Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csillag Dávid harmadik lett Csehországban

2016.02.23. MSBSZ

Csillag Dávid harmadik lett Csehországban Junior válogatott snowboardkrosszosunk Dolní Moravában, erős mezőnyben állhatott dobogóra. Újabb FIS-versenyeket rendeztek a 2017-es FIS Junior Snowboard Világbajnokság helyszínén. Hazánkat egyetlen magyar versenyző, a budapesti Csillag Dávid képviselte.
Miközben csapattársai, Fehér Zsófia és Szász Csongor Ármin a lillehammeri Ifjúsági Téli Olimpián tapasztalhatta meg első olimpiai élményét, Dávid Csehországban gyűjtögette a FIS-pontokat, melyek szükségesek a világkupában és világversenyen történő későbbi induláshoz. A magyar csapat férfi kvótáját Lillehammerbe Dávidnak köszönhetjük, aki remekül szerepelt a tavalyi Yabuliban (Kína) rendezett junior világbajnokságon. Sajnos azonban már akkor tudta, hogy életkora miatt ő maga nem vehet részt az Ifjúsági Olimpián, mivel 10 hónappal idősebb lesz a megengedett felső korhatárnál.

Dolní Moravában egymás után két FIS-versenyt rendeztek. A FIS versenyek az első szintet képviselik a FIS (Nemzetközi Sí Szövetség) versenyrendszerében, ezután az Európa-Kupa, majd a FIS Világkupa következik.

A szervezők rendkívül technikás pályát építettek. A magasra helyezett rajtbox után rögtön két wutang (meredek, tört ugrató) és egy S-kanyar várta a versenyzőket, majd egy roller (hullámsor) és egy ugrató következett. A pálya alsó szakaszán döntött kanyarokat követően egy nagy ugró után érkeztek a célba a versenyzők.
Az időjárás nem kedvezett, ugyanis a hó minősége nem volt kifogástalan. Kásás, jégkristályos hóban kellett a legjobb formáját hoznia Dávidnak. Szerencsére sikerült tökéletesen waxolnia a versenylapjait, és ennek meglett az eredménye. Az első versenynapon a hatodik helyet sikerült megszereznie 46 induló közül a felnőtt kategóriában, ami kiváló eredmény. Csupán egyetlen snowboardhossz választotta el a finalistáktól (a legjobb négy jutott a döntőbe).

Az előző napi remek szereplés után Dávid rendkívül jó hangulatban és motiváltan állt rajthoz a második versenynapon. Egymás után három futamát is megnyerte, és második helyen jutott a fináléba. A nagydöntőben bal szélről rajtolt, emiatt az ezt követő szűk S-kanyarkombinációt nem az ideális íven tudta megközelíteni. Sikerült azonban végig tartania a pozícióját, remekül zárta az íveket, melynek köszönhetően a célvonalon a bronzérmet jelentő harmadik helyen haladt át, amivel értékes FIS-pontokat gyűjtött.
Csillag Dávid Dolni Morava 3. hely
Csillag Dávid Dolni Morava 3. hely
Csillag Dávid 19 éves, jelenleg Ausztriában tanul, a schladmingi Skihandelsschule snowboard tagozatán. Ugyanitt végzett korábban Gyarmati Panka és Szigeti Viktor, valamint ide jár a kecskeméti freestyle snowboardos tehetség, Fricz Botond is.

A sporttagozatos iskola különleges tanrendje lehetővé teszi a diákoknak, hogy tanulmányaik mellett a lehető legtöbb időt fordíthassák edzésre. Dávid egy átlagos tanítási napja úgy kezdődik, hogy délelőtt 8:30-11:30-ig fent vannak a hegyen, ahol havas edzéseket tartanak. Mindig változó, hogy mi az adott napi edzésprogram: van, amikor csak a startot gyakorolják, máskor a teljes snowboardkrossz pályán edzenek a Fageralmon. Az ugrásokat is külön gyakorolják, erre a Planai-on található park ugratói a legalkalmasabbak. Délután konditermi edzést tartanak, általában 3-4 órányi időtartamban. A programban szerepel játék, egyensúlygyakorlatok, erőnléti és regenerációs feladatok, valamint crossfit. A heti programot mindig az edző állítja össze.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.