A Ski amadé síterepein évek óta gazdag kulináris kínálat várja a vendégeket – legyen szó alpesi kunyhókról, menedékházakról, vagy a völgyekben található szállodákról, éttermekről, termelői piacról vagy felvonókabinban elfogyasztott vacsoráról.
A regionális finomságok többnyire ott ízlenek a legjobban, ahonnan származnak.
Ahol télen a síelők carvingoznak a sípályákon, ott nyáron gyógynövények és üde,
zöld fű terem a teheneknek. Az állatok tejéből készül aztán az az ízletes sajt,
amelyet a hütték egyik jellegzetes étele, a sajtos galuska (Kasnocken) készítéséhez
használnak. Ilyen a gasztronómia, amely regionálisabb már nem is lehetne.
ÚJ: kulináris síútvonal ínyenceknek
Az egyedülállóan gazdag gasztronómiai kínálatot az idei téli szezontól az új
ínyenc
síútvonalak egészítik ki: valamennyi Ski amadé régióban új, kulináris témájú
síútvonalakat alakítottak ki.
Sí- és borélményhét
2010 óta minden évben megrendezésre kerül a Sí- és borélményhét. Március közepén
(
2019. március 16-23.) több mint 20 szálloda kínál ajánlatcsomagokat, melyek
a síelés és bor tematikához kapcsolódnak. A síterepeken található „sí- és borélmény
hüttékben”, valamint az akcióhoz csatlakozó szállodákban a tematikus hét alkalmával
borkóstolásokat tartanak.
A Großarltal régióban ezen a héten
felvonókabinban
vacsorázhatnak a vendégek, magnum üvegekben elrejtett nyeremények után
kutathatnak a síterepen és számtalan borkóstoláson vehetnek rész.
Emellett 2015 óta ezen a héten rendezik az „
Alpok legmagasabban tartott termelői piacát is”. A
régióban élő gazdák és termelők a síkunyhók mellett található piaci standokon kínálják
saját készítésű termékeiket.
Akárcsak a völgyben rendezett piacokon, a síelők itt is
közvetlenül a termelőktől vásárolhatnak sajtot, sonkát, kolbászt és snapszot, de lekvár,
méz, tea, vagy akár saját készítésű kötött zokni is szerepel a kínálatban. Egyes termelők
pedig streetfood jelleggel is kínálják termékeiket, vagyis az érdeklődők mindjárt meg is
kóstolhatják azokat. Így a pongaui húsos fánkot vagy káposztás fánkot kínáló standok
egyfajta minőségi sí-drive-in büfékké lényegülnek át. Az összesen 30 piaci stand közül
a legmagasabban fekvő 2700 méterrel a tengerszint felett található a sportgasteini
Kreuzkogelen, amely a Ski amadé síszövetség legmagasabb pontja is egyben.