Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Közeli szánkópályákat ajánlunk a szomszédos országokban

2022.12.14. 2024.02.05. sielok.hu | frissítve: 2024.02.05.

Szánkózni jó, és itthon sajnos egyre kevesebb lehetőségünk van rá. Ezért néztünk körül, hogy a határ viszonylagos közelségében hol találhatunk igazán jó szánkópályákat Ausztriában, Szlovákiában és Szlovéniában.
Fotó: Tonnerhütte, Naturpark Zirbitzkogel - Grebenzen
Fotó: Tonnerhütte, Naturpark Zirbitzkogel - Grebenzen

Bachledka, Szlovákia

A sípályák mellett Bachledka egyik legnépszerűbb szolgáltatása, a Lombkorona Tanösvény, ahol a fák lombkoronáinak magasságában kiépített ösvényen lehet sétálni és csodálni a környéket. És hogyan kapcsolódik mindezekhez a szánkózás? A 2023/24-es téli szezonban kísérleti jelleggel egy olyan programot vezetnek be, amely várhatóan nagy siker lesz az idelátogatók körében. Heti háromszor (szerdán, pénteken és szombaton) teljesen kivilágítják fák lombjai közt kanyargó sétányt, és annak bejáratát. Ezeken a napokon lehetőség nyílik esti szánkózásra a 2,5 kilométer hosszú pályán.
2023. december 27-től szánkózni is lehet Bachledkán
2023. december 27-től szánkózni is lehet Bachledkán

Ausztria, St. Jakob im Walde

Az osztrák-magyar határtól mindössze 70 km-re található síterepen szombat esténként 16:30 és 18:30 között villanyfényes szánkózásra van lehetőség az egyik sípályán (csoportok részére akár más napokon is). Természetesen a síelők ekkor már nem léphetnek a sípályákra, a biztonságos lejutás érdekében. A feljutásban pedig egy speciális szerkezet segít, ami a szánkó elejére van rögzítve, ezt a csákányos liftbe beakasztva a vendégek könnyen és gyorsan juthatnak fel a hegy tetejére. Fontos, hogy előzetes foglalás mindenképpen szükséges az esti szánkózáshoz a +43 3336 8259-76-os számon.
Familienschiberg St. Jakob im Walde: itt szánkófelvonó is van!  / Fotó: Brezlanovits
Familienschiberg St. Jakob im Walde: itt szánkófelvonó is van! / Fotó: Brezlanovits

Ausztria, Grebenzen

Grebenzen/St. Lambrecht a Murau sírégió tagjaként a 2022/23-as síszezonban egy új kabinos liftet kapott, ami nagy előrelépés a síterep történetében. Az új lift felső állomásától (Grebenzenhaus) 4,5 kilométer hosszan, mintegy 650 méternyi szintkülönbség megtétele után juthatunk le a völgyállomásig, természetesen a sípályáktól elkülönített, csak szánkósok részére fenntartott úton. Kétszemélyes szánkót a helyszínen is lehet bérelni. Egyes napokon esti csúszásra is lehetőség van, de mivel nincsen kivilágítva a szánkópálya, ezért egy erős fényű (és vízálló) fejlámpát mindenképpen ajánlott hozni!
Szánkózás Grebenzen 4,5 km hosszú völgypályáján
Szánkózás Grebenzen 4,5 km hosszú völgypályáján

Ausztria, Murau-Kreischberg

Sokan nem tudják, de a magyarok legkedveltebb osztrák síterepén, Kreischbergen is van kiépített szánkópálya. A völgyből induló kabinos lift legfelső állomásánál, a Richi's síiskolában bérelhetőek szánkók, amiket egy speciális konzol segítségével a csákányos lift húz fel. Közvetlenül a 2000 méter magasan található Eagle étterem mögül indul a (sítérképen sárga 3-as jelzésű) 1,5 km hosszú, enyhe-közepes lejtésű, jól karbantartott szánkópálya, amely minden korosztálynak megfelelő.

Ausztria, Semmering - Hirschenkogel

A helyszínt a sízőknek talán nem is kell bemutatni, nyugati szomszédunknál Győr/Bécs irányból közeledvén itt találhatóak az első komolyabb sípályák, valamint - még osztrák viszonylatban is - hosszúnak mondható szánkópálya. A kiskabinos lift alsó jegypénztáránál bérelhetünk szánt, a felvonót pedig akár napi síbérletünkkel, vagy külön menetenként megváltva is lehet használni.
Innen indul a szánkópálya Semmering Hirschenkogelen | Fotó: sielok.hu
Innen indul a szánkópálya Semmering Hirschenkogelen | Fotó: sielok.hu
A csúcsról mintegy 3 km hosszan kanyarog le a 350 méteres színkülönbségű pálya. Személyes tapasztalatunk alapján néha kicsit túl lankás a lejtő, így sokszor megállt a szánkónk és csak egy jó kis nekifutás után meglökve csúszhattunk tovább. Illetve szintén nem árt tudni, hogy nem csak a síterepet, hanem a szánkópályát is sokan látogatják, ezért - főként főszezonban - könnyen előfordulhat, hogy kora délutánra már hepehupás lesz a szánkópálya (is). Esténként színes fényben úszó mesefigurák mellett szánozhatunk, az igazi "Zauberberg", azaz "Varázshegy" érzés ilyenkor köszön vissza leginkább. További szánkópálya tippek Alsó-Ausztriában 

Ausztria, Lachtal

A személyes kedvencünk, amely mindig mosolyt csalt az arcunkra! A magyarok által gyakran látogatott üdülőfalu széléről indul a helyenként meglepően éles kanyarokkal tarkított pálya. Ugyan csak 1500 méter hosszúságú,de az adrenalin garantált, a szánkó itt biztosan nem fog megállni, sőt, intenzív fékezésekre készüljünk, főként néhány kanyar előtt! Kisgyermekesek és félősebbek részére kevésbé ajánljuk, de nem veszélyes, csak tudni kell uralni és irányítani a szánkót.
Szánkózás Stájerországban | Fotó: Steiermark Tourismus | ikarus.cc
Szánkózás Stájerországban | Fotó: Steiermark Tourismus | ikarus.cc
Esténként kb. 50-100 méterenként egy-egy normál utcai lámpa világítja meg az ösvényt, a két lámpa közötti szakaszokon pedig sejtelmes félhomály növeli az izgalmakat.
Szánkót a központi Hanes bárban bérelhetünk, a feljutásban pedig egy 8 személyes mikrobuszos transzfer segít, ami a +43 3587/396-os számon rendelhető meg.

Tonnerhütte, Ausztria

Tonnerhütte a magyar sízők számára még felfedezetlen terep Stájerország déli részén, Grebenzen és Klippitztörl síterepek között nagyjából félúton. Ahogy a nevéből is adódik, a pici síterep csupán néhány "hüttéből", vendégházból áll, melyen nincs átmenő forgalom.

A hely különlegessége, hogy a csákányos lift a helyi szánkókat egy speciális konzol segítségével fel tudja húzni a hegy tetejére, innen pedig egy kanyargós erdei úton lehet visszacsúszni az alsó állomásig.
Szánkófelvonó
Szánkófelvonó

Szlovákia, Ótátrafüred

Ótátrafüred (Stary Smokovec) központjából indul egy modern sikló, ami egy 5 perces utazást követően a közel 1300 méter magasan fekvő Tarajkáig (Hrebienok) szállítja a kirándulókat és a szánkósokat. Szánkót közvetlenül a sikló alsó állomásánál bérelhetünk, a szánkó típusától függően. Pár lépésnyire a sikló felső állomástól indulhat is a csúszás! A 3 km hosszú pálya lejtése tökéletes, nem gyorsul fel túlzottan a szánkó, így nem kell sokat fékezni. Csupán 2-3 nagyobb kanyar van, ahol nem árt egy picit lassítani, de összességében egy igazi családbarát pályára számíthatunk. Egyes napokon lehetőség van esti csúszásra is, kivilágított pályán!
A Síelők.hu videója az ótátrafüredi szánkózásról

Szlovénia, Maribor-Pohorje

Hazánkhoz talán az egyik legközelebbi felvonós szánkózási lehetőség Maribor-Pohorjén van, a kabinos lift felső állomásánál található oktatórészlegen. A Hotel Bellevue előtti területen két, egyenként kb. 100 m hosszú varázsszőnyeg és a mellette található, enyhe lejtésű gyakorlópálya. Ezen a rövid részen a szánkózás is megengedett, viszont a varázsszőnyeg használatáért fizetni kell.
Gyermek oktató és szánkópálya Maribor-Pohorjén
Gyermek oktató és szánkópálya Maribor-Pohorjén

Mariazell - Bürgeralpe, Ausztria

Sokan nem tudják, de Mariazellben található Steiermark tartomány (Stájerország) egyik legjobban kiépített 2,5 km-es szánkópályája, amelyen a hegytetőtől egészen a völgyig csúszhatunk hajmeresztő sebességgel, döntött kanyarokkal. Megfelelő hóviszonyok esetén a szánkópálya a Bürgeralpe Express felvonó üzemidejében használható. Szánkókat a völgyállomáson lehet bérelni.
Szánkózás Mariazellben I Fotó: buergeralpe.at
Szánkózás Mariazellben I Fotó: buergeralpe.at
Milyen felszereléssel vágjunk neki a szánkózásnak?
  • Síkabát, sínadrág: a normál, utcai nadrágot, vagy kabátot semmi esetre sem ajánljuk, mert nagyon könnyen beázik és koszos is lehet. Legyen vízálló a ruházat!
  • Magasszárú túracipő: mivel a sarkunkkal/talpunkkal kell irányítanunk a szánkót, az utcai cipő nem alkalmas erre a célra, már csak azért sem, mert az könnyen beázhat. Ha síelés után, vagy közben próbáljuk ki a szánkózást és nincs a közelben bakancs, érdemes a sícipőnkkel próbálkozni, a kemény talpával még könnyebb az irányítás.
  • Bukósisak: ha amúgy is használjuk síeléshez, vegyük fel szánkózáshoz is!
  • Síszemüveg: szinte elengedhetetlen kellék, mert ha erősen fékezünk, az így kikapart hónak egy részre garantáltan az arcunkban landol. 😁
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.