Menü ≡

ArchiTomi kiemelt beszámolói

2014.02.27. Síterep: Donovaly, mások beszámolói
Mi tegnap jöttünk haza, 5 napig voltunk Donovalyban.
A gyerekek miatt a Zahradiste oldalon voltunk, így csak arról tudok beszámolni. A Nova hola oldalról csak annyit, hogy szabad szemmel is látható volt hogy a fekete (10-es) pálya nem használható hóhiány miatt. Ezt egyébként a működő pályákat mutató információs táblákon is jelezték.

Szombaton (02.22-én) amikor megérkeztünk, a látvány minket is eléggé elszomorított. Sokszor töltöttük már el itt a téli szabadságunkat, de mi még ilyennek nem láttuk a pályákat. A déli fekvésűek közül néhányan egyáltalán nincs hó, de a 8-as pálya nyugati szélén is sok helyen kint van a föld... A völgyben lévő hütte mellett és a nagy parkoló megközelítésekor a felüljáró előtt is sáros részeken kell gyalogosan áthaladni. Nem csoda, mivel napközben +5 és +8 fok között volt a hőmérséklet. Az utolsó 2 nap volt egy kicsit hűvösebb, de akkor is fagypont felett volt. Szerdán fél 3 körül, amikor indultunk haza, a felüljárón lévő hőmérő +4 fokot mutatott.
A 4 éjszaka közül is csak egyszer volt fagypont alatt a hőmérséklet, ami az autókon lévő vékony jégrétegből látszódott. Nagyon ráférne Donovalyra egy hidegebb periódus...

Már az elején eldöntöttük, hogy úgy fogjuk fel az egészet, mint egy tavaszi síelést :) Aztán amikor nekivágtunk a pályáknak egyre jobb lett a hangulatunk és élveztük a csúszkálást. Mi a 4-es és a 6-os pályákat használtuk. Szombat kivételével minden nap kisütött a nap is, ami még jobbá tette a közérzetünket.

A "kék oldalon" a felvonók közül csak a 4 üléses (G), az erdei (D), a P1, P2, S1 és S3 jelűek működtek. Ez az infó a Park Snow Donovaly honlapján az aktualitásoknál korrektül megtalálható.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a pályák állapota csak du. 1, max. 2 óráig volt megfelelő, utána már nagyon kásásak és buckásak voltak, viszont megdolgozták jól a combizmokat :) Ennek oka, hogy rengetegen voltak a pályákon, főleg gyerekek még hétköznapokon is (síszünet?).
A legrosszabb szerdán, a hazautazásunk napján volt, akkor már fél 11 körül ilyen állapotban voltak a pályák. Úgyhogy érdemes minél hamarabb, már nyitásra (8:30) kimenni.

Délutánonként volt időnk sétálgatni, érdemes szétnézni a faluban, nagyon szép gerendaházakat lehet találni akit érdekel az ilyesmi. Kipróbáltuk a korcsolyapályát is, de az csalódás volt, mert nagyon "göröngyös" volt, így 2-3 kör után le is mondtunk róla (így tettek mások is).

