Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Schladmingban ezek a programok ingyenesek, ha van nyári kártyád

2024.07.05. Wesselényi Andrea

Schladmingban annyi minden történik, hogy évente többször is útba ejtjük valamilyen hivatalos program miatt. A Négyhegy marketingesei már a téli szezont készítik elő - ottjártunkkor jelentették be ünnepélyesen az idei Ski-Opening sztárjait -, miközben dübörög a nyári szezon: egymást érik a sportrendezvények és tele van a város turistákkal. A hegyekben barangolva azonban teljes a nyugalom, hiszen hatalmas területen oszlanak el a kirándulók.
Gyönyörű hegyi ösvény vezet a Planai középállomás felé. | Fotó: W. A. sielok.hu
Gyönyörű hegyi ösvény vezet a Planai középállomás felé. | Fotó: W. A. sielok.hu
Az itthoni kánikula után frissítő napokat töltöttünk a hegyek, vadvizek és alpesi tavak világában, ahol nincs szükség klimatizált szobára. Estére akkor is lehűl az idő, ha egész nap strandidő van, és ha a völgyből indulva szinteket emelkedünk (akár gyalog, akár lifttel vagy kerékpárral) napközben is lehet élvezni a kellemes huszon-fokokat. Legszebb hely ahol idén jártunk, a Riesach-tó, az azonos nevű folyó és vízesés sorozat tetejét jelentő Alpinsteig végállomásánál. Bárkinek ajánljuk ezt a túrát, nyugdíjasok és kisgyerekesek is tudják teljesíteni, aki pedig további kihívásokat keres, innen jól kitáblázott ösvényeken juthat el a magasabban fekvő menedékházak felé.
A Riesach-tó, a vízesések mellett felvezető turistaút végállomása: jól megérdemelt látvány
A Riesach-tó, a vízesések mellett felvezető turistaút végállomása: jól megérdemelt látvány
Pár napos aktív nyaralásunk során sok hasznos tapasztalatot gyűjtöttünk, amit ezúton szeretnék továbbadni. Az első és legfontosabb tanács: igyekezz olyan szállást találni (nem lesz nehéz), ahol nyári kártyát is adnak a kezedbe, mert onnantól sokkal könnyebb lesz a közlekedés és a programszervezés. A Schladming-Dachstein Sommercard összesen több mint 100 élményre és látnivalóra kínál ingyenességet, valamint további 100 elfogadóhelyen jogosít kedvezményre május 17-től november 3-ig.

Nyári kártyával (Sommercard) ingyen elérhető szolgáltatások

1. Felvonók

Sommercarddal az érkezés napjától a távozás napjáig minden nap ingyen lehet használni a régió egyik hegyi felvonóját egy hegy- és egy völgymenetre. A chip-et tartalmazó plasztik kártya az érkezés napján már 13 órától érvényes. Már akkor is főnyeremény lenne, ha más kedvezményt nem tartalmazna ez a kártya.

2. Tömegközlekedés

Menetrendszerinti járatok és kirándulóbuszok járnak egész nyáron a Schladming környéki településeket, elég nagy területen, ezek menetrendje online elérhető a planaibus.at oldalon. A kényelmes és pontos helyi buszok használatával megspórolhatók a borsos útdíjak, melyet az autósoktól szednek be a sorompóval lezárt díjköteles szakaszokon, mint például a Mautstrasse Ursprungalm vagy az Untertal felé vezető út, mindkettő népszerű, különlegesen szép kirándulóhely, amiket mindenképp érdemes beiktatni a programba! Még a megújult Dachsteinbahn állomásához vezető út is ingyenes a Sommercarddal (menetrend: rvb.at). Az sem mellékes, sőt egyre több környezettudatos turista számára fontos érv, hogy, hogy a tömegközlekedéssel a fenntarthatóságot, támogatjuk.

3. Kerékpáros shuttle-busz az Ennstalwegen

A Salzburgi hegyektől a stájerországi Schladmingon keresztül, a Dachstein mentén, a Gesäuse és Kalkalpen Nemzeti Parkokon keresztül vezet az Enns-menti kerékpárút Linz felé. A dimbes-dombos Ennsradweg tökéletes aszfalton halad, a szintek miatt bizonyos szintű erőnlétet igényel. Ha eltekersz Admont vagy Flachauwinkl felé, akkor a visszaszállítást a kerékpároddal együtt ingyenesen biztosítja a régió. Ez max. 7 fő részére igényelhető szerdai és csütörtöki napokon, előzetesen egyeztetésre szükség van a hubner-reisen.at oldalán. Telefonszám: +43 3687 81227-0
Alpentour kerékpárverseny
Alpentour kerékpárverseny

4. Gyereknap a kalandjátszótéren

A Waldhäuslalm egy tóparti gyerekparadicsom, teraszos hüttével Untertalban. Bár egész Ausztria tele van színes és kreatív játszóterekkel, ez a völgy valahogy számunkra kitűnt a többi közül. Erdei környezetben, sok kreatív kültéri játékkal köti le a gyerekek figyelmét, miközben a szülőknek is van lehetősége a fák alatt, vízparton vagy az étterem teraszán lazulni, hűsölni, kávézni. Tömegközlekedéssel is jól elérhető, saját buszmegállója van a helynek. Minden kedden 15-17 óra között ráadásképpen ingyenes gyerekprogramokat is kínálnak bohóccal, animátorokkal, kézműves foglalkozással. Előzetes bejelentkezés nem szükséges, elég a jó a programidőzítés.

