Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elkészült Franciaország leggyorsabb kabinos liftje

2022.01.19. Wesselényi Andrea

A franciaországi Trois Vallées, azaz 3-völgy sírégió új büszkesége az új 10 személyes kabinos felvonó, mely Les Menuires völgyéből 8 perc alatt teszi meg az ezer méteres szintkülönbséget és repít fel a 2804 méteres la Masse csúcsra. Itt egy óriási 800 nm-es kilátóterasz is létesült a felső állomáson, káprázatos körpanorámával.
A La Masse új kabinos felvonó 8 perc alatt teszi meg az 1000 méteres szintkülönbséget!
A La Masse új kabinos felvonó 8 perc alatt teszi meg az 1000 méteres szintkülönbséget!
Kipróbáltuk az új liftet és a pályákat a múlt héten. Tényleg csúcstechnika! A La Masse lift 25 km/órás sebességgel száguld a hegytetőre, ami nem csak itt, a világ legnagyobb síterepén, de egész Franciaországban a leggyorsabb kabinos liftnek számít. Szédítő panoráma tárult a szemünk elé odafentről: Les Menuires és Val Thorens sokemeletes apartmanházai apró makettfalvaknak tűnnek a távoli havasokban. Ezek a települések egyébként mind elérhetők sível, a 3-völgy régióban összesen 600 kilométer sípálya és 157 sífelvonó található.
Hatalmas tetőterasz várja a síelőket és kirándulókat 2800 méteren
Hatalmas tetőterasz várja a síelőket és kirándulókat 2800 méteren
A 2021/22-es szezonra adták át az új liftet, melynek felépítése 22 millió euróba került. Korábban két szakaszban 25 perc alatt tette meg ezt a távolságot a mostani szupermodern kabinos elődje. Az új Leitner márkájú lift hossza 3318 méter, egészen pontosan 1050 méteres szintkülönbséget hidal át, és óránkénti 2800 főt tud a magasba szállítani. Télen és nyáron is működni fog, mivel a fenti állomáson egy hatalmas üvegfelülettel körbevett kilátóterasz is létesült. Mostantól tehát nem csak a síelők, de a túrázók számára is elérhetővé válik a la Masse csúcs az év minden évszakában. Már most az egyik legnépszerűbb fotópont, az óriási, szándékosan "instaképes" a hatalmas #lesmenuires betűszoborral.
Az instaképes hatalmas #lesmenuires betűszobor a fotósok kedvence | Kép: W.A.
Az instaképes hatalmas #lesmenuires betűszobor a fotósok kedvence | Kép: W.A.
A túrabakancsosok számára is elérhető kilátópontra nagy szükség van most, miután a pandémia kezdete óta sok kiránduló turista jön Les Menuiresbe. Megnőtt azoknak a vendégeknek a száma, akik nem tudnak és nem is akarnak síelni, ehelyett pihenni, napozni, feltöltődni, túrázni szeretnének a hegyekben. A kilátópont mellett 2800 méteren az éttermet is felújították, nagy napozóteraszok, nyugágyak, panorámás asztalok és egy új snack bár várja a "magaséletet" kedvelő vendégeket.
A 2800 méteren lévő étterem napozóterasza
A 2800 méteren lévő étterem napozóterasza
A felvonó fejlesztéssel a síelők is jól jártak: az eddig kevéssé népszerű la Masse síterület mostantól igen gyorsan elérhető vált, a lecsúszási idő hosszabb, mint a feljutás, ami nagy ajándék a sípályák népének. Piros és kék pályák vezetnek a völgybe, összesen több mint 5-7 km hosszan lehet ereszkedni, több variációban. Intenzív, örömteli síélmény volt itt csúszni, főleg a reggeli órákban, amikor még a nap is sütötte a pályákat. Aki a 3-völgyben jár, mostantól a La Masse szekciót is iktassa be feltétlenül a síprogramba!
1800 méterről a 2804 méteren lévő Pointe de la Masse kilátóba repít fel az új felvonó
1800 méterről a 2804 méteren lévő Pointe de la Masse kilátóba repít fel az új felvonó
KOMMENTEK
Marmotte | 2022.01.19. 12:32
Január 8-14 között voltunk a 3-völgyben. A la Masse felvonó tényleg nagyon gyors, a fenti kilátóterasz pedig nagyon különleges. Én a kék pályán síeltem le, nekem 7 km-et mért az alkalmazás. A pálya gyönyörű volt és nagyon élvezetes. Ha valaki nem akar lesíelni, akkor is érdemes felmenni, mert a körpanoráma csodálatos fentről, az egész síterep a "lábaink előtt hever.
leon973 | 2022.01.19. 17:42
Gondolom a Bruyeres felvonó helyett épült. 5* voltam 3 völgyben, ebből 3* laktam Les Menuieres-ben, 2* Val Thorensben. Les Menuieres jobb szvsz, mert val Thorens-ben vállalhatatlan tömeg van.

Viszont Paradiskiben a Vanoise express, ami les Arcs-ot köti össze La Plagne-al az 50-el megy, gps-el mértem. Igaz az 2 emeletes kabin és egyszerre 181 embert képes szállítani.

Nálam Paradiski síélményben veri 3 völgyet, de ez nyilván szubjektív.
Tobzoska | 2022.01.19. 22:23
én jó tíz éve mindenféle app, meg alkalmazás nélkül abszolváltam a három völgyet.
Tobzoska | 2022.01.19. 22:28
Kétemeletes, 180 személyes lift volt már jó tizenöt esztendeje Samnaunban is. Akkoriban még egyáltalán nem volt akkora tömeg arrafelé. Örülök, hogy akkor besíeltem Svájcot, a mai ár harmadáért.
Daddy | 2022.01.20. 19:11
Aki nem akar tömeget a felvonón illetve a pályán, az nagyon könnyen talál sok olyan francia pályarendszert ahol ezt elkerülheti. A pályaszállások mellett ez a másik nagy előnye. A tőlünk való távolság viszonylagosságát akkor értékeltem át, amikor ott egy franciának panaszoltam, hogy nekünk messze van, mert 1200 km.-et utaztam. Erre azt mondta, hogy ő Franciaországból jött és több mint 900 km.-et utazott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.