Menü ≡

Mikaela Shiffrin 50. világkupa győzelme

2018.12.22. | Szerző: Bata Attila
Újabb fantasztikus síeléssel biztosította be szlalom győzelmét az amerikai Mikaela Shiffrin a franciaországi Courchevel síterepén megrendezett világkupa versenyen. A 23 éves síelőnek ez volt az 50. világkupa győzelme, amellyel már holtversenyben 7. az örökranglistán.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
Az első futam után csak 4 századdal vezetett a szlovák Petra Vlahova előtt, ám az amerikai a második futam nedves haván összesítésben 29 századdal verte a szlovák lányt, így egymás után negyedik alkalommal nyerte a helyi versenyt, így mostantól ő lett "Couchevel királynője". Ezt a címet eddig példaképével, az osztrák Marlies Schilddel közösen bitorolta.
A számok is érdekesen alakulnak a győzelem után. Ez volt Shiffrin 50. vk győzelme, amellyel az örökranglistán utolérte az olasz Alberto Tombát. Ez volt a 35. szlalom győzelme, pont annyi, amennyivel Tomba, illetve a már említett Schild fejezte be a pályafutását szlalomban. Szlalomban egyébként a svéd Ingemar Stenmark tartja a rekordot 40 győzelemmel.

Nem igazán fair összehasonlítani, de Shiffrin már 4 parallel szlalom versenyt is nyert, így "szlalomban" már 39-nél tart, de Tombáék idejében ez a versenyszám még nem létezett.

Az biztos, hogy 23 évesen 50 világkupa versenyt nyerni fantasztikus eredmény, ez még soha sem sikerült senkinek, sem a férfiak, sem a nők mezőnyében.
A legtöbb világkupa győzelmet elért versenyzők, férfiak és nők vegyesen:
1. Ingemar Stenmark svéd 86
2. Lindsey Vonn amerikai 82*
3. Marcel Hirscher osztrák 63*
4. Annemarie Moser-Pröll osztrák 62
5. Vreni Schneider svájci 55
6. Hermann Maier osztrák 54
7. Mikaela Shiffrin amerikai 50*
. Alberto Tomba olasz 50
9. Renate Götschl osztrák 46
. Marc Girardelli luxemburgi 46
* jelenleg is aktív versenyzők

Shiffrin a decemberi szuper-g győzelmével már bekerült egy illusztris társaságba. A hetedik női versenyzőként mondhatja el magáról, hogy mind az öt világkupa számban (szlalom, óriás-műlesiklás, szuper-g, lesiklás és összetett) tudott nyerni. Olyan klasszisokkal került egy kalapba, mint Lindsey Vonn, Tina Maze, Janica Kostelić, Anja Pärson, Pernilla Wiberg és Petra Kronberger. Ha pedig a parallel szlalomot is hozzátesszük, az egyetlen versenyző, aki mind a hat számban nyert. (Maze és Vonn nem nyert ebben a számban, a többiek idejében pedig még nem is létezett ez a szakág)

Shiffrin marad Franciaországban, francia barátjával, a szintén síversenyző Mathieu Faivre társaságában tölti a karácsonyt, ahogy mondta, végre síelhetnek együtt közösen is.

Aztán akár a magyar közönség is láthatja a következő versenyein, amelyeket a határhoz közeli Semmeringen rendeznek meg december 28-án és 29-én. Érdekes, hogy a győztes szlalom versenyek számában pont egy osztrák versenyen előzheti meg példaképét M. Schildet, akiről szerényen csak azt mondja, hiába érte utol a győzelmek számában, ennek ellenére Schild minden idők legjobb szlalomosa.  
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »