Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Így maxold ki a világ legnagyobb síterepét, mi is megtettük!

2022.02.03. Wesselényi Andrea

Januárban a síszezont a világ legnagyobb síterepén, a franciaországi Három Völgyben (Trois Vallées) kezdtük el. Szikrázó napsütés, méteres hó, 600 km tükörsima pálya, sohavégetnemérős csúszások, levegőben úszó, ultramodern liftek; minden adott volt a tökéletes síélményhez.
Les Menuires legmagasabban fekvő része, szemben a la Masse csúcs
Les Menuires legmagasabban fekvő része, szemben a la Masse csúcs
Öt évvel ezelőtt már jártam ezen a síterepen és egy akkori cikkben összefoglaltam a hasznos tudnivalókat. Van azóta bőven újdonság, amiről érdemes írni. Saját tapasztalatok alapján összegyűjtöttem 12 konkrét tippet arra, hogyan hozhatod ki a legtöbbet utazásodból, ha eljutsz a világ legnagyobb síparadicsomába.

Tölts el egy órát a La Masse csúcson!

Az idei szezonra adták át az ultramodern, 10-fős kabinos felvonót, mely Les Menuires völgyéből 8 perc alatt (!) teszi meg az ezer méteres szintkülönbséget és repít fel a 2804 méteres la Masse csúcsra. Itt egy óriási, körpanorámás teraszt építettek, ahova kilépve mindenki azonnal fotózni kezd.
Az instaképes hatalmas #lesmenuires betűszobor a fotósok kedvence | Kép: W.A.
Az instaképes hatalmas #lesmenuires betűszobor a fotósok kedvence | Kép: W.A.
Ne tudd le a programot pár perc szelfizéssel! Adj magadnak időt, hogy be tudd fogadni a szédítő látványt a terasz minden sarkáról és engedd át magad a magashegyi életérzésnek! A kilátópont mellett 2800 méteren egy felújított étterem és snack bár is vár rád napozóteraszokkal, nyugágyakkal, panorámás asztalokkal. A feltöltődés utáni hosszú lecsúszás is óriási élmény, mehetsz piros vagy kék pályán, de választhatod a Liberty Ride útvonalat is, ha a freeride vonz.

Teljesítménytúrázz sítalpon! Csússz le egy nap a síterep összes falujába!

Számtalan csúcson kell keresztül felvonózni, de nem lehetetlen eljutni egy nap alatt Les Menuires-ből csillagtúrázva a sírégió összes „városába”: nekünk sikerült egy sportos nap keretében becsúszni Val Thorenst, Meribelt, Courcevelt, és St. Martint és a környező kisebb üdülőtelepeket is. Persze a régióbérleten kívül mindehez napos, szélmentes idő és jó kondi kell, na meg nem árt némi helyismeret, bár a kitáblázásra sem lehet panasz.
Jól áttekinthető táblák segítik a tájékozódást a sípályákon. Fotó: W. A. 2022 január
Jól áttekinthető táblák segítik a tájékozódást a sípályákon. Fotó: W. A. 2022 január
Most, ha visszagondolok, valóban egyszer sem vettük elő a zsebből a sítérképet, csak a táblákat követtük a következő úti célig. A legjobban tetsző lejtőkön csúsztunk egy ráadáskört és igyekeztünk megjegyezni, hova kell majd másnap feltétlenül visszatérni. Okosórával vagy applikációval mérheted a kilométereket, a gyors lifteknek köszönhetően könnyen összejöhet életed rekordja.

Vegyél leckét egy francia síoktatótól!

Tudtad, hogy egy francia oktató 5-6 évig tanul azért, hogy síoktató képesítést szerezzen? Kötelező tananyag a sí és a snowboard is, olyan nincs, hogy valaki csak az egyiket tudja oktatni és olyan sincs, hogy valaki csak kezdőket oktathat. Síoktatónak lenni megbecsült, diplomás szakmának számít Franciaországban és sokan egy életen át űzik ezt a hivatást. Mindent Alize mesélte nekünk, akinek a családjában mindenki síoktató: szülei és két testvére is. Miközben ezeket az infókat és pár jótanácsot osztott velünk a síliftben, meglepetten kiáltott fel: Nézd, az meg ott a nagybátyám! – egy középkorú síoktatónak integetett, aki mögött egy iskolás gyerekcsoport kanyargott. A család nyáron egy vitorlás kölcsönzőt üzemeltet az Annecy tavon – nem mondom, hogy nem irigylem az életüket.

Szánkózz a rock-and-bob pályán, de ne hagyd abba az első menet után!

Mátrai lányként nem sokat vártam ettől a szánkózástól, mindeddig lenéztem a beleülős műanyag szánkókat. Annál nagyobb volt a meglepetés, amikor este fejlámpával, bukósisakkal és a masszív piros szánokkal felszerelve először lecsúsztunk Menuires roc-n-bob pályáján. Ez nagyon cool, másodszorra pedig még élvezetesebb! Kabinos lift visz fel a pálya tetejére, több mint 500 méteres a szintkülönbség.
Alkonyatkor indult a szánkózás, sötétedés után értünk le.
Alkonyatkor indult a szánkózás, sötétedés után értünk le.
Jó nagy sebességgel száguld a szánkó, a vad kanyarok közben ömlik a hó az arcodba, miközben próbálsz kézzel-lábbal fékezni, és nagyon röhögsz amikor felborulsz. A síszemüveg jól jött volna, magasszárú túrabakancs és vízhatlan síruha mellett mindenképp azzal is készüljetek a kalandra!

Lazíts fekvő szaunában: itt ezt fürdőruhában is megteheted!

Les Menuires-ben két wellnessközpont is van. Elég kanyargós úton, hidak és liftek segítségével jutottunk le a Les Bruyeres üdülőrészen található Espace Wellness Centerbe, ahova igyekeztünk – szerencsére az ingyenes síbuszon összetalálkoztunk egy a közelben dolgozó magyar pékkel 😊, aki elkísért minket. Ahogy a pályákon, itt sem volt tömeg, kényelmes fából készült nyugágyakon élvezettük az izomlazító szaunát, majd a jakuzzit. Itt a franciáknál nincs kötelező meztelenkedés, mint Ausztriában, mindenki fürdőruhában szaunázik és relaxál.

Édes bolondság: Rendelj egy italt és chillezz a Folie Douce-ban!

Val Thorens a covid-járvány előtt az Alpok egyik leghíresebb bulihelye volt, és van itt egy chalet, amit látni kell! Nem lehet nem észrevenni, mivel a legendás Folie-Douce (ejtsd kb. folidu, jelentése: édes bolondság) fölött átlibeg egy 6-ülős lift, így a Menuires felé visszatérőket is bevonzza a színes partyhely, ami délután 3 órától liftzárásig van nyitva. Mi is lecsatoltuk a léceket az élő zene hangulata és a látvány miatt ott ragadtunk egy időre. 2000 méteres magasságban a hely teraszán szétesően laza afroamerikai zenészek nyomták a funkyt, az iszogató fiatalokat csak a kivetített figyelmeztetés tartotta vissza a tombolástól: ENJOY, BUT NO DANCE. 🎶
A Folie Douce tereszán élő zene szólt, szép nagy tömeg gyűlt össze. | Fotó: Almásy Gyula / VJM
A Folie Douce tereszán élő zene szólt, szép nagy tömeg gyűlt össze. | Fotó: Almásy Gyula / VJM
Azóta talán már megengedőbbek, hiszen ahogy szűnnek a korlátozások, visszatér előbb-utóbb a bulihangulat is a sípályákra. Jó volt látni januárban az ünneplésre kész fiatalok tömegét. Akiknek nem jutott asztal, kültéren chilleztek: hosszú sorban ültek egymás mellett a boardos arcok a ház előtti havas letörésen és a zenére mocorogva, pohárral a kézben búcsúztatták a lemenő napot. Egy életérzés itt lenni! 👍

Próbáld ki a Lac du Lou partjára vezető hótalpas túrát!

A Trois Vallees régió 157 (!) síliftje tavaly téli álomba kényszerült: a koronavírus miatt Franciaországban nem üzemelhettek a felvonók, vendégek azonban jöttek szép számmal, és rákaptak az egyéb téli sportokra. 2020 óta ugrásszerűen megnőtt a hótalpazás, sítúrázás, szánkózás és a téli kirándulások népszerűsége, és a régió azóta alaposan felkészült az új trendek kiszolgálására.
Jó buli egy hótalpas kirándulás síoktatóval | Fotó: Cloé Charles
Jó buli egy hótalpas kirándulás síoktatóval | Fotó: Cloé Charles
Csoportos vagy egyéni túrák szervezésében a helyi síoktatók, túravezetők segítenek, és rengeteg túratippet kaphat, aki érdeklődik. Az egyik legnépszerűbb úticél 2005 méteres magasságban fekvő tó: a Lac du Lou tengerszem. Menuiresben lehet felszerelést bérelni és egy szervezett túrához csatlakozni vagy privát guide-ot kérni.

Nevezz be egy sajt- vagy pezsgőkóstolóra a legszebb hegyi faluban!

Finom italokat, ételeket ezer helyen kóstolhatunk a 3-völgyben, de az igazán romantikus helyszín St. Martin (ejtsd kb: szanmartan) de Belleville. Ez a sírégió egyetlen olyan települése, ami nem mesterséges síváros, hanem egy igazi, élő francia hegyi falu, farmerekkel, állattenyésztő gazdaságokkal, családi sajtüzemekkel, autentikus éttermekkel.
Galéria: sielok.hu
Galéria: sielok.hu
Keskeny utcákon lehet sétálgatni, itt nincsenek modern épületek, csak fából és kőből épült házak, sok a bérelhető rusztikus chalet apartman közvetlenül a sípálya mellett. Van néhány gyönyörű szálloda is, de azok is hagyományos stílusban épültek, erről majd később Itt a helyi gazdák gyakran szerveznek kóstolókat vagy falusi vacsorákat, amire érdemes bejutni. Van olyan étterem is, amelyet csak egy üvegfal választ el az istállótól, de vannak nagy fantáziával megalkotott kisvendéglők is, ámulatba ejtő díszletekkel.

Láss csodát: lépj be a neves belga designer által megalkotott vadonatúj hotelbe!

Franciaország a divat és a design fővárosa és ezt még itt, a havasokban is lehet érzékelni. Az éttermeket és bárokat olyan ízléssel alakítják ki, hogy ember szíve a gyönyörőségtől dalol. Élvezet nézni, ahogy tálalnak, ahogy díszítenek, ahogy berendezik a tereket. A Chez Pépé Nicolas nevű hegyi vendéglőben elfogyasztott mennyei hagymaleves után hosszú ideig nem tudtuk abbahagyni a fotózást, a bejárt „hütték” között ez nyerte a cukisági versenyt. 😍 Covid ellenére az elmúlt években is több szálloda-projekt zajlott a régióban, újak is épültek és régieket újítottak fel. Erre jó példa a Chalet Hotel Kaya, ahol a szállásunk volt Les Menuires legmagasabb pontján, 1800 méteren. Különleges hangulatúak és tágasak a szobák, az étterem egyben pályamenti vendéglő is nagy terasszal, ráadásul épületen belül van a síkölcsönző is. Igazi pályaszállás, az ajtóból lehet nekiindulni csúszni, ahogy ez szinte minden szálláshelyre igaz a 3-völgyben. Az árak dinamikusak, úgy változnak a kereslet-kínálathoz igazodva, mint fapados repülők árai.
Hotel Lodgi, St. Martin de Belleville
Hotel Lodgi, St. Martin de Belleville
A design csúcsát azonban egy másik szállodában láttuk, amit idén adtak át St. Martin de Belleville-ben. Egyik ámulatból a másikba estünk, amikor a belga tulajdonos végigvezetett a Hotel Lodgi (lodgi.fr) belső terein a játszóháztól a jakuzzis teraszokig. Amikor rákérdeztem, hogy ugye mindezt egy híres designer tervezte meg, akkor mosolyogva válaszolta, hogy igen, a feleségem, és ő valóban közismert belsőépítész Belgiumban. Aki szeret nívós lakberendezési magazinokat lapozgatni és érdeklik a home design legújabb trendjei, itt csemegézhet! Elképesztő, hogy mi mindent lehet kihozni a természetes anyagokból, a tervező kővel, fával és rézzel dolgozott elsősorban. Aki erre jár, ugorjon be legalább egy kávéra a Hotel Lodgi teraszára és ígérem, csodát foglátni. Ott van a felvonó alatt közvetlenül.

Próbáld ki az éjjeli ratrakozást: a fondüzés után egy holdfényes lecsúszás is összejöhet

Két egymás utáni sínapot is a 2500 méteren fekvő Chalet du Sunny 😎 teraszán zártunk az utolsó csúszás előtt és együtt énekeltük a világ népeivel a Bella Ciao-t. A hangulatos étterem Menuires napos oldalán található, nem véletlenül gyűlnek ide déluránra a csillogó overálos lányok sütkérezni, bulikázni. A zenepult egy régi felvonókabinban kapott helyet, onnan küldi a DJ a trendi slágereket. Az étterem mellett egy ratrak-taxi parkol, és a feliratokból kiderült, hogy hirdeti, hogy a hely este is működik étteremként, ahova a völgyből ezzel hozzák fel a vendégeket. Teltház volt azon az estén, amikor volt szerencsénk ezt a kalandot kipróbálni. Még soha nem ültem működő ratrakban, és miközben a sötétben a masszív lánctalpakon felkapaszkodtunk a meredek hegyoldalon, átéreztem, micsoda pénztömeg és technológia van ma már a síturizmus szolgálatában. Ilyen gépek flottája gyártja le nekünk a tükörsima pályákat reggelre, és elképzelni is nehéz, hogyan történik meg mindez 600 km-nyi széles sípályán minden nap. Ahogy megtudtuk, műholdas rendszerrel vezérlik a ratrakolást, de a gépeket még emberek vezetik. Ha valaki a ratrakos vacsi után le szeretne csúszni, mindenképp egyeztessen az étterem és a ratrak vezetőjével, de ha tiszta az idő és a pálya, akkor erre is van lehetőség, láttunk több ilyen csapatást is.

Nézd meg a szerda esti tűzgálát Les Menuiresben!

Láttam már néhány tűz-showt életemben, ilyen-olyan fesztiválokon, de ez túltett minden eddigi produkción. Havon még izgalmasabbnak hat a tüzes karikák és kockák látványa. Az életveszélyes mutatványokat sok száz érdeklődő nézte végig Les Menuiresben: itt a síszezon alatt minden szerdán ingyenes show-műsorral szórakoztatják a vendégeket, gyerekek is nagyon élvezték. A tűz-zsonglőrök által keltett feszültséget egy pazar tűzijátékkal vezették le.

Vacsorázz fűtött sátorban!

A tűz-showt követően egy különleges vacsorával zártuk a 3-völgybeli síelésünket. Az ötletet azonnal lopnám, ha síterep üzemeltető lennék. Az egyik étterem mellett csúcsos kis sátrakat állítottak fel, melyekben 4-6-8 fős társaságok számára terítettek meg olyan „franciásan”. A prémmel borított székek, a sok csillogó tárgy és sok kis melegfényű lámpás igazi kuckós hangulatot teremtett. A meleget egy fatüzelésű kályha és a raclette-sütő biztosította. Kaptunk egy színváltós BT-s hangszórót és persze finom helyi fogásokat, savojai borokat.

A sátrak mellett elsétálók a váltakozó színes fényeket, a kikandikáló kályhacsőből jövő füstjét és a zenével aláfestett beszélgetés foszlányait hallhatták. Az étterem felszolgálói szerint egyetlen baj van a koncepcióval: ha egy társaság beül egy ilyen sátorba, éjfél előtt soha nem akar hazamenni. Tényleg különleges élmény januárban fűtött sátorban vacsorázni, aki tudja próbálja ki vagy koppintsa az ötletet!
Ilyen volt a hangulat a sátorban | Fotók: sielok.hu
Ilyen volt a hangulat a sátorban | Fotók: sielok.hu
Összegezve: jókor voltunk jó helyen, minden túlzás nélkül tökéletes napokat töltöttünk a Három Völgyben. A nagy havazás után velünk együtt megjött a szépidő: végig szikrázó napsütés kísérte utunkat, és a síelésen túl sok izgalmas programot ki tudtunk próbálni. Jól indult a 2022-es év a Francia-Alpokban, minden jel arra mutat, hogy nem lesz ez rossz szezon!

Az utazást támogatta: Les Menuires turisztikai hivatala és az Atout France, Franciaország Idegenforgalmi Hivatala 💖

#friendlymenuires #lesmenuires #troisvallees #3völgy #franciaalpok #topsíterep
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.