Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mire kell figyelni új síléc vásárlásánál?

2006.10.14. 2022.11.24. sielok.hu | frissítve: 2022.11.24.

A szaküzletek széles kínálatából egy laikus maximum ránézésre, esetleg a pénztárcájának függvényében tud választani magának sílécet. Egyik szempont sem biztos, hogy élvezetes, síelésre alkalmas eszköz kiválasztásához vezet.
h i r d e t é s
Ezért most segítséget nyújtunk, hogyan érdemes új sílécet vásárolni, szakmai szemmel nézve a palettát, fontos szempontokat figyelembe véve.

Az alábbi kérdésekkel találkozhatunk, ha sílécet szeretnénk vásárolni:
  • Milyen sítudáshoz szeretnél sílécet?
  • Hány kilót nyomsz kb?
  • Milyen magasak vagy?
  • Hol használod a sílécet? (pálya, szűzhó, erdő, is-is)
Ezekre a kérdésekre általában mindenki egyszerűen tud válaszolni. És a válaszokban ott rejlenek azok a szempontok, ami alapján le tudjuk szűkíteni a kört néhány márka egy-két modelljére. És ezek közül már valóban lehet szimpátia vagy pénztárca alapján választani.

A síléc keménységének, kategóriájának kiválasztása

A síléc kategóriája, annak terhelhetőségétől függ. Minél jobban terhelhető egy síléc, annál komolyabb a felépítése, ezáltal annál merevebb, és annál jobb sítudáshoz ajánlott.

A sízés során a terhelés két dologból tevődik össze: a sítudásból és a testsúlyból. A sítudást az egyszerűség kedvéért érdemes négy szintben megállapítani, miszerint megkülönböztetünk kezdő, középhaladó, haladó és versenyzői szintet. Ehhez még figyelembe kell venni a testsúlyt a kategória kiválasztásához.

Jó tanács: Ezt a két szempontot mindig együtt kell megvizsgálnunk! Gondoljuk csak bele: egy 15 éves sítudással rendelkező, 50 kg-os haladó síző valószínűleg komoly terhelést mér a lécre egy gyors lesiklás során, főleg a kanyarokban, ugyanakkor egy 98 kg-os kezdő, csupán a súlyából adódóan ugyanazt a terhelést képes adni a lécnek, vagyis kettőjüknek akár ugyanaz a kategória is megfelelhet.

A sílécgyártók gondolnak a kis súlyú kezdőktől az átlagos testsúlyú középhaladókon keresztül a nagy súlyú haladó sízőkre is, sőt ezek minden variációjára, ezért minden márkán belül meg lehet találni az ideális keménységű sílécet. A négy tudásszinthez kb. 8-9 féle kategóriát biztosítanak a gyártók a pályasík palettáján. A választáshoz kérjük nyugodtan szaküzletben dolgozó eladó segítségét.

Jó tanács: Amennyiben megtehetjük és pénztárcánk is engedi, érdemes egy kategóriával erősebb sílécet vásárolni, mint amit jelenlegi sítudásunk igényelne, hiszen a komolyabb síléc képes a tudásban ösztönözni minket, sőt egy erősebb síléc valószínűleg egy-két szezonnal tovább is használható!

