Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

December 10-én nyit Les Menuires, a Három Völgy kapuja

2022.11.01. 2022.11.30. sielok.hu | frissítve: 2022.11.30.

Összesen 600 kilométernyi pálya kanyarog az Alpok ismert, háromezres csúcsai alatt, és ezek 85%-a hóbiztos magasságban, 1800 méter felett fekszik. Ennek a hatalmas rendszernek a kapuja Les Menuires, ahonnan az egész 3-völgy sírégió elérhető.
Les Menuires: itt épült meg tavaly Franciaország leggyorsabb kabinos liftje
Les Menuires: itt épült meg tavaly Franciaország leggyorsabb kabinos liftje

Mikor érdemes ide utazni?

Az idei szezon Les Menuiresben december 10-én megkezdődik és a tervek szerint 2023. április 28-ig tart. A nyitás első hete a vonzó árakról szól, a következő héten már karácsonyi hangulatban mutatja meg magát a síterep, de az ünnepekhez képest kedvezőbb árakon. Január második hetében (01.07-től 01.14-ig) a tapasztalatok azt mutatják, hogy csökken a tömeg, saját pályán lehet síelni szerencsés esetben. Aki a tavaszi körülményeket kedveli, és a pénztárcáját is szereti kímélni, annak március utolsó hétvégéjét (03.25-től 04.01-ig) ajánljuk. Végül, ha valaki tényleg szinte magányosan szeretne síelni ill. felvonózni, válassza a szezon utolsó hetét április végén.
December 10-én indul a szezon Les Menuires-ben
December 10-én indul a szezon Les Menuires-ben

Fókuszban a kezdőknek való pályák

A síterep kiválasztásánál fontos szempont, hogy milyen pályákat találnak a család fiatalabb tagjai, vagy a síelés elsajátításában még az elején tartó ismerőseink. Les Menuires ideálisnak tűnik abból a szempontból, hogy a pályák 50%-a kék jelzésű. Megkapta a „Családbarát” minősítést a francia szervezetektől, ehhez az is hozzájárult, hogy Franciaország legnagyobb gyerekpályáját itt találjuk, ahol a kicsik állandó felügyelet mellett csúszhatnak.
Minipass Les Menuires - kezdőknek ajánlott kék és zöld jelzésű pályák
Minipass Les Menuires - kezdőknek ajánlott kék és zöld jelzésű pályák
A síterep külön figyelmet fordít arra, hogy a gyerekek és a kezdők zavartalanul síelhessenek saját környezetükben és tempójukban. A zöld jelzésű pályát 100%-ban csak kezdők használhatják. A bejáratnál személyzet figyel a rájuk, és a pályát biztonsági hálóval látták el. A kezdők kedvezményes napijegyet is válthatnak. Napi 31 euróért tökéletesíthetik a tudásukat.

Extra meredek pályák

Természetesen a haladók is megtalálják számításukat, hiszen számos fekete jelzésű pálya várta eddig is őket. A tavalyi szezonban adták át Franciaország leggyorsabb kabinos felvonóját, melynek tetején választhatunk, hogy kék vagy nagyrészt fekete pályán csúszunk le a völgybe. Az idei szezon azonban újabb kihívást tartogat. Az új Bouquentin lift felső állomásánál, 2700 magasságban kezdődik az új Ibex (magyarul kőszáli kecske) pálya. A hegyoldalban egy 600 méter hosszú pálya nyílt meg egy korábbi fekete pálya helyén. A meredekségét tökéletesen mutatja, hogy 600 méteren 300 méter szintkülönbséget kell akár szó szerint leküzdeni. További érdekesség, hogy az új liftről felfelé menet nagyszerűen lehet látni mások próbálkozásait az új pályán.

