Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s

Élménybeszámolók

nimbus2 kiemelt beszámolói
nimbus2
6 élménybeszámolót írt
6
9 éve tag
Franciaország
Tignes
2023.03.31.
2023 március 18-25 között síeltünk itt 6 napot. Szállás Val Claret Borsat IV apartmanban, ami tökéletes pályaszállás, közvetlenül a Tufs felvonó mellett. Hó bőven volt a völgyekben lévő pályákon és a hegyen is: 95-390cm.
4 nap ragyogó napsütés, nem túl meleg, 1 nap felhős, de csapadék nélkül, utolsó nap hó és havaseső, tehát az időjárásra nem lehetett panasz, a teljes pályarendszer működött és betudtuk síelni.

Szállás: szokásos francia 4 személyes apartman, elhúzható ajtóval 2 légtérre osztható, a célnak tökéletesen megfelel. Régebben rosszakat írtak a Borsat-ról, mi ezt nem tapasztaltuk. Néhány éve felújításon eshetett át, mert újszerű bútorok, felszerelések, gépek voltak és a tisztaság is teljesen rendben volt. Pékség, síkölcsönző, pizzéria közvetlenül az épület alatt-mellett, az éttermek, élelmiszerbolt, sportboltok, stb. 5 percen belül elérhetők.
Autóval érkezőknek jó tudni, hogy a szállások mellett csak a ki-be pakolás idejére lehet megállni, utána zárt vagy nyitott fizetős parkolóba kell vinni az autót.

Val Claret tökéletes kiindulópont a teljes síterep bejárásához, a legtávolabbi pont is elérhető 1 óra 15 perc alatt sítalpon. Minden jól kitáblázva, nehéz eltéveszteni, nem is értem azokat akik mást írtak...
Hasznos a Tignes mobiltelefonos applikáció az aktuális hírekkel és folyamatosan frissülő pályainformációkkal. Plusz a heti rendezvények, programok, közlekedési információk is elérhetők a felületen.

Sok étterem van a pályarendszeren. Több önkiszolgáló rendszerű étkezési lehetőség is van, ami nagyon gyorssá teszi az ügymenetet.
Nem mindenhol lehet leülni a teraszon, ha nem fogyasztasz, de ezt kiírják vagy ábra jelzi: No Pic-nic :-)
Van ahol ilyen esetben 5 EUR/fő díjat kérnek, de ez ki volt írva.

A pályaszínezések nem mindig fedik a valóságot, van néhány "marketing" kék, hogy úgy tűnjön mindenhová el lehet jutni kezdő tudással, de ez más országokban is így van. Szerencsére sok felvonóra le irányba is be lehet szállni.

A pályák jól karbantartottak voltak minden nap, rengeteg off-piste lehetőség, snow parkok, varázsszőnyegek kezdőknek, stb. , minden adott a jó síeléshez.