A síléc hosszának a kiválasztása

A carving sílécek megjelenésével a szükséges méretek is megváltoztak. Leegyszerűsítve a hossz témát, mondhatjuk, hogy állig érő, vagy orrig érő sílécet érdemes vásárolni. Azonban jó, ha tisztában vagyunk a különbségekkel.
  • Válasszon állig érőt egy kezdő, és a középhaladó, haladó sízők közül az, aki nyugodt tempóban, pálya szélétől pálya széléig szeret síelni.
  • Válasszon orrig érőt az a középhaladó, haladó síelő, aki sízés közben a nagy tempót élvezi, és hosszú íveket húz síelés közben.
  • Ideális hossz a szájig érő méret, hiszen ez alkalmas egy családi sívakáció során a gyerekekkel csúszkálni, de megállja a helyét a barátokkal töltött intenzív hosszú hétvége során is.
Jó tanács: Ettől az ajánlástól eltérni csak indokolt esetben érdemes, hiszen egy túl rövid, vagy túl hosszú léc pont úgy elronthatja az élményt, mint egy túl puha síléc, vagy éppen egy túl kemény. (indokolt esetek: érdemes picit rövidebbet, áll alá érő lécet választani, ha valakinek kímélni kell a térdét, és az választhat kicsit orrmagasság fölé érő lécet, aki kifejezetten nagy tempóval síel, és ehhez óriás műlesikló lécet vásárol.)

A síléc stílusának kiválasztása:

A gyártók - köszönhetően ez egyre divatosabb stílusirányzatoknak – több féle síterepre készítik a léceiket. Léteznek pályasík, kezdőtől versenyzői szintig, és a középhaladó és haladó kategóriákban cross, allround, freestyle és freeride lécek.

A kezdők esetében egyszerű a kérdés, hiszen örülhetnek, ha a kezelt pályán már önállóan megy a hóeke és az utána következő gyakorlatok. Így számukra mindenképpen pályasí ajánlott.

Ez érvényben marad mindaddig, amíg egy középhaladónak alkalma nyílik arra, hogy kicsússzon egy kicsit a pálya mellé, majd egyre messzebb a kezelt pályától, mígnem egyszer csak egy szűzhavas érintetlen hómezőn siklik, és elvarázsolja a nyomában fröcskölő hó varázsa… Ezután érdemes kicsit szélesebb, úgynevezett allround kategóriás sílécet vásárolni. Hiszen a megnövelt talpfelület jobban fenntartja a puha porhó tetején a síelőt, ezáltal az élmény fokozható.
Aki nem nyitott erre az irányzatra, nyugodtan maradjon a kezelt pálya nyújtotta stabil kanyaroknál és a saját tempójánál és vásároljon az általa nyújtott terhelésnek megfelelő pályára tervezett sílécet!

A freestyle és freeride sílécek középhaladó, haladó sízőknek szánt, speciális szeletei a síléc kínálatnak, amelyek választásához szakmai segítségnyújtást nehéz adni, de itt olvasható hozzájuk egy-egy jó tanács:
  • Ha valaki szeret félcsőben csúszni, ugratni, ugrálni, vagy felmerészkedik korlátra, esetleg rámpára, válasszon freestyle lécet, ami megerősített talpanyagával, vastagabb kantnijával erre lett kitalálva, de a sípályán ne várjon tőle olyat, amit csak egy pályasí adhat.
  • Ha valaki nyitott és képes arra, hogy a hátára vegye a sílécét, megmásszon egy hatalmas hegyet, és a csúcsról az érintetlen hómezőkön csússzon vissza oda, ahol a kezelt pályák kezdődnek, vásároljon nyugodtan az erre a célra gyártott freeride lécet!
A race kategóriájú sílécek haladó sízők számára készülnek, felépítésüknek és szerkezetüknek köszönhetően nagy tempónál is stabilak maradnak. Ezt valóban csak gyakorlott sízőknek ajánlott! Azonban mégsem kell megijedni a verseny léc kifejezés hallatán, hiszen a kereskedelemben kapható race besorolású lécek nem összetévesztendők a valóban síversenyzőknek szánt gyári versenysíkkel!

Jó tanács: Nagy súlyú síelők nyugodtan választhatnak allround kategóriájú sílécet, még akkor is ha csak kezelt pályán síznek, hiszen a megnövelt talpfelületen jobban eloszlik a testsúly és nagyobb stabilitást biztosít.

