Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

ELAN történelem

2006.10.13. Hernádi László

ELAN történelem A síelés komoly hagyományokra tekint vissza Szlovéniában. Az Elan nevű céget Rudi Finzgar alapította, aki amolyan "hobbi síugró" volt, és 1941 elején 95 méteres ugrásával rekordot állított föl.

A céget barátaival közösen alapította 1945 szeptember. 24-én, és még ebben az évben elkészült az első 800 pár ELAN síléc. Nem sokkal később a cég saját üzletet nyit, és exportálni kezd az Egyesült Államok piacai számára.

A 60-as években a cég széles termékprofillal rendelkezik, a sílécen kívül gyárt többek között még: kis vitorlás hajókat, teniszütőket, ping-pong felszerelést, jégcsákányt, hegyimentő felszereléseket, sportruházatot, hokiütőket, és korcsolyákat, valamint vízisíket.

A 70-es években a gyár végleg az alpesi sílécek gyártására specializálódik, a legendás Ingemar Stenmark, a világkupa sorozatok sztárja ELAN síléccel versenyez, önmagán kívül ezzel legendás hírűvé tette a céget is.

Ingemar Stenmark
Ingemar Stenmark
A 80-as években a cég beszáll a sífutó és síugró felszerelések gyártásába.

1990-ben a cég eladósodik, privatizálják, saját tulajdonosi köre lesz, amely 1992-ben továbbadja új tulajdonosának, a zágrábi Horvát Kereskedelmi Banknak. Az ezt követő időszakban a vállalat oroszlánrészt vállal a carving forradalom kirobbantásában.

Jurij Franco mérnök, ex-síversenyző és Pavel Skofic kostrukciós tervező, szintén ex-versenyző 1989 telén elhatározták, hogy olyan lécet terveztek, amely összehasonlíthatatlanul gyorsabban és jobban fordul bármelyik addig gyártott sílécnél. A síléc csőrénél, és faránál a szélesség megnövelésével íveltebbé tették az oldalélt, ekkor született meg a carving irányzat a sílécgyártásban, első modelljük az SCX nevet viselte ("Sidecut Experimental" rövidítése). Az új irányzat többek között lehetővé tette, hogy a kezdő síelők gyorsan és szépen ívelt kanyarokat vehessenek.

1997-re az új találmánnyal a vállalat megnégyszerezte üzleti nyereségét. Az elkövetkező években pedig a világ összes sílécgyártója megalkotta a saját carving léceit.

2000-ben a vállalat új menedzsmenttel, üzleti átszervezéssel újra javuló üzleti eredményeket ért el. Új termékvonalak kerültek kifejlesztésre, technológiai újításokat vezettek be, újraszervezték a marketing tevékenységet, ezeknek a lépéseknek a következtében az ELAN-t ismét a legelismertebb sílécmárkák között tartják számon.

Napjainkban az ELAN cég lécei a világ legjobbjai között szerepelnek, kiváló helyezésekkel büszkélkedhetnek neves sí magazinok tesztjein is.

Az ELAN a legsikeresebb sílécmárka, az "ex-keleti" blokkban amely túlélte a rendszerváltozást, Jugoszlávia feloszlását, és önerőből, köszönhetően nagyszerű mérnökei teljesítményének.

Újdonságok 2005/2006

  • Az egyedülálló síkötés-síléc integrációs Fusion rendszer részeként használt síkötéseket az idei szezontól már nem a Marker, hanem a Tyrolia síkötésgyár szállítja.
Elan Fusion Pro
Elan Fusion Pro
  • A termékskálát jelentősen kiszélesítették, az új termékek reklámozásába pedig bevonták hajdani sílegendájukat, Ingemar Stenmark-ot is.
  • A cég kizárólag hölgyekből álló nemzetközi fejlesztőcsapatot is létrehozott a hölgyeknek szánt három síléccsalád (Cosmo, Elegance, Fitness) fejlesztésébe és dizájnjának kialakításába.
  • A cég immár tíz termékcsaládot kínál a vásárlóknak:
    • Race - versenyzőknek és profi sízőknek
    • Cross - síkrossz és allround célokra
    • Magfire - az erős haladó sízőknek
    • Twintip - a funparkba, félcsőbe és ugráláshoz
    • Freeride - a szűzhó szerelmeseinek
    • S-series - a haladó komfort és idősebb korosztálynak
    • A-series - kezdőknek az első lépésekhez
    • Women - speciálisan csak hölgyeknek
    • Junior Race - a jövő sztárjainak
    • Junior - a legkisebbeknek
    • Short - hókorcsolya
  • Ezeken belül osztályonként minden tudásszintű síelőnek található megfelelő modell.
  • Technológiai újítás a Fusion kötésintegrálás mellett a TMD (Toolless Mounting Device) megoldás, ezeknél a léceknél már a gyárban a sílécre csavarozzák a síkötést tartó sínrendszert, amelyre aztán könnyen rácsúsztatható a megfelelő típusú síkötés és a síbakancs hosszához való állításhoz sem szükséges szerszám (ez a megoldás elsősorban a rental léceket érinti, jelentősen megkönnyítve ezzel a síkölcsönzők dolgát).
  • A síléc típusok tudásszint szerint különböző torziós felépítéssel és a felhasználási területhez optimalizált talpfelülettel készülnek.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.