Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

TibiF kiemelt beszámolói
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Bivio
2021.01.10.
Ma itt voltam síelni illetve túrázni. Ez a síterület Graubünden kantonban található a Julierpass hágóút mellett helyezkedik el. Graubünden Svájc legnagyobb kantonja az ország dél-keleti részén fekszik. A Julier hágóút télen is nyitva van, ez biztosítja az összeköttetést a kantonközpontból(Chur) St. Moritzba. Bivio település még a hágó előtt helyezkedik 1769 méteren, a sípálya aljából St. Moritz kb. 22 km-re található a hegy másik oldalán. A sípálya teteje 2560 méteren található.

Aki egy nagy pályarendszert képzel el, ultra modern felvonókkal az már most abba is hagyhatja az olvasást, ugyanis itt 3 db csákányos felvonó található összesen 30km sípályával. Mondhatnám ez a hely a tipikus liba legelő. Mivel St. Moritz nagyon közel van ide alig jönnek síelni. Akik jönnek azok a helyiek. Ez a hely egy igazi gyöngyszem, mondhatom úgy is, hogy a túrázok Mekkája. A területet még a nyáron fedeztem fel, mikor kerékpárral feltekertem a Julier hágóra. Akkor döntöttem el, hogy ide visszajövök. Előző évben november végén gyalogos túráztam itt akkor fel akartam menni a Pass Lunghinra de az utolsó 200 méteren sok hó volt így abban az időben nem sikerült a terv.

Mivel a síterep a fahatár felett van eléggé hóbiztos novembertől májusig itt van hó. Aki pedig unja a jól ratrakolt pályákat azoknak ott van a környék amelyen egészen jól lehet túrázni. A környéken lehet sífutni, hótalpas túrázni illetve sítúrázni. Több cég szervez ide vezetett sítúrát, olyant is láttam, hogy van ratrakolt út amelyen túrázva fel lehet menni a Julier hágóra. Ezt még ki kell próbáljam de a környező hegy oldalakon láttam ratrkolt nyomvonalat fel a hágóra.

Ahol ma túráztam az nem volt annyira meredek, volt helyismeretem ez sokat segített. Visszafele jövet sok túrázót láttam, de reggel sokszor úgy éreztem, hogy egyedül vagyok az adott völgyben. Az idő csodálatos volt, felhőtlen kék ég, reggel -16C volt, napközben nem ment -8C felé a hőmérséklet.

A Pass Lunghinra azért akartam menni mert ez egy érdekes hely. A Pass Lunghinon van a hármas vízválasztó pont: a csapadék amely ide leesik három tengerbe folyhat. Ha kelet felé esik az csapadék csepp akkor az Inn folyóba ömlik onnan a Fekete tengerbe. Ha észak felé esik akkor a Rajnán keresztül az Északi tengerbe. Ha dél nyugat felé akkor az Adriába ömlik. A Pass Lunghintól kelet felé található Engadin amely az Inn folyó völgye. Itt ered az Inn, azt mondják Lunghin-tó közelében, 2484 m tengerszint feletti magasságban ered az Inn. Inn rétó románul En, Engadin pedig azt jelenti Inn kertje. Engadin Svájc leghidegebb völgye, mikor az északi részekre mondanak -4C vagy -5C-t a meteorológusok akkor nem ritka, hogy Engadinba -25C mondjanak, ezért ez az ország leghidegebb völgye.

Igazi ékszerdoboz Bivio és környéke, aki nem akar tömeget, jól ratrakolt pályákat és rengetek pályán kívüli lehetőséget szeretne annak tudom ezt a helyet ajánlani. Szerintem eddigi legjobb túrám a mai volt. Beszéljenek helyettem a képek.
A reggel jelképesen indult: az égen fent volt a Török zászló jelképe
Bivio sípályái
amikor még nem sütött be a Nap
itt már a völgy egy részén besüt a Nap
10:30 után kelet felől a hegy mögött már látszik a Nap
néhányan már vannak fent
erre még kevesen jártak
a Maloja hágó hegyei
bal oldalon a befagyott Lunghin-tó, 2484 m
Engadin völgye, középen a Silsersee
ebből a völgyből jöttem fel
behavazott hegyek
Pass Lunghin(2644m), hármas vízválasztó pont
ezt a hegyet másztam meg
a távolban két hótalpas túrázó
itt már egy egész csapat jön le
a szemben levő hegyen is vannak páran
a völgy ahonnan jöttem napsütésben
ratrakolt utak a hágóút mellett
délután is lehetett friss ratraknyomot találni a sípályán
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2020.03.18.
A sípálya utolsó napja ebben a szezonban múlt szombaton volt. Már elkészült a V-Bahn egyik ága amely a Männlichenre viszi fel a síelőket. Ugyanazon az útvonalon van amelyen a régi, csak az történt, hogy új oszlopokat kaptak és a régi kabinokat kicserélték 10 személyesre. Illetve a legfontosabb, hogy a több mint 30 perc menetidő 19 percre csökkent. A másik felvonón is javában dolgoznak, elvileg idén december 8-án tervezik átadni. Annyira dolgoznak, hogy sokszor láttam a hegyállomáson (Eiger nordwand), hogy vasárnap is dolgoztak.
A csatolt kép idén februárban készült a régi-új Männlichen liftről.
P2220043.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2019.11.30.
November 16-án volt a tervezett nyitás Gridelwald-Kleine Scheidegg-Wengen síterepén. Minden adott volt a nyitáshoz, volt elég hó a hegyen illetve a völgyben, a hőmérséklet is nulla fok alatt volt hétközben. Egy dolog miatt nem tudtak kinyitni az a szél volt. Rá egy hétre is a szél miatt nem tudtak nyitni. Olyan erős szél fújt azon a két hétvégén, hogy a hegyen helyenként elérte a 160km/h sebességet. A hegyi-vasút WAB(Wengern Alp Bahn) sem közlekedett akkor pedig az minden nap közlekedik. Szerencsére harmadik hétvégére sikerült a nyitás ez a mai nap volt. A reggel nem indult tökéletesen 6-kor szakadt az eső a völgyben, a Brünig hágón menet közben esett a hó. Szél nem volt szerencsére. Mire odaértem már kezdett tisztulni, a vonat most hétvégén közlekedett, mire felértünk a hegyen ragyogó kék ég és szélcsend fogadott. Most bejött az időjósok tippje szép időnk volt napközben. 4 felvonóval nyitottak(Arven,Lauberhorn, Wixi, Honegg) illetve 4 pályával, szezonkezdetnek ez is jó. Mivel tegnap lehullott 30 cm friss hó 2 óra után a pályák buckásak voltak, erre lehetett számítani, engem nem zavart. Élveztem a szép időt illetve a kevés síelőt. A V-Bahn felvonóval jól haladnak a munkálatok, már látszik a lift teljes nyomvonala, jövő ilyenkor már át lesz adva. Szezonkezdetnek jó volt ez a nap.
még lezárt pálya
a Lauberhorn induló pontjánál még nincs sok hó de majd 1.5 hónap múlva (a verseny kezdetekor) lesz
Wixi "felszántott" pályája
balra a Wetterhorn
 mint a mesében
a Nap mikor még nem sütött ide
szemben a Schilthornon már süt a nap
Eiger és a Mönch
P2220043.JPG
P2220043.JPG
P2220043.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2019.04.01.
Márciusban többször voltam ezen a helyen. Eddig azt hittem 2020-ig egy liftet fognak itt építeni, most láttam a részletes tervrajzot: összesen nyolc pontba szedték itt a fejlesztést ezek közül két lift lesz amelyet VBahn-nak neveztek el mivel V alakban fog működni. A nyolc pont nem mindegyikét jegyeztem meg de ezek közül lesz egy vonat állomás Grindelwaldban, Grund környékén, építenek egy ezer férőhelyes több emeletes parkoló helyet, lesz direkt autóbusz összeköttetés Grindelwald Grund és Grindelwald First sípályák között illetve megépítenek két új liftet amelynek az alja Grindelwald Grund mostani állomása illetve a Mannlichen felvonó alja között fog elhelyezkedni. Az egyik felvonó ami a vonatot helyettesít majd a mostani 25 perc helyett 15 perc alatt viszi fel a turistákat Eiger gleccserre, a másik pedig a régi Mannlicher felvonót fogja váltani: itt a 30 perces út 19 percre fog lecsökkenni. Mindez 2020 végére fog elkészülni. Már most is folyamatosan dolgoznak, kíváncsi leszek majd az új felvonókra. Eddig is jó hely volt ezentúl pedig még jobb lesz.

Akkor beszéljek a síelésről is egy kicsit, egy ideje már látszik, hogy nagyon szezon vége van, a pályák még jók de síelő alig van. Reggel mindig kifagyott pályák fogadnak, az Eigernek köszönhetően sok pálya még délután is jó. A völgyben meleg van (hétvégén 18C volt 1000 méteren) ami azért érdekes mert nem az Alföldön vagyunk hanem Grindelwald mellett közvetlenül 4 ezres hegyek vannak. Síelni még jól lehet, idén itt húsvétig tart a szezon.

Érdemes még szót ejteni egy jellegzetes helyről a neve Schürlibar még weboldala is van ( https://www.schürlibar.ch ) a 22-es pálya mellet van amely Gridelwaldba visz le. Én istállónak mondanám mert mellette legelő van, vidéki Svájcról van szó a trágyaszag az természetes itt. Szóval ez egy nagyon jó Aprés sí hely. Néha koncertek is vannak múltkor pl. olyan zenekar volt amelyben harmonika, szaxofon és egyéb hangszerek voltak, mellette a négyezres hegyek, hihetetlen hangulat volt, "az élmény megfizethetetlen minden másra ott a xCard".

Ezen kívül április első szombatján hatalmas koncertet rendeznek Snowpanair a neve ( itt a weboldal https://www.snowpenair.ch ) ahol 11 órától estig sok koncertet lesz. Sokan jönnek, a zenét pedig bárhonnan lehet hallgatni Kleine-Scheidegg könyékén, közben még síelni is lehet.

Végezetül azt kell, hogy mondjam egyet kell értsek az előttem leírtakkal: még nem jártam Svájc összes síterepén de eddig ahol voltam Svájcban szerintem ez a legjobb hely síelés szempontjából. Persze hozzá kell tennem én elfogult vagyok mert nekem ez a kedvenc helyem nem csak télen hanem minden évszakban.
Jungfrau
Reggel és napközben üresek a pályák
Magas hegyek veszik körül a síterepet
Az építkezés részletei
szemben bal oldalon a Schilthorn
Eiger gleccser melletti pálya
itt sincsenek sokan
Kleine Scheidegg
Az Eiger takarásában
Eiger
Egyik kedvenc fekete pálya
Wengen - a fekete pálya folytatása napfényben
Ez nem egy lezárt pálya
Erdős rész
Wengenbe vezető sípálya
A Slalom pálya mellett "helyiek" voltak
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Hasliberg
2019.03.23.
Csütörtökön voltam itt, kedd óta ismét anticiklon van Svájcban ami szuper időt jelent. Előtte farsangkor voltam itt, akkor sem voltak sokan most pedig szinte senki. Főnököm kérdezte mikor beértem a munkahelyre milyen volt a síelés, mondtam szuper szinte csak "nyuggerek" voltak a sípályán, mert minden normális ember ilyenkor dolgozik. A téli síszünet meg a vakációzásnak már vége, szóval tényleg alig voltak a pályákon. A szokásos időben indítottam a síelést, 8-kor nyit hivatalosan a sílift de én 7:30-kor már a felvonóban voltam "nem szól rám a házmester" című szám jutott az eszembe reggel a liftezésnél.A felvonókezelő csak nevetett mikor ráköszöntem és beléptem a felvonóba, nem mondta, hogy nem szabad bemennem nyitás előtt. Éjszaka még jól kifagynak a pályák, a napnak már ereje van, napéjegyenlőség után voltan itt mikor már hosszabb a nappal, ez érzékeltem is a Brünig hágón ahogy kelet felé fordultam a nap a szemembe sütött 7:10-kor, ami azt jelenti akkor már 2500 méter felett volt a Nap. 1200 méterig nincs hó csak a sípályán, felette jó hó van. Ez a síterep is március végén bezár, habár van hó elég, nem mennek annyian síelni, hogy megérje a lifteket üzemelni. Itt 1500 méter felett szerintem még április végén, májusban is lehet síelni. Nem gond ha bezár a lift majd mehetek sítúrázni. Jó hely nem annyira felkapott, a sok keleti turista elkerüli. Hétközbeni síelésnek nekem ez tökéletes.
1200 méter alatt csak a sípályán van hó
1800 méteren már van hó
ide már reggel besütött a Nap
nem sokan jártak erre
2250 méteren
szemben 4 ezres hegyek
hóban nem volt hiány
háttérben a Brienzersee
erdős rész is van
jobb oldalon szemben a Wetterhorn és az Eiger csúcsa
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Még február végén voltam itt. Akkor mikor Svájcban több mint két hétig anticiklon uralta az időjárást, a napos órák száma pedig sok helyen rekordot döntött. Normál esetben ez a síterep 8 órakor nyit, ezen a hétvégén(feb 23/24) kivételesen 7:30-kor nyitott néhány lift a jó időjárás miatt. Ezért mentem ide mert ez fél óra plusz síelést jelent, jobb körülmények között. Felfelé menet a Firstbahn felvonón liftkezelőkkel utaztam, tőlük kérdeztem a következőt. (A választ sejtettem, igazából szakembertől szerettem volna hallani.) Azt kérdeztem ha van elég hó ez a síterep miért zár be március végén? A liftkezelő azt mondta azért mert déli fekvésűek a pályák, a nap merőlegesen süt rájuk ezért áprilistól már szinte használni nem lehet a pályákat. Februárban volt olyan idő, hogy a völgyben 1000 méteren 18C volt(a völgy mellett közvetlenül 4000 méteres hegyek vannak). Ezért nem működik ez a hely áprilisban a síelők számára. A Firstban működik áprilisban is de csak a gyalogosok számára, síelni már nem annyira jó, hó van de 15-20C nem ideális hőmérséklet a hó számára. A liftkezelő mondta szemben a másik hegyen (Grindelwald-Kleine Scheideggen) még áprilisban is lehet síelni, mondtam tudom tavaly sokszor voltam ott áprilisban. Igen ott az Eiger védi a nap sugarától a sípályákat, azon a részen hosszabb a szezon. Márciusban már nem voltam ezen a helyen mert a nagy melegben az északi pályák a jobbak. Februrár végéig szerintem ez nagyon jó hely. Másik tipp, hogy napközben nem szabad a völgybe lemenni ha jó idő van. Meséltem a felvonó kezelőnek, hogy egyik hétvégén lementünk a völgybe és majdnem fél órát vártunk dél körül a Firstbanhra amíg bejutottunk. Mondta mikor jó idő van "mindenki ide jön", rengeteg turista (ázsiai), sokan jönnek csak egyet sétálni, gyerekesek, szánkósok és a sok síelő, volt olyan, hogy 1-1.5 órát kellett várni amíg bejutott valaki a felvonóba. A hely az jó csak tudni kell mikor hova érdemes menni.
2500 méteren szemben a Schreckhorn
a pályán nem voltak sokan
lavina volt régebben a sípályán
szemben az Eiger
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Annyira enyhe idő van, hogy pl. ma reggel 7:50-kor Schilhornon (2970m-en) 1C volt a hőmérséklet. A völgyben hazafelé jövet délután 2000 méteres hegyek mellett 16C mutatott a hőmérő, ez nem februári idő hanem március vége április eleje. A felvonó kezelők rendesek voltak mert hivatalosan most 7:50-kor nyit itt az első felvonó, mivel látták a korai síelőket 7:30-kor már elindították az első felvonót Lauterbrunnenből, így a lifttel már 8:20-ra fent tudtunk lenni a Schilthornon. A pályák fenti része (2500 méter felett) nagyon jól tartották magukat, alatta délután a "tavasz győzött". Mondjuk nem csodálkozok, 13C volt 1600 méteren. Igaz végig oda sütött a nap de akkor is február van.
Nyugat felé a hegyek
Középen a Mont Blanc
Schilthorn
Birg pályái
jobbra iglu sátor
szemben Eiger-Mönch-Jungfrau
kivasalt pályák
középen a Schilthorn
itt sem voltak sokan
Piz Gloria(Schilthorn) 2970m
2400m feletti sípálya
paplanernősök itt is voltak
épp felszállni készültek
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Hétvégén voltam itt többször főszezonban. Pl. a mostani hétvége volt a legszebb hétvége ebben a szezonban: már egy hete anticiklon van Svájcban, szélcsend kék éggel. Azt hittem rengetegen lesznek de nem volt vészes. Pl. a Grosse Scheidegg melletti csákányos rész ahova csak 10:15 után süt be a Nap (mert a Wetterhorn 3672m-es csúcsa takarja) 10 körül alig voltunk 5-10-en a pályán. A pályák jól tartották magukat, habár február van de áprilisi hőmérsékletet mutatott a hőmérő.
10:15-kor a Wetterhorn mögül besüt a Nap a völgybe
Reggel mikor még nem süt a Nap
2500 méteren
Az Eiger szemben
tíz óra körül ennyien voltak a pályákon
A másik irányban pedig ennyien
Grindelwaldba vezető pálya
balra az Eiger nordwand 2000 méteres fala
lefele vezető út
a paplanernősök kirajzottak mint tavasszal a legyek
Grindelwald First hegyi állomása
a paplanernősök készülődnek felszállni
a felszállás pillananta
a völgy felé repülnek
Itt a láb még a földön van
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Hasliberg
2019.02.17.
Azért szeretem ezt a helyet mert 8:00-kor nyitnak a pályák, 7:30-kor elkezdik feltenni a sílifteket a drótra. A kezelő személyzet nyitás előtt is beenged, így volt ez most csütörtökön is 7:36-kor már a felvonóban voltam. Svájcban február első két hete iskola szünet volt, 9:30-ig szinte senkivel nem találkoztam a pályákon mert 10-től kezdenek a síiskolák az oktatással, a szülök 10 óra körül jelennek meg a gyerekekkel. Február ebben az időszakban néhány éve még Ausztriában volt hogy reggel nyitáskor 20-30 perces sorba futottam(pl. Sonnenkopf) itt meg az volt az érzésem mintha saját sípályámon síelnék. Aznap este olvastam, hogy Putyin is aznap volt síelni Szocsiban két tárgyalás között, gondoltam biztos eltévedtem és lezárt pályára jutottam ezért voltak ilyen kevesen:)

Hétvégén sincsenek sokan igazi ékszerdoboz ez a hely.
Az Aare völgye, hátul a Brienzersee
A völgyben Meiringen, szemben a négyezres hegyek
nem sokan zavartak a pályán főszezonban
erre fele sem voltak sokan
sípálya illetve pálya melletti szakasz
Eiger Nordwand mellette a Wetterhorn, illetve a Schreckhorn
a völgyebn reptér ma ott az F18-as vadászgépek szálltak fel
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Rinderberg
2019.02.17.
2018 december 15-től működik az új felvonó amely Saanenmöserből visz fel a csúcsra. A régi 6 személyes kabinos liftet cserélték le egy 10 személyes kabinosra, ugyanazon a nyomvonalon megy, gyorsabb és kényelmesebb. Azért jó ez a hely mert nincs tömeg, főszezonban sem. Változatosak a pályák, Zweisimmenben fizetni sem kell a parkolásért ami Svájcban ritkaságnak számít, ugyanis legtöbb helyen ha mész síelni a parkolásért fizetni kell.
Glacier de la Plaine Morte
Zweisimmen Rinderberg
a völgyben is van hó
nyugat felé
gyerekeknek játszó pálya
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Hasliberg
2018.12.18.
A héten keddre mondták a legjobb időt ami azt jelenti ezen a napon nem lesz csapadék, sütni fog a nap nem fúj a szél. A hét többi napjára csapadékot ígértek. Ez azt jelentette, hogy hétfőn megbeszéltem a főnökömmel, hogy kedd délelőtt inkább síelni mennék, dolgozni majd csak délután megyek be. Az idő tényleg tökéletes volt, szél nem fújt egy felhő nem volt az égen.

Haslibergre mentem, a hely december 15-től nyitott azóta minden nap nyitva vannak. Kb. a pályák negyede üzemel, 4-5 lift de ami a legfontosabb 1200 méter szintkülönbséget így is lehet síelni. Reggel -4C volt 1000 méteren a völgyben, délelőtt folyamán hóágyuztak. Nem voltak sokan főleg, hogy munkanap volt. A hó jó volt nem olvadt, igaz lehetne több is de ettől még jót lehetett síelni délelőtt.
Szemben a Wetterhorn csúcsát már 8 órakor süti a nap
a 4 ezres hegyek
Planplatten tetején
Brienzersee illetve az Aare völgye
mikor besüt a nap a völgybe
P2140095.JPG
P2140103.JPG
P2140105.JPG
P2140106.JPG
P2140112.JPG
P2140114.JPG
P2140119.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2018.12.16.
December 8-tól folyamatosan nyitva van ez a síterep. Tegnapelőttig csak két pályával illetve felvonóval működtek. Kevés a hó valószínűleg ezért volt eddig nyitva csak két pálya. Szombattól több felvonót illetve pályát nyitottak, jelenleg 27 km pálya üzemel a 103 km-ből. A völgyig még nem lehet lecsúszni mert a pályákat elő kell készíteni. Tegnap Brandeggig lehetett lecsúszni. Elég hideg volt napközben, útközben reggel -1C-2C volt, Interlaken után mikor Gridelwald felé fordultam, a völgyben -11C mutatott az autó hőmérője. A hegyen reggel -13C volt. Egész nap hóágyuztak a pályákon, tömeg nem volt, a pályák állapota jó volt. Mivel most a legrövidebbek a nappalok volt olyan hely ahova a Nap csak 11 óra után sütött be, ilyenkor nem jár olyan magasan a Nap, ezen kívül a Nap takarásában az Eiger-Mönch-Jungfrau csúcsai is besegítettek. Wengen felé még nem lehetett lecsúszni, ahogy közeledünk a verseny időpontja felé valószínűleg nem is fognak a versenypályára beengedni mivel azt elő kell készíteni. Majd január 20 után kipróbáljuk.
A Wetterhorn csúcsát már reggel süti a Nap
Szemben a Schilthorn oldalán már süt a Nap
Pontban 10 órakor 2300 méteren besüt a nap a Jungfraujoch felett
a Wetterhorn illetve az Eiger
hóágyuznak ezerrel
Az Eiger Nordwand hegy állomása mellett építkeznek. Valószínűleg itt lesz az új felvonó hegyállomása
Eiger gleccser
Szemben a Schilthorn
a napsütötte oldal
Männlichen
Eiger, Mönch, Jungfrau (a Nap pont felette van)
a sípályán nem voltak sokan
a Wixi felvonó+sípálya
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2018.12.01.
Ma megnyílt Berner Oberland első síterepe, Grindelwald-Kleine Scheidegg. Igaz csak hétvégén lesz nyitva és csak két pályával illetve felvonóval de elkezdődött itt is a szezon. Igaz csak 10 cm hó van a sípályán és nem 70cm de így is lehet síelni. Ma olvastam ezen a honlapon, hogy egy másik országban egy sípálya ugyanezen a napon megnyitott amely sokkal alacsonyabban van és ott állítólag 70 cm hó van a hóágyúzásnak köszönhetően. Itt nem sikerült 70 cm havat gyártani 2000 méter könyékén, de jó volt a hó. Reggel kevesen voltak, később 11 óra körül többen jelentek meg.

Állítólag új felvonót is építenek, két éve láttam az SRF1-en, hogy a Grindelwald-Kleine Scheidegg vonatot akarják egy új felvonóval kiváltani amely sokkal több embert tud szállítani egységnyi idő alatt mint a vonat. Ez sok helyinek nem tetszik, mivel a saját területükön menne a felvonó útvonala. Az új felvonó igazából nem a síelőknek kedvez hanem a turistáknak akik egész évben ide látogatnak. Azt akarják, hogy a 25-30 perces vonat útvonalat felére csökkentsék kabinos felvonókkal, ezáltal sokkal több turista látogatna a környékre. Ezzel csak az a baj, hogy Jungfraujochon egy napon eddig maximum 5000 turista tud felmenni és így is maximálisan ki van használva a hely, egyik ember lép a másik nyomába egy jobb nyári napon annyian vannak. Értem én a befektetők mit szeretnének (még több turistát, még több pénzt, még több nyereséget a rohadó kapitalizmusban). A helyi aki ott lakik azt nem szeretné, hogy a telkén 40 másodpercenként egy felvonó kabinja haladjon át. Értem én mindkét fél érvelését, tudom fejlődni is kell de nem mindegy milyen áron. Ha pl. az 1800-as évek végén nem épült volna meg a WAB (Wenger Alpen Bahn) akkor lehet most senki nem menne oda és nem lenne híres a hely (Grindelwald-Kleine Scheidegg-Wengen-Jungfraujoch)

Szóval két új oszlopot láttam Grindelwald Kleine Scheidegg között ami valószínűleg az új felvon nyomvonala lesz, majd valahol az Eiger Nord tetejénél lesz az új felvonó teteje ami a hegyi vasutat fogja helyettesíteni. Az Eiger Nord végénél is láttam építkezést, illetve napközben a helikopter sokat járt arra amivel szállították az építkezéshez szükséges anyagokat. Szóval fejlődik ez a hely is.
 Eiger és a Mönch kb. 10 cm hóval
A Mannlichen irányában kezd sütni a nap
mikor besüt a nap
a völgyben köd, háttérben a Wetterhorn
Wetterhorn és Eiger
Eiger és Mönch csúcsai
ilyen volt a pálya 10 cm-es hóval
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Vasárnap megvolt a szezonzárás Schilthornon. Már csak egy sí felvonó üzemelt(Riggli) a kiszolgáló felvonók mellett néhány pályával. Az időjárásról annyit ahol egy hete síeltünk a Muttleren felvonó mellett (2200 méter felett) ott most 5-6 méteres lyukak voltak a pályán. Ez a rész teljesen déli fekvésű a nap merőlegesen rásüt, három ilyen részt láttam. Természetesen itt már nem lehetett síelni. A pályák 8-11 óráig jók voltak utána már felejtős a síelés. Ilyenkor már nem a síelés az elsődleges szempont. A lányaim azt találta ki, hogy vigyünk magunkkal sportcipőt, így ők ismét megnézhetik a Bond worldot illetve a Thrill walkon végig lehet menni. Fent láttam nem csak mi csináltuk ezt hanem mások is. Ennyire későn (április vége) nem gleccser terepen még nem síeltem.

Érdekes volt az időjárás ezen a hétvégén. Sokáig hezitáltam menjek vagy ne menjek síelni. Az Alpok déli részre esőt mondtak az északira napsütést. Nagyon erős szél fújt, ezt hogy egyik helyen jó idő másikon rossz nehezen tudtam elképzelni. Tényleg így volt: reggel mikor mentünk a Brünig hágón kelet fele nézve sötét volt az ég, nyugat felé nézve ragyogó kék ég volt. Napközben is ha Wallis felé néztünk láttuk mintha lehúzták volna a függönyt ott rossz idő volt, nálunk ragyogó napsütés. Pedig Wallis tőlünk légvonalban nem volt több mint 5km-re, igaz közte voltak a 4000 méteres hegyek, ami időjárásban a vízválasztó az Alpok északi illetve déli része között. Most mi voltunk a napos oldalon, máskor lehet fordítva történik.
a Schilthorn sípálya teteje
könnyebb kék pálya
jól ratkarolt pálya reggel
a Schilthorn lentről
a Schilthorn a felvonoból
arra volt a rossz idő
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Hétvégén a Schilthornon síeltünk. Azt hittem ez lesz a szezonzáró síelésünk ebben a szezonban de lehet, hogy mégsem mivel mikor lejöttem és a völgyben megkérdeztem ez volt az utolsó hétvége a szezonban itt mikor működnek a liftek azt mondták nem mivel a következő hétvégén is lehet síelni. Igaz akkor csak 1 sílift lesz nyitva a kiszolgáló liftek mellett. Most hétvégén 12km sípálya volt nyitva az 51 lehetséges km-ből, 6 lift működött az összes 13 liftből. Síelni 2200 méter felett lehetett, alatta is volt hó csak az összekötő pályát (fekete 16-os Kanonenroh) lavina veszély miatt lezárták. Ezen a héten Svájcban nyár volt,ez nem túlzás. A meteorológusok szerint akkor van nyár ha a levegő hőmérséklete árnyékban meghaladja a 25C-t. Itt a völgyben többször volt a héten 27-28C (hivatalos adat), nem napon mérve. Szombat délután Lauterbrunnenben a völgyben 1000 méteren 25C volt, pár napja a fagyhatár 3800 méter környékén van. Érdekesség képen írom le mennyire látszik, hogy nem tavasz van hanem valamilyen más évszak, pénteken az SRF Meteon mondták a Säntis (2509m) észak kelet Svájc legmagasabb hegye. Április elején a hegy tetején 590cm volt a hó vastagsága. Most, hogy ennyire meleg van naponta 10 cm hó olvad 2500 méteren. Azért ez nem semmi. Mintha nyár lenne.

Visszatérve Schilthornra. Reggel jól kifagyott pályák fogadtak minket (nem is értem, hogy lehet ez, +6C a hőmérséklet 2970m reggel 8 órakor) és a pályák meg voltak fagyva. 10 óráig tartották magukat a pályák. Déli fekvésű a Mürren-Schilthorn pályái, a nap mikor merőlegesen rásüt a hóra hamar olvad, főleg ha 10-15C volt ott a levegő hőmérséklete 2500 méter környéken. 10 óra után már fékezett a hó, csak ott volt jó ahol nem merőlegesen sütött a nap a pályára, pedig 2200 - 2970 méter között síeltünk. Árnyék sehol nem volt. Sokan nem voltak, legtöbben helyiek ez volt az utolsó előtti síhétvége ezen a terepen. Jövő hétvégén már csak a Birg melletti 4 üléses felvonó fog működni. Ilyenkor szezon végén nagyon jó hely, persze nem egész nap síeltünk, április végén a síelés már csak másodlagos szempont, 11 óra után többnyire napoztunk. Szélcsend, kék ég jellemezte a hétvégét. Azt mondtam a lányaimnak ha következő hétvégén is ennyire jó idő lesz akkor ide visszamegyünk. Már csak ez a síterep van nyitva a környéken ahova érvényes a bérlet.

Ha azt hiszitek, jobban nem lehet fokozni a hétvégét akkor tévedtek: vasárnap délután lementünk a zugi tóra és csobbantunk egyet. Nem volt rossz, légvonalban 75 km-re látszottak a 4000 méteres hegyek ahol síeltünk pár órával azelőtt. Áprilisban még nem úsztam tóban, most már ezt is kipróbáltam (17C volt a zugi tó hőmérséklete). Csobbanni jó volt a völgyben árnyékban 28C volt.
2970 méteren ilyen kép fogadott
több mint 70 vízesés egyike lauterbrunneni völgyben
nyugat felé ez látszott
Eiger, Mönch, Jungfrau csúcsai kelet felé
Észak felé a Thunersee látszik
Birg
Oldalt egy lavina is volt korábban
a déli oldalon a sziklákon már elolvadt a hó
freeride hely
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2018.04.15.
Tavaly november 18-án volt a szezon nyitás Grindelwald-Kleine Scheidegg-Wengenben, ma április 15-én volt a szezonzáró ezen a síterepen. A nyitáson is ott voltunk illetve ezen a hétvégén is mindkét nap itt síeltünk. A pályák nagyon jók, reggel kifagyva minden, hó rengeteg van, síelő pedig nagyon kevés volt. Sajnálom, hogy bezár a síterep, tudom így van ez szerződés szerint ilyenkor be kell zárni. Most is a völgyig lehetett síelni pedig a völgyben 18-20C volt. Véleményem szerint április végéig itt lehetne 1400 méterig csúszni, május végéig pedig 1800 és 2300 méter között.

Annyian már nem járnak síelni, hogy nekik megérje üzemeltetni, a legelőket vissza kell adni a tulajdonosoknak, tavasz van az emberek többségét már a többi sportok érdeklik. Idén Berner Oberland síterepeit fedeztük fel, véleményem szerint ez a legjobb síterep Berner Oberlandban. A táj az csodálatos, a reklám szövegen ezt írják: "Wir haben das geilste Panorama in der Schweiz" ami véleményem szerint igaz. A Wetterhorn, Eiger, Mönch, Jungfrau illetve a többi 3-4 ezres csúcsok amiket innen lehet látni lenyűgözik az embert. Én elfogult vagyok a hellyel kapcsoltban, az év többi időszakában is sokat járok ide túrázni.

Elbúcsúztunk a pályáktól, hét hónap múlva remélhetőleg majd ugyanitt síelünk.
Reggel a Wixi felvonó melletti pályán
10 óra körül nem sokan voltak
A völgyben Grindelwald, szemben Grindelwald First, jobb oldalon a vékony fehér csík a megmaradt sípálya
háttérben a Jungfraujoch bahn
középen a Jungfraujoch
Eiger, Mönch
"Wir haben das geilste Panorama in der Schweiz" a reklám szlogenje
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Lenk
2018.04.08.
Ma Adelboden-Lenkben síeltünk. Ezen a napon volt ma a szezonzárás. Zárójelben jegyzem meg, hogy nem egész Adelboden zár be mivel Engsligenalp csak május 6-án zár be. Az nem egy nagy síterep igazából 4 db csákányos lift van ott (igazi libalegelő), a pályák alja 1900 méteren van. Ott sítúrázni lehet. Visszatérve Adelbodenbe, ebben a szezonban nem sokszor voltunk itt, eddig mikor meglátogattuk mindig rossz idő fogadott. Meg szerettük volna nézni a síterepet jó időben is. Ezért döntöttük úgy, hogy ma szezonzárás napján ide megyünk.

Adelboden eléggé nagy síterep Svájcban, több mint 200km sípályával rendelkezik. Ismert síterep, sokan járnak ide síelni. Ezt a helyiekkel való beszélgetés során szűrtem le, egy völgyel nyugatra van pl. Gstaad oda kevesebben mennek mint ide, pedig szerintem ugyanolyan paraméterekkel rendelkező sípálya. Hó rengeteg mint közép Svájcban most a többi sípályákon. Érdekesség képen írom le, hogy reggel ki volt írva az 56-os pályát déltől lavina veszély miatt lezárják biztonsági okokból. Ez egy fontos összekötő pálya Adelbodenből Lenkbe vezető úton. Erre azért volt szükség mert itt sok lavina volt, meredek a hegyoldal és a pálya karbantartok a biztonságot tartották a legfontosabbnak. A pálya közvetlen közelében sok lavinát láttam, nem véletlen volt a lezárás. Adelboden-Lenk pályái szélesek és változatosak. Kezdőtől a haladó sielőkig itt mindenki megtalálja a magának megfelelő pályát.

Végére hagytam az időjárást, április van délig lehetett síelni, utána is csak az már nem annyira élvezetes. Reggel 6:45-kor a Brünig hágón (1000m) 14C volt úgy, hogy még a nap nem jött fel, ez a főn miatt volt. Adelbodenben a völgyben 6C volt, a pályák a hegyen reggel ki voltak fagyva. 12 órakor 1974 méteren árnyékban 15C volt, Adelbodenben a völgyben 21C volt. Hazafelé jövet Luzern után a völgyben 26C volt ami azért már nyári hőmérséklet.

Jó hely Adelboden, nyáron is sok lehetőség van ezen a részen. Itt található Berner Oberland legnagyobb kalandparkja, 3 emeletes 64 megállóval. Nyáron itt lehet rollerezni. A lányaim szerint ezt nyáron is ki kell próbálni.
Adelboden teteje
a pályán nem voltak sokan
jó minőségű pályák fogadtak
itt lavina volt, ezt a pályát zárták le déltől
déli fekvésű pálya
sípálya minden felé
az egyik fekete pálya
Ratrak arzenál
Plaine Morte
Nyári kalandpak
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2018.04.07.
Ma Grindelwald Kleine Scheideggen síeltünk. Ma volt a Snowpenair (lásd https://www.snowpenair.ch) ami azt jelenti szezonzáró bulit tartottak Kleine Scheideggen. Húsvét után a Mannlichen részre már nem mennek fel a felvonók, a síterep szezonzárásig csak hegyi vasúttal közelíthető meg Gridelwaldból vagy Lauterbrunnenből. Kb. fele a pályáknak van nyitva. Síelő alig van. Tömeg az volt, az embereket ma három részre lehetett oszthani: a síelők (azok kevesen), akiket a buli érdekelt (azok rengetegen) és a keleti turisták(szokott mennyiségben) azok igazából a Jungfraujochra mentek. Vonatban figyeltem meg néhány arcán volt maszk amit nem értek. Illetve értem, hogy pl. Pekingben nagyon szennyezett a levegő és ezért viselnek maszkot, de Kleine Scheideggen, hegyen tiszta levegő van, minek kell a maszk nekik? Nem is csodálkozom, hogy ettől az évtől ezt betiltották Bécsben. Ha a hideg levegő miatt húzták fel akkor azt mondom ne jöjjenek hegyre, különben hideg sem volt: völgyben kb. 18-20C hegyen +6C.

A sípályán alig voltak, a Wixi felvonó tetejénél, ahonnan a Lauberhorn verseny indul, 10 órakor minden nyugágy el volt foglalva mindenki aki síelt kiült napozni illetve sörözni. Az északi pályák nagyon jól tartották magukat, 11 órakor pl. egyedül csúsztuk le az Eiger nordwand pályái mellett. A déli fekvésű pályák olvadtak de mit lehet várni mikor már igazi tavasz van a völgyben. A völgyig le lehetett csúszni ami 1300 méter szintkülönbséget jelent. Hó rengeteg van, nagyon jó hely, jövő hétvégén bezár ez a sípálya.
a Wixi felvonó mellett reggel
az Eiger árnyéka a sípályán
Kleine Scheidegg jobbra tőle a hely ahol a bulit tartották
hátul a Jungfrau
nem sokan voltak a pályán
a Nap sugarai megtőrnek az Eigeren(a bal rész égboltja kékebb mint a középső)
szemben a Schilthorn
szemben a Wixi felvonó, az Eiger formája látszik az árnyékban
Jungfrau
ennyien voltak 11 órakor az Eiger nordwand melletti pályán
pálya minőséggel nem volt gond
háttérben az Eiger
pipáló hegyek
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Rinderberg
2018.04.02.
Ma volt Gstaad (Zweisimmenben) a szezonzáró. Egy hete virágvasárnapján zárt be ennek a síterepnek a nyugati része(La Videmanette). A tegnaphoz képest ma többen voltak mivel jó idő volt,sorban állás nem volt. Ha mondhatom tegnap tél volt ezen a síterepen (-5C) 2000 méteren ma pedig tavasz (ugyanott 10C volt árnyékban). Tegnap beszéltük helyiekkel az időjárás ilyen egyik nap tél másnap tavasz van. Ha a tegnap azt mondtam egész nap jók voltak a pályák ma ezt nem mondhatom: a fizika törvényeit meg a tavaszt nem lehet legyőzni. Reggel tökéletesen kifagyott pályák fogadtak, Zweisimmenben nem déli fekvésűek a pályák a nap nem merőlegesen süt a pályákra, de itt 11:30-kor 1800 méteren is megadták a pályák magukat. Ekkor gondoltam, hogyan létezhet az, hogy Magyaroszágon ma is egy sípálya utolsó napja volt aminek a teteje kb. 1200 méterrel van alacsonyabban mint Gstaad teteje és itt 11:30 után nem lehetett csúszni. Nem szabad összehasonlítani a két helyet csak nem értem ha itt délelőtt megadják magukat a pályák akkor mi lehet 1000 méterrel alacsonyabban. Tudom vaxolni kell, megvolt de másoknak is a léce fékezett. A lányom azt mondta: apa fékez a lécem, mondom ez a tavasz jele. Nem rossz hely, délután napozni kell, síelni ilyenkor már nem lehet vagy ha ilyen lenne a síelés akkor nekem nem ez lenne a kedvenc sportom. Délután ilyen időben lehet mást is csinálni:napozni, sörözni élvezni a környezetet.

Gstaad ma bezárt, következő szezonban építenek egy új liftet (jobban mondva lecserélnek egy régi liftet) a Saanenmöser 6 személyes liftet egy gyorsabb jobb liftre cserélik le. Véleményem szerint Berner Oberlandban ez jó hely. Túraisíelni lehet májusig itt, jövőre biztos megyünk ide.
reggel nagyon jó pályák voltak
reggel ilyen pályák fogadtak
a völgyben már tavaszodik
időjárásra nem volt panasz
sok freeride hely van
itt sokan voltak tegnap
ötletes
a völgyben 935m-en ez volt
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Rinderberg
2018.04.01.
Húsvét első napján Gstaadtban síeltünk. Nem akarok túlzásokba esni de szerintem az eddigi legjobb áprilisi síelésünk volt. Olyan hó volt mintha január lenne, akkor a völgyben csak a pályán volt hó, mellette minden zöld volt. Akkor azt gondoltam február közepét a pálya alja nem bírja ki. Hideg volt napközben sem olvad. Ember szinte semmi, csak egy példa: van egy ingyenes parkoló amely olyan 30-40 autó fér el, főszezonban nyitás előtt 5 perc alatt megtelik a parkoló. Ma 10 órakor kb. a 40 helyből 20 volt elfoglalva: áprilisban igazi porhóban síeltünk egészen a völgyig síelők alig voltak. Lehet azért mert rossz időt mondtak, sokan otthon maradtak, tényleg nem volt ragyogó napsütés, fújt a szél, néha eléggé erősen. Látni lehetett nem volt köd. Beszélgettem több helyi emberrel sokkal több és jobb hó van mint januárban most, sajnos holnap bezár ez a sípálya pedig itt még májusig lehet síelni. Tegnap több mint fél méter hó hullott le közép Svájcban a hegyekben. Tökéletes hóviszonyok fogadtak áprilisban. Holnap szebb idő lesz.
A fenyőkön nem volt annyi hó mert a szél elfújta
síelő sehol, hó a völgyig volt
pályán kívül is sok volt a hó
így szakadt a hó
itt kezd kisütni a nap
kezd jó idő lenni
ennyien voltak ma
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Hasliberg
2018.03.30.
Ma Nagypénteken Haslibergen voltunk síelni. Kipróbáltunk olyan pályát(fekete 10-es) amely a szezonban csak márciusban volt nyitva. Ezt a pályát eddig a lavina miatt nem nyitották meg, mellette mindkét oldalon láttam lavinákat, valószínűleg a pályakarbantartók azt gondolták most már biztonságosan meg lehet nyitni. A pályák állapota délelőtt tökéletes, hó rengeteg van. Sajnos a síterep következő hétvégén bezár (április 8). Igaz 1000 méteren csak a pályán van hó mellette nő a fű de szerintem április végén itt még lehet síelni 1400 méter felett. Valószínűleg nekünk ez volt az utolsó síelésünk ebben a szezonban itt (el kell búcsúzzunk a többi Berner oberlandi síterepektől ebben a szezonban), ide még idén visszatérünk április vagy májusban túra síelni. Nagyon jó hely, kicsi pályarendszer de annál jobb.
Wetterhorn csúcs szemben 7:30-kor
a völgyben a Brienzersee
szemben a fekete 10-es pálya
jobbra a Titlis csúcsa látszik
ott lavina volt
P3300055.JPG
P3300060.JPG
kellemes Húsvéti ünnepeket kívánunk
P3300073.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2018.03.21.
Decemberben sokat jártunk ezen a terepen azóta "hanyagoltuk" a sípályát mondván ki kell próbálni Berner Oberland többi síterepeit is. Ki szerettem volta itt próbálni a "Lauberhorn-Rennstrecke"-t ahol Svájc leghíresebb lesikló versenyét rendezik. Ezt decemberben nem lehetett kipróbálni, valószínűleg a verseny miatt le volt zárva. Szerencsére márciusban már nem volt lezárva a pálya így hát kipróbálhattam. Első lesiklásom után az mondtam szuper a pálya: a vonalvezetése nekem nagyon tetszett. Majdnem végig fekete pálya, 1028m szintkülönbség 4500 méter hosszan. Mikor először lecsúsztam azt mondtam magamban ezt még 1x ki kell próbálni. Aznap egyedül síeltem másnap oda vittem a gyerekeimet is nekik is hasonló volt a véleményük. A pályát jól ismertem a versenyt láttam, szinte minden kanyarját tudtam mikor mi fog következni. A lányom mikor lejött végig mondta itt ez a kamera ezt mutatta, szemben van a nézőtér, stb. mint a Forma1-es pályán a kanyarok. Van sebesség mérő rész is. Eddig én olyan 70-80km/h sikerült csúsznom a többi pályákon. Itt 105km/h mutatott a mérő. A kisebbik lányom megjegyezte apa itt a versenyzők 158km/h-vel jöttek. Hiába na ennyi a különbség Beat Feuz és köztem :) A pálya aljában ki van írva az utolsó szezon futamának ideje: ha elgondolom itt csúszott Axel Lund Svindal, Beat Feuz vagy Marcel Hirscher januárban. Leggyorsabban itt egy kört úgy lehet megtenni, hogy Wengenben a kabinos felvonóval kell felmenni a Mannlichenre nem a fogaskerekű vonattal Kleine Scheideggre mert az lassabb, majd lecsúszni, felvonózni az Eiger Nordwand, Wixi felvonóhoz és ismét lehet lecsúszni a Lauberhorn pályán. A Wengen vasút majd felvonó kombináció lassabb, meg sok rajta a keleti turista.
március 14-én 7:50-kor a völgyből a Mannlichen
itt  még csak a csúcsot süti a nap
dél irányban a hegyek
innen indul a Lauberhorn
fentről így néz ki a pálya
az első kanyar után ezt lehet látni visszafele
a völgybe vezető út
a vasút alatt visz az út
a laposabb rész
szemben már látszik Wengen
adatok Lauberhornról
a befutó
az utolsó gyorsító
Mannlichen részen sem voltak sokan
itt már jártak freereiderek
még érintetlen terület
a grindelwaldi rész
kék ég hóval
egyik fekete pálya háttérben az Eiger gleccser
völgybe vezető kék pálya
Eiger, Mönch és a Jungfrau csúcsa már nem látszik
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Márciusban többször voltam ezen a helyen. Többszöri síterep kipróbálás után módosítom a véleményem: elsőre 4-es osztályzatot adtam a helynek, szerintem ezt jobban átgondolva módosítom 5-re. Nagyon jó hely Grindelwald-First. Ilyenkor márciusban már kevesen vannak a pályán, az embereket már nem érdekli annyira a síelés. Volt úgy hogy 11 óráig az 5,6-os fekete pályán egyedül síeltem. A völgyben már olvad a hó nem mindenhol lehet a völgyig síelni. Ez természetes ilyenkor márciusban, déli fekvésűek a pályák, völgyben 12C van (vizisí az egész ott). Azonban a fenti részeken nagyon jók a pályák. Itt az utóbbi hetekben az az érzésem volt mintha a saját sípályámon síelnék. Parkoló is üresek még délben is, pedig februárban itt 10 óra után már nem volt szabad hely. Szóval mindenkinek tudom ajánlani.
egy paplanernős épp felszáll, szemben a Wetterhorn
A sípálya csak az "enyém"
jól ratrakolt pályák fogadtak
a völgyben Grindelwald
szemben a Schreckhorn
az időjárással nincs gond
arra lehet túrázni a Faulhorn felé
a zergék is jól érzik magukat
szemben a gleccser
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ma Grindelwald Firston voltam. Eddig ahol voltam Svájcban mindig kevesen voltak, még főszeznoban is. Ez valoszínüleg egy felkapott hely, pedig vége van Svájcban a téli síszünetnek vagy a farsangnak de itt ma sokan voltak. Nem volt vészes a tömeg de a többi terephez képest volt mikor kellett sorban állni. Itt lehet 1500 méter szintkülönbséget csúszni. Lementem a völgybe 11 órakor bizony 15 percet vártam amíg sorra kerülök. Igen a Grindelwald Fristbahn maga 6 személyes liftjével a szűk keresztmetszet:van kb. 4-500 ember az a lift ehhez kevés. Itt akar felmenni az összes síelő, szánkós meg paplanernős.

A mai nap nagyon jó volt, kék ég a héten először ma láttam napot, szélcsend és ragyogó napsütés. A völgyben ahol lakom meg szürkeség meg felhő vagy köd. A héten az index feltett egy videót "Őrült száguldás a világ leghosszabb szánkópályáján" címmel. Na ez itt készült. Ez a pályarendszer mellett található ez a pálya. Ezen a pályán ma sokan voltak mert szép volt az idő, 1-2 órát kell gyalogolni aztán 15-16 km csúszás következik 1500 méter szintkülönbségen.

Mivel a pályák déli fekvésűek elég eléggé olvadtak. A -10-15C hideg szerencsére még nem érkezett meg. Kipróbáltam egy új pályát a 23-ast ami eddig nem volt nyitva ez a völgyig visz utána buszozni kell. Jó hely Gridelwald First eléggé felkapott hely ha később érkezel a pakolóban helyet alig lehet találni. Ma pl. egy "profi terepjárós" olyan helyen állt meg ahol nem szabad a pakolóban, mivel Svájc "rendőrállam" :) el is vitték a kocsiját. Itt is működik a lopóautó mint pl. Pesten ha rosszul parkolsz.
Grindelwald First felvonó teteje
kék ég miden felé
ott kell menni a 15 km-es szánkópálya felé
itt még nem sokan voltak
szánkópálya reklám
jól kezelt pályák
P2240063.JPG
zergét is láttam
kék ég és sípályák minden fele
azért lehetett kevés embert látni
pihenni is itt jól lehet
a völgyben most kezd felszállni a köd
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Hasliberg
2018.02.24.
Haslibergen januártól március közepéig péntekenként esti síelés van. Szerdánként pedig esti szánkózás. A szezonbérlet érvényes az esti síelésre. Tegnap illetve egy hete voltunk itt esti síelésen pénteken, engem annyira nem érdekelt a lányomat igen. Eddig esti síelni Leogangban voltunk ahol van egy 100 méter szintkülönbségű pálya 300 méter hosszan. A lányaim akkor 4-6 éves korukban voltak ott. Ezt igazi síelésnek nem nevezném inkább a síterep egy libalegelő: nincs szintkülönbség meg távolság sem. Haslibergen más a helyzet van 700 méter szintkülönbség meg kb. 3-4km kb. távolság. A 14 meg a 23-as pálya van nyitva. Ez a hely igazi esti síelős pálya, van hangulata erdőben síelünk, látszik az Aaare völgye. Elsőre megtetszett annyira, hogy következő hétvégén is kellett mennünk síelni. Nincsenek sokan, sílés után 6-8 ratrakkal végigmennek a két pályán és 18 illetve 22 óra között kelet síelni kivilágított pályán. Jövő pénteken telihold lesz remélem szép idő is. A hegyek este is nagyon jól látszanak, nekem egyből megtetszett az esti síelés a lányaimnak is. Este 18 órakor a naplementét is láttuk.

Az utolsó csatolt kép két hete készült főszezonban. Ezen a terepen voltunk. A 18-19 pályán szerettem volna síelni ahol természetes a hó (a hegyen kb. 4m a hóréteg vastagsága). Itt nincs hóágyú. 3 kör után látom nagyon pörgünk. Eddig naponta maximum 12-13 km szintkülönbséget tudtunk megtenni, de ez itt Svájcban csak max. 10 km-re sikerült. Gondoltam magamban vagy a svájci liftek lassúak vagy én öregszem (vagy mindkettő igaz :). Három kör után láttam, hogy nagyon pörgünk. Mondom a lányoknak így a napi rekordot is megdönthetjük. Nem vagyok egy km őrült, erre a mondatra persze a lányaim is felkapták a fejüket. Mondták akkor döntsük meg a saját rekordunkat. A sok síeléshez 3 dolog kell: pénz-pénz-pénz ez nem igaz. Jó pályák, kevés ember és gyors liftek. Szóval mi egész nap a 18-19 illetve a 23-as pályán pörögtünk. Mint amikor elakad a lemez, vagy bekattan valami. Egész nap ugyanazon a két pályán síeltünk, mintha időre mennénk. Egy kör 1200 méter szint, 14 óra körül látom a nagyobbik lányom kezd elfáradni, elküldöm egy másik pályára pihenni, kicsivel megyünk tovább. Mikor leérünk a völgybe nekem annyit mond: "apa ez irtó jó" valószínűleg az irtó nála a nagyon jó magasabb fokozata. 14x sikerült megcsinálnunk az egész kört több mint 16 km szintkülönbség, 85 km síelés. Ezt a rekordot nehéz lesz túlszárnyalni. Nem rossz hely ez a Hasliberg.
a völgyben tejföl köd
a környező hegyek is látszottak
1740 méteren
az Aare völgye
Skidata február 11-én
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Rinderberg
2018.02.10.
Ma Gstaadban síeltünk, az igaziban. Eddig síeltem ebben a sírégióban de a legnagyobb pályarendszeren mindig leragadtunk Zweisimmenben. Ma kipróbáltuk a nyugati részt. Először azt hittem valamiről lemaradtam, február közepe van ilyenkor ez főszezonnak számít, a svájci iskolákban síszünet 2 hétig pont a fele időtartamnál vagyunk. Farsang is van ami kéne növelje a tömeget. 9:00-kor nyitnak a pályák Gstaad nyugati részén ami nekem negatívum (miért nem nyitnak 8:00-kor?). A parkolóban nyitás előtt senki, a pályán senki. Előbb azt gondoltam tegnap volt a téli olimpia hivatalos megnyitója, ma kitörhetett a 3. világháború vagy atomtámadás lehetett mert 10 óráig egy síelővel nem találkoztam. 10 óra körül jegyzi meg a lányom, hogy "apa nézd a pályán ott egy síelő". Ilyet én még főszezonban nem láttam. Pedig ez nem egy eldugott hely az "Isten háta mögött". 10:30-körül értünk el a legnyugatibb részt a parkolóban max. 20 autó volt, mondom magabam ez nem semmi. A cégnél is sokan vettek ki szabadságot a síszünet miatt fél tizenegyig üres pályákon síeltünk főszezonban. Miután hazajöttem megtudtam nem tört ki a 3. világháború az Észak Kóreaiak sem lőttek ki atomtámadást a Föld ellen, egyszerűen ma kevesen voltak Gstaadban síelni. Nekem ez nagyon tetszett ilyet még februárban nem láttam főszezonban. Igaz nem volt tökéletes az idő (kék ég, ragyogó napsütés+szélcsend), reggel -5C volt a parkolóban a 2100 méteren pedig -10C. Gstaad nyugati részének kb. 10 pályája van az összeset ma kipróbáltuk. Az időjárás miatt a hó nem olvadt. Néha nem sokat láttunk mert hullott a hó meg a köd is leszállt. Délután a nap is próbálkozott kisütni.
Ez már a francia rész itt már az Ausgang is Sortie-ként szerepel, a hegyek nevei és a települések is franciásak:La Videmanette, Les Gouilles, Rougemont. Pedig egy völggyel keltre még német nyelvterület.

A képek alapján ha szép idő van innen a Mont Blanc is látszik feltéve ha nem takarják a hegyek. Mi most nem láttuk mert köd volt. Nagyon jó volt a síelés ma, de még mindig nem értem, hogy főszezonban, hogy lehet ilyen kevés ember a pályán. Ide még visszamegyek napsütésben és szélcsendben mert meg kell tudni, hogy látható-e innen a Mont Blanc csúcsa (szerintem igen).
itt nem sokat lehetett látni a környező hegyeket de a pályán nem voltak sokan
síelőt itt még keresni kell
a felvonón és a pályán sem voltak sokan
a 87-es pálya
La Videmanette pálya alja
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Már régóta nézegettem ez a helyet. Eddig azért nem mentem ide mert tudtam ide csak akkor kell menni a szép idő van ezen kívül szélcsend is, mert ha fúj a szél a fenti felvonót meg pályát nem nyitják meg (Birg és Schilthorn között). A legjobb pálya szerintem pedig itt van, ezt úgy gondoltam, hogy eddig még itt nem síeltem.

Kezdjük a legelején egy kis síterep leírással: Mürren-Schilthorn a Jungfrau régióhoz tartozik amely három pályarendszert foglal magába. Ezek jobbról balra haladva, vagy térkép szerint keletről nyugatra: Grindelwald-First(53km sípálya), Grindelwald-Kleine Scheidegg-Wengen(102km sípálya) majd Mürren-Schilthorn(51km sípálya). Ezek közül eddig az utóbbin még nem voltam síelni. Túrázni már többször jártam itt, ismerem a helyet. Nem nagy pályarendszer a liftek eléggé szét vannak szórva. A síterep Lauterbrunnenből közelíthető meg amely 802 méteren fekszik, ha minden pálya nyitva van akkor itt akár 2100 méter szintkülönbséget is lehet síelni. Ez legtöbb esetben nem jön össze mivel Winteregg és Lauterbrunnen között a völgybe vezető pálya nem mindig van nyitva a hóhiány miatt. Igaz erre a télre nem lehet panaszkodni a hó miatt, a hegyen több mint 4m a hóréteg vastagsága, de a völgyben most is 10-12C fok van (január van nem április) így nem csoda ha a hó ott elolvad. Jelenleg 1400m és 2970 méter között lehet síelni. Schilthornra felvonó 1967-től működik, ami még érdekes erről a helyről az, hogy 1969-ben itt forgatták a 3. James Bond filmet. A svájciak ezt tökéletesen kihasználjak ez a hegy szinte csak erről szól, rengeteg turista jön ide külföldről. A film szerint a Schilthornon lévő menedékházat felrobbantják (persze az csak egy makett volt amit a valóságban felrobbantottak) majd utána következett az üldözés sílécen. Én azon a fekete pályán akartam lejönni, amiről azt írták 75%-os meredek. Nyáron már mentem itt fel gyalog nem tűnt olyan vészesnek. A tetőről csodálatos a panoráma, tiszta időben még a Mont Blanc csúcsa is látszik. Ennyit a környékről.

Aki ide akar menni síelni annak javaslom, hogy korán induljon. Mürrenbe lehet felvonóval vagy fogaskerekű vonattal feljutni. A völgyből ha csak felvonóval akarunk utazni és a Schilthornra akarunk jutni akkor 4 db. felvonót kell használni aminek a menetideje minimum fél óra várakozás nélkül. A megállók: Lauterbrunnen-Gimmelwald, Gimmelwald-Mürren, Mürren-Birg, Birg-Schilthorn. Én a 7:55-ös felvonóval indultam mire felértem már voltak előttem kínainak a tetőn. A felvonóba kb. 80-100 ember fér be, tömeg esetén bizony itt kell néhány kört várni amíg a felvonóba bejutsz. Szerintem ennyi a terep hátránya. Inkább haladó síelőknek ajánlom aki fentről a völgybe akar lejönni az mindenképp a 10 illetve 16-os fekete pályákon kell lejönnie. Más lehetőség nincs sílécen, illetve van felvonóval lefele. A pályák nekem nagyon tetszettek, főleg, hogy a tetőn 4m a hóréteg vastagsága. Itt még szerintem április végén is lehet síelni. A táj az csodálatos, szánkópálya is létezik. Ez a hely nem csak a síelésről szól. Ott van pl. a Birgnél a "Thrill walk", tériszonyosoknak nem ajánlom. Alattad 400 méter szakadék látod az egészet és ott lehet körbe menni. A lányom egyből mondta végigmegyünk ismét itt, a nyárról emlékezett, hogy ő ezt már akkor megtette.
Sokan látogatják a helyet mivel a parkolóban előttünk legalább 300 kocsi parkolt akik már több napja ott lehettek. Ja és ilyenkor Lauterbrunnen központjában a 8 emeletes parkolóházat el lehet felejteni, az tele volt. Nem is akartam oda menni csak zárójelben jegyzem meg. Nekem bejött ez a hely ide még biztos visszamegyünk hasonló időben.
középen hátul a "kis" hegy a Mont Blanc
déli irányban a gerinc mögött már Wallis kanton van
Eiger-Mönch-Jungfrau
Schilthorn - Piz Gloria
a fekete 10-es pálya fentről
a fekete 10-es pálya lentről
onnan jöttem le
Birg - Thrill walk
haladunk a völgy felé
a 16-os fekete pálya
a faluban(Mürren) sétálni is lehet
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Hasliberg
2018.01.25.
Tegnap szerdán síelni voltam Haslibergen. Teljesült az a vágyam, hogy egyszer hét közben nem főszezonban szép napos időben mikor mindenki más dolgozik én síeljek.

Ez az ötlet még régebb jött, mikor kb. 10 évvel ezelőtt Zell am Seeben síeltünk és az egyik apartmanos mondja, hogy a fia az IT szakmában dolgozik amerikai cégnek. Ha szép idő van akkor fél napot kivesz délelőtt síelés, délután pedig bemegy dolgozni. Akkor nekem ez csak álomnak tűnt most sikerült megvalósítani. Van elég túlórám, kedden mondtam a főnöknek, fél napot kivennék szerdán mert jó idő lesz síelni mennék. Hétvégén nem voltam síelni mert egész végig esett "már elvonási tüneteim voltak a síelés miatt" :)

Hasliberg hozzám a legközelebb eső sípálya ami 1 óra alatt megközelíthető kocsival és érvényes a síbérlet. Előtte azon gondolkoztam, hogy megéri-e oda vissza 2 órát autókázni 4 óra csúszásért? A válaszom az, hogy igen megéri. Haslibergre eddig mikor mentünk mindig rossz idő volt, a környező hegyeket látni még eddig nem sikerült. 8:00-kor nyitnak a pályák ami szerintem jó mert korán el lehet kezdeni a síelést, nem mint a többi helyen ahol 8:30-kor vagy 9:00-kor nyitnak a felvonók. Luzern környékén nagy volt a forgalom, mindenki ment dolgozni. Egy kocsit láttam amelynek a tetején síléc volt, gondoltam magamban az is ugyanolyan "bolond" mint én ment síelni szép időben. 8 előtt már a parkolóban voltam, elsőként természetesen kényelmesen átöltöztem és a lift indulásnál már a felvonóban voltam. 8-kor még nem süt be a nap a völgybe, 7 körül kezd most itt virradni, 8 órakor még csak a 4000 méteres hegyek csúcsait süti a Nap. +2C volt a völgyben, 2000 méter felett pedig +6C volt. Alig voltak a pályákon, a felvonóban szinte mindig egyedül ültem. A pályák tökéletes állapotban voltak. Féltem, hogy sok pálya le lesz zárva a nagy havazás miatt. Előző nap néztem a neten csak 1800 méterig voltak nyitva a pályák, felette robbantottak, hogy megelőzzék a lavinát. 2000 méter felett hatalmas a hó. A lányoméknak hétfőn volt síelős napjuk a sulival akkor 1600 méteren voltak aznap eső esett ezen a magasságon. Tegnap egészen a völgyig le lehetett síelni, csak egy pálya nem volt nyitva ami 2000 métertől 2400 méterre visz. Ott nem ratrakoltak a lavina veszély miatt. Ezt a pályát eddig még soha nem láttam nyitva. Kipróbáltam új pályákat a 18-19-est. Nekem Hasliberg nagyon tetszik. Hét közbeni síelésre nagyon jó. Mikor a céghez beértem csak a közvetlen környezetemben tudták amelyik projekten dolgozok, hogy síelni mentem de sokan megkérdezték merre jártam mert rá volt írva az arcomra, hogy aznap síeltem. Nagyon jó volt ezt még biztosan megismétlem. Teszek fel néhány képet.
a pályán nem sokan zavartak
8:05-kor csak a Schreckhorn tetejét süti a Nap
1800 méteren már volt rendesen hó
jobbra az Eiger csúcsa látszik mellette balra a Wetterhorn
sok hó mindenütt
9:15-kor 2100 méter felett kezd besütni a nap
tegnap itt lavinát okoztak szándékosan, láttam feljebb a krátert ahol robbantottak
a Titlis csúcsa
Berner Oberland
egy karnyújtásnyira szemben a 4 ezres hegyek
lejjebb 1800 méteren ennyi hó volt
ezek "csak" 3500-as hegyek
hóból nem volt hiány itt a tetőn szerintem 2m lehetett a hóréteg vastagsága
a völgyben a Brienzersee látszik
mesebeli táj
ez a pálya amióta ide járok még nem volt nyitva
ez is egy új pálya amit tegnap próbáltam ki először
fehér kék színnel kombinálva
fekete 5-ös pálya
2200 méteren a tetőn
a kedvenc 4ezresek
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Rinderberg
2018.01.07.
Tegnap Gstaadban síeltünk. Ragyogó napsütés, szélcsend fogadott. Kevés ember volt a pályákon pedig szombat volt, a téli síszünet utolsó hétvégéje Svájcban. Hallottam a liftben a svájciak is beszélték, hogy igen kevesen vannak, lehet ez annak tudható be, hogy egy völggyel arrébb Adelbodenben versenyt rendeznek. Szerintem ennek nem ez az oka, egy hete is kevesen voltak itt pedig akkor nem volt verseny a másik pályán.

Az egy héttel ezelőtti állapothoz képest most "március" volt a völgyben. A pályák reggel ki voltak fagyva, a völgybe menet +2C volt, pálya aljában 0C. Nem túlzok ha azt mondom a völgyig nem lehetne síelni ha nem lenne hóágyú. 1200 méter alatt hó csak a pályán volt mellette minden zöld. A pályák állapota jó volt, a déli fekvésűek olvadtak egy kicsit napközben, az északiak tökéletes állapotban voltak. 11 órakor itt is sikerült olyan pályát találni ahol előtte még senki nem ment le, illetve napközben sokszor csak egyedül síeltem a lányaimmal egyik sípályán és mindez főszezonban. Gstaad nekem ötcsillagos hely.

<off-téma>
Gstaadba menet útközben reggel a Brünigpasson kell átmennem ami nem nagy hágó, 1000 méteren van a hágó teteje. Kb. 600 méter szintkülönbséget kell megtenni, kanyargós úton. 6:30-kor egy busz volt előttünk ezért lassan lehetett haladni, kb. fele olyan gyorsan mint ha nem lenne a busz előttünk. Ilyenkor általában síelők utaznak, mert úgy általában szombat kora reggel az utak üresek.A busz után közvetlenül egy porsche volt én voltam a 4. a sorban. Nem volt csúszós az út, nem volt köd, a hágón kevés helyen lehet előzni, ha valaki akarta volna meg tudta volna előzni a buszt. Mindenki szépen ment a busz után sorban cammogva lassan. Senki nem előzött. Ezt nevezem én autós morálnak. Itt sem Szentek a sofőrök(van gyorshajtás meg ittas vezetés) de azért bizonyos dolgokat betartanak. Más országban nem bírták volna ki, hogy a buszt meg ne előzzék, pláne egy porsche.
</off-téma>
nyitáskor ilyen pályák voltak
a hegyen volt elég hó
nyugat felé, még a Hold is fent volt
ott valamikor lavina volt
nincsenek sokan
itt is kevesen voltak
völgyben sífutó pálya található
a 36-os pálya
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ma Grindelwald-Firston síeltünk. Svájcban ma van vége a két hetes iskolaszünetnek. Pályákon alig voltak. Annyira kevesen, hogy pl. 10:30-kor egyedül csúsztam le a lányommal az egyik pályán. A 10:30 azért érdekes időpont mert az nem nyitási idő amikor még kevesen vannak, addig kiérnek síelni azok is akik 9-kor kelnek, nem ebéd idő és nem délután zárás előtt van. A pályák olvadtak, reggel 3C volt a völgyben 1000 méteren délután mikor jöttünk haza 8C volt a völgyben. A Brünig hágó 1000m tszf +12C volt. Sok helyen már nem lehetett a völgyig síelni a 4 pályából csak 2-en lehetett lecsúszni a völgybe. A szánkó pálya is csak 1400 méterig volt használható. A meleg meg az eső a héten megtette a hatását.

Ma sikerült besíelni az összes pályát, elmondhatom jó hely még így ha olvadt is. Főleg, hogy kevesen voltak. Néha az volt az érzésem mintha a mai nap lenne a szezonzárás napja, március végén április elején vagyunk, az emberek csak lézengenek a pályákon síelést már nem érdekel senki.Nekem tetszett de főszezonban én még ilyet nem láttam. Szóval Gridelwald-First tuti hely főszezoban is.
a pályán senki 10:30 körül
előttünk és mögöttünk senki a pályán
pályán kívül sok a zerge
magányos zerge
néha a nap is kisütött
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Hasliberg
2018.01.02.
Ma január másodika van Berchtoldstag. Néhány svájci kantonban ez munkaszüneti nap. Haslibergen voltunk síelni. Délelőtt havazott, úgy látszik mikor ide megyünk itt mindig havazik :)
790 méter felett volt a hóhatár addig eső esett. Szerencsére a pályák jó állapotban voltak reggel a pálya aljában -1C mutatott a hőmérő. Felfelé haladva hidegebb volt, ehhez társult még az erős szél. 2000 méter felett a felvonók nem működtek az erős szél miatt. Nem voltak sokan, többnyire gyerekes, iskolás csoportokat láttam. Most többet lehetett látni mint a múltkor, láttuk szemben pl. a Wetterhornt(3672m), mögötte az Eiger(3970m) csúcsát felhőben, az Aare völgye is látszott nyugat felé pedig a Brienzersee.

Haslibergnem van szánkópályája is, a lányom elmondása alapján annyira nem jó mivel nincs akkora lejtése, sok helyen húzni kell a szánkót. Grindelwald-First meg Kleine Scheidegg sokkal jobb hely szánkózás szempontjából a lányom szerint. Hó rengeteg van, ma igazi porhóban síeltünk. Érdekes volt látni, hogy sok hütte nem volt nyitva. Jót síeltünk, ma is kellemesen elfáradtunk a nap végére.
középen a Wetterhorn jobbra tőle felhőben az Eiger látszik
hóból nem volt hiány
itt is sok hó hullott eddig
hátul a Brienzersee
végtelen hómezők
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ma Gridelwald-First régióban síeltünk. Tegnap síelést terveztünk,ma reggel mikor felkeltem hatalmas szél volt, megnéztem az időjárás jelentést ott egész napra szelet mutattak. Gondoltam magamban inkább nem kockáztatok ma nem lesz síelés. 8 óra körül szerencsére csendesedett a szél, a Wetterpanorámán láttuk, hogy a felvonók mennek így később de elindultunk ma síelni. Nálunk kint mint tegnap 10C volt reggel, de megnyugtatott a tudat, hogy Grindelwaldon 2000 méteren mínusz fokokat mutattak. Jó volt, hogy a mai nap elmentünk síelni, kár lett volna kihagyni a mai napot: ragyogó kék ég fogadott, igaz fent nagyon fújt a szél de hát ennyi negatívum kell mára.

A Jungfrau sírégió három részre osztható, keletről nyugatra a Grindelwald-Frist utána a Grindelwald-Kleine Scheidegg-Wengen, legnyugatabbra pedig Mürren Schilthorn síterepek találhatók. Mi a mai napon a legkeletibb sírégiót látogattuk meg. Zárójelben jegyzem meg, hogy Grindelwald-Firsten található Európa leghosszabb szánkó pályája 15km-en lehet csúszni több mint 1000 méter szintkülönbségen. A lányaim ma egész nap szánkóztak, igaz csak a 12km hosszú pályán de azt mondták nagyon jó volt.

Gridelwald-First pályái déli fekvésűek, most előny, de márciusban hátrány mivel egész nap süt a nap. A pályák 1500 méter alatt olvadtak délután, nem volt vészes felette tökéletes pályák fogadtak. 2500 méteren ma nagyon fújt a szél, ezt ellensúlyozta a csodálatos táj. Itt lehet 1500 méter szintkülönbséget csúszni. A pályák szélesek és jól karban vannak tartva. Itt csak kb. 50km pálya talaálható szemben Kleine Scheidegg-Wengenben 2x ennyi de ha dönteni kéne melyik a jobb nem tudnám megmondani: nekem mindkét pályarendszer tetszett. Teszek fel pár képet.
2000 méteren ezt láttuk
arra van a Faulhorn
észak kelet felé
a hegyek szemben "füstöltek"
a pályán ennyien voltak
hóból nem volt hiány
kék ég mindenütt
Wetterhorn (3672m)
arra lehetett túrázni
Wetterhorn és Schreckhorn
észak felé ezt láttam
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Rinderberg
2017.12.31.
Ma Gstaadtban voltunk síelni. Ha pontos akarok lenni akkor olyan mint a mesében voltam is meg nem is ezen a helyen: nem Gstaadtban síeltem helyileg hanem Zweisimmenben de a hely Gstaadhoz tartozik. Gstaadt sírégióhoz összesen 200 km sípálya tartozik, négy részre osztható a sípályarendszer, nem egybesíelhető az egész rész (pl. hivatalosan Gstaad régióhoz tartozik Les Diablerets gleccser is).

Szóval reggel megérkeztünk Zweisimmenbe, ott az állomás mellett parkoltunk a Rindberg felvonó mellett. Megkérdeztem a parkolóban egy helyi síelőt, hogy jó helyen vagyok ha Gstaadtban szeretnék síelni, mondta nem mert még kb. 20 km-t kell nyugatra mennem. Mondom nekem ide érvényes a bérletem, mutatom is neki mondja akkor jó helyen járok hiszen Gstaadt régióban ez a legnagyobb összefüggő síterep, tehát maradhatok itt síelni. Nyitás előtt ott voltam, kis parkoló kb. 20-30 kocsi fért ott el. Az állomás mellett volt egy nagyobb parkoló. Első dolog ami feltűnt nekem a parkolóban nem kellett fizetni, kérdeztem is, hogy ez igaz hiszen mások is bizonytalanok voltak (mivel Svájc sípálya parkolóiban szinte mindenhol fizetni kell).

8:30-kor indult az első felvonó, reggel otthon 10C volt, ez nem a spanyol tengerparton hanem Svájcban. Azért bíztam abban, hogy a hegyekben hidegebb lesz. A parkolóban +3C volt a hőmérséklet, a sípályák ki voltak fagyva. A két ünnep közötti időszak főszezonnak számít síelés szempontjából, a pályán nem voltak sokan. Sorban állás vagy várakozás a lifteknél mint fogalom ma nem ismertük. A pálya állapota tökéletes, beton kemény pályák, szélesek és hosszúak Gstaadt sípályái. Csak a déli fekvésű pályák olvadtak egy kicsit.Annyira kevesen voltak, hogy 15 órakor még találtunk frissen ratrakolt pályát. Nekem a két ünnep közötti időszak eddig a síelésről mindig a tömegről szólt, itt nem volt ez jellemző. Szuper hely ez a Gstaadt, a völgyig lehetett síelni. A tetőn láttuk dél felé a Glacier de la Plaine Mortet, mögötte húzódik délre Wallis kanton, kelet felé felismertük Lenk sípályáit.

Meleg volt az előző síelésünkhöz képest, 1800 méteren ma +8C mutatott a hőmérő, az utolsó síelésünkhöz képest ezt 16C melegebb volt. Szerencsére ez a pályákon ez nem látszott. Szuper hely Gstaadt még főszezonban is.
ilyen pályák fogadtak Gstaadtban
ilyen időnk volt ma
nyugat felé ezt láttuk
Lenk felé a völgy
PC310059.JPG
középen a Glacier de la Plaine Morte
délután 3 órakor így nézett ki a sípálya és ennyien voltak rajta
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2017.12.17.
Ma Grindelwald-Kleine Scheidegg-Wengenben síeltünk. A pályák 95% nyitva, a hóviszony a legjobb állapotban van, rengeteg hó a pályán illetve azon kívül is. Most voltak a legkevesebben mióta itt síelek. -8-12C között volt napközben a hőmérséklet. Wengenbe is lecsúsztunk, sajnos a versenypálya nem volt nyitva, pedig lecsúsztam voltan 2018 január 12-14 előtt, mivel nem akartam a verseny után lecsúszni, miután bevizezik az egész pályát, olyan mint a beton, az már nekem nem természetes. A wengeni rész nagyon tetszett, előttünk senki nem volt a pályákon pedig 10 órakor csúsztunk le azon a részen. Wengen azért érdekes mert a település utcáin síeltünk, hogy az állomásra érjünk.

Ma azért választottuk ezt a terepet mivel a nagyobbik lányom szánkózni akart. Igaz már szánkózott mikor még kisebb volt akkor nem egyedül (5 éves lehetett mikor Radstadtban szánkóztunk) de arra az időre már nem emlékszik. Most egyedül csúszhatott le. Nagyon tetszett neki annyira, hogy a kisebbik lányom is délután vele szánkózott a nap végén pedig azt mondták nekem, hogy ide még mindenképpen jöjjünk vissza. Mondtam ez nem jó ötlet mert még megunják ezt a síterepet :) ugyanis az idei szezonban eddig hat alkalomból 4x itt síeltünk. Tényleg nagyon jó hely Grindelwald-Wengen.
Wengenbe ilyen pályák vártak 10 óra körül
a Schilthorn
a Mönch és a Jungfrau füstöl :)
a háttérben Wengen
Eiger nordwand (Eiger északi fala) 2000 méter szinkülönbség
Männlichen
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Hasliberg
2017.12.11.
Tegnap Meiringen-Haslibergen síeltünk. Ez az a hely ahova nem terveztem síelni menni, mondván kicsi pályarendszer, a környéken úgy is sokkal jobb terepek vannak Svájcban. Mivel a síbérlet ide is érvényes így meglátogattam. Jól tettem, hogy nem hagyatkoztam az előítéletekre mert ez egy jó pályarendszer. Hasliberg nem nagy pályarendszer, 60 km sípályával rendelkezik. Tegnap kb. fele a lifteknek volt csak nyitva, december közepétől lesz a teljes nyitás. A pályarendszer 1000 és 2400 méter között helyezkedik el Berner Oberlandban. Északról Obwalden kantonnal határos, délen pedig az Aare folyó húzódik. Előnye, hogy jól megközelíthető, Luzerntől csupán 45 percre található.

Hóból nem volt hiány, az elmúlt napokban sok hó lehullott, így a pályák tökéletesek voltak. A pályák különböző tudásszintnek megfelelnek, pályán kívül is rengeteg hely van. A liftek változatosak, van egy két csákányos vagy tányéros lift de az nem zavart. Látni sajnos sokat nem lehetett mivel egész nap szakadt a hó, reggel -6C volt porhóval, dél körül a havazás átment havas esőbe majd később esőbe a melegedés miatt. 14 órakor be is fejeztük a síelést mert már nem csúszott annyira a hó a vizesedés miatt. Szép időben kelet felé a Titlis csúcsa is látszik mi ezt tegnap nem láttuk. Jobb volt a látási viszony mint előző nap Adelbodenben, de a környező hegyeket meg az Aare völgyét nem láttuk. Nem voltak sokan, többnyire gyerekes családokat láttam. Volt olyan, hogy a csákányos lift melletti 15-ös pályán csak a lányimmal síeltünk. A tegnap Reutitől keletre fekvő pályák voltak nyitva.

Hozzám ez a síterep fekszik a legközelebb ahova a bérlet érvényes, 1 óra alatt autóval könnyen megközelíthető. Ide még visszatérek hét közben, a cégnél ahol dolgozom megbeszéltem a főnőkkel ha lesz napsütéses idő akkor fél napot kiveszek és délelőtt síelhetek. Nem rossz hely, tippem szerint főszezonban is jó lesz mikor sokan síelnek és remélhetőleg mások a környező terepeket választják. Teszek fel pár képet, nem sokat lehet látni.
a faházak 70-80cm-es talapzaton állnak, ott volt annyi hó
a 14-es pálya
nagy volt a hó
a 23-as pálya
2000 méterről ezt lehetett látni
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Metschstand
2017.12.09.
Ma Adelbodenben voltunk. Tegnap december 8 volt (Maria Empfängnis). A katolikus kantonokban munkaszüneti nap Svájcban. Síelni terveztünk menni de nem mentünk mert végig csapadékos időt ígértek. Mára napsütést meg max. 0.2 mm csapadékot jósoltak. Indulás előtt is leellenőriztem mára szép időt ígértek. Erre fel egész nap havazott, 14 óráig a környező hegyeket nem láttam. Nem hibáztatom a meteorológusokat ilyen a természet, a feleségem azt mondta ahol lakunk Svájcban ott ragyogó napsütés volt egész nap, a hegyekben havazott.

Panaszra nincs okom, a pályák tökéletesek voltak, napközben a hőmérséklet -7C-9C között változott, alig lehetett valamit látni. A pályák kb. 20-30% volt nyitva, nem voltak sokan, ilyenkor karácsony előtt az emberek más tevékenységgel vannak elfoglalva mint a síelés. Ezt az időszakot szeretem a legjobban. Az előző évhez képes nagyon jó havunk van és még jön a folytatás hóból a következő héten. A kisebbik lányom azt mondta ebben a hóban szeret síelni a legjobban, mondtam neki ez a legjobb hó, a porhó nem műhó. Pályán kívül 50 cm friss hó simán volt. Nem sokat fényképeztem mert nem volt mit. Jó hely Adelbedoen ide még visszamegyünk, valószínűleg akkor már több pálya lesz nyitva meg többet is lehet látni. Jó volt a mai nap nem panaszkodok. Porhó is kell néha nem csak ragyogó napsütés.
ekkor már 100 m-t lehetett látni
a lenki részen
ilyenkor lehetett többet látni
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2017.12.03.
Ma szép idő volt hegyekben így síelni mentünk. Az eddigi legjobb hó fogadott ebben a szezonban, a völgyben -8C volt reggel a hegyen -13C, a szél délelőtt fújt így jóval hidegebbnek éreztük a -13C-t. A hó szerencsére nem olvadt :) A pályák 80% nyitva volt. Az Eiger nordwantól lecsúszni Gridelwaldba 1300 méter szintkülönbségen pedig csodálatos. 4x meg is tettük a mai nap, jó volt vonatozni mivel a kisebbik lányom 10 órakor azt mondta mikor megyünk haza mert ő már nagyon fázik. Két kör vonatozás, illetve 11 óra után besütött pár helyre a nap is, már másképp gondolta a dolgokat a lányom is. Mondtam is neki a szezon legjobb haván én nem megyek haza. Ki merem jelenteni Grindelwald Wengen szerintem a legjobb síterep Svájcban ahol eddig síeltem. Van két szánkópályája is, Männlichen illetve Kleine Scheidegg mellet. A pályák minden tudásszintnek megfelelnek, van kezdőknek lankás hely, de ott van a Lauberhorn ahol a lesiklást rendezik. A liftek elég modernek, szóval nekem ez egy öt csillagos síterep. Így, hogy sok pálya nyitva van ki merem ezt jelenteni. Teszek fel pár képet.
2000 méteren Kleine Scheidegg mellett
14 óra után itt hamarosan árnyék lesz a magas hegyek miatt
Wetterhorn (3672m)
hóból nem volt hiány pályán kívül is
Grindelwald jobbra a Wetterhorn
havas erdő
az Eiger csúcsa Männlichenről
nyugat fele a Schilthorn látszik középen
jobbra a Männlichen
-13C volt reggel 1800 méteren
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2017.11.26.
Ma ismét Grindelwald-Kleine Schiedeggen síeltem. Az időjárás egy kicsit bekavart, szerdától péntekig anticiklon volt Svájcban ragyogó napsütéssel szombattól(direkt kitolás az emberekkel) pedig egy hideg front jött. Szombaton egész nap esett az eső a völgyben a hegyekben hullott a hó. A szombati nap így kiesett síelés szempontjából maradt a vasárnap. Szerencsére a hideg front tovább vonult, vasárnapra nem mutattak annyi csapadékot így vasárnap Grindelwaldba mentem. Erre a hétvégére több pályát ígértet. Hezitáltam Grindelwald és Mürren/Schilthorn között de utóbbira azért nem mentem mert csak 3 pálya volt nyitva és a legmeredekebb pálya ami a Piz Gloriaról indul nem volt nyitva. Így maradt ismét Grindelwald-Kleine Scheidegg-Wengen.

Ezen a hétvégén több pálya volt nyitva.Ha múlt hétvégén azt mondtam kb. 20-30% a pályáknak volt nyitva akkor most kb. 30-40% lehetett nyitva. Új pályák amelyeket ezen a hétvégén nyitottak: le lehetett síelni 1800 méterről 1300 méterig (Brandegig) illetve a Männlichen hegyre is fel lehetett menni és lecsúszni. Igen ám de Männlichenről nem lehetett átcsúszni Kleine Scheidegig(mivel a liftek nem működtek), igazából itt csak 2 felvonóval 3 pálya működött elzárva a külvilágtól. Ezt most nem próbáltam ki, majd ha át lehet csúszni akkor kipróbálom.

Amit kipróbáltam a völgyig való csúszást, hivatalosan nem volt nyitva de mások mentek előttem, az utat ismertem a nyári túrázásaim alkalmával, eltévedni nem lehetett. Hideg volt ma, a maximum -6C volt, jó volt többször vonatozni (ott melegedtem) nem fáztam napközben de jó volt 10-15 percre beüli valahova ahol meleg volt. Nap nem sütött, végig felhős ködös idő volt. A pályák tökéletesek voltak, igazi tél van a hegyen meg a völgyben mintha tél közepe lenne. Mikor a parkolóban kiléptem a kocsiból Grindelwaldon olyan 10-15cm hó lehetett (még nem volt eltakarítva a hó). Kleine Scheideggen mikor leléptem a vonatból akkor takarították a havat olyan 20-30cm hó lehetett 2061m-en. Tehát amíg ígértek a 40 cm havat a hegyen szerintem bejött. A pályán nagyon kevesen voltak, lehet ez annak tudható be, hogy sokan azt gondolták rossz idő lesz. Tényleg nem volt jó az idő de annyira jó volt a hó, meg a pályák mintha február közepe lenne. Ez tökéletes hely. Gyerekeknek meséltem mikor hazaérkeztem milyen volt a mai síelés (mert ma nem jöttek velem), mivel volt nekik más programjuk, azt mondták jövő hétvégén is ide kell menni. Mondtam menjünk már máshova mert több síterep is lesz nyitva decembertől. Tehát nem kizárt, hogy egy hét múlva ugyan erre a helyre megyünk.
a fenyők roskadtak a sok hótól
a hóágyuk a völgyben egész nap működtek
pálya mellett térdig ért a hó
egy hete a gyerekeim itt játszodtak a mély hóban, most a nyomok nem látszanak
PB260032.JPG
a 7:55-ös vonat utolsó vagonjában csak egyedül ültem, pedig ez a vonat mindig tele van
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Wengen
2017.11.18.
Ma megnyitott Grindelwald-Wengen. Igaz csak hétvégére de ma volt az első síelős nap ezen a síterepen ebben a szezonban. 4 pálya volt nyitva négy felvonóval. Ne fussunk annyira előre az időben. Kezdjük a múlt hétvégével, akkor azt láttam néhány síterep nyit Ausztriában ezen a hétvégén, illetve a sielok.hu-n olvastam, hogy idén először Svájcban "felébredtek" és létrehozták a top4.ski síbérletet amely Hasliberg, Jungfrau, Gstaad illetve Adelboden síterepeket foglalja magába. Rövid gondolkozás illetve megbeszélés a családdal arra a következtetésre jutottam, hogy ezt a síbérletet "nekem" találták ki. Meg is rendeltem, szerdán már azt láttam Wengen-Grindelwaldban nyitnak hétvégén, akkor gondoltam arra akár ide is mehetnék síelni. Szerencsére péntekre megjött a síbérlet (a gyerekek és az én örömömre) ami azt jelentette szombattól mentettünk síelni Grindelwald-Wengenbe.

Szombatra az idő is tökéletes napsütés szélcsendet mutat a hegyekbe szóval indulhat a síszezon. Előtte tanulmányoztam a síterepet, ide csak a WAB-al (Wengen Alpen Bahn) lehet feljutni vagy gyalog :). Nem volt számomra egyértelmű, hogy meg kell vegyem a felvonó jegyet a vonatra vagy nem. Mikor levonták a számlámról a síbérlet árát akkor láttam, ugyanaz a tulajdonos a síbérletnek mint a vonat üzemeltetőjének. Szóval Wengebe vagy Grindwlealdon ha megveszed a napijegyet a hegyi vasutat használhatod.

Ma 4 pálya volt nyitva 4 felvonóval. Otthon 3C volt mikor Grindwelwaldba érkeztünk -8C volt a völgyben. Tökéletes volt a hó, a nap is csak délután sütött be (az Eiger takarta a napot). A pályák tökéletesek voltak nem olvadtak, 12 órakor is -4c volt 1800 méteren. Novemberben ilyen jót még nem sítetem, nem gleccseren. Ez a hely egy tökéletes síparadicsom, itt rendezik a Lauberhornrennen Wengen síversenyt. Szerintem max. a pályák 20% volt nyitva de szerintem ez tökéletes hely. Nem voltak sokan, a gyerekek is élvezték, szezonkezdetnek szuper, ide még vissza térek mikor több pálya lesz nyitva.

Grindelwald-Wengen novemberben csak hétvégén lesz nyitva, decembertől kezdődik majd a teljes síterep nyitás.
reggel szépen vasalt pályák fogadtak
kék ég minden felé
a Schilthorn szemben
itt még a nap nem sütött be a völgybe
Az Eiger 3970m
a pályán nem sokan voltak
a vögylben Grindelwald, jobbra a Wetterhorn (3672m)
hóból nem volt hiány
igazi téli táj fogadott a hegyen
pályán kívül is lehetett síelni
Mönch és Jungfrau csúcsok
Jungfraujoch
a völgyben felhős idő volt
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Pizol
2017.03.12.
Tegnap Pizolban síeltünk. Március van, véget ért a téli síszünet, a farsang, ilyenkor már kevesebben vannak a sípályákon. Az autópályán reggel ez nem látszott meg, szombat reggel tömött sorokban mentek a síelni vágyók, szép időt ígértek, így sokat síelni indultak. Szerencsére Pizolnál kevesen tértek le az autópályáról. Az első érdekesség amit láttam valaki bicajjal jött síelni, helyi lehetett. Reggel sokan indultak bicajozni, vagy lovagolni de ilyet még eddig nem láttam, hogy valaki bicajjal közelítette volna meg a sípályát és persze vitte a felszerelést. Az elöző ittlétünkhez képest most jóval többen voltak persze most minden pálya nyitva volt. Láttunk új(vagy felújított) liftet is amit 2016-ban adtak át Schwammról indul 1350 méterről és 1800 méter felé megy. Új részeket is kirpóbáltunk amelyke a múltkor nem voltak nyitva, sorban állás egyedül a Pardiel felvonónál volt ott olyan 5 percet kellett várni maximum. A többi felvonóknál nem volt sorban állás. Elöző síelésünkhöz képest most le lehetett csúszni 1045 méterig ami azt jelenti ha jók a hóviszonyok akkor bizony itt lehet 1200 méter szinkülönbséget menni (múltkor decemberben csak 700m szintet lehetett). A pályák jól tartották magukat ahhoz képest, hogy március van csak délután olvadtak. Igaz volt olyan rész ahol 14 órakór már barnás foltokat láttam, de mit várjunk ha 17C mutatott a hőmérő 1500 méteren. Nem tudom mennyire valós az adat ennyit írtak ki, símán hihető mivel Svájcnak a Rajna völgye az egyik legmelegebb része, a főn itt sokat emel a hőmérsékleten. Mársiushoz képest jók voltak a pályák állapota, a tömeg elviselehtő, kevesebb vannak mint februárban de még mindig sokan jönnek síelni (még kerékpárral is). Jó ez a hely ha az összes felvonó nyitva van. Teszek fel pár képet.
P1370840.JPG
P1370849.JPG
Előttünk a Rajna völgye:balra Svájc jobbra Liechtenstein
P1370862.JPG
arra van a Pizol gleccser
P1370875.JPG
Túra útvonal
P1370882.JPG
ismét a Rajna völgye erdőben vezető sípályán
P1370882.JPG
jobb oldalon a falu Maienfeld (itt van a Heididorf)
P1370895.JPG
P1370897.JPG
P1370902.JPG
P1370909.JPG
Valakik a háztetőn is síeltek, biztos ott a legjobb a sípálya :)
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ma Silvretta Montafon terepen síeltünk. Kb. 2 éve voltunk itt ugyanebben az időben akkor hét közben most hétvégén. Mikor elterveztem a síelést a hétvégére akkor tudtam, hogy erre a síterepre szeretnék menni, de nem voltam benne biztos, hogy ide el is jutok. Utolsó három ausztriai síelésünk alkalmával Monatfon felé mindig nagy volt a dugó, azt mondtam a lányaimnak az autópálya letérőnél döntöm el, hogy St. Anton vagy Montafon lesz a mai uticél. Inkább Montafonba mentem volna mivel St. Antonban az idei szezonban már többször is voltunk. Időben indultunk, jóval korábban mint a többi síelésnél. Azt is tudtam, hogy ez a hét a legforgalmasabb Ausztriában a síelés szempontjából: hiába fejeződött be az osztrákoknál a téli síszünet, farsang hét van ezért ilyenkor rengeteg utaznak nyugat Európából erre a környékre síelni. Ez így volt ma is, Bludenznél Bregenz felől már reggel 7:30-kor állt a kocsisor az A14-es autópályán. Szerencsére letértem a 188-as főútra és mielőtt két részre oszlik az A14-es (S16-os illetve 188-as főútra) én dugó nélkül tudtam tovább haladni. A 188-as főúton már lépésben haladtunk tovább. Nyitás előtt még a Valisera Bahn felvonóhoz értünk. Ma egyedüli várakozás reggel lent volt az alsó liftnél kb. 10 percet álltunk sorba amíg a kabinos liftbe bejutottunk. Utána napközben egyáltalán nem volt sorban állás (jó maximum 30 másodperc várakozás de az szinte semmi). A sok ember eloszlott a pályán.