Összességében nagyon elégedettek voltunk, tökéletes pályarendszer, rengeteg lehetőséggel, bátran ajánlom mindenkinek!
nimbus2
6 élménybeszámolót írt
6
9 éve tag
3 napot síeltünk itt szombattól hétfőig, így sikerült alaposan bejárni a teljes pályarendszert. Szerencsére sok hó volt (35-135cm), ezért a pályák állapotára nem lehetett panasz. Kevés sítudással nem ajánlom a pályarendszert, mert sok az erős piros meredekség és néhol szűkek is a pályák. Teljesen kezdőknek való pályák viszont vannak, a térképen látható az elhelyezkedésük. A felvonók nagyobb része nem modern, a régi ülősök lassúak és többször álltunk 3-5 perceket az újraindításra várva.
A főút alatti lecsatolásos átjutás nem problémás, le és felcsatolással 3 perc. Azonban zárás előtt figyelni kell, hogy elérje az ember a 8-as lassú tárcsás felvonót és ha szükséges, akkor még felérjen a 7-essel is. A 8-asnál hosszú sor alakulhat ki már 15 óra után, mert senki nem akar gyalogolni vagy buszozni... Tehát azt javaslom, hogy mindenki azon az oldalon legyen zárás előtt 1-2 órával, ahol a szállása vagy parkoló autója van.
Összességében közepes tudástól már élvezhető a síterep, az egyéb programok tekintetében pedig kiemelkedő: termálfürdők, bobpálya, szánkópályák, korcsolyapálya, stb.
nimbus2
6 élménybeszámolót írt
6
9 éve tag
Tegnap síeltem a Síparkban 9-16 óra között. Nagyon sokan voltak egész nap, de járt minden felvonó, így 8-15 perces köröket lehetett menni. Ajánlom az online jegy elővásárlást, mert 9-kor a normál kasszáknál már elég hosszú sor állt, az online jegy átvevő kasszánál viszont senki, azonnal megkaptad a jegyet (adott napra nem lehet online jegyet venni, tehát az nem jó terv, hogy ha sokan vannak a normál kasszánál, akkor gyorsan megveszed telefonról az online jegyet).
A síkölcsönzőnél nagyon hosszú sor állt, sajnáltam azokat, akik szerintem legalább egy órát elvesztettek emiatt a napból. Én továbbra is az odavezető úton, a Sípark előtt 10 percnyire Galyatetőn bérelek a síkölcsönzőben felszerelést, írtam már ezt korábban is, elérhetőségeket megtaláljátok google kereséssel (nem reklámozom őket, de úgy gondolom hogy a Síparknak is jobb, ha nem sorban állással töltik a napijegy vásárlóik az időt, hanem síelnek).
A vizesblokk konténerek megfelelő színvonalúak és meglepően tiszta állapotban voltak, dicséretes! A büfét nem vettem igénybe.
A személyzet megfelelően tette a dolgát, folyamatosan figyelték a maszk használat betartását.
nimbus2
6 élménybeszámolót írt
6
9 éve tag
Ukrajna
Bukovel
2018.02.22.
Kicsit megkésve, de leírom én is a tapasztalatainkat, 3 teljes nap síelés Bukovelben 2017. december 21-23 között:

Utazás saját autóval történt Románián keresztül, ott nem volt gond az utakkal, lehetett rendesen haladni. Román-Ukrán határon múltidéző átkelés: várakoztatás, autó és utasok papírjainak alapos átnézése, csomagtartó-tetőbox-utastér átnézés, kérdezősködés hová megyünk-mennyi időre, stb., másfél óra alatt jutottunk át. Túloldalon magyar rendszámot látva elénk ugrott egy ember, kezében hatalmas köteg pénzzel és bekiabált hogy forintot vált 10-es árfolyamon, gyorsan kikerültük és mentünk tovább :) Később kiderült, hogy ettől valamivel kevesebbért adta az ATM a helyi pénzt, szóval jó döntés volt a neppert kikerülni.
Ukrajnában a hátralévő 99km-t a vacak utak és hóesés miatt 3 óra alatt tudtuk megtenni, de ez visszafelé (vasárnap) hóesés és forgalom nélkül is 2,5 óra menetidő volt. Az útfelület csak egyszer fogyott el kb 30 méreten, itt jól jött az erősített-emelt futóművel szerelt autónk.

Szállás az 1-es felvonótól kb 350m-re volt, a központi parkolótól 1,5km-re. Sícipőben gyaloglás az 1-es felvonóig esélytelen, mert nincsenek járdák a főút mellett, csak kitaposott ösvény, ami hóval takart jeget jelent. Ezért inkább bementünk autóval a 7A pálya melletti domboldalon lévő fizetős parkolóba (napi 50 hrivnya), innen 20 méter gyaloglás után a pályán vagy és be lehet csúszni a központba, visszafelé meg a pályáról a parkolóhoz.