Mikor érett meg a sílécem a cserére?
  • Amikor a keménysége már nem elég stabil nagyobb tempónál, így az menet közben beszitál.
  • Amikor a léc kantnija már elvékonyodott annyira, hogy több élezést már nem bír el.
  • Esetleg túl idős, így a rajta lévő kötés sem a legbiztonságosabb már.
KOMMENTEK
reneszánsz | 2012.01.31. 12:20
Köszönöm a jó tanácsokat, még többet érne ha a lécen lévő számokat is magyaráznátok, illetve a fenti leíró ismertetéshez számokat fűznétek, például keménység 1-től 10-ig vagy hogy van és hogy tudom meg a súly x tudás megfelelő számait.
vinczem | 2012.01.31. 17:07
A léc hosszát síbakancsban állva kell mérni vagy mezítláb? És ehhez hasonlóan, mekkora bot az ideális?
admin2 | 2012.02.02. 08:27
A lécen található számok nagyon sok mindent jelenthetnek.

Egyrészről vannak technikai paraméterek:

Természetesen az első számadat ami a választásnál is döntő lehet a léc hossza, amit cm-ben adnak meg.

Továbbá megtalálható rajta a léc geometriája amit 3 számmal jelölnek, pl. 120-74-104. Ez azt jelenti hogy elől a legszélesebb pontján a léc 120 mm széles, középen a legkeskenyebb pontján 74 mm széles és hátul a legszélesebb pontján 104 mm.

Ebből a szám-hármasból és a léc hosszából lehet kiszámolni a léc Rádiuszát, amit többnyire szintén feltüntetnek a sílécen. Ehhez a geometriához és a 160 cm-es hosszhoz 14 m-es rádiusz társul.

Másrészről típusjelzések:

Jelenleg sajnos nincs egy keménységre utaló 1-10 közötti számskála, amit a gyártók egységesen alkalmaznának.

Különböző gyártók különböző számozással, vagy akár számozás nélkül, különböző fantázianevekkel látják el egyes modelljeiket!

Nézzünk néhány példát az idei Völkl palettán:

Sensor 1-2-3: három különböző keménységű pályasí kezdőtől középhaladó szintig.

RTM 75-77: A freeride sík esetében gyakran a típusszám a léc közepén mért szélességet jelenti.

A Racetiger különböző modelljeinél a különböző betűjelzések utalnak a léc keménységére nem pedig számok: SC, SL, RC, GS.

Ahogy a fenti példákból is látszik egy laikusnak nem feltétlenül mondanak sokat a fenti számok, ezért érdemes mindenképpen szaküzletben segítséget kérni síléc vásárlás előtt!
DSz | 2012.02.03. 13:29
Engedjetek meg némi kiegészítést.

A Volkl betűjelzései szerintem nem konkrétan a keménységére utalnak, csak összefüggenek vele. Elsődlegesen az ívhosszakat jellemzik. A rövid, nagyon kis ívekhez az SL való (=Slalom). Utána jön az SC (Slalom Carver), ez már hosszabb íveket húz, és nyilván nagyobb sebességgel. Utána jön az RC (Race Carver), és legvégül a GS, azaz a Giant Slalom. Ezek a besorolások szinte minden gyártónál fellelhetők. De ezeken a kategórián belül is lehetnek keményebb és puhább lécek (ahogy cikkben is a sebesség és súly függvényében).

Akinek először van a lábán léc, az kölcsönözzön egész rövidet (venni nem érdemes), kb. váll alattit, vagy még rövidebbet. Ezzel tanuljon kb. egy hétig, akkor már egész bele fog jönni, úgyhogy jöhetnek a rendes lécek, ahogy a cikkben volt. A kezdőknél azért kell egész rövid léc, mert fontos hogy könnyen tudja mozgatni a lécet, ne akadjon össze, szokja a lába a furcsa súlyt, stb.

