián már megtréfálta a mezőnyt és elvitte az aranyat, ez most nem jött össze. Jelentős hátránnyal csak a 27. helyen végzett.

A legjobbak:

1. Mikaela Shiffrin (USA): 1:04.89
2. Sofia Goggia (ITA): + 0.02
3. Corine Suter (SUI): +0.05
4. Viktoria Rebensburg (GER): +0.07
5. Nadia Fanchini (ITA): +0.14
6. Ragnhild Mowinckel (NOR): +0.16
7. Francesca Marsaglia (ITA): +0.24
8. Ilka Stuhec (SLO): +0.26
9. Lara Gut-Behrami (SUI): +0.48
10. Federica Brignone (ITA): +0.54

A világbajnokság holnap 12:30-kor a férfiak szuper-g versenyével folytatódik.
KOMMENTEK
molnarf | 2019.02.06. 08:24
Igen, ez szó szerint hihetetlen, hogy mindig ő nyer 1-2 század másodperccel... Valami x lehet ott az időméréssel ! meg a versenybírákkal !

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.