Összességében nagyon jól éreztük magunkat, mint eddig mindig. Megfelelő hozzáállással élvezetessé tehető az itt töltött idő, még ilyen hóhiányos időben is.
IMG-1915.jpg IMG-1962.jpg IMG-1963.jpg IMG-1987.jpg IMG-1995.jpg IMG-2114.jpg IMG-2115.jpg
h i r d e t é s
2010.02.13. Síterep: Kékestető, mások beszámolói
Csatlakozom az előttem szólóhoz a pályaállapotra, várakozásra, személyzetre vonatkozólag, néhány kiegészítéssel.
A 0 fok feletti hőmérséklet miatt egy kicsit tapadt a hó, de csak annyira, hogy igazán begyorsulni nem lehetett. Egyébként nem is arra való a hely. Sem jegesedés, sem buckásodás nem volt egész nap, köveknek semmi nyoma. Mi a lányom miatt voltunk, aki tavaly tanult meg síelni, nagyon élvezte a mai napot. Tanulni, technikát csiszolni tényleg tökéletes a déli pálya, gyakorlottabbak viszont hamar megunják. Az erdőben van min. 40 cm természetes hó, így nekik lehet a pályán kívül vitézkedni :)
Mi felvonóztunk. A lányom a tavalyi első élményei miatt félt a csákányostól (nem itt tanult), de a mai nap után máskor már ezzel sem lesz gond. Teljesen jól kezelt a felvonónál is a pálya. Ha valaki kiesik, a személyzet türelmes vele és ha kell, megállítják a felvonót.
Ma az idő tökéletes volt, a szél fent alig fújt, a nap többször is kisütött.
A buszozás teljesen kulturált volt felfelé és lefelé is. Kb. 10 évvel ezelőtt voltam itt utoljára, akkor botrányos volt, tovább is mentünk Szentistvánra. Most nem kellett!
2010.01.12. Síterep: Csorba-tó, mások beszámolói
Tényleg nem kifejezetten kezdőknek való.
Biztos nézted már a pályatérképet, főleg piros pályák vannak. Az 1-esen, a 2-esen és a 3-ason is vannak viszonylag meredek (délutánra jeges) szakaszok, bár azokon a részeken elég szélesek a pályák.
Az 1-es aljánál van egy lankás, de szűk rész, ahol többször tapasztaltuk, hogy néhány kamikáze nagy lendülettel átrongyol a kezdők között.
A 2-esnek a teteje meredek és buckás, ezen a részen amikor mi is kezdők voltunk, a lányok lecsatolva, lécekkel a vállukon jöttek le. Ennek alternatívája a 3-as pálya, aminek szintén elég meredek a teteje, de jóval barátságosabb a 2-esnél.
Az 5-ös pálya az, amelyik teljes hosszban kék, de ott tényleg csak nagyon kezdők, főleg gyerekek szoktak lenni és elég rövid is.
Ezek a necces szakaszok azért nem túl hosszúak, ezért ha bevállalósak a kollégák és van kondijuk is, jól érezhetitek magatokat. SZERINTEM!
2009.01.07. Síterep: Krompachy, mások beszámolói
Ma voltunk Krompachy-n és ami a pályát illeti már (majdnem) semmi nem utalt arra, amit micy78 írt legutóbb. Indulás előtt olvastam a hsz-át és kicsit aggódtam hogy milyen lesz, de bíztam a hétfőn leesett hóban. Tegnap a webkamerán már fehér volt a teljes pálya (már amennyire annak képéből meg lehet ítélni), ezért úgy döntöttünk mégis oda megyünk, mivel ez a hozzánk legközelebb eső "nagyobb" síterep és a maradék koronánkat el akartuk költeni.
Hétköznap lévén egyáltalán nem volt tömeg, sőt elég kevesen voltak a pályán. Mi a beülős felvonón 2× mentünk fel (az első csúszás előtt és ebéd után), de senki nem állt ott. Egész nap csak kb. minden 3-4-ikben ültek. Napközben legtöbbször a "D", néhány alkalommal az "F" felvonót használtuk. Ezeknél ugyanaz volt a helyzet. Becsúsztál és irány a csúcs. 1 óra alatt annyit csúsztunk, hogy alig akartuk elhinni hogy még csak ennyi idő telt el. Du. 2 óra után már többen lettek, de nem volt tömeg ekkor sem, síiskolások voltak főleg. A hosszú húzósnál (C) már ekkor volt kisebb sor, de csak néhány percet kellett várni.
A fenti büfék közül ma is csak az Energetik melletti volt nyitva.
A pályán nagyrészt műhó volt, de teljesen rendben volt. A középső részen egész nap mentek a hóágyúk. Délutánra voltak már kijegesedett részek főleg a pályák közepén, de nem volt vészes.
Az időt is jól kifogtuk, napsütés és kisebb hóesés felváltva, -7 fok.
Nekünk ez volt a szezon első csúszása, de nagyon jól sikerült.
Micy78! Menjetek ki most hétköznap ha tudtok, hogy elmúljon a rossz érzésetek :)
Ja! A térkép, ami itt van kitéve nem aktuális, mert a Hotel Relax-tól lefelé vezető pálya és annak felvonója a valóságban nem létezik (beülőstől jobbra). Valamikor korábban kivágták a nagyobb fákat, de most csak egy gazos terület.
A síterep honlapján a valós térkép van kint: http://www.skiplejsy.sk/nove/s201-s...ieles.html
Ezt majd megírom a honlappal kapcs-os topikban is.
2007.12.28. Síterep: Csorba-tó, mások beszámolói
Sziasztok!
Tegnap voltunk a Csorba-tónál. Érdekes volt, hogy Svitnél még -6 fok volt a hőmérséklet, ahogy mentünk fel a hegyre, meg egyre enyhébb volt az idő. Fent már +0,5 fokot mutatott a kocsi hőmérője. A hegyre felvezető út felső szakasza elég jeges volt, de lánc nélkül is fel lehet menni. Délre értünk oda, akkor már csak az alsó nagy parkolóig engedtek fel. A felsőbb parkolók gondolom megteltek, így a rendőrök betereltek az alsóba. Onnan viszont ingyenes síbuszok vittek fel a felvonókig. A 4 üléses felvonónál kb. 15 percig kellett sorban állni. A pályák jók voltak, bár 2 óra után a meredekebb részek és a hosszú tárcsás felvonó felső felével párhuzamos pályaszakasz már nagyon kijegesedtek. Szintén érdekes volt, hogy a FIS szálloda előtt egy mobil bankautomatából lehetett pénzt kivenni (talán Fiat Ducato volt). Az idő nagyon szép volt, sütött a nap. Összességében jól sikerült a szezon első csúszása.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »