Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sílegendák

2003. december Kapecska László

Klammer, Stenmark, Zurbriggen, Girardelli és Tomba - Az elmúlt három évtized legnagyobb nevei a férfi alpesi sízésben
Franz Klammer
Hazájában, Ausztriában a mai napig hatalmas népszerűség övezi az 1953-as születésű, idén 50 éves Franz Klammert. A mooswaldi lesiklócsillag karrierje 1971-ben Bad Kleinkirchheimben indult, egy kölcsön versenyruhában elért győzelemmel. A 70-es években és a 80-as évek elején 25 világkupa-győzelmet szerzett, öt alkalommal, 1975-1978-ig pedig zsinórban nyerte meg a versenysorozatot is. Leglátványosabb sikerét hazai terepen, az innsbrucki téli olimpián aratta, 1976-ban, amikor a jeges pályán rengeteget kockáztatva a 15. helyről indulva szerzett aranyérmet. A síző, akit gyakran neveztek "Ferenc császárnak" vagy "Klammer Expressznek", 22 évesen érdemelte ki az ötkarikás aranyat. Az osztrákok nemzeti hőse idén december 6-án avatta fel a róla elnevezett világbajnoki lesiklópályát a karintiai Bad Kleinkirchheimben. (Az eseményről bővebben a februárban megjelenő számunkban olvashatnak.)

Ingemar Stenmark
A "csendes svédként" emlegetett Stenmark 1956-ban született Tärnabyban. Sem előtte, sem utána nem versenyzett svéd síző olyan sikereket és népszerűséget elérve, mint ő. Stenmark idejében szinte minden svéd fiú és lány síbajnok szeretett volna lenni, ahogyan példaképük is ezt a célt tűzte maga elé még gyerekként. 16 éves versenyzői pályafutása alatt 86 világkupaversenyt nyert meg, háromszor volt világ- és kétszer olimpiai bajnok. Utóbbi aranyait 1980-ban, Lake Placidben szerezte műlesiklásban és óriás-műlesiklásban. A 70-es évek végén ért karrierje csúcsára. Ekkor, az 1978-79-es szezonban - azóta is páratlan módon - 13 világkupa-győzelmet ért el. Stenmark gyakran volt képes gyenge első futam után látványos javulást mutatni. 1976-ban, az innsbrucki olimpián úgy szerzett bronzérmet, hogy az első lesiklás után csak a nyolcadik legjobb eredmény volt az övé, négy évvel később pedig két helyezést javított az olimpiai aranyért. A svédek szupersztárja ma fiatal barátnőjével a hazájánál kellemesebb éghajlatú Monacóban él.

Pirmin Zurbriggen
Zurbriggen a képzeletünkben élő, pimasz és vad síversenyzők ellentéte. A svájci Alpok egy távoli falucskájában felcseperedett, halk szavú, vallásos fiú azonban kemény ellenféllé vált, ha az életveszélyesen jeges lejtők vonzásában nekilendült. Az 1963-as születésű, négyszeres világbajnok és negyvenszeres világkupaverseny-győztes két olimpián indult. Szarajevóban egy tized másodperccel szorult le a dobogóról. 1988-ban, Calgaryban, ahol mind az öt számban indult, a legjobb úton haladt az alpesi összetettben, hogy második aranyérmét is megszerezze, amikor bukott. Nem volt szerencsésebb az óriás-műlesiklásban sem, ahol a két futam között a felvonón utazva lett szemtanúja egy tragikus baletesetnek, amely az osztrák orvoscsapat egy tagjának halálát okozta. A megviselt Zurbriggen a harmadik lett. 1980-ban reményteljes óriás-műlesiklóként kezdte, tíz évvel később pedig már minden számban látványosat nyújtott. A versenyruha szögre akasztása után családot alapított. A négygyerekes apa szüleivel ma szállodát vezet szülőfaluja szomszédságában.

Marc Girardelli
Ausztriában, Voralbergben született 1963-ban, de 1976-tól luxemburgi színekben síelt. Nem lépett be az osztrák síszövetségbe sem, csakhogy az apja maradhasson az edzője. A csúcsra 1989-ben ért fel, amikor elsőként és egyedüliként egy szezonban mind az öt alpesi számban győzni tudott. Girardelli öt összesített világkupa-elsőséget és négy világbajnoki címet szerzett, továbbá két olimpián akasztottak nyakába ezüstöt. Kezdetben a szlalomra szakosodott, majd keményen dolgozott, hogy lesiklásban is hasonlóan sikeres lehessen. Több komoly sérülést szerzett versenyzői évei alatt, jó néhány műtéten esett át, de mindig visszatért, utoljára 1996-ban, egy összetett világbajnoki címért. Az utolsó, Val D'Iseré-ben elszenvedett térdsérülése miatt 1997-ben, 46 világkupaverseny-elsőséggel befejezni kényszerült a profi sízést. Az egykori bajnok alkalmanként helikoptert vezet és újságcikkeket ír.

Alberto Tomba
Olasz rajongói "A Bombának" keresztelték el rocksztárként ünnepelt kedvencüket, aki a nemzetközi sísport talán legkarizmatikusabb, legzabolázatlanabb alakja volt. 1966-ban született Bolognában, egy gazdag textilkereskedő családba, a playboy életformához tehát sosem hiányzott a pénz. Edzésmódszereiről egyszer azt nyilatkozta: "Régebben három nővel vadultam hajnali 5-ig, de öregszem. Most már csak 3-ig bírom, öt nővel." Sporteredményeit tekintve Tomba volt az első alpesi síző, akinek sikerült három olimpián is érmet szereznie, és ő az egyetlen férfilesikló, aki öt alkalommal is felállhatott az olimpiai dobogóra. Legelső alkalommal 1989-ben vett részt az ötkarikás játékokon, és rögtön megnyerte a műlesiklást és az óriás-műlesiklást. Albertville-ben újra a legjobbnak bizonyult óriás-műlesiklásban, és második lett műlesiklásban. 1994-ben kaput hibázott az óriásban, szlalomban pedig az elsőfutambéli eredménye alapján a 12. lett. Az agresszív stílusú Tomba azonban egy hihetetlen második lesiklással ezüstöt szerzett. Karrierje 1998-ban fejeződött be egy világkupadöntős szlalomgyőzelemmel Crans Montanában, amely éppen az ötvenedik világkupa-elsősége lett. Amióta 13 éves versenyzői pályafutását lezárta, több ideje marad kedvenc időtöltéseire, a főzésre és a jó borok gyűjtésére. Emellett saját nevén parfűmöt dobott a piacra és támogatta húga mesekönyvének megjelentetését is.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Ferienhäuser Tröster
Komfortos apartmanok a Bad Kleinkirchheim-i sípálya közvetlen közelében, gyönyörű rálátással a városra. Gyaloglásnyi távolságra található a sípálya, a városközpont és a termálfürdő. Csak heti turnusokban foglalható!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Kirchheimerhof csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Abszolút pályaszállás a gyerekliftek mellett. Saját wellness részleg mintegy 2.500 m²-en, melynek szolgáltatással: kültéri fűtött medence, uszoda, pezsgőfürdő, különféle szaunák, gőzkamra, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Villa Huber csillagcsillagcsillagSuperior
Felújított, tradicionális Hotel a karintiai Afritz am Seeben, Gerlitzentől 8 km, Bad Kleinkirchheimtól 16 km-re. Szolgáltatásai: finn szauna, pezsgőfürdő, kávézó-bár, étterem, konferenciaterem, borospince, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.