Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

TibiF kiemelt beszámolói
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Bivio
2021.01.10.
Ma itt voltam síelni illetve túrázni. Ez a síterület Graubünden kantonban található a Julierpass hágóút mellett helyezkedik el. Graubünden Svájc legnagyobb kantonja az ország dél-keleti részén fekszik. A Julier hágóút télen is nyitva van, ez biztosítja az összeköttetést a kantonközpontból(Chur) St. Moritzba. Bivio település még a hágó előtt helyezkedik 1769 méteren, a sípálya aljából St. Moritz kb. 22 km-re található a hegy másik oldalán. A sípálya teteje 2560 méteren található.

Aki egy nagy pályarendszert képzel el, ultra modern felvonókkal az már most abba is hagyhatja az olvasást, ugyanis itt 3 db csákányos felvonó található összesen 30km sípályával. Mondhatnám ez a hely a tipikus liba legelő. Mivel St. Moritz nagyon közel van ide alig jönnek síelni. Akik jönnek azok a helyiek. Ez a hely egy igazi gyöngyszem, mondhatom úgy is, hogy a túrázok Mekkája. A területet még a nyáron fedeztem fel, mikor kerékpárral feltekertem a Julier hágóra. Akkor döntöttem el, hogy ide visszajövök. Előző évben november végén gyalogos túráztam itt akkor fel akartam menni a Pass Lunghinra de az utolsó 200 méteren sok hó volt így abban az időben nem sikerült a terv.

Mivel a síterep a fahatár felett van eléggé hóbiztos novembertől májusig itt van hó. Aki pedig unja a jól ratrakolt pályákat azoknak ott van a környék amelyen egészen jól lehet túrázni. A környéken lehet sífutni, hótalpas túrázni illetve sítúrázni. Több cég szervez ide vezetett sítúrát, olyant is láttam, hogy van ratrakolt út amelyen túrázva fel lehet menni a Julier hágóra. Ezt még ki kell próbáljam de a környező hegy oldalakon láttam ratrkolt nyomvonalat fel a hágóra.

Ahol ma túráztam az nem volt annyira meredek, volt helyismeretem ez sokat segített. Visszafele jövet sok túrázót láttam, de reggel sokszor úgy éreztem, hogy egyedül vagyok az adott völgyben. Az idő csodálatos volt, felhőtlen kék ég, reggel -16C volt, napközben nem ment -8C felé a hőmérséklet.

A Pass Lunghinra azért akartam menni mert ez egy érdekes hely. A Pass Lunghinon van a hármas vízválasztó pont: a csapadék amely ide leesik három tengerbe folyhat. Ha kelet felé esik az csapadék csepp akkor az Inn folyóba ömlik onnan a Fekete tengerbe. Ha észak felé esik akkor a Rajnán keresztül az Északi tengerbe. Ha dél nyugat felé akkor az Adriába ömlik. A Pass Lunghintól kelet felé található Engadin amely az Inn folyó völgye. Itt ered az Inn, azt mondják Lunghin-tó közelében, 2484 m tengerszint feletti magasságban ered az Inn. Inn rétó románul En, Engadin pedig azt jelenti Inn kertje. Engadin Svájc leghidegebb völgye, mikor az északi részekre mondanak -4C vagy -5C-t a meteorológusok akkor nem ritka, hogy Engadinba -25C mondjanak, ezért ez az ország leghidegebb völgye.

Igazi ékszerdoboz Bivio és környéke, aki nem akar tömeget, jól ratrakolt pályákat és rengetek pályán kívüli lehetőséget szeretne annak tudom ezt a helyet ajánlani. Szerintem eddigi legjobb túrám a mai volt. Beszéljenek helyettem a képek.
A reggel jelképesen indult: az égen fent volt a Török zászló jelképe
Bivio sípályái
amikor még nem sütött be a Nap
itt már a völgy egy részén besüt a Nap
10:30 után kelet felől a hegy mögött már látszik a Nap
néhányan már vannak fent
erre még kevesen jártak
a Maloja hágó hegyei
bal oldalon a befagyott Lunghin-tó, 2484 m
Engadin völgye, középen a Silsersee
ebből a völgyből jöttem fel
behavazott hegyek
Pass Lunghin(2644m), hármas vízválasztó pont
ezt a hegyet másztam meg
a távolban két hótalpas túrázó
itt már egy egész csapat jön le
a szemben levő hegyen is vannak páran
a völgy ahonnan jöttem napsütésben
ratrakolt utak a hágóút mellett
délután is lehetett friss ratraknyomot találni a sípályán
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2020.03.18.
A sípálya utolsó napja ebben a szezonban múlt szombaton volt. Már elkészült a V-Bahn egyik ága amely a Männlichenre viszi fel a síelőket. Ugyanazon az útvonalon van amelyen a régi, csak az történt, hogy új oszlopokat kaptak és a régi kabinokat kicserélték 10 személyesre. Illetve a legfontosabb, hogy a több mint 30 perc menetidő 19 percre csökkent. A másik felvonón is javában dolgoznak, elvileg idén december 8-án tervezik átadni. Annyira dolgoznak, hogy sokszor láttam a hegyállomáson (Eiger nordwand), hogy vasárnap is dolgoztak.
A csatolt kép idén februárban készült a régi-új Männlichen liftről.
P2220043.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2019.11.30.
November 16-án volt a tervezett nyitás Gridelwald-Kleine Scheidegg-Wengen síterepén. Minden adott volt a nyitáshoz, volt elég hó a hegyen illetve a völgyben, a hőmérséklet is nulla fok alatt volt hétközben. Egy dolog miatt nem tudtak kinyitni az a szél volt. Rá egy hétre is a szél miatt nem tudtak nyitni. Olyan erős szél fújt azon a két hétvégén, hogy a hegyen helyenként elérte a 160km/h sebességet. A hegyi-vasút WAB(Wengern Alp Bahn) sem közlekedett akkor pedig az minden nap közlekedik. Szerencsére harmadik hétvégére sikerült a nyitás ez a mai nap volt. A reggel nem indult tökéletesen 6-kor szakadt az eső a völgyben, a Brünig hágón menet közben esett a hó. Szél nem volt szerencsére. Mire odaértem már kezdett tisztulni, a vonat most hétvégén közlekedett, mire felértünk a hegyen ragyogó kék ég és szélcsend fogadott. Most bejött az időjósok tippje szép időnk volt napközben. 4 felvonóval nyitottak(Arven,Lauberhorn, Wixi, Honegg) illetve 4 pályával, szezonkezdetnek ez is jó. Mivel tegnap lehullott 30 cm friss hó 2 óra után a pályák buckásak voltak, erre lehetett számítani, engem nem zavart. Élveztem a szép időt illetve a kevés síelőt. A V-Bahn felvonóval jól haladnak a munkálatok, már látszik a lift teljes nyomvonala, jövő ilyenkor már át lesz adva. Szezonkezdetnek jó volt ez a nap.
még lezárt pálya
a Lauberhorn induló pontjánál még nincs sok hó de majd 1.5 hónap múlva (a verseny kezdetekor) lesz
Wixi "felszántott" pályája
balra a Wetterhorn
 mint a mesében
a Nap mikor még nem sütött ide
szemben a Schilthornon már süt a nap
Eiger és a Mönch
P2220043.JPG
P2220043.JPG
P2220043.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2019.04.01.
Márciusban többször voltam ezen a helyen. Eddig azt hittem 2020-ig egy liftet fognak itt építeni, most láttam a részletes tervrajzot: összesen nyolc pontba szedték itt a fejlesztést ezek közül két lift lesz amelyet VBahn-nak neveztek el mivel V alakban fog működni. A nyolc pont nem mindegyikét jegyeztem meg de ezek közül lesz egy vonat állomás Grindelwaldban, Grund környékén, építenek egy ezer férőhelyes több emeletes parkoló helyet, lesz direkt autóbusz összeköttetés Grindelwald Grund és Grindelwald First sípályák között illetve megépítenek két új liftet amelynek az alja Grindelwald Grund mostani állomása illetve a Mannlichen felvonó alja között fog elhelyezkedni. Az egyik felvonó ami a vonatot helyettesít majd a mostani 25 perc helyett 15 perc alatt viszi fel a turistákat Eiger gleccserre, a másik pedig a régi Mannlicher felvonót fogja váltani: itt a 30 perces út 19 percre fog lecsökkenni. Mindez 2020 végére fog elkészülni. Már most is folyamatosan dolgoznak, kíváncsi leszek majd az új felvonókra. Eddig is jó hely volt ezentúl pedig még jobb lesz.

Akkor beszéljek a síelésről is egy kicsit, egy ideje már látszik, hogy nagyon szezon vége van, a pályák még jók de síelő alig van. Reggel mindig kifagyott pályák fogadnak, az Eigernek köszönhetően sok pálya még délután is jó. A völgyben meleg van (hétvégén 18C volt 1000 méteren) ami azért érdekes mert nem az Alföldön vagyunk hanem Grindelwald mellett közvetlenül 4 ezres hegyek vannak. Síelni még jól lehet, idén itt húsvétig tart a szezon.

Érdemes még szót ejteni egy jellegzetes helyről a neve Schürlibar még weboldala is van ( https://www.schürlibar.ch ) a 22-es pálya mellet van amely Gridelwaldba visz le. Én istállónak mondanám mert mellette legelő van, vidéki Svájcról van szó a trágyaszag az természetes itt. Szóval ez egy nagyon jó Aprés sí hely. Néha koncertek is vannak múltkor pl. olyan zenekar volt amelyben harmonika, szaxofon és egyéb hangszerek voltak, mellette a négyezres hegyek, hihetetlen hangulat volt, "az élmény megfizethetetlen minden másra ott a xCard".

Ezen kívül április első szombatján hatalmas koncertet rendeznek Snowpanair a neve ( itt a weboldal https://www.snowpenair.ch ) ahol 11 órától estig sok koncertet lesz. Sokan jönnek, a zenét pedig bárhonnan lehet hallgatni Kleine-Scheidegg könyékén, közben még síelni is lehet.

Végezetül azt kell, hogy mondjam egyet kell értsek az előttem leírtakkal: még nem jártam Svájc összes síterepén de eddig ahol voltam Svájcban szerintem ez a legjobb hely síelés szempontjából. Persze hozzá kell tennem én elfogult vagyok mert nekem ez a kedvenc helyem nem csak télen hanem minden évszakban.
Jungfrau
Reggel és napközben üresek a pályák
Magas hegyek veszik körül a síterepet
Az építkezés részletei
szemben bal oldalon a Schilthorn
Eiger gleccser melletti pálya
itt sincsenek sokan
Kleine Scheidegg
Az Eiger takarásában
Eiger
Egyik kedvenc fekete pálya
Wengen - a fekete pálya folytatása napfényben
Ez nem egy lezárt pálya
Erdős rész
Wengenbe vezető sípálya
A Slalom pálya mellett "helyiek" voltak
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Hasliberg
2019.03.23.
Csütörtökön voltam itt, kedd óta ismét anticiklon van Svájcban ami szuper időt jelent. Előtte farsangkor voltam itt, akkor sem voltak sokan most pedig szinte senki. Főnököm kérdezte mikor beértem a munkahelyre milyen volt a síelés, mondtam szuper szinte csak "nyuggerek" voltak a sípályán, mert minden normális ember ilyenkor dolgozik. A téli síszünet meg a vakációzásnak már vége, szóval tényleg alig voltak a pályákon. A szokásos időben indítottam a síelést, 8-kor nyit hivatalosan a sílift de én 7:30-kor már a felvonóban voltam "nem szól rám a házmester" című szám jutott az eszembe reggel a liftezésnél.A felvonókezelő csak nevetett mikor ráköszöntem és beléptem a felvonóba, nem mondta, hogy nem szabad bemennem nyitás előtt. Éjszaka még jól kifagynak a pályák, a napnak már ereje van, napéjegyenlőség után voltan itt mikor már hosszabb a nappal, ez érzékeltem is a Brünig hágón ahogy kelet felé fordultam a nap a szemembe sütött 7:10-kor, ami azt jelenti akkor már 2500 méter felett volt a Nap. 1200 méterig nincs hó csak a sípályán, felette jó hó van. Ez a síterep is március végén bezár, habár van hó elég, nem mennek annyian síelni, hogy megérje a lifteket üzemelni. Itt 1500 méter felett szerintem még április végén, májusban is lehet síelni. Nem gond ha bezár a lift majd mehetek sítúrázni. Jó hely nem annyira felkapott, a sok keleti turista elkerüli. Hétközbeni síelésnek nekem ez tökéletes.
1200 méter alatt csak a sípályán van hó
1800 méteren már van hó
ide már reggel besütött a Nap
nem sokan jártak erre
2250 méteren
szemben 4 ezres hegyek
hóban nem volt hiány
háttérben a Brienzersee
erdős rész is van
jobb oldalon szemben a Wetterhorn és az Eiger csúcsa
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Még február végén voltam itt. Akkor mikor Svájcban több mint két hétig anticiklon uralta az időjárást, a napos órák száma pedig sok helyen rekordot döntött. Normál esetben ez a síterep 8 órakor nyit, ezen a hétvégén(feb 23/24) kivételesen 7:30-kor nyitott néhány lift a jó időjárás miatt. Ezért mentem ide mert ez fél óra plusz síelést jelent, jobb körülmények között. Felfelé menet a Firstbahn felvonón liftkezelőkkel utaztam, tőlük kérdeztem a következőt. (A választ sejtettem, igazából szakembertől szerettem volna hallani.) Azt kérdeztem ha van elég hó ez a síterep miért zár be március végén? A liftkezelő azt mondta azért mert déli fekvésűek a pályák, a nap merőlegesen süt rájuk ezért áprilistól már szinte használni nem lehet a pályákat. Februárban volt olyan idő, hogy a völgyben 1000 méteren 18C volt(a völgy mellett közvetlenül 4000 méteres hegyek vannak). Ezért nem működik ez a hely áprilisban a síelők számára. A Firstban működik áprilisban is de csak a gyalogosok számára, síelni már nem annyira jó, hó van de 15-20C nem ideális hőmérséklet a hó számára. A liftkezelő mondta szemben a másik hegyen (Grindelwald-Kleine Scheideggen) még áprilisban is lehet síelni, mondtam tudom tavaly sokszor voltam ott áprilisban. Igen ott az Eiger védi a nap sugarától a sípályákat, azon a részen hosszabb a szezon. Márciusban már nem voltam ezen a helyen mert a nagy melegben az északi pályák a jobbak. Februrár végéig szerintem ez nagyon jó hely. Másik tipp, hogy napközben nem szabad a völgybe lemenni ha jó idő van. Meséltem a felvonó kezelőnek, hogy egyik hétvégén lementünk a völgybe és majdnem fél órát vártunk dél körül a Firstbanhra amíg bejutottunk. Mondta mikor jó idő van "mindenki ide jön", rengeteg turista (ázsiai), sokan jönnek csak egyet sétálni, gyerekesek, szánkósok és a sok síelő, volt olyan, hogy 1-1.5 órát kellett várni amíg bejutott valaki a felvonóba. A hely az jó csak tudni kell mikor hova érdemes menni.
2500 méteren szemben a Schreckhorn
a pályán nem voltak sokan
lavina volt régebben a sípályán
szemben az Eiger
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Annyira enyhe idő van, hogy pl. ma reggel 7:50-kor Schilhornon (2970m-en) 1C volt a hőmérséklet. A völgyben hazafelé jövet délután 2000 méteres hegyek mellett 16C mutatott a hőmérő, ez nem februári idő hanem március vége április eleje. A felvonó kezelők rendesek voltak mert hivatalosan most 7:50-kor nyit itt az első felvonó, mivel látták a korai síelőket 7:30-kor már elindították az első felvonót Lauterbrunnenből, így a lifttel már 8:20-ra fent tudtunk lenni a Schilthornon. A pályák fenti része (2500 méter felett) nagyon jól tartották magukat, alatta délután a "tavasz győzött". Mondjuk nem csodálkozok, 13C volt 1600 méteren. Igaz végig oda sütött a nap de akkor is február van.
Nyugat felé a hegyek
Középen a Mont Blanc
Schilthorn
Birg pályái
jobbra iglu sátor
szemben Eiger-Mönch-Jungfrau
kivasalt pályák
középen a Schilthorn
itt sem voltak sokan
Piz Gloria(Schilthorn) 2970m
2400m feletti sípálya
paplanernősök itt is voltak
épp felszállni készültek
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Hétvégén voltam itt többször főszezonban. Pl. a mostani hétvége volt a legszebb hétvége ebben a szezonban: már egy hete anticiklon van Svájcban, szélcsend kék éggel. Azt hittem rengetegen lesznek de nem volt vészes. Pl. a Grosse Scheidegg melletti csákányos rész ahova csak 10:15 után süt be a Nap (mert a Wetterhorn 3672m-es csúcsa takarja) 10 körül alig voltunk 5-10-en a pályán. A pályák jól tartották magukat, habár február van de áprilisi hőmérsékletet mutatott a hőmérő.
10:15-kor a Wetterhorn mögül besüt a Nap a völgybe
Reggel mikor még nem süt a Nap
2500 méteren
Az Eiger szemben
tíz óra körül ennyien voltak a pályákon
A másik irányban pedig ennyien
Grindelwaldba vezető pálya
balra az Eiger nordwand 2000 méteres fala
lefele vezető út
a paplanernősök kirajzottak mint tavasszal a legyek
Grindelwald First hegyi állomása
a paplanernősök készülődnek felszállni
a felszállás pillananta
a völgy felé repülnek
Itt a láb még a földön van
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Hasliberg
2019.02.17.
Azért szeretem ezt a helyet mert 8:00-kor nyitnak a pályák, 7:30-kor elkezdik feltenni a sílifteket a drótra. A kezelő személyzet nyitás előtt is beenged, így volt ez most csütörtökön is 7:36-kor már a felvonóban voltam. Svájcban február első két hete iskola szünet volt, 9:30-ig szinte senkivel nem találkoztam a pályákon mert 10-től kezdenek a síiskolák az oktatással, a szülök 10 óra körül jelennek meg a gyerekekkel. Február ebben az időszakban néhány éve még Ausztriában volt hogy reggel nyitáskor 20-30 perces sorba futottam(pl. Sonnenkopf) itt meg az volt az érzésem mintha saját sípályámon síelnék. Aznap este olvastam, hogy Putyin is aznap volt síelni Szocsiban két tárgyalás között, gondoltam biztos eltévedtem és lezárt pályára jutottam ezért voltak ilyen kevesen:)

Hétvégén sincsenek sokan igazi ékszerdoboz ez a hely.
Az Aare völgye, hátul a Brienzersee
A völgyben Meiringen, szemben a négyezres hegyek
nem sokan zavartak a pályán főszezonban
erre fele sem voltak sokan
sípálya illetve pálya melletti szakasz
Eiger Nordwand mellette a Wetterhorn, illetve a Schreckhorn
a völgyebn reptér ma ott az F18-as vadászgépek szálltak fel
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Rinderberg
2019.02.17.
2018 december 15-től működik az új felvonó amely Saanenmöserből visz fel a csúcsra. A régi 6 személyes kabinos liftet cserélték le egy 10 személyes kabinosra, ugyanazon a nyomvonalon megy, gyorsabb és kényelmesebb. Azért jó ez a hely mert nincs tömeg, főszezonban sem. Változatosak a pályák, Zweisimmenben fizetni sem kell a parkolásért ami Svájcban ritkaságnak számít, ugyanis legtöbb helyen ha mész síelni a parkolásért fizetni kell.
Glacier de la Plaine Morte
Zweisimmen Rinderberg
a völgyben is van hó
nyugat felé
gyerekeknek játszó pálya
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Hasliberg
2018.12.18.
A héten keddre mondták a legjobb időt ami azt jelenti ezen a napon nem lesz csapadék, sütni fog a nap nem fúj a szél. A hét többi napjára csapadékot ígértek. Ez azt jelentette, hogy hétfőn megbeszéltem a főnökömmel, hogy kedd délelőtt inkább síelni mennék, dolgozni majd csak délután megyek be. Az idő tényleg tökéletes volt, szél nem fújt egy felhő nem volt az égen.

Haslibergre mentem, a hely december 15-től nyitott azóta minden nap nyitva vannak. Kb. a pályák negyede üzemel, 4-5 lift de ami a legfontosabb 1200 méter szintkülönbséget így is lehet síelni. Reggel -4C volt 1000 méteren a völgyben, délelőtt folyamán hóágyuztak. Nem voltak sokan főleg, hogy munkanap volt. A hó jó volt nem olvadt, igaz lehetne több is de ettől még jót lehetett síelni délelőtt.
Szemben a Wetterhorn csúcsát már 8 órakor süti a nap
a 4 ezres hegyek
Planplatten tetején
Brienzersee illetve az Aare völgye
mikor besüt a nap a völgybe
P2140095.JPG
P2140103.JPG
P2140105.JPG
P2140106.JPG
P2140112.JPG
P2140114.JPG
P2140119.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2018.12.16.
December 8-tól folyamatosan nyitva van ez a síterep. Tegnapelőttig csak két pályával illetve felvonóval működtek. Kevés a hó valószínűleg ezért volt eddig nyitva csak két pálya. Szombattól több felvonót illetve pályát nyitottak, jelenleg 27 km pálya üzemel a 103 km-ből. A völgyig még nem lehet lecsúszni mert a pályákat elő kell készíteni. Tegnap Brandeggig lehetett lecsúszni. Elég hideg volt napközben, útközben reggel -1C-2C volt, Interlaken után mikor Gridelwald felé fordultam, a völgyben -11C mutatott az autó hőmérője. A hegyen reggel -13C volt. Egész nap hóágyuztak a pályákon, tömeg nem volt, a pályák állapota jó volt. Mivel most a legrövidebbek a nappalok volt olyan hely ahova a Nap csak 11 óra után sütött be, ilyenkor nem jár olyan magasan a Nap, ezen kívül a Nap takarásában az Eiger-Mönch-Jungfrau csúcsai is besegítettek. Wengen felé még nem lehetett lecsúszni, ahogy közeledünk a verseny időpontja felé valószínűleg nem is fognak a versenypályára beengedni mivel azt elő kell készíteni. Majd január 20 után kipróbáljuk.
A Wetterhorn csúcsát már reggel süti a Nap
Szemben a Schilthorn oldalán már süt a Nap
Pontban 10 órakor 2300 méteren besüt a nap a Jungfraujoch felett
a Wetterhorn illetve az Eiger
hóágyuznak ezerrel
Az Eiger Nordwand hegy állomása mellett építkeznek. Valószínűleg itt lesz az új felvonó hegyállomása
Eiger gleccser
Szemben a Schilthorn
a napsütötte oldal
Männlichen
Eiger, Mönch, Jungfrau (a Nap pont felette van)
a sípályán nem voltak sokan
a Wixi felvonó+sípálya
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2018.12.01.
Ma megnyílt Berner Oberland első síterepe, Grindelwald-Kleine Scheidegg. Igaz csak hétvégén lesz nyitva és csak két pályával illetve felvonóval de elkezdődött itt is a szezon. Igaz csak 10 cm hó van a sípályán és nem 70cm de így is lehet síelni. Ma olvastam ezen a honlapon, hogy egy másik országban egy sípálya ugyanezen a napon megnyitott amely sokkal alacsonyabban van és ott állítólag 70 cm hó van a hóágyúzásnak köszönhetően. Itt nem sikerült 70 cm havat gyártani 2000 méter könyékén, de jó volt a hó. Reggel kevesen voltak, később 11 óra körül többen jelentek meg.

Állítólag új felvonót is építenek, két éve láttam az SRF1-en, hogy a Grindelwald-Kleine Scheidegg vonatot akarják egy új felvonóval kiváltani amely sokkal több embert tud szállítani egységnyi idő alatt mint a vonat. Ez sok helyinek nem tetszik, mivel a saját területükön menne a felvonó útvonala. Az új felvonó igazából nem a síelőknek kedvez hanem a turistáknak akik egész évben ide látogatnak. Azt akarják, hogy a 25-30 perces vonat útvonalat felére csökkentsék kabinos felvonókkal, ezáltal sokkal több turista látogatna a környékre. Ezzel csak az a baj, hogy Jungfraujochon egy napon eddig maximum 5000 turista tud felmenni és így is maximálisan ki van használva a hely, egyik ember lép a másik nyomába egy jobb nyári napon annyian vannak. Értem én a befektetők mit szeretnének (még több turistát, még több pénzt, még több nyereséget a rohadó kapitalizmusban). A helyi aki ott lakik azt nem szeretné, hogy a telkén 40 másodpercenként egy felvonó kabinja haladjon át. Értem én mindkét fél érvelését, tudom fejlődni is kell de nem mindegy milyen áron. Ha pl. az 1800-as évek végén nem épült volna meg a WAB (Wenger Alpen Bahn) akkor lehet most senki nem menne oda és nem lenne híres a hely (Grindelwald-Kleine Scheidegg-Wengen-Jungfraujoch)

Szóval két új oszlopot láttam Grindelwald Kleine Scheidegg között ami valószínűleg az új felvon nyomvonala lesz, majd valahol az Eiger Nord tetejénél lesz az új felvonó teteje ami a hegyi vasutat fogja helyettesíteni. Az Eiger Nord végénél is láttam építkezést, illetve napközben a helikopter sokat járt arra amivel szállították az építkezéshez szükséges anyagokat. Szóval fejlődik ez a hely is.
 Eiger és a Mönch kb. 10 cm hóval
A Mannlichen irányában kezd sütni a nap
mikor besüt a nap
a völgyben köd, háttérben a Wetterhorn
Wetterhorn és Eiger
Eiger és Mönch csúcsai
ilyen volt a pálya 10 cm-es hóval
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Vasárnap megvolt a szezonzárás Schilthornon. Már csak egy sí felvonó üzemelt(Riggli) a kiszolgáló felvonók mellett néhány pályával. Az időjárásról annyit ahol egy hete síeltünk a Muttleren felvonó mellett (2200 méter felett) ott most 5-6 méteres lyukak voltak a pályán. Ez a rész teljesen déli fekvésű a nap merőlegesen rásüt, három ilyen részt láttam. Természetesen itt már nem lehetett síelni. A pályák 8-11 óráig jók voltak utána már felejtős a síelés. Ilyenkor már nem a síelés az elsődleges szempont. A lányaim azt találta ki, hogy vigyünk magunkkal sportcipőt, így ők ismét megnézhetik a Bond worldot illetve a Thrill walkon végig lehet menni. Fent láttam nem csak mi csináltuk ezt hanem mások is. Ennyire későn (április vége) nem gleccser terepen még nem síeltem.

Érdekes volt az időjárás ezen a hétvégén. Sokáig hezitáltam menjek vagy ne menjek síelni. Az Alpok déli részre esőt mondtak az északira napsütést. Nagyon erős szél fújt, ezt hogy egyik helyen jó idő másikon rossz nehezen tudtam elképzelni. Tényleg így volt: reggel mikor mentünk a Brünig hágón kelet fele nézve sötét volt az ég, nyugat felé nézve ragyogó kék ég volt. Napközben is ha Wallis felé néztünk láttuk mintha lehúzták volna a függönyt ott rossz idő volt, nálunk ragyogó napsütés. Pedig Wallis tőlünk légvonalban nem volt több mint 5km-re, igaz közte voltak a 4000 méteres hegyek, ami időjárásban a vízválasztó az Alpok északi illetve déli része között. Most mi voltunk a napos oldalon, máskor lehet fordítva történik.
a Schilthorn sípálya teteje
könnyebb kék pálya
jól ratkarolt pálya reggel
a Schilthorn lentről
a Schilthorn a felvonoból
arra volt a rossz idő
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Hétvégén a Schilthornon síeltünk. Azt hittem ez lesz a szezonzáró síelésünk ebben a szezonban de lehet, hogy mégsem mivel mikor lejöttem és a völgyben megkérdeztem ez volt az utolsó hétvége a szezonban itt mikor működnek a liftek azt mondták nem mivel a következő hétvégén is lehet síelni. Igaz akkor csak 1 sílift lesz nyitva a kiszolgáló liftek mellett. Most hétvégén 12km sípálya volt nyitva az 51 lehetséges km-ből, 6 lift működött az összes 13 liftből. Síelni 2200 méter felett lehetett, alatta is volt hó csak az összekötő pályát (fekete 16-os Kanonenroh) lavina veszély miatt lezárták. Ezen a héten Svájcban nyár volt,ez nem túlzás. A meteorológusok szerint akkor van nyár ha a levegő hőmérséklete árnyékban meghaladja a 25C-t. Itt a völgyben többször volt a héten 27-28C (hivatalos adat), nem napon mérve. Szombat délután Lauterbrunnenben a völgyben 1000 méteren 25C volt, pár napja a fagyhatár 3800 méter környékén van. Érdekesség képen írom le mennyire látszik, hogy nem tavasz van hanem valamilyen más évszak, pénteken az SRF Meteon mondták a Säntis (2509m) észak kelet Svájc legmagasabb hegye. Április elején a hegy tetején 590cm volt a hó vastagsága. Most, hogy ennyire meleg van naponta 10 cm hó olvad 2500 méteren. Azért ez nem semmi. Mintha nyár lenne.

Visszatérve Schilthornra. Reggel jól kifagyott pályák fogadtak minket (nem is értem, hogy lehet ez, +6C a hőmérséklet 2970m reggel 8 órakor) és a pályák meg voltak fagyva. 10 óráig tartották magukat a pályák. Déli fekvésű a Mürren-Schilthorn pályái, a nap mikor merőlegesen rásüt a hóra hamar olvad, főleg ha 10-15C volt ott a levegő hőmérséklete 2500 méter környéken. 10 óra után már fékezett a hó, csak ott volt jó ahol nem merőlegesen sütött a nap a pályára, pedig 2200 - 2970 méter között síeltünk. Árnyék sehol nem volt. Sokan nem voltak, legtöbben helyiek ez volt az utolsó előtti síhétvége ezen a terepen. Jövő hétvégén már csak a Birg melletti 4 üléses felvonó fog működni. Ilyenkor szezon végén nagyon jó hely, persze nem egész nap síeltünk, április végén a síelés már csak másodlagos szempont, 11 óra után többnyire napoztunk. Szélcsend, kék ég jellemezte a hétvégét. Azt mondtam a lányaimnak ha következő hétvégén is ennyire jó idő lesz akkor ide visszamegyünk. Már csak ez a síterep van nyitva a környéken ahova érvényes a bérlet.

Ha azt hiszitek, jobban nem lehet fokozni a hétvégét akkor tévedtek: vasárnap délután lementünk a zugi tóra és csobbantunk egyet. Nem volt rossz, légvonalban 75 km-re látszottak a 4000 méteres hegyek ahol síeltünk pár órával azelőtt. Áprilisban még nem úsztam tóban, most már ezt is kipróbáltam (17C volt a zugi tó hőmérséklete). Csobbanni jó volt a völgyben árnyékban 28C volt.
2970 méteren ilyen kép fogadott
több mint 70 vízesés egyike lauterbrunneni völgyben
nyugat felé ez látszott
Eiger, Mönch, Jungfrau csúcsai kelet felé
Észak felé a Thunersee látszik
Birg
Oldalt egy lavina is volt korábban
a déli oldalon a sziklákon már elolvadt a hó
freeride hely
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2018.04.15.
Tavaly november 18-án volt a szezon nyitás Grindelwald-Kleine Scheidegg-Wengenben, ma április 15-én volt a szezonzáró ezen a síterepen. A nyitáson is ott voltunk illetve ezen a hétvégén is mindkét nap itt síeltünk. A pályák nagyon jók, reggel kifagyva minden, hó rengeteg van, síelő pedig nagyon kevés volt. Sajnálom, hogy bezár a síterep, tudom így van ez szerződés szerint ilyenkor be kell zárni. Most is a völgyig lehetett síelni pedig a völgyben 18-20C volt. Véleményem szerint április végéig itt lehetne 1400 méterig csúszni, május végéig pedig 1800 és 2300 méter között.

Annyian már nem járnak síelni, hogy nekik megérje üzemeltetni, a legelőket vissza kell adni a tulajdonosoknak, tavasz van az emberek többségét már a többi sportok érdeklik. Idén Berner Oberland síterepeit fedeztük fel, véleményem szerint ez a legjobb síterep Berner Oberlandban. A táj az csodálatos, a reklám szövegen ezt írják: "Wir haben das geilste Panorama in der Schweiz" ami véleményem szerint igaz. A Wetterhorn, Eiger, Mönch, Jungfrau illetve a többi 3-4 ezres csúcsok amiket innen lehet látni lenyűgözik az embert. Én elfogult vagyok a hellyel kapcsoltban, az év többi időszakában is sokat járok ide túrázni.

Elbúcsúztunk a pályáktól, hét hónap múlva remélhetőleg majd ugyanitt síelünk.
Reggel a Wixi felvonó melletti pályán
10 óra körül nem sokan voltak
A völgyben Grindelwald, szemben Grindelwald First, jobb oldalon a vékony fehér csík a megmaradt sípálya
háttérben a Jungfraujoch bahn
középen a Jungfraujoch
Eiger, Mönch
"Wir haben das geilste Panorama in der Schweiz" a reklám szlogenje
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Lenk
2018.04.08.
Ma Adelboden-Lenkben síeltünk. Ezen a napon volt ma a szezonzárás. Zárójelben jegyzem meg, hogy nem egész Adelboden zár be mivel Engsligenalp csak május 6-án zár be. Az nem egy nagy síterep igazából 4 db csákányos lift van ott (igazi libalegelő), a pályák alja 1900 méteren van. Ott sítúrázni lehet. Visszatérve Adelbodenbe, ebben a szezonban nem sokszor voltunk itt, eddig mikor meglátogattuk mindig rossz idő fogadott. Meg szerettük volna nézni a síterepet jó időben is. Ezért döntöttük úgy, hogy ma szezonzárás napján ide megyünk.

Adelboden eléggé nagy síterep Svájcban, több mint 200km sípályával rendelkezik. Ismert síterep, sokan járnak ide síelni. Ezt a helyiekkel való beszélgetés során szűrtem le, egy völgyel nyugatra van pl. Gstaad oda kevesebben mennek mint ide, pedig szerintem ugyanolyan paraméterekkel rendelkező sípálya. Hó rengeteg mint közép Svájcban most a többi sípályákon. Érdekesség képen írom le, hogy reggel ki volt írva az 56-os pályát déltől lavina veszély miatt lezárják biztonsági okokból. Ez egy fontos összekötő pálya Adelbodenből Lenkbe vezető úton. Erre azért volt szükség mert itt sok lavina volt, meredek a hegyoldal és a pálya karbantartok a biztonságot tartották a legfontosabbnak. A pálya közvetlen közelében sok lavinát láttam, nem véletlen volt a lezárás. Adelboden-Lenk pályái szélesek és változatosak. Kezdőtől a haladó sielőkig itt mindenki megtalálja a magának megfelelő pályát.

Végére hagytam az időjárást, április van délig lehetett síelni, utána is csak az már nem annyira élvezetes. Reggel 6:45-kor a Brünig hágón (1000m) 14C volt úgy, hogy még a nap nem jött fel, ez a főn miatt volt. Adelbodenben a völgyben 6C volt, a pályák a hegyen reggel ki voltak fagyva. 12 órakor 1974 méteren árnyékban 15C volt, Adelbodenben a völgyben 21C volt. Hazafelé jövet Luzern után a völgyben 26C volt ami azért már nyári hőmérséklet.

Jó hely Adelboden, nyáron is sok lehetőség van ezen a részen. Itt található Berner Oberland legnagyobb kalandparkja, 3 emeletes 64 megállóval. Nyáron itt lehet rollerezni. A lányaim szerint ezt nyáron is ki kell próbálni.
Adelboden teteje
a pályán nem voltak sokan
jó minőségű pályák fogadtak
itt lavina volt, ezt a pályát zárták le déltől
déli fekvésű pálya
sípálya minden felé
az egyik fekete pálya
Ratrak arzenál
Plaine Morte
Nyári kalandpak
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2018.04.07.
Ma Grindelwald Kleine Scheideggen síeltünk. Ma volt a Snowpenair (lásd https://www.snowpenair.ch) ami azt jelenti szezonzáró bulit tartottak Kleine Scheideggen. Húsvét után a Mannlichen részre már nem mennek fel a felvonók, a síterep szezonzárásig csak hegyi vasúttal közelíthető meg Gridelwaldból vagy Lauterbrunnenből. Kb. fele a pályáknak van nyitva. Síelő alig van. Tömeg az volt, az embereket ma három részre lehetett oszthani: a síelők (azok kevesen), akiket a buli érdekelt (azok rengetegen) és a keleti turisták(szokott mennyiségben) azok igazából a Jungfraujochra mentek. Vonatban figyeltem meg néhány arcán volt maszk amit nem értek. Illetve értem, hogy pl. Pekingben nagyon szennyezett a levegő és ezért viselnek maszkot, de Kleine Scheideggen, hegyen tiszta levegő van, minek kell a maszk nekik? Nem is csodálkozom, hogy ettől az évtől ezt betiltották Bécsben. Ha a hideg levegő miatt húzták fel akkor azt mondom ne jöjjenek hegyre, különben hideg sem volt: völgyben kb. 18-20C hegyen +6C.