Újdonság: Ski Patrol Experience

Hány kisgyerek álmodozott az első síelése után: „ha nagy leszek, akkor ratrakot akarok vezetni? A síterep lehetőséget nyújt a 7-14 év közötti gyerekeknek, hogy kipróbálják milyen a síterepen dolgozók munkája. A Ski Patrol Experience programot az idén vezetik be, és egy másfél órás játékos foglalkozás alatt a gyerekek megismerkedhetnek a pályamunkások és a hegyimentők munkájával. A 3200 négyzetméteres játszótéren miniratrakot is kipróbálhatnak, és részt vehetnek egy helikopteres mentés gyakorlatában.
Les Menuires: itt szinte csak pályaszállásokat találunk
Les Menuires: itt szinte csak pályaszállásokat találunk

Síbérletárak és kedvezmények

Aki ide érkezik, az valószínűleg a teljes Három-völgyet szeretné minél jobban besíelni. Az idei szezonban a teljes (600 km) régióra érvényes felnőtt napijegyért 72 eurót kérnek, a hatnapos bérletért 360-at. A hatnapos bérletek kedvezménnyel is vásárolhatók. Három főtől már lehet csoportos jegyet vásárolni, amely 340 euróba kerül fejenként. A családi bérlet két szülőnek és 5-17 év közötti gyerekeknek fejenként kerül 288 euróba. Hatnapos jegy gyereknek (5-12 év között) és nyugdíjasoknak (65-74 év között) kedvezményesen kapható. Az öt éven aluliak és a 75 éven felüliek ingyen síelhetnek, a bérlethez fényképes igazolványt kérnek.
A Doron ülőlift | fotó: Vincent Lottenberg
A Doron ülőlift | fotó: Vincent Lottenberg

Covid óta divat lett a téli üdülés

Azokra is gondoltak, akik nem síelni érkeznek ide, de túrázás vagy hótalpazás közben használnák a lifteket, vagy csak simán gyalogosan fedeznék fel a havas hegyeket. A gyalogos napijegy 21 euróba, a hatnapos bérlet pedig 84 euróba kerül.

Bérletvásárlás online

A síbérleteket nem kell a helyszínen megvásárolni, hanem kényelmesen otthonról az interneten keresztül. Az online bérletvásárlás novembertől működik. Az interneten megvásárolt bérletet vagy elküldik a címre, vagy az emailben elküldött igazolással valamelyik helyi automatánál síbérletre váltható. Ha nem találunk automatát, akkor a pénztárnál is hozzájuthatunk a bérletünkhöz.

Itt is fontos az energiatakarékosság

A síterep egyre nagyobb figyelmet fordít a környezetbarát és fenntartható működésre. A pályakezelő gépek vezetői külön kiképzést kaptak, hogyan tudnak a legtöbb üzemanyagot megspórolni. Az üzemanyag kiválasztásában is nagy lépésre szánta el magát a síterep. Az idén próbaképpen három ratrakot növényi olajjal üzemeltetnek, így 90%-kal kevesebb széndioxidot bocsátanak ki. A ratrakokat műholdas rendszerrel szerelték fel, amely nagy pontosággal mutatja a pálya hóvastagságát, így el lehet kerülni felesleges víz és energia felhasználását a hókészítéshez.
Pályakarbantartás műholdas segítséggel | fotó: Vincent Lottenberg
Pályakarbantartás műholdas segítséggel | fotó: Vincent Lottenberg
A síterepen un. mintaházak épülnek, amelyek optimalizált energiafogyasztását más építők is követhetik. Egyre több ingyenes síbusz szállítja a síelőket, így az autókat be sem kell indítani a síelés alatt. Az utóbbi időkben megnőtt az elektromos autók töltéséhez kiépített töltőállomások száma.

Les Menuires előnyei

A Három-Völgyben 339 különböző nehézségű pálya várja a síelőket, amelyet 160 sílifttel érhetünk el. A világ legnagyobb sírégiójában egész nap változatos pályákon síelhetünk és Les Menuires tökéletes helyen található, ahonnan minden pályát elérhetünk. A település előnye, hogy ár-érték arányban itt találhatók a teljes régió legjobb szállásai. A völgyben fekvő település két hegyoldalában akár egész nap napsütésben lehet síelni. Ha a 600 kilométernyi pálya sok lenne, akkor olcsóbb bérletért a helyi 160 kilométernyi pálya is választható.
Esti programokban sincs hiány
Esti programokban sincs hiány
Les Menuires-ben mindenki megtalálja kedvenc pályáját és téli élményét, kezdők és haladók, fiatalok és idősek, akár síelők, vagy csak kirándulók. Téli csomagajánlatok 2022/23 - foglald le szállásod Les Menuires-ben! 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.