A Planaibahn felső állomásán pedig megtaláljuk egész Stájerország legnagyobb játszóterét, a Hopsilandot, amit akár egész napos programként is beiktathatunk, annyi élményt tartogat minden korosztálynak! Itt minden nap gyereknap van!
Hopsiland: az Alpok egyik legnagyobb alapterületű magaslati játszótere vár a Planai hegyállomásán
Hopsiland: az Alpok egyik legnagyobb alapterületű magaslati játszótere vár a Planai hegyállomásán

5. Vezetett pónilovaglás

Ez a nyaralás top élménye lehet a kicsiknek, ezért érdemes figyelni az időzítésre. Kedden, csütörtökön és pénteken kínál a régió nyári kártyával rendelkezőknek ingyenes, 45 perces, vezetett pónilovaglást. 3-15 éves közötti gyerekek vehetnek részt a programon, amit szintén érdemes előre egyeztetni, mivel időjárástól és létszámtól függően is módosulhat a találkozási hely és időpont. Telefonszám: +43 664-8723825

6. Íjászat

Nagyobb gyerekekkel utazóknak ajánlott ez a program, amit hétfőnként szerveznek 10-12 óra között a 6-12 éves korosztály számára. Május 20 és szeptember 9 között, a nyári vakáció ideje alatt érhető el a íjászkodás amihez előzetes bejelentkezés szükséges a schladming-dachstein.at/sommerprogramm címen.

7. Mászóparkok

Nem lehet elég korán kezdeni a mászást, már a 3-5 éves ovis korosztályt is izgalmas mászóparkok várják Schladming környékén. A Rittisbergi Mini Kids Waldhochseilgarten és a Gröbmingi Kids Abenteuerpark is ingyenes a nyári kártyával és mindkettő elérhető tömegközlekedéssel is. A nagyobbaknak az Aich faluban található mászótornyot ajánljuk, ahol hétfőnként van ingyenesség, időpont-egyeztetés után lehet igénybe venni a Kletterturmot.
Sárkányos játszótér a Rittisberg hegyállomásán
Sárkányos játszótér a Rittisberg hegyállomásán

8. Fürdőtavak

Schladmigban is be tud robbanni a kánikula! Ilyenkor felüdülést jelentenek a fürdőtavak és a természetes környezetben található kis élményfürdők, ahol megmártóztunk a hűs vízben, de más aktivitásra is lehetőség van (ugrótorony, röplabdapálya, csúszdák, stb) Mi is csobbantunk már Pichl-ben és a festői Reiteralm Beach-en is, de kellemes tófürdő található Aich, Haus im Ennstal, Stainach, Lassing, Aigen és Gröbming falvakban is. Igazi nyári ajándék: bármelyiket ingyenesen lehet élvezni a Sommercarddal!

9. Téli sportok múzeuma

Ha valakit érdekel a sítörténelem, ne hagyja ki a lehetőséget! Haus im Ennstalban található a Wintersportmuseum, mely elsősorban Hauser Kaibling helyi vonatkozásában mutatja meg a téli sportok kialakulásának történetét és a síturizmus fejlődését. Esőprogramnak is kiváló, rossz időben további múzeumokat és várakat lehet a környéken végiglátogatni.

10. Trautenfels várkastély

Schladmingba menet sokszor elhaladtunk már az impozáns, gyönyörűen felújított épület előtt, és mivel úgyis útba esik, érdemes belülről is megnézni, érkezés vagy távozás napjára időzítve a programot. Naponta 10-17 óra között tart nyitva a vár, belépőként elég felmutatni a Sommercardot.

A fenti 10 programtipp csak kiragadott példákat mutat a lehetőségekből, az összeállításnál igyekeztünk azokra fókuszálni, melyek nem csak %-os kedvezményt (sok ilyen is van), hanem tényleges ingyenességet tartalmaznak.
Riesachfälle wildewasser fotósorozat - itt túráztunk a zubogó patak és vízesések mentén
Riesachfälle wildewasser fotósorozat - itt túráztunk a zubogó patak és vízesések mentén
Érdemes a Sommercard füzetet alaposan átnézve megtervezni az egyhetes nyaralást, mivel néha trükkösek a kedvezmények, mert csak bizonyos időszakra vagy napra érvényesek. Aki azonban rászán a szervezésre egy kis időt, sok pénzt meg tud spórolni és különleges, sokszor tényleg ingyenesen elérhető programokkal tudja meglepni a családját. Ehhez adtunk a fentiekben néhány tippet, részben saját tapasztalataink alapján. Nekünk extra szabadságot adott, hogy két napra e-bike-ot béreltünk, és úgy jártuk be a 4-hegy és a ramsaui fennsík panorámás útjait. Várjuk kommentben a ti élményeiteket.
A Planai völgyállomásán lehet kerékpárt és ebike-ot bérelni, hatalmas a készletük!
A Planai völgyállomásán lehet kerékpárt és ebike-ot bérelni, hatalmas a készletük!
További hasznos infók: Schladming-Dachstein Sommercard 
KOMMENTEK
Tenessi | 2024.07.10. 18:45
Kedvet kaptam hozzá....

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Berghof Mitterberg csillagcsillagcsillag
A Schladming-Dachstein régióban a hegyek között megbújva található a Mitterbergen, Gröbming mellett a Hotel Berghof családi szálloda. A hoteltől busszal és akár autóval is könnyedén elérhetők a közeli sípályák: Stoderzinken 3 km, Schladming 4 hegy 10 km.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Kukoricza Hacienda
Magyar személyzettel működő szálláshely Tauplitz síterepétől 5 km-re. 2-4 fős felújított szobák, többségéhez kis konyhasarok is tartozik. Szolgáltatások: társalgó, gyereksarok, TV, Wifi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bergresort Hauser Kaibling
2019-ben átadott, luxus színvonalú hütték a Schladming 4 hegy sícentrumban, Hauser Kaibling sípályái mellett. A max. 10 fős hütték mindegyike szaunával, valamint kültéri jacuzzival felszerelt!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.