Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Carving síléc kategóriák

Race, allround, cross, allmountain, freestyle stb

2005. december

A carving megjelenésével a sífelszerelések, és velük együtt a síelés óriási fejlődésen ment keresztül. Az egyre szélesebb körű igények kielégítésére a gyártók újabb és újabb típusokkal álltak elő, mely a különböző síléckategóriák kialakulásához vezetett.

Carving specialitások

A síléc-kínálat elmúlt években tapasztalható differenciálódásának is megvannak azonban a következményei. Az egyes speciális típusok tökéletesen megfelelnek az adott funkciójuknak, míg más körülményekre kevésbé alkalmasak. Vásárlás előtt érdemes e kategóriákat megismerni, hogy sítudásunknak és egyéni igényeinknek a legjobban megfelelő típust válasszuk.

Az alábbiakban a Salomon síléceken keresztül szeretnénk megismertetni az egyes kategóriák sajátosságait egy 180cm magas, 75kg súlyú férfi síelőre vonatkozóan.

Érdemes megemlíteni, hogy az egyes sí-családok annyira differenciálódtak, hogy eltérő jellegük miatt az említett paraméterekkel bíró síelő kategóriától, sítudástól és egyéni preferenciától (sebesség, ívhossz, kedvelt pálya-, és hóviszony) függően 155cm-185cm-es méretig bármit választhat.

Versenylécek

Ebbe a kategóriába a műlesikló (Equipe 3V) illetve óriásműlesikló (Equipe 2V) verseny sílécek kereskedelmi forgalomban kapható "utcai verziói" találhatók.

Ezeket a síléceket verseny körülményekre tervezték, tehát főleg ratrakolt, kemény jeges pályán használhatók ki legjobban.

Az óriásműlesikló sí csak nagyon jó síelőknek ajánlott, mert ez a legkeményebb léc, melynek meghajlításához és kihasználásához jó kondícióra, erőre, technikára és nagy sebességre van szükség. Az Equipe 2V kb. 50-80 km-es sebesség tartományban működik legjobban, ezért az ajánlott mérete 185 cm, melynek sugara 24,2 méter. Ilyen hosszú méretre azért van szükség, hogy nagy sebességnél a léc ne szitáljon be, és stabil maradjon, illetve tökéletes, gyors ívet húzzon.

A szlalom léc szintén jó síelőknek ajánlott, bár könnyebben síelhető az "átlagember" számára is mert az óriás lécnél jóval puhább, rövid, széles profilja van, így könnyen kanyarodik. A FIS szabályokhoz igazodva 165cm az egyetlen férfi méret, melynek rádiusza 13,2 méter.

Race Carving

Az ebbe a kategóriába tartozó modellek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a versenysík, azonban toleránsabb, az átlagember számára is fogyasztható formában. (szélesebb piskóta forma, puhább szerkezet) A Salomon Equipe GC (Giant Carve) a hosszabb ívekre és nagyobb sebességre, míg az Equipe SC a radikálisabb, rövid, lendületes kanyarokra használható. Az ajánlott méret előbbiből 170-178cm (15-17 méteres rádiusszal), míg az utóbbiból 160-170cm (11-13 méter rádiusszal).

Allround Carving

A Streetracer a hagyományos pályasízéshez ajánlott igazi "allrounder": többnyire rövid, lendületes kanyarokra a legkellemesebb, közepes tempóban. A család a felső kategóriától a középszintig a legszélesebb síelői igényeknek megfelel, így nem csoda, hogy az egyik legsikeresebb sorozat. A felső kategória paraméterei hasonlók a race carving (slalom carve) családhoz, míg lejjebb haladva a sílécek egyre puhábbak és piskóta formájuk keskenyedik, így kezdő carvingosok és hagyományos -csóváló technikával- síelők is megtalálják a számukra kedvező modellt. Az ajánlott méret sítudástól függően: 158-170 cm-ig terjed. (Rádiusz: 11-13 méter)

SkierCross (sí-krossz)

A sí-krossz követelményei hasonlók az óriásműlesikló (vagy Giant Carve) lécekhez, így a Crossmax család tagjai szintén a klasszikus, ratrakolt, kemény pályán állják meg legjobban helyüket. A side cut adatok keskenyebb piskótájú síléceket takarnak, így ezek jól síelhetők nagyobb sebességnél, hosszú íven, hiszen gyors az élváltásuk, dinamikusak és stabilak. A profi kategóriától a közép szintig 4 modellből lehet sítudásnak megfelelő szintet választani. Az ajánlott méret tudásszinttől függően:162-178cm (rádiusz: 14-18m)

All Mountain

A Scrambler sícsalád tagjai a legváltozatosabban kihasználható lécek, így azoknak ajánlhatók akik különböző hó-, terep-, és pályaviszonyok között egyaránt jól viselkedő lécet szeretnének. A Scrambler legfőbb jellegzetessége, hogy az átlag carving síkhez képest a sí szélesebb a cipő alatt. A side cut középső adata 70-75 mm (az átlagos 65 mm helyett). Ennek köszönhetően ugyan picit lomhább az élváltása és kemény pályán lassabb, de kárpótol mindezért az, hogy kiválóan használható a ratrakolt puha havon, latyakos, olvadt, tavaszi hóban, lesíelt pályán és szűzhóban is. A felső kategória tagjai a korábbi freeride kategória utódai, melyeket nagyobb sebességre terveztek és keményebbek, ezért a hosszabb méret választása javasolt haladó síelőknek (166-182 cm, rádiusz: 15-20 méter). A közép és alsó kategória felé haladva itt is megfigyelhető, hogy a lécek egyre puhábbak, valamint piskótájuk (csak az eleje és hátulja) egyre keskenyedik. Ennek megfelelően az alsóbb típusok egyre toleránsabban viselkednek, könnyen manőverezhetők és egyszerűbb velük a csúsztatós-farolós síelés és fékezés. Tökéletes választás kezdőknek és középhaladóknak. Az ajánlott méret 160-175 cm. (rádiusz: 12-15 méter)

Freestyle

A freestyle sílécek nagy változáson mentek keresztül az utóbbi pár évben, melynek során a különböző igénybevételnek megfelelően a Teneighty család is három tagra bővült. Ez a kategória talán a legérdekesebb és legváltozatosabb mind közül. Minden típusra jellemző, hogy széles a cipő alatt és twintip kialakítású, azaz fel van hajlítva a sí hátulja is, hogy megkönnyítse a hátrafelé csúszást és leérkezést. A freestyle sí menettulajdonságai az all mountain kategóriához állnak legközelebb, hiszen ezek a lécek is kiválóan síelhetők a legváltozatosabb hó-, és terepviszonyok között annak ellenére, hogy hatalmas ugrásokra, trükkökre és korláton csúszásra lettek kitalálva. A három modell közül a Thruster a legkeskenyebb, így ez használható legjobban a parkban és a pályán "hagyományos síeléshez." A Foil és a Gun szélesebbek, így ezek magashegyi és szűzhavas síelésre (trükközésre) alkalmasabbak. Az ugrásokhoz és a szűzhóban nagy sebességre és stabilitásra van szükség ezért a javasolt méret 171-185cm. (rádiusz: 17-21 méter)

Snowblade

A snowblade a Salomon által elsőként gyártott mini síléc kategória, mely egy egyszerű kötéssel kapható 90 ill. 99cm-es méretben. Kiváló gyakorlási lehetőséget nyújt kezdők számára a 90 cm-es hosszúságú, mert rövid és könnyű, ezért egyszerűen kezelhető. A 99 cm-es ezen túlmenően azonban haladóknak is jó móka, hiszen ezzel már gyönyörű íveket lehet húzni bot nélkül. Fontos megemlíteni, hogy rövidsége miatt "helyre teszi" a síelő súlypontját (nehezebb vele ugyanis egyensúlyozni), így visszaállva a hosszú síre, sokkal stabilabbnak érezzük azt.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.