Síbérlet vásárlás gördülékenyen ment reggel az 1-es parkolóház alsó szintjén, gyerekkedvezményt megkaptuk, bankkártyával lehetett fizetni.

Mindhárom nap rengetegen voltak. Nem sokan, hanem őrült sokan és ez nagyon zavart minket. A rövid pályák miatt gyorsan a felvonónál vagy, egy felvonó több pályát szolgál ki ezért hatalmas tömegek várakoznak beszállásra. Ez jól látható a térképen, csak előre nem tudatosult bennünk, különösen zsúfolt helyek: 2,5,7,11,15 felvonók. Nem volt ritka a 10-15 perc várakozás, ami akár még elviselhető is lenne, ha nem a helyi sajátos stílusban történne a "sorakozás". Vagyis nincs sorakozás, hanem tolakodás van minden irányból, taposnak egymás lécén és lábán. A laza testkontaktus alap, szorosabbnál se lepődj meg :) Azt hittem ebből balhé lesz (pl. feleséget/barátnőt/kisgyereket lábközé vesz egy nagydarab ukrán férfiember), de nem, itt ez a megszokott, fapofával tűri mindenki. Sehol nem találkoztunk még ilyennel, ez nagyon helyi dolog lehet, esti síelésnél szorozd meg a nappali tömegnyomort hárommal...
Szóval ne vidd a saját léced és cipőd, ha félted a karcolásoktól, szerintem a helyiek 90%-a bérelt felszereléssel síelt, ezért őket nem izgatja az amortizáció. Nekem a vadi új cipőm úgy nézett ki 3 nap után, mint a régi kb. 5 év elteltével, mindkét cipő alsó 2-2 csatjáról letaposták a festést a léceik éleivel :(
Egyébként a felszerelés bérlés nagyon olcsó és rengeteg lehetőség van rá, szószerint minden harmadik üzlet síkölcsönző, kabátot-nadrágot-kesztyűt is lehet mindenhol bérelni.

Valószínű, hogy az elmúlt években nem volt ennyire zsúfolt a terep, de most hallottuk az országos rádióban, hogy folyamatosan megy a bukoveli hirdetés, aztán óriásplakáton Kievből repülőjáratokat+busztanszfert hirdetnek Bukovelig, stb., szóval nagyon megy a marketing és ez rengeteg embert vonz oda. Apropó rádió: mindenhol bömböl a rádió és a zene, ilyen mértékű "kihangosítással" sem találkoztunk még Ausztriában vagy Franciaországban :)

A sípályák állapota jó volt, a tömeg miatti buckásodás természetes dolog, ezen nem lepődtünk meg. Pályák kitáblázása néhol nem jól látható helyen van, lezárt (meg nem nyitott) pályákon "lazán" síelnek kicsik-nagyok-kedzők, stb., ilyet azért máshol ritkán látni. Másik furcsaság, hogy akármilyen gyors voltam, mindig volt tőlem gyorsabban, de rosszabbul síelő kamikáze, továbbá rendszeresen bevágtak a lányom és közém, ez a "centizgetés" néha félelmetes volt.
Ezért, és a sorbanállási tolongás miatt kisebb, de már nem a bébipályán síelő gyerekkel nem ajánlom Bukovelt.

Nekünk az étkezéssel nem volt problémánk, a magyarországi éttermi árak kb felére lehet számítani, viszont előre foglalni kellett asztalt vacsorához a zsúfoltság miatt. A pályák melletti létesítményekben európai színvonal fogad, hideg-meleg italok-ételek, tiszta mosdók, gyereksarkok-játszóterek. Angolul-németül csak kevesen, főleg a nagyon fiatalok voltak hajlandók megszólalni, de még a szálláson sem tudott a személyzetből senki ezeken a nyelveken. Ezért le kellett porolni a régen tanult orosz tudást és a telefonos fordítóprogram is jó szolgálatot tett :)

Összegezve: mi nyugisabb helyekhez vagyunk szokva, nem kimondottan családi síelésre való, Budapestről ugyanilyen távolságra van jobb ár/érték arányú síterep, ezért 3 csillagos értékelést adok.
nimbus2
6 élménybeszámolót írt
6
9 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2016.03.19.
5 napot síeltünk itt, 4 felnőtt és 3 gyerek, különböző sítudással (újrakezdőtől a haladóig).
Megtévesztő, hogy az időjárás jelentésben (pl bergfex) a völgy az 520 méteren fekvő településeket jelenti, a hójelentésben viszont a völgy az 1000 méteren fekvő Klösterle szintjére vonatkozik. Tehát Annenheim-ben a szállásunknál hónak nyoma sem volt, tök fölösleges volt vinni a hótaposókat :)
1000 méter felett volt hó bőven a pályákon és azokon kívül is, minden pálya és felvonó üzemelt.
Reggel a kabinos alsó állomásánál volt némi tömeg, de 4-5 percnél többet nem kellett várnunk. Egyébként a parkolókat gyorsan töltik fel, segítők irányítják ki hova álljon, látszik a sokéves rutin.
Az időjárás gyorsan tud változni, ha süt a nap és nincs elég hideg, akkor délutánra vacakká válik a pályák alacsonyabban fekvő, nagy forgalmú része. Ez sajnos pont a kevesebb tudással rendelkezőknek okoz kellemetlenséget "hazafelé", a kabinos felső állomásához való lejutásban. Ilyen esetben azt ajánlom, hogy jöjjenek inkább le az ülősön (Gipfelbahn), fent pillanatok alatt beszállítják őket lecsatolt léccel.
2 perces sorban állásnál több még hétvégén sem volt, nagyon haladós a 8-as és az új fűtött üléses 6-as ülős lift is.
Kis kezdőpálya van mindhárom alsó állomásnál, minden feltétel adott a tanuláshoz. Hüttékben sincs hiány, a szokásos osztrák árakat tapasztaltuk.

Csatlakoznék az előttem hozzászólóhoz, hogy a kéknek jelölt, de pirosas letöréseket és/vagy szűkítéseket tartalmazó pályák (2, 4, 10a) miatt inkább középhaladóknak és haladóknak ajánlom a terepet. Egyébként a 10a a fenti táblákon még pirosnak jelölt, de a nyomtatott térképeken "kikékült" :)
A 6a-nak kb semmi értelme nincs, mert aki odáig lejut a pirosakon, az nincs rászorulva a kékre.
Egy igazi hosszú (és széles) kék pálya van, az 5-ös, ezen is voltak mindig a legtöbben. Szerencsére itt van a 8 üléses felvonó, így problémát nem okozott a tömeg.

A pirosak viszont nagyon jók, kedvenc a 25 és 9-es. A feketék sem vészesek, mindig kezelt állapotban voltak.
nimbus2
6 élménybeszámolót írt
6
9 éve tag
Ausztria
Lachtal
2016.02.12.
5 napot voltunk itt, változékony időjárásban. Erős szél esetén szinte az egész pályarendszer élvezhetetlen, a hegyről lefújja a havat a szél, csak a pályákon volt megfelelő hóréteg. A 3a, 5 és 7-es kék pályák bizonyos részei "marketing okokból kékek", hogy úgy tűnjön vissza lehet jutni könnyű pályán a völgybe. Valójában ezek alja piros, ezért kezdőknek nem ajánlott. A kezdő pálya nagyon kicsi, ezért rendkívül zsúfolt egész nap, a varázsszőnyegen folyamatosan egymásba érnek az emberek.
Közepes sítudástól viszont kellemeseket lehet csúszni a jó lejtésű piros pályákon, jó időben a sorban állás minimális köszönhetően a 2db 6-os ülőliftnek. Viszont ha a nagy szél miatt leállnak az ülősök, akkor kevés a csákányosok kapacitása.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.