Másik dolog amitől féltem az volt, hogy csütörtökön 22C mértek Salzburgban, arra gondoltam síelés helyett vízisíéles lesz majd szombaton. Szerencsére pénteken megjött a lehűlés, hullott kb. 10-20 cm friss hó, olyan -2C lehetett a völgyben. Igazi porhóban síeltünk, a fenyőfák havasak voltak a szél egyáltalán nem fújt. Sokan voltak a parkolóban rengeteg svájci kocsit láttam (igaz ez a hely Svájc mellett van). A svájciakon kívül volt sok holland, német illetve belga rendszámú autó is. A pályák állapota tökéletes volt, napközben nem olvadt a hó a lehűlés jót tett a pályáknak. Montafon egy jó hely negatívumot nem tudok mondani. 8:15-kor itt már nyitnak a felvonók, ami szerintem jó dolog. Ahhoz képest, hogy farsang hete volt jót síeltünk.
P1370538.JPG
P1370511.JPG
P1370515.JPG
P1370519.JPG
P1370520.JPG
P1370522.JPG
P1370526.JPG
P1370528.JPG
P1370534.JPG
P1370543.JPG
P1370547.JPG
P1370553.JPG
P1370556.JPG
P1370558.JPG
P1370562.JPG
P1370574.JPG
P1370578.JPG
P1370586.JPG
P1370592.JPG
P1370597.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Aletsch Arena
2017.02.16.
Tegnap az Aletsch gleccser környékén síeltünk az Aletsch Arénában. Svájcban most síszünet van csúsztatva a különböző kantonokban. A lányaimnak azt mondtam ha szép idő lesz a akkor kiveszek egy napot hét közben és megnézzük az Aletsch környékét. Azt hiszen sikerült a legszebb napot kiválasztanom ugyanis felhő nem volt az égen, ragyogó napsütés fogadott szél nem fújt. Az Aletsch Aréna nincs annyira messze tőlem mindössze 120km-t kell utazni autóval, igen ám de át kell menni az Alpok déli oldalára mivel a német nyelvterületű Svájcban lakom, az pedig az Alpok északi oldala. Az Aletsch Aréna Wallis (franciául Valais) kantonban található amely két nyelvű német illetve francia nyelvű kanton. Wallist autóval több részről lehet megközelíteni, nyugat felől Montreux-Martigny útvonalon (itt nem kell hegyet mászni), illetve vannak még a hágók de azokat télen általában lezárják vagy marad a vonaton szállított kocsi lehetősége. Nekem az utóbbi megoldás maradt mivel Lausanne felé nem akartam megkerülni a fél világot. Andermatt mellől Realpból indul a vonat és 15 perc alatt át is visz Obergomsba amely Wallisban található. Annyit érdemes tudni a helyről, hogy itt található Svájc legmagasabb aszfaltozott hegyi hágója a Furka hágó (2436m) ami Uri kantont köti össze Wallisszal. November végétől kb. június elejéig a hágó nem járható a hó miatt.

Szóval tegnap elindultunk Wallisba az út mindössze 2 óra volt vonatozással együtt. A gyerekek nagyon élvezték a kocsizós vonatozást. Időben érkeztünk mivel az alagútban hét közben a vonat csak óránként közlekedik. Két negatívumot tudnék a helyről mondani: a sípályák csak 9:00-kor nyitnak, szerintem ilyenkor februárban már nyithatnának korábban is 8:30-kor vagy esetleg 8:00-kor is. Másik hátrány ami előny is ha szép idő van, hogy a pályák déli fekvésűek és egész nap süti a nap. Persze ez nem zavar de később szezon végén hamarabb olvadnak mint az északi fekvésű pályák. Mondjuk tegnap csak 14 óra után kezdtek firnesedni a pályák ez a magasságnak is köszönhető mivel a síterep 1925m és 2869m között található.

Jöhetnek akkor a síterep pozitív jellemzői: szuper hely, széles jól kezelt pályákkal. Mindenki talál tudásának megfelelő pályát. A tömeg ha van eloszlik, várakozni egyáltalán nem kellett tegnap, pedig síszünet volt. Onnan is tudom, hogy Betten völgyállomásnál alig találtam parkoló helyett pedig többszintes parkoló van sőt kinti rész is ahova szerintem 1000-nél több autó is befér. Modern liftekkel rendelkezik a hely (jó van egy két tányéros csákányos) de ezek inkább a kezdő pályák mellett található. A táj meg fantasztikus: én tavaly nyáron voltam először Wallisban itt túráztunk három napot és akkor beleszerettem a helybe: a sípályával szemben dél felé 4000 méteres hegyek látszanak, dél nyugat felé kb. 45km-re látszik a Matterhorn tekintélyt parancsoló formája, mellette a Dufourspitze 4634m (ez Svájc legmagasabb hegye a svájci-olasz határon), nyugat felé pedig a Mont-Blanc. Ezen kívül meg a sípálya északi részén húzódik az Aletsch gleccser amely Európa legnagyobb gleccsere. A látvány csodálatos.

Sok pálya volt nyitva, a Moosfluh felvonó is amelyről az Index azt írta korábban, hogy a gleccser mozgása miatt be kellett zárni (lásd az alábbi kommentet). Ez nem igaz mert tegnap működött. Érdekes megoldásokat is csináltak itt, pl. Bettmerhornból ha Eggishorn felé akarsz síelni akkor a hegyben építettek egy 200-300 méteres alagutat, hogy arra lehessen átcsúszni. Az Eggishornról(2926m) pedig látszik a Jungfrau és a Mönch csúcsok amely a berni alpok egyik leghíresebb hegyei. Eggishornról még látszik a Fiescher gleccser amely párhuzamosan fut az Aletschgleccserrel de ennél jóval kisebb. Érdekes volt látni az Aletsch gleccsert most és összehasonlítani a nyári képpel. Most úgy nézett ki mint egy jó sípálya, csak az aljában voltak jégtömbök a teteje sima volt. Nyáron sokkal több szikla meg törmelék látszott. Kedvem lett volna rajta lecsúszni, tudom veszélyes persze nem gondoltam komolyan.

Szóval azt tudom mondani egy szóban az Aletsch Arénáról, hogy fantasztikus. Beszéljenek helyettem a képek.
Blausee völgyállomása
jól "kivasalt" pályák
középen a Matterhorn
mint a mesében
Az Aletschgleccser alja
nem voltak sokan a pályákon
Az Eggishornról is látszott a Matterhorn
Az Aletsch gleccser az Eggishornról
P1370189.JPG
P1370212.JPG
a Fiescher gleccser
P1370229.JPG
dél felé az Olasz határ látszik
P1370242.JPG
a ritka fenyves pályák egyike
P1370267.JPG
a gleccser Hohfluchtól
P1370278.JPG
P1370293.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Ski Arlberg
2017.02.11.
Ma megvolt St. Anton napfényben. Ilyenkor febrruárban főszezon van, a legtöbb nyugat európai országban téli síszünet az iskolákban. Ez szerencsére a sípályán nem látszott. Az autópályán a forgalom alapján lehetett látni, hogy turnusváltás van meg főszezon. -3C volt 1400 méteren ma reggel, ragyogó napsütés. Azért elég sokan voltak mert a parkolók mind megteltek, a tömeg valahogy eloszlott. Várakozni lifteknél nem kellett igaz időben indultunk. Nagyon szuper hely ez a Sankt Anton. Reggel pl. mikor az első felvonóval felmentünk és lecsúsztunk a 100-as pályán akkor még senki nem volt rajta. Lehetett ereszteni, az élmény megfizethetetlen minden másra meg ott a Mastercard :)Dél körül meg kiürültek a pályák mert sokan napoztak vagy a lesiklást nézték Sankt Moritzból. Annyira üresek voltak a pályák, hogy pl. 14 órakor a 104-es és 105-ös pályán összesen hárman csúsztunk: a két lányom és én. Szóval főszezonban is meg lehet találni a jó helyeket.
P1360923.JPG
P1360914.JPG
P1360926.JPG
P1360928.JPG
P1360932.JPG
P1360940.JPG
P1360949.JPG
P1360965.JPG
P1360966.JPG
P1360974.JPG
P1360976.JPG
P1360999.JPG
P1370020.JPG
P1370022.JPG
P1370032.JPG
P1370035.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Sonnenkopf
2017.01.30.
Tegnap Sonnenkopfon síeltünk. Reggel időben indultunk, Svájcban és Liechtensteinben alig voltak az utakon. Mikor Feldkirchnél felmentünk az A14-es autopályára ott hatalmas volt a forgalom. Mindenki a hegyek felé ment. Mielőtt Montafon felé lehet letérni álltak a kocsik az autópályán mivel a 188-as főútra nem tudtak fordulni. Ekkor tudtam ma sokan lesznek a sípályákon. 8:15-re Sonnenkopf völgyállomásához értünk. Egy normál napon az átöltözés, jegyvásárlás liftbe ülés max. 10 percbe telik. Most ezt 45 perc alatt sikerült teljesíteni. Előbb egy hatalmas sort kellett kiállnunk a jegyekért majd ugyanannyit a liftbe való beülésnél. Látszott, hogy ma mindenki síelni indult pedig még a februári síszünet nem kezdődött el. Rengeteg náció volt ott sok német,holland, belga illetve szláv rendszámú kocsit láttam a parkolóban, "annyian voltak mint az oroszok".

Sonnenkop ahogy a neve is mondja itt állandóan süt a nap :), szép idő volt. A kabinos felvonóval miután feljutottunk a Riedkopf üléses felvonó felé mentünk a napos oldalra. Ez a 4 üléses felvonó olyan gyorsan ment, hogy majdnem "elszédültem" rajta, mehetett kb. 0.5-1m/s sebességgel. Valószínűleg azért ment lassan, hogy gyönyörködhessünk a tájban. Mondtam is a lányomnak ma többet ezzel a felvonóval nem megyünk. Inkább átmentünk az északibb oldalra az Obermuribahn illetve az Obermoos felvonók felé. Itt még nem sütött a nap, mert a hegy eltakarta a napot. Legalább kevesebben voltak itt mint a napos oldalon. A liftek itt sem mentek gyorsan. Ellenben a pályák nagyon jók voltak. Sokat mentünk a Glattinrat felvonóval és a mellette levő 9-es illetve 4-es piros pályákon. A völgyig nem mentünk le egészen délig mivel nem akartam kiállni még 1x a hatalmas sort. A 9-es meg a 4-es pálya szintkülönbsége 1300 méter ez kárpótolja a lassú felvonókat. Lehet itt is szánkózni, az 1-es pálya mellett. A hely máskülönben nagyon jó ha modernebb liftek lennének.
a hegy felőli oldalon is besüt a nap
Riedkopf mellett
oda megyünk az északi oldalra
rossz időre nem lehetett panasz
mint a mesében
sok off piste lehetőség volt
innen nem látszik a tömeg
pályán kívüli részek
P1360823.JPG
a völgybe vezető pálya, lent Dalaas illetve Braz falukkal
P1360830.JPG
a leghátsó hegy a völgy végén már Svájc
P1360868.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Stoos
2017.01.28.
Ma visszamentünk Stoosba síelni. A különbség az előző és a mostani síelés között, hogy most ragyogó napsütés volt és az összes sípálya meg volt nyitva. Ma Morschach felől mentünk fel a 15 személyes kabinos felvonóval. Nem voltak sokan, a pályák tökéletesek voltak. Kb. 10 fokkal volt melegebb mint két hete. Svájcba megérkezett az enyhülés 1300 méteren +3C volt. Így, hogy minden pálya nyitva volt jónak tűnik ez a síterep. Klingelnstockon pl. csak piros és fekete pályák vannak. Két hete ezen a részen egy pályán csúsztunk le most négy volt nyitva. 12 és 14 óra között kiürültek a pályák mindenki ebédelt meg napozott a hütték teraszán. Kellemes idő volt olyan tavaszias szélcsenddel és napsütéssel. Klingelnstockon voltak kevesebben, Fronalpstockon szánkópálya is van ami ma nyitva volt. Olyan gumimatrac féleségen (snowtubingnak hívják hason csúszva lehet lejönni). Nagyon jó hely, az ötös skálán ennek a síterepnek 4-est adok (5-t mégsem lehet adni mert akkor milyen Samnaun-Ischgl vagy Saalbach). Két hete azt mondtam rengeteg hó van a hegyen most miután roskadt azt mondom jól jönne a havazás. Fenn elég sok a száraz rész. Igazi családi síterep ez a hely ár érték arányban nagyon jó. Teszek fel pár képet.
P1360728.JPG
P1360758.JPG
szemben a Mythenek
P1360734.JPG
P1360742.JPG
reggel Klingelnstockon üres pályákon
P1360766.JPG
P1360753.JPG
4 pálya között választhattunk ezen a részen
P1360760.JPG
P1360725.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Elm im Sernftal
2017.01.23.
A tegnap Elmen síeltünk. Ez a terep Glarus kantonban található, kelet Svájcban. Kelet felől St. Gallen és Graubünden kantonok határolják. A település egy zsákutca faluban helyezkedik el, körbevéve 3000 méteres hegyekkel. Előző nap itt túráztam, reggel menet közben meséltem a lányaimnak, hogy az egyik hegyen van egy olyan csúcs mint a kakastaréj, a vége felé pedig egy lyuk található. A lányok mondták ezt a képet már látták valahol egy könyvben. Ez a Martinsloch ami Elm mellett fekszik a Piz Sardona és Piz Segnas között. Glarus kanton egyik nevezetessége a hely.

Elm egy közepes síterep, összesen 40km pályával rendelkezik. 7 liftje van egy kabinos, két üléses és négy csákányos felvonó. Nem mondhatom libalegelőnek mivel 1100 méter szintkülönbséggel rendelkezik. A liftek nagyon elavultak, a két üléses van vagy 40 éves (nyugdíjba érsz mire a tetőre feljutsz vele). Van 4km hosszú szánkópálya 400 méter szintkülönbséggel. A következő dolog nem a síterep hibája hanem a meteorológusoké: előző nap nem mondtak szelet 1600 méter felett ahol véget ért az erdő olyan 80-100km-es szél fújhatott, a liftek mentek. Olyan volt mint a Deltában, lefele a piros pályán szembeszélben szinte álltunk. Szerencsére 1600 méter alatt megszűnt a szél, vagy nem volt annyira erős. Eddig a negatív dolgokról. A síterep fantasztikus, szuper, jól kezelt pályákkal: van erdő, sziklás rész, freeride útvonal, túrázási lehetőség. Nekem ez a hely nagyon bejött, a lányaimnak is tetszett annyira, hogy a nagyobbik lányom délután szánkózni szeretett volna a kisebbik meg tovább síelni. Mivel ketté nem szakadhattam a nagyobbikat elengedtem szánkózni. Nagyon élvezte mert eddig itt Svájcba a lakás körüli dombon szánkózhatott most meg egy igazi szánkópályán.

Tömeg nem volt, illetve elosztott a sok síelő a pályákon. Hatalmas parkolója van a terepnek ez napközben megtelt, buszokkal is hozták az embereket síelni(Zürich pl. 60 percre van innen), déltől még az úton is parkoltak. Ami még pozitívum, hogy 8:00-kor nyitnak a liftek 8:15-kor nekünk megvolt az első csúszás. A parkolás ingyens ami Svájcban nagy szó, ezt reklámozzák is a szórólapjukon. Sokan kirándultak itt, láttam sok túrázót, illetve elég sokan felmásztak a környező 2500-as csúcsokra majd onnan lehetett freerideolni. Elég nagy volt a hó pályán kívül. Ami még érdekesség, hogy a völgybe 14:00-kor kezdett besütni a nap teljesen és 15 órakor már nem sütött be, a környező 3000 méteres hegyek eltakarták a völgytől a napot. Több helyen lehetett a völgyig csúszni igazi alpesi feeling volt, néha istállók mellett csúsztunk jó trágya szaggal. Ez a vidéki Svájc már megszoktam, van egy hangulata a helynek. Mondanom sem kell ragyogóan sütött a nap, a szelet leszámítva jó időnk volt.
P1360613.JPG
Martinsloch Elm
Schabell teteje
14 óra előtt még nem sütött be a völgybe teljesen a nap
P1360602.JPG
P1360616.JPG
P1360623.JPG
P1360630.JPG
P1360631.JPG
P1360634.JPG
P1360641.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Stoos
2017.01.15.
Ma Stooson síeltünk. Jó választás volt a nagy havazás után. Mióta Svájcban élek olyan osztrákos síelést szoktam alkalmazni ami annyit jelent akkor megyek síelni hétvégén mikor ragyogóan süt a nap és tiszta kék ég van. A mai nap kivétel volt mivel a svájci hegyekben több mint 1m hó esett ez elmúlt egy hétben, ilyenkor a síelést kihagyni vétek lenne. A tegnap megnéztem a sípályákat sítúrázás keretében, eldöntöttem, hogy jók a pályák, így ma lehetett síelni. Hideg volt ma napközben -8C mutatott a hőmérő 1300 méteren. Nem voltak sokan, igazi porhóban síeltünk. Nekem ez a kis pályarendszer nagyon tetszett az elejétől a végéig síeltünk, 16 órakor azt bántuk, hogy be kell fejezzük a síelést. Nem voltak sokan a pályákon, nem buckásodott nagyon, igazi porhó volt. Legtöbben a pályán kívül síeltek, sorban állás egyáltalán nem volt. Ez egy nagyon jó hely ha van sok hó. A lányaimnak is nagyon tetszett, lehetett sokat síelni meg a mély havat is kipróbálni, meg játszani is a nagy hóban. Nem minden pálya volt nyitva, érdekes volt pl. hogy a Kilngelnstockon az első részen csak a fekete pálya volt nyitva, sokan jöttek fel kisgyerekkel, illetve kezdők nekik szenvedés volt a lefele jövetel. Igaz a pálya többi része piros de az eleje egy komoly fekete pályaként indult. Havazás után nagyon jó porhóban síelni, ratrakos mentést is láttunk, valószínűleg az egyik ratrak tegnap megcsúszott és három másik jött a segítségére kihúzni. Nagyon jó hely az a Stoos kis pályarendszer, nekünk nagyon bejött, sokat síeltünk, igazi jó "libelegelő" 600m szintkülönbséggel. Ami a legjobb ebben a síterepben az, hogy 25 perc alatt megközelíthető a lakástól. Ide még biztos visszamegyünk.
a Klingelnstock fekete pálya teteje
kevesen voltak a pályákon
a fenyőfák mind havasak voltak
itt sem sokan csúsztak még ma
a behavazott erdőket nagyon szeretem
innen nem olyan meredek
P1360346.JPG
háttérben a Vierwaldstättersee
szemben a Grosser Mythen
ekkora hó volt a tetőn
Urnersee balra, jobbra Vierwaldstättersee (angolosan Lake Lucerne)
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Stoos
2017.01.14.
Ma Stooson sí-túráztam. Ezen a helyen már többször voltam, síléccel még nem. Azért nem mert eddig nem volt itt hó. Január 2-án például 1900 méteren minden barna volt, néhány műhavas hófolt volt. Múlt hétvégén is két pálya volt nyitva amelyet behavaztak de az is csak max. 2-3 km lehetett. A héten megjött a havazás, ma már a tetőn 80 cm havat mértet a völgyben pedig 40cm-t. Jelenleg az összes felvonó üzemel, a pályák nem az összes működik mert valószínűleg nem tudták mind leratrakolni. Egyszerre túl gyorsan jött a sok hó.