A sípályán alig voltak, a Wixi felvonó tetejénél, ahonnan a Lauberhorn verseny indul, 10 órakor minden nyugágy el volt foglalva mindenki aki síelt kiült napozni illetve sörözni. Az északi pályák nagyon jól tartották magukat, 11 órakor pl. egyedül csúsztuk le az Eiger nordwand pályái mellett. A déli fekvésű pályák olvadtak de mit lehet várni mikor már igazi tavasz van a völgyben. A völgyig le lehetett csúszni ami 1300 méter szintkülönbséget jelent. Hó rengeteg van, nagyon jó hely, jövő hétvégén bezár ez a sípálya.
a Wixi felvonó mellett reggel
az Eiger árnyéka a sípályán
Kleine Scheidegg jobbra tőle a hely ahol a bulit tartották
hátul a Jungfrau
nem sokan voltak a pályán
a Nap sugarai megtőrnek az Eigeren(a bal rész égboltja kékebb mint a középső)
szemben a Schilthorn
szemben a Wixi felvonó, az Eiger formája látszik az árnyékban
Jungfrau
ennyien voltak 11 órakor az Eiger nordwand melletti pályán
pálya minőséggel nem volt gond
háttérben az Eiger
pipáló hegyek
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Rinderberg
2018.04.02.
Ma volt Gstaad (Zweisimmenben) a szezonzáró. Egy hete virágvasárnapján zárt be ennek a síterepnek a nyugati része(La Videmanette). A tegnaphoz képest ma többen voltak mivel jó idő volt,sorban állás nem volt. Ha mondhatom tegnap tél volt ezen a síterepen (-5C) 2000 méteren ma pedig tavasz (ugyanott 10C volt árnyékban). Tegnap beszéltük helyiekkel az időjárás ilyen egyik nap tél másnap tavasz van. Ha a tegnap azt mondtam egész nap jók voltak a pályák ma ezt nem mondhatom: a fizika törvényeit meg a tavaszt nem lehet legyőzni. Reggel tökéletesen kifagyott pályák fogadtak, Zweisimmenben nem déli fekvésűek a pályák a nap nem merőlegesen süt a pályákra, de itt 11:30-kor 1800 méteren is megadták a pályák magukat. Ekkor gondoltam, hogyan létezhet az, hogy Magyaroszágon ma is egy sípálya utolsó napja volt aminek a teteje kb. 1200 méterrel van alacsonyabban mint Gstaad teteje és itt 11:30 után nem lehetett csúszni. Nem szabad összehasonlítani a két helyet csak nem értem ha itt délelőtt megadják magukat a pályák akkor mi lehet 1000 méterrel alacsonyabban. Tudom vaxolni kell, megvolt de másoknak is a léce fékezett. A lányom azt mondta: apa fékez a lécem, mondom ez a tavasz jele. Nem rossz hely, délután napozni kell, síelni ilyenkor már nem lehet vagy ha ilyen lenne a síelés akkor nekem nem ez lenne a kedvenc sportom. Délután ilyen időben lehet mást is csinálni:napozni, sörözni élvezni a környezetet.

Gstaad ma bezárt, következő szezonban építenek egy új liftet (jobban mondva lecserélnek egy régi liftet) a Saanenmöser 6 személyes liftet egy gyorsabb jobb liftre cserélik le. Véleményem szerint Berner Oberlandban ez jó hely. Túraisíelni lehet májusig itt, jövőre biztos megyünk ide.
reggel nagyon jó pályák voltak
reggel ilyen pályák fogadtak
a völgyben már tavaszodik
időjárásra nem volt panasz
sok freeride hely van
itt sokan voltak tegnap
ötletes
a völgyben 935m-en ez volt
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Rinderberg
2018.04.01.
Húsvét első napján Gstaadtban síeltünk. Nem akarok túlzásokba esni de szerintem az eddigi legjobb áprilisi síelésünk volt. Olyan hó volt mintha január lenne, akkor a völgyben csak a pályán volt hó, mellette minden zöld volt. Akkor azt gondoltam február közepét a pálya alja nem bírja ki. Hideg volt napközben sem olvad. Ember szinte semmi, csak egy példa: van egy ingyenes parkoló amely olyan 30-40 autó fér el, főszezonban nyitás előtt 5 perc alatt megtelik a parkoló. Ma 10 órakor kb. a 40 helyből 20 volt elfoglalva: áprilisban igazi porhóban síeltünk egészen a völgyig síelők alig voltak. Lehet azért mert rossz időt mondtak, sokan otthon maradtak, tényleg nem volt ragyogó napsütés, fújt a szél, néha eléggé erősen. Látni lehetett nem volt köd. Beszélgettem több helyi emberrel sokkal több és jobb hó van mint januárban most, sajnos holnap bezár ez a sípálya pedig itt még májusig lehet síelni. Tegnap több mint fél méter hó hullott le közép Svájcban a hegyekben. Tökéletes hóviszonyok fogadtak áprilisban. Holnap szebb idő lesz.
A fenyőkön nem volt annyi hó mert a szél elfújta
síelő sehol, hó a völgyig volt
pályán kívül is sok volt a hó
így szakadt a hó
itt kezd kisütni a nap
kezd jó idő lenni
ennyien voltak ma
20 élménybeszámoló van a fenti listában.
Kattints ide, ha mind a 148 beszámolót látni akarod.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.