A pályabesoroláshoz (allround, stb.) is lenne megjegyzésem, persze nem biztos hogy én tudom jól. Szerintem a kategória szintén a szlalom lécekkel indul. Azok biztosan pályára való lécek. Jellemzőjük, hogy a talp alatti szélesség 64-68 mm közt van. Így nagyon könnyen billen a léc a gyors szlalomok során egyik élről a másikra. De ez a léc csak jól lekezelt pályán élvezetes. Ha mélyebb a hó, összetúrják a pályát,stb., azaz rosszabb minőségű a hó, akkor könnyen "beleragad". A következő kategória az Allround lécek, melyeknek a talpa alatti szélessége 70-74mm közt vannak jellemzően. Ezek univerzális, de pályára való lécek. Nem jönnek zavarba a rosszabb hóminőségtől, a buckáktól, és nem csak rövid ívek húzására alkalmasak. De ezekkel a pályán kívül még megizzad az ember. Utána jön az Allmountain kategória, amik a leguniverzálisabb lécek (mint ahogy a neve is mutatja), ezeknek a talpa 74-78mm körül változnak. Ezek már alkalmasak a pálya elhagyására. Nyilván a hátrányuk hogy ezek szélesebb lécek, relatíve hosszabbat is érdemes belőle venni ha pályán kívülre szánjuk, emiatt nehezebbek, illetve a talprész szélessége miatt kevésbé dinamikus az élváltás. És ahogy a cikkben is szerepelt, kimondottan pályán kívülre valók a Freeride lécek, ide sorolandóak még a Freestyle lécek, amiknek a hátulja is fel van hajlítva, ezzel szoktak síakrobatikázni (ugrás, pörgés, stb.)
Szányi Gábor | 2015.12.16. 11:34
Ha be szitál síelés közben a sílécünk, az sok esetben köszönhető a helytelen technikának amit a síelő alkalmaz. Tele talpon vezeti a lécet! Mindig élre kell tenni hacsak picit is és megszelidül a szidott és cserére itélt léc. Csere előtt ajánlom ezt a próbát. Tapasztalom hogy a sok autodidakta, vagy nem szakembertől tanult síelő nincs tisztában ezzel az alapigazsággal.
VÁrpád | 2020.12.29. 00:29
Sziasztok! Megosztanám rentál tapasztalataimat. —Első síelés ,,amatőr”1-5. nap: testmagasság x 0.75 lefelé kerekítve lécméretezés (kb:mellmagasság) az esés/kelés , megközelítés, hóeke miatt( a hóeke olyan mint kisbabának a négykézláb járás ,a felállás elötti késöbbiekben hanyagolható gyakorlati zsákutca) a fontossága a súly áthelyezés és a vészfékezés. Ha túl sokáig ragadunk ezen a szinten, később megnehezítheti az élváltást. Jeges pályán gyakorlatilag hatástalan nem beszélve a térdizület terheléséről és a léc élének élettartalmáról.(a kés sem vág lapjával a vajba). —A következőt hívnám a ,,kezdő” kategóriának. ~3. 5.Nap-tól: testmagasság x 0,8 lefelé kerekítve lécméretezés (kb:vállmagasság). — Aki biztonsággal lecsúszik,már ,elfelejtette a hóekét , megy a carving ,de még a sebesség hanyagolt, az a ,,középhaladó” szintű síelő. Vagy a ,,haladó”,ha a családi, kisérő ,kényelmes stilust választaná, nekik a testmagasság x 0.85 lefelé kerekítve lécméret (kb:állmagasság) ezt ajánlanám. —A következő a ,,haladó” , megy a carving ,biztonsággal tud kisebb ,nagyobb gyors tempót diktálni nekik a testmagasság x 0,9 lefelé kerekítve lécméretezés ( kb: orrmagasság) . —És elértünk a kedvencemhez a ,,profi” kategóriához ami a testmagasság x 0,95-1,05 ig képviselteti magát az évi több hetes síeléssel sítudással felszereléssel . ( na ez fedi le a magyarok 99% át. Ja nem. Igazából kevesebb mint 5%át) . Hajlamosak vagyunk elhitetni magunkkal ,hogy évi 1hét vagy 1-2 hétvége pár év alatt profi szintre emel bennünket jár nekünk a pálcikás meg az e meg az i léc pedig csak küzdünk vele. Olyan mint ferrarival a körúton fogadjuk meg a feljebb lévők tanácsait, ki- ki a saját sítudàsához mérten válasszon lécet, vagy béreljen. Vegyük figyelembe a léc összetételét is, én csak a hosszméretre tértem ki, legközelebb írok pár sort azok útvesztőiről is. Még annyit tennék hozzá, hogy a leírt méretek javarészt ,pályaléchez tartoznak, a free léceknél +0.5%-+0.7% ot számoljunk pluszba a rocker full rocker kialakítás miatt. Továbbá még figyelembe vehető az anatómiai végtag- testhossz aránya ,főleg gyerekeknél. A síbotra is van egy tippem: testmagasság x 0.7 gyereknél botméretezéstől függően lefelé, felnőttnél felfelé kerekítsd , ha bonyolult ,akkor vízszintesre behajtott alkar, belső könyék-talpig mérve. Kerekítés ua, hellyel közzel ugyan azt kapod
andrisko88 | 2021.12.30. 13:58
A szitálással kapcsolatban nekem az a tapasztalatom, hogy a síbakancs is komoly szerepe lehet benne. Hogyha a bakancs nem tartja elég szorosan a lábfejet és a vádlit (mindkettőt egyszerre), akkor a lábad mozogni fog benne, ami nagyobb sebességnél az erőhatások gyors váltakozása miatt könnyen beszitálhat. Ezért fontos, hogy a lábformádnak megfelelő bakancsot használj. Tipikus problémája azoknak, akiknek keskeny lábfejük vagy lúdtalpuk van. Ebben az esetben egy sport-talpbetét is sokat segíthet.

Amúgy nagyon hasznos a cikk és a hozzászólások is, köszönöm nektek!
bertazs | 2023.01.11. 00:29
Ahogy látom nem nagyon beszéltünk a gyerek lécekről. Mint gyakorló apuka írnék pár dolgot a témában.
3-6 éves gyerekeknek, aki ekkor még valószínüleg kezdők, mellig érő lécet válasszunk, 6-10 éves gyereknek már lehet állig érő léce, ha jól síel, természetesen a sítudás függvényében válasszuk meg a léc hosszát. Bármely korban kezd tanulni a gyerek síelni, először rövid léccel kezdje. Tapasztalatom szerint átlagosan növő gyerekeknél 2 szezononként kell lécet cserélni.
Vagy marad az alkalmankénti bérlés de az szerintem drágább mégha csak 1 hetet síel is a család szezononként. 1 jó állapotú használt gyerek léc ára kb. a két bérlés ára, a saját lécet utána el lehet adni vagy börzéken minimális ráfizetéssel nagyobbra cserélni, de a kisebb gyerkőc is megörökölheti.
10-15 éveseknél is jó az állig-szájig érő léc, de itt már a sítudás mellett közbe szól a gyerek stílusa, ugyanis a jól síelő gyerekeknél eddigre már kialakul, hogy melyik irányzatot kedvelik inkább, ugratni szeret, vagy pályán kívül csúszni, vagy full sebességgel döngetni lefelé... ezért a méret mellett itt már a léc tipusát is érdemes figyelni.
A 14-15 éves gyerekek már gyakran elérik egy felnőtt (főleg hölgyek) átlag magasságát, de ne vegyünk nekik felnőtt lécet, hanem nekik még kifejezetten a junior lécek valók mert egy átlagos fiatal hiába magas valószínüleg még nem rendelkezik egy felnőtt tömegével, izomzatával, erejével ezért nekik a kicsit könnyebb máshogyan merevített nem olyan kemény junior lécek, a számukra megfelelő geometriával nagyobb biztonságot és élvezetet fognak nyújtani, mint egy ugyanolyan hosszú felnőtteknek szánt léc.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.