Stoos közép Svájcban található a Luzern - Vierwaldstättersee régióhoz tartozik, Schwyz kantonban van. Kis pályarendszer, összesen 35 km sípályával rendelkezik 1300 és 1935 méter között találhatók a sípályák. Én olyan "libalegelőnek" nevezem mivel csak 600 méter szintkülönbséggel rendelkezik, síelésre ez azért jó. Igazából két hosszabb felvonója van amely Stoos faluból visz fel a Fronalpstockra(1923m) a másik pedig a Klingenstockra(1935m). A faluban több kisebb lift van, ezek csákányos és tányéros liftek rövid pályákkal kezdőknek.

A sípályát két részről lehet megközelíteni: az egyik Mutotathal elején található fogaskereküvel illetve Morschachból indulókabinos lifttel. Az első felvonó egy régi típusú (már lehet kb. 40 éves) ezt jövőre lecserélik egy új felvonóra.

A sí-túrám ma Stoosból indult és Klingenstock felé terveztem menni. -5C volt 1300 méteren és szakadt a hó. (Ma annyira esett a hó Svájcban, hogy pl. Wengenben emiatt nem tartották meg a versenyt. Eddig az volt a baj, hogy nem volt hó, most pedig az, hogy túl sok.) A szél is eléggé fújt, a sípálya mellett mentem felfele ha leszúrtam a síbotomat 80cm-re simán belement a hóba semmi erőfeszítés nélkül. Igazi téli idő volt, mint a Deltában néha azt hittem alig tudok lépni annyira fújt a szél meg szakadt a hó. Akkor mentem túrázni mikor jól esett :)

Nekem tetszett a hely lehet holnap kipróbáljuk a síelést is itt. Nem sokat fényképeztem mert túl sokat nem lehetett látni a maximális látótávolság 100-200m között változott. Igazi téli idő volt ma a hegyen.
havas fenyőfák mindenfelé
szakadt a hó egész nap, nem sokan voltak a pályákon
az oszlopok alapján tudtam hol a pálya  széle
igazi szüzhavazás volt a mai nap
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Ski Arlberg
2017.01.08.
"Ich bin so schön, ich bin so toll. Ich bin der Anton aus Tirol" énekli DJ Ötzi az Anton aus Tirol című számában. Miért idéztem ezt a számot? Azért mert tegnap Sankt Anton am Arlbergen síeltünk, amely Tirol tartományban található. Ez a hely amivel már régóta szemezgetek de eddig még nem látogattam meg. Sankt Anton am Arlberg Innsbruck és Bregenz között helyezkedik, mikor utaztam hazafelé Svájcból mindig a sípályák mellett mentem. Illetve mikor Ischglbe mentünk síelni akkor is itt utaztam át. Láttam nyáron, hogy épülnek az új liftek amelyek Lech-Zürset kötötték össze Sankt Antonnal (mivel legtöbbször a Voralberg hágon mentem nem az alagútban). Szóval jó helynek tűnt Sankt Anton csak eddig nem volt hó. Mikor nyitottak december 2-án akkor is csak a 10% volt nyitva a pályarendszernek, szilveszterkor is csak a 30% volt nyitva a pályáknak.Azt mondtam akkor megyek ide ha legalább egy fél méter hó leesik. Szerencsére a héten ez megtörtént a környéken, tehát lehetett ide menni síelni.

A terepről annyit kell tudni, hogy idén ezt Ausztria legnagyobb síterepe a 305km sípályával, és az ötödik a világon km hosszban számolva. A síterep Voralberg és Tirol tartományokban található. Tegnap csak Sankt Antonban voltunk, a terephez tartozik Lech, Zürch, Warth is ez alkotja Ski Arlberg régiót. Utóbbi helyeken már síeltünk ezért volt számunkra érdekes Sankt Anton. Parkolni a két új lift találkozásánál terveztük: az Albonabahn II illetve a Flexenbahnnál. Ami érdekessége ez egyik liftnek, hogy kívül nincs sítartója, mikor a 10 személyes kabinba mentem mondom a lányaimnak kézben kell tartani a sílécet, majd később észrevettük a földön egy 10cm-es mélyedést: ez arra van, hogy a sílécet oda helyezed merőlegesen a lift aljára. Vagyis a síléc bent van a kabinban és úgy áll mintha egy botot beszúrnál a földbe. Nem semmi megoldás. Szerintem már nem tudják kitalálni milyen újításokat végezzenek a kabinokon. Másik érdekesség amit Sankt Antonban láttam a völgyben mikor a kabinba beszálltunk és a lift elindul akkor olyan mintha egy falnak ütközne, néztük is, hogyan tovább. Ott egy 5-10 méteres gördülő csigával a kabint felemelik majd a drótra teszik. Mindenki arcán látszott a csodálkozás aki először járt ebben a felvonóban.

Sankt Antonról annyit, hogy szuper hely ha van elég hó. Tegnap volt, rengeteg hosszú pályával rendelkezik. Hideg volt mint most egész Európában, reggel -14C volt napközben sem mutattak melegebbet -10C-nál. Igazi porhóban síeltünk a szezonban először(mert eddig csak műhavon síeltünk). A tegnapi nap volt a főszezon utolsó napja, a pályán nem volt tömeg, valahogy eloszlottak az emberek. A terep adottságai ugyanolyanok mint Ischglben (hiszen ez a hely egy völgyel van csak arrébb): 1300 méteren van a sípálya alja és 2800m felett a teteje. Mikor először felmentünk a tetőre és csúsztunk lefele olyan volt mintha soha nem érne véget:78, 57,55,50-es pályák nagyon hosszúnak tűntek. A terepnek van egy jellegzetes hangulata, nagyon sok apres ski lehetőség van, rengeteg angol beszédet hallottam. Ha nagy a hó nagyon sok pályán kívüli rész is van, ezzel csak óvatosan: most hármas fokozatú lavinaveszély volt, ha jól tudom pont ezen a terepen szenvedett lavina balesetet (pályán kívül) a holland herceg néhány évvel ezelőtt. Szerintem egy nagyon jó hely ez a Sankt Anton a lányokkal megbeszéltük ide még visszajövünk ebben a szezonban.

A sípályán a főszezon nem látszott de hazafelé az autópályán sajnos igen, kifogtunk Bregenz előtt egy 30 perces dugót az S16-on. A hágó télen is jól járható, két nappal ezelőtt havazott hatalmasat, szombaton már hólánc nélkül fel lehetett menni a Voralbergpassra. Mindenkinek tudom ajánlani ezt a helyet. Igaz drága hely. Teszek fel pár képet.
az 50-es pályán
így áll a léc a kabinban az új Albonabahn II-ben
a 103-as pályán
az új lift Albonabahn II
a völgyben Sankt Anton, szemben pedig a Voralbegpass helyezkedik el
P1360153.JPG
P1360171.JPG
az 1-es pálya
P1360185.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Samnaun
2016.12.08.
Ma Samnaunban is voltuk. Itt is a völgyig lehet már síelni. Kevesen voltak a pályákon, habár ma munkaszüneti nap volt a katolikus svájci kantonokban. Általában 2200m és 2800 között voltak többen. Mi lecsúsztuk ma a völgybe a 60-as pályán. Azon a részen senkivel nem találkoztam. Mondtam is a lányomnak sikerült kikerülni a sok embert menet közben :) Még nagyon szezon eleje van, vagy az emberek nem hiszik el, hogy műhó is van a hegyen, vagy csak vásárolni mentek síelés helyett.
P1350790.JPG
P1350791.JPG
P1350792.JPG
P1350841.JPG
P1350842.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Ischgl
2016.12.08.
Ma Ischglben voltunk. Azért esett erre a területre a választás mert jelenleg ez az a síterep Európában ahol a legtöbb km sípálya nyitva van. Hó nincs(természetes) az biztos, de a hideg időnek meg a hóágyuknak köszönhetően csodálatos pályákat tudtak nekünk varázsolni. Ma munkaszüneti nap volt a GSA (Germany, Switzerland, Austria) országokban ez a sípályán egyáltalán nem látszott, ugyanis nagyon kevesen voltak. Az idő jó volt, anticiklon jellemzi az időjárást már jó pár napja. A hegyen ragyogó napsütés, inverzióval a völgyben -6C ugyanabban az időben 2000 méter felett pedig 6-10C volt. Egy felújított liftet fedeztem fel ma Ischglben neve Flimjoch B2, amely Idalpból indul és a Svájci/Osztrák határra megy. Ez a lift már létezett az előző szezonban idén az oszlopokat illetve az üléseket cserélték ki: nyolc üléses lift, fűthető üléses Doppelmayr liftet építettek amely 2298 illetve 2752m között közlekedik. A lift épület hegyállomésa is új. Annyira kevés volt a hó, hogy még 2800 méter felett is hóágyuztak. Már a völgyig lehet síelni, egy hete még csak a középső állomásig lehetett itt lecsúszni. Érdekes volt síelni, pálya mellett minden zöld vagy barna hó csak a pályán van. Olyan március végi időjárásnak megfelelő érzésem volt ma. Ischgl egy tökéletes hely a síelésre.
Reggel kivasalt pályák fogadtak
az  új lift hegyállomása
ez a rész még nem volt nyitva
jó időnk volt
a pálya mellett semmi hó
kb. 1500 méteren ennyi hó volt
P1350828.JPG
P1350839.JPG
P1350851.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Brandnertal
2016.11.20.
Ma Brandnertal síterepen voltunk. Ez a síterep tegnap nyitott három lifttel, illetve három pályával. Sokat hezitáltam hova menjek síelni, vagy menjek-e egyáltalán. Ugyanis múlt hétvégén sok hó hullott akkor a hóhatár olyan 7-800 méteren volt, szerdától felmelegedés és eső jött.
A sok hó ami lehullott az alsóbb részeken el is ment. Szombaton lehűlés jött, a völgyben esett az eső 1200 méter felett állítólag havazott. Vasárnapra szép időt ígértek. Közép Svájcból indultam, reggel 1C volt kint gondoltam ez jó jel biztos a sípályán az éjjel megfagy a hó. Ahogy a Rajna völgyébe érkeztem a kinti hőmérséklet 15C mutatott (reggel 7:00-kor).
Síelni készültem, nem Copacabanara indultam hanem a hegyekbe. (A környéken itt a Rajna völgyben közvetlenül 2500 méteres hegyek találhatók, ezért sokalltam novemberben a 15C-t). Ha azt hiszitek ezt még nem lehet fokozni akkor tévedtek: délután ugyanott a völgyben 18C mutatott az autó hőmérője. Mindez a főnnek köszönhető. 1000 méter alatt nem is volt hó. Szerencsére Brandnertalba érve 6C volt a völgyben. Ma nagyon erős szél volt, szerencsére a liftek működtek. Brandnertal egy zsákutca falu az osztrák-liechtenstein-svájci hármashatár közelében az osztrák részen. Nem nagy síterep, reggel mikor megérkeztünk alig két autóval találkoztunk a parkolóban. Síelni ma 1400 és 1800 méter között lehetett az 1,2 illetve 3-as pályákon.
Hütték még nincsenek nyitva, legtöbb aki ma kint volt helyi osztrák, családok akik hozzák a 3-4 éves gyereküket tanítani. Jól lehetett síelni, hó lehetne még több, szerintem max. 40 cm a hó vastagsága. Bemelegítésnek jó volt, a gyerekek is élvezték. Dél körül nagyon meleg lett, ekkor a helyiek hazamentek ebédeli a pályák üresek lettek. Nem mintha zavart volna az a 40-50 ember aki addig ott volt. Napos időnk volt ma de végig egy vékony fátyolfelhő volt a nap előtt. Sok túraútvonalat láttam, néhány snowboardos próbált freereidolni, néhol a füvön kötöttek ki. Szerintem jó volt, olyan egynapos síterep ez a hely Voralberg tartományban. Persze ha azt veszem, hogy 20km-es körben itt található Silvreta Montafon, Ischgl, Sankt Anton, Lech Zürs, Davos akkor ez a síterep nem hasonlítható össze a többivel. Ma a célnak megfelelt ez a hely.
P1350455.JPG
1800 m-en
P1350442.JPG
P1350444.JPG
P1350449.JPG
P1350450.JPG
P1350459.JPG
P1350461.JPG
P1350463.JPG
P1350467.JPG
P1350472.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Samnaun
2016.04.11.
Reggel 2800 méterig volt a felhő határ, felette ragyogó kék ég. Kilenc óra után a nap hamar felszárította a felhőt, ilyenkor áprilisban már ereje van a napnak. Az osztrák svájci határon a csákányoson mentünk fel a tetőre, 2750-en még tejföl köd 2850 méteren pedig ragyogó kék ég fogadott. Délután a déli oldal nem kedvezett mivel nagyon meleg volt. Annyira, hogy a hegytetőn a pálya mellett ha a hóba léptem egyszer csak eltűnt a lábam. A tetején egy vékony jégréteg volt az volt megfagyva alatta pedig mintha nem is hó lenne mert nem fehér volt hanem már többnyire víz, de még hó formájában. Délután mentünk át a svájci részre de akkor már a pályák ezen a részen megadták magukat. 10-15C simán lehetett a napon 2400 méter felett.
P1310719.JPG
P1310721.JPG
P1310739.JPG
P1310763.JPG
P1310766.JPG
P1310804.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Ischgl
2016.04.11.
Hétvégén voltunk itt ismét havazás után. A hóhatár kb. 1600 méteren lehetett ugyanis Ischglben a völgyben még zöldek voltak a fenyők, pár száz méterre feljebb már fehérek. Tömeg alig volt, szinte lézengtek az emberek, ilyenkor már kevesen mennek síelni. Húsvét után a legtöbb síterep bezár, csak a "nagyok" vannak nyitva. Reggel tökéletes pályák voltak, az első két körben mikor lecsúsztuk az "eleven"-en, senkivel nem találkoztunk, furcsa is volt. A völgybe vezető rész alja fekete pálya az utolsó 200 méter, ott már csak egy sávban van hó mellette minden zöld. A pályák 11-12-ig jól tartották magukat utána nagyon olvadt. 14C volt a völgyben de fent a hegyen sem fáztunk 2800 méteren. Szélcsend volt, nagyon jót síeltünk áprilisban jó hóviszonyok között. A hegytetőn is látszott, hogy múlt héten sok helyen a völgyben 26C volt, olvadt a hó rendesen a múlt hetekhez képest. Május 1-ig ez a síterep még tökéletes hely a síeléshez.
P1310713.JPG
P1310717.JPG
P1310742.JPG
P1310743.JPG
P1310745.JPG
P1310751.JPG
P1310754.JPG
P1310788.JPG
P1310819.JPG
P1310820.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Ischgl
2016.03.28.
Húsvét másodnapján ma nem a szokásoknak megfelelően locsolni indultam hanem Ischglbe síelni. Eddig még húsvét hétfőjén nem síeltem gondoltam kipróbálom. Napok óta a frontok váltják egymást az időjárásban, egyik nap esik az eső, másnap ragyogó napsütés van, következő nap ismét egy front esővel, ma pedig szép idő. A sípályán nem voltak sokan, ma volt a 4 napos hosszú hétvégének az utolsó napja. Ma koncertet is rendeztek Ischglben, 2320 méteren állították fel a színpadot Idalp mellett a pálya közepén. A pályák állapota tökéletes volt, reggel a völgyben 1C lehetett fent 2300 méteren pedig -3C. Ma kipróbáltuk végig az eleven nevű pályát, a nevét onnan kapta, hogy a hossza 11km és több mint 1400 méter szintkülönbséggel rendelkezik. A pályatérkép alapján ez az Alpok egyik leghosszabb pályája. Nem tudom ez mennyire igaz vagy ebből mennyi a marketing duma, de elmondhatom ez a pálya csodálatos. Eddig már többször voltunk ezen a pályán csak részletekben csúsztunk le (mivel ez a 13-as és 1-es pályákból jön össze). Reggel csúsztunk le, szinte még senki nem volt a pályákon. Csak csúsztunk, csúsztunk, olyan volt mintha soha nem érne véget. Ma az osztrák részen voltunk, délután egy kicsit felhős volt az idő és a tetőn nagyon fújt a szél. A tavasz is megjött mivel délután a völgyben 12C volt 1400 méteren. 2000 méter alatt a hó nagyon olvadt délután, de ilyen melegben nem is csoda. 2000 méter felett délután is jók voltak a pályák. Áprilisban is még itt jót lehet majd síelni.
A nap besüt a völgybe
1-2cm friss hó volt a pályán
P1310371.JPG
P1310379.JPG
P1310381.JPG
az osztrák-svájci határon
P1310385.JPG
P1310386.JPG
P1310388.JPG
P1310390.JPG
P1310392.JPG
P1310393.JPG
P1310394.JPG
P1310396.JPG
P1310406.JPG
P1310436.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Ski Arlberg
2016.03.26.
Ma Voralbergben síeltünk. Tegnap munkaszüneti nap volt, egész nap esett az eső. Bíztam a meteorológusokban mert mára jó időt ígértek. Mikor hajnalban felkeltem esett az eső, hamar megnéztem a meteo.search.ch-t, hogy tényleg igaz a jó idő és ott ugyanazt mutatták mint tegnap az SRF1-en: az esős idő után jön nyugat felől egy magas nyomású anticiklon szép idővel. Mikor 7 óra körül a Rajna völgyébe érkeztünk egy kis kék eget láttam, addig esett az eső, mondtam a lányaimnak szép időnk lesz ma. 5 perc múlva szakadt az eső. Schröcken felől közelítettük meg a síterepet 1000 méter felett az eső átváltott havazásba, mire felértem a schröckeni parkolóba 1-2 méteres hófalak fogadtak az út mellett, igazi téli idő volt. Jó időnek semmi nyoma, -3C volt 1200 méteren. A parkolóban osztrák, német és svájci rendszámú autók voltak többségben. Hatalmas hó hullhatott a tegnaptól mivel igazi porhóban kezdtük a húsvéti síelést. 10 óra körül próbálkozott a nap kisütni kevés sikerrel. Előbb a warthi részen síeltünk, 11 óra körül átcsúsztunk Lechbe. Ekkor a nap legyőzte a felhőket vagy mondjuk azt felszárította a ködöt és a rossz idő után tiszta kék ég és ragyogó napsütés következett. Igazuk volt ma a meteorológusoknak. A pályán nem voltak sokan, habár húsvét szombatja volt ez pedig főszezon itt nem volt tömeg. Átcsúsztunk Zürsbe majd onnan csináltunk egy kört (Lech-Zürs-Zug-Lech). Amíg nem sütött a nap porhó volt, igazi mélyhavas síelés, ahogy kisütött a nap a hó kezdett firnesedni. Sok új pályát fedeztünk fel ma (Zürs illetve Zugban). Jó ez a hely van egy két nagyon régi lassú két személyes felvonója de ilyen szép időben mikor szélcsend van annyira nem zavart. A pályák tökéletesek voltak, igaz délutánra sok helyen buckásodott, de hát ez van ha előző nap 50cm hó lehull. Elmondhatom, hogy szezon végére tökéletes hó lett, március végén ilyen jó hóviszonyokban rég nem síeltem. Délután már nagyon meleg lett, március végén ez természetes. Nagyon jót síeltünk ma, holnapután folytatás következik Ischglben.
a háztetőn több mint 1.5m hó
reggel még felhőkkel
aztán a nap próbálkozik kisütni
miután a felhők elmentek
P1310303.JPG
P1310318.JPG
P1310319.JPG
P1310341.JPG
P1310349.JPG
P1310351.JPG
P1310355.JPG
P1310362.JPG
P1310367.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Samnaun
2016.03.12.
A volt munkatársakkal azt beszéltük, hogy Svájcban vannak jó illetve jobb síterepek. Samnaun az utóbbi csoportba tartozik (szerintem).
Ma ismét ezen a helyen síeltem, ahogy a svájci munkatársaim mondanák "Traumwetter" volt. A meteorológusok 1500-2000m körül ígérték a felhő határt, felette pedig a napsütést. A jóslat bejött, a magaslatot nem találták el pontosan. Reggel kb. 2200 méteren volt a felhő határ, alatta köd felette pedig ragyogó napsütés. Napközben mind emelkedett a köd, a nap sugarai nem tudták felszárítani a ködöt. Délutánra a köd feljött kb. 2800 méterig. Jó is, hogy ezt a helyet választottuk ma mert ha alacsonyabb terepre megyünk akkor egész nap felhőben vagyunk.
Miért is jó ez a hely? Mert sok pályával rendelkezik, hosszú széles pályarendszere van, a liftek modernek, az emberek eloszlanak. Ma is a maximális várakozás 1-2 perc volt a lifteknél. Ma is a svájci részen síeltünk a legtöbbet.Hideg volt nem olvadt a hó, április végéig itt biztos kitart a szezon. A pálya állapota tökéletes volt, még délután is.
néha a völgyben is kisütött a nap
Reggel a köd még csak 2200m-ig volt jelen
Nem voltak sokan a pályákon, el lehetett férni
balra Svájc, jobbra Ausztria
a 80-as pálya teteje
a 80-as völgy felé vezető útja
nem volt rossz idő
2812m-en
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Samnaun
2016.03.06.
Ma Samnaunban voltunk. Ez a síterep Graubünden kantonban található Svájcban, Ischglvel amely Tirolban van alkotnak egy sírégiót. Igazából ma a svájci részt próbáltam ki, ezért gondoltam nyitok egy külön topicot amelyben Samnaunról lesz szó. Két hete már voltunk a környéken akkor csak az osztrák részt próbáltuk ki, átmenni nem lehetett a két ország között a lavinaveszély meg a robbantgatások miatt. A héten többször néztem a weboldalt pénteken pl. nyitva volt minden lift, szombaton az erős havazás miatt nem lehetett átmenni egyik országból a másikba.
Vasárnap mentünk síelni, az ember mindig reménykedik hátha nyitva lesznek a liftek. Szombaton minimum 60 cm hó hullott a környéken, tehát esélyes volt, hogy lavinaveszély miatt vasárnap ismét nem nyitják meg az összeköttetést Ischgl és Samnaun között mint két hete. Szerencsére ez nem így volt. Most is mint két hete Ischglből kezdtük a síelést. A lányom meg is kérdezte: apa ha Svájcból indulunk, Ausztriába megyünk majd ismét Svájcba jövünk síelni ez miért jó? Elmondtam neki, hogy a hegyek miatt van, Ischgl könnyebben megközelíthető közép Svájcból mint Samnaun. A mai napon mikor felértünk az A1-es felvonóval és lecsúsztunk Idalpba láttuk már, hogy ma fent vannak a Svájc felé vezető liftek. A gyerekek is azt mondták akkor irány Svájc. Reggel még nem volt szép idő, esett valami és mínusz fokok voltak. 9:00-kor nyitott a B2-es lift amely Viderjoch csúcsra visz fel. A gerinc képezi a határt a két ország között: -14C és gyenge szél fogadott fent. Szerencsére köd nem volt, elindultunk lefelé a Svájci oldalon. 10 óra után próbálkozott a nap is kisütni előbb kevés sikerrel aztán 11 óra körül egy varázsütésre a felhők is eltűntek. Kék ég volt, persze nem tiszta kék ég de a hegycsúcsok szépen ragyogtak. Az osztrák rész (az északi akkor még felhőben volt, maradtunk mi a napos oldalon a svájci részen). A svájci részen kipróbáltuk az összes pályáját, lecsúsztuk a 60-on a völgybe. Ott buszozni kellett mert a sípálya vége nem ott van ahol a felvonó alja. A felvonó sem semmi, egy két emeletes kabinos lift volt ott alul kb. 60-an fértek be felül pedig 40-en. Mire ismét felértünk 2400 méterre akkora már minden hegy kivehető volt a napsütés miatt, akkor láttam mennyi pálya van ezen a részen. Vettük szépen sorba a pályákat a gyerekekkel. Nagyon jó volt a hó igazi porhó, ahogy a nagykönyvben meg van írva egy tökéletes sínapra. Nem olvadt a hó mert kemény mínuszok voltak. A pálya szélén pedig igazi mély havazást lehetett kipróbálni, a gyerekek nagyon élvezték. Ezen a részen nagyon sok freeride útvonal van, a síelők szépen befestették a hegyoldal pályán kívüli részeit, habár harmadfokú lavinaveszély volt. Olyan kettőig voltunk a svájci részen, összevetve Ischglvel nem tudnám megmondani melyik a jobb. Ha süt a nap akkor a déli pályák de ma annyira hideg volt, hogy a déli pályák sem olvadtak. Nem az volt mint két hete 2400 méteren 12C, hanem 2000 méter felett mínuszok voltak. A liftek nagyon modernek Samnaunban, igaz van egy két tányéros meg csákányos. Szerintem ez a pályarendszer Ischglvel együtt a síelők Mekkája. Visszafelé volt még egy érdekes jelenet osztrák részen: ilyet még nem láttam a mennyiség ami lenyűgözött, az osztrákok napközben kivonultatták a ratrak "arzenáljukkat". Összesen 21 ratrakot számoltunk meg egymás mellett menve párhuzamosan, napközben is néhány pályát ratrakoltak. Mondanom sem kellett mindenki megállt és fényképezett vagy filmezett. Eddig 2-3 ratrakot láttam egymás mellett menni az nem nagy dolog, igen de mikor 21 megy egymás mellett. Nem kispályások ezek. Nem volt rossz délután is frissen ratrakolt pályákon síelni. Szerintem ez egy tökéletes sírégió, tudom elfogult vagyok ezt nézzétek el nekem. Beszéljenek helyettem a képek.
reggel itt mentünk le
reggel még ennyit lehetett látni
szépen ratrakolt 60-as pálya
"varázsütésre" kezdenek a felhők eltünni
az élet napos oldalán
hatalmas hó mindenütt
P1300603.JPG
"az üveg hegyeken túl"
havazás után
Graubünden kanton zászló meg Svájc zászlaja
felhők is voltak
a ratrak arzenál
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Ischgl
2016.02.23.
Hétvégén Ischglben voltunk. Olyan helyet kerestem ahol sok pálya van, jók a felvonók és eléggé magasan van mivel vasárnapra Ausztria nyugati részére 16C ígértek. Persze nem a hegyekben de a 16C februárra elég magas hőmérséklet. Pénteken és szombaton végig csapadékos volt az időjárás, vasárnapra jó időt jósoltak a meteorológusok. Időben indultunk, már 8 órakor Ischglben voltunk az új 5 szintes parkolónál. Fél napra 5 euróba kerül a parkolás ami szerintem korrekt ár ahhoz képest, hogy egy heggyel nyugatra Lech-Zürsben 13 eurót is elkérnek a parkolásért. Nem semmi ez a parkolóház, meg ahogy meg van oldva a föld alatti rendszer, a lifthez vezető út: kicsiben olyan mint a zürichi reptér, mentem le, fel lifttel majd ismét le fel amíg a földalatti folyósokon a pénztárhoz jutottam. A központból több párhuzamos lift vitt felfele. Az A2-es lifttel mentünk fel ez egy nagy kabinos lift ahol 20-30 ember elfér benne, van ülő hely és bent a liftben a sílécet fel lehet akasztani. A beígért szép idő elmaradt, mikor felértünk láttuk, hogy a pályák 90% le van zárva. Péntek, szombaton ami csapadék esett a völgyben, az itt hó formában jött le. Ez volt az első síelésünk ebben a szezonban amikor természetes havon síeltünk, kimentünk a pálya szélére leszúrtam a 125cm-es síbotot(nem erőlködtem nagyon) és csak a fogantyúja maradt kint. Ami azt jelenti a napokban legalább 100-110cm hó lehullott, igaz ez 2400 méteren. A lavinaveszély miatt sok felvonó nem volt nyitva, ezenkívül robbantottak állandóan, olyan volt mintha a nehéztüzérség az ágyúkat bevetette. Svájcba át sem lehetett menni mert azokon a részeken robbantottak. Napközben szemerkélt valami fent hó lejjebb eső. Szerencsére 14 órától az ígért szép idő is megérkezett, mintha egy varázsütésre kék ég és ragyogó napsütés lett. Ekkor láttam a hőmérőt 2400 méteren 12C-ot mutatott. Dél körül már kinyitották kb. a pályák negyedét. Nagyon jó hely Ischgl rengeteg felvonóval, nagyon sok párhuzamosan megy egymás mellett. Csodálatos a táj, profi az infrastruktúra. Eddig "Saalbach fan" voltam de el kell ismerjem ez a hely sokkal jobb (szerintem). Közép Svájcból 3 óra volt az utazás, időben annyi mint Bp-Semmering távolság. Azt tudom, hogy ha legközelebb megyek síelni akkor nem kell gondolkozzak melyik terepet válasszam. A nagyobbik lányom azt mondta ide jöjjünk még de ne csak télen hanem nyáron is.
Teszek fel pár képet.
P1300430.JPG
P1300423.JPG
P1300442.JPG
arra van Svájc a hegygerincen a határ (felvonó nélküli pályák)
P1300415.JPG
P1300447.JPG
P1300479.JPG
Párhuzamosan futó liftek minden fele
P1300480.JPG
már érkezik a jó idő
délelőtt még nem volt szép idő
nyugat felől jön a szép idő
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Parsenn
2016.02.01.
Sziasztok,

Szombaton Davosban voltunk. Ebben az évben az első hétvége mikor szép idő volt. Azért választottam Davost mert itt már 8:00-kor nyitnak a liftek. Svájcot is elérte az enyhe idő, ezért nem akartam később kezdeni a síelést. Korán indultunk, az autópálya eléggé telített volt, mások is azt gondolták ma szép idő lesz. 6:43-kor kezdett pirkadni, a glarusi hegyek felett kezdett a sötétségből világosodni az ég ahogy haladtunk kelet felé. Az autópályán végig pozitív hőmérséklet volt +3 fokkal. Landquartnál ahol letértünk az autópályáról és a 28-as úton Klosters felé haladtunk a völgyben egyből -5C lett és megjelent a hó az út mellett, addig minden zöld volt. Nyolc előtt Klosters parkolójába értünk, 8:06-kor már a felvonóval tartottunk felfelé. Ahogy emelkedtünk látszott, gyönyörű időnk lesz: kék ég, felhő nélkül, gyenge széllel. Kettőt csúsztunk a klostersi oldalon majd átmentünk a davosi részre. Ez később nagyon jó döntésnek bizonyult, mert eddig mindig reggel a klostersi részen síeltünk csak délután mentünk át Davosba. Azért bizonyult jó döntésnek mert a középső részig kevesen voltak, a közepétől pedig le Davosba a fekete 7-es pálya visz le. Ezen senki nem volt. Lehet azért mert meredek, sokan félnek, mi pedig nagyon élveztük. Első körben csak ratrakolt nyom volt, előttünk senki nem ment le a fekete 7-en. A lányaim is nagyon élvezték. Első körben senkivel nem találkoztunk lefele. Második körben két embert láttunk, harmadikban ötöt. Kíváncsi voltam mikor unják meg a lányaim és mondják menjünk másik pályára. Nem unták meg. Reggel annyira jó volt a pálya, betonkemény, nem volt jeges, természetes hóval volt borítva. Csak délután firnesedett, pedig a davosi rész egy déli pálya. Csak délután mentünk át a klostersi részre, nagyobbik lányom szerint ott sokan voltak. Ez is viszonyítás kérdése, a 2-3 síelőhöz képest az 50-60 ember a másik pályán tényleg sok :)
Két kör után vissza is mentünk a davosi részre, ezt a pályát nem lehet megunni. 15 óráig tartott a jó idő akkor jöttek a felhők. Estére meg az eső de az már minket nem érdekelt. Davos egy szuper hely, húsvétkor is lesznek megint nagyon jó koncertek mint tavaly, ilyen együttesek lépnek fel mint pl. AC/DC, Bee Gees, Robbie Williams (lásd https://www.cover-festival.ch). Teszek fel pár képet.
P1300157.JPG
P1300072.JPG
P1300074.JPG
délelőtt ennyien voltak a pályákon
havas hegyek minden fele
P1300084.JPG
a völgyben Davos
P1300090.JPG
a felső részen sem voltak sokan
P1300104.JPG
az északi oldal
P1300113.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Saalbach
2015.12.31.
Tegnap a környéken síeltünk. Kezdem a pozitívummal: ahhoz képest, hogy főszezon van a pályán kevesen vannak, a lifteknél alig kellett sorban állni. Ha összehasonlítom az előző évek hasonló időszakával akkor néhány liftnél kellett 5-6 percet várakozni, most szinte semmi sorban állás. Szerintem ez a kevés hóval lehet magyarázni akik síelni jöttek inkább más tevékenységet választanak. A pályák állapota jó ahhoz képest, hogy semmi hó nincs. A pályák alapja glatt jég ezért jól élezett síléc ajánlott mindenkinek. A negatívumok: tudom erről nem a lifttársaság tehet mert hó szinte sehol nincs de rossz látni a hegyeket hó nélkül. Olyan a kép mintha a barna, zöld hátteret néhol fehér festékkel befestették ahol a sípályák vannak. Hinterglemmben a déli fekvésű pályák szerintem pár napig bírják még, ha nem jön havazás akkor itt is elég sok pályát bezárhatnak. Több olyan rész van, hogy barna a hó, nem foltok hanem mondjuk 100 méteren. Ez olyan hogy még az "űrből is látszik" (mikor jöttünk le a Schattberg Xpress felvonóval jól látszott a hinterglemmi rész, bizony több helyen barna volt). Pár napon belül hasonló sorsra juthat mint a fieberbrunni Reckmos süd pálya. Két új pályát is kipróbáltunk amelyet idén adtak át: az első a TirolS felvonó mellett amely Saalbachból visz Fieberbrunnba(F14 a neve), itt csak az északi részen volt műhó, a déli fekvésűn szinte semmi hó nem volt. A másik pálya Leogangban a Steinberg felvonó mellett. Itt csak a közepéig lehetett lecsúszni. Az igazat megmondva nem volt síelős hangulatom, a következő napokban a túrázásé lesz a főszerep. Sokat síeltünk a tegnap mert jól lehetett pörögni, én inkább a túrázás mellett döntöttem. Egy ilyen síelős nap után lehet vinni a síléceket vasalni meg vaxolni. Beszéljenek helyettem a képek.
P1290912.JPG
P1290878.JPG
P1290882.JPG
P1290884.JPG
P1290891.JPG
P1290897.JPG
P1290900.JPG
P1290902.JPG
P1290910.JPG
P1290920.JPG
P1290924.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Saalbach
2015.12.29.
November közepén azt gondoltam erre az évre befejeztem a túrázást mivel ősz után következik a tél, és ez az évszak nem a legmegfelelőbb a túrázásra. Tévedtem. Leogangban vagyunk, gondoltam megnézem közelről milyen a hóhelyzet. Ide nem hoztam magammal túracuccot, síelés volt betervezve erre az időszakra. Látva hány sípálya van nyitva a 270km-ből (110 kb.) inkább gondoltam felsétálok az Asitz felvonó mellett. Ismertem az útvonalat nyárról, a szánkó pályán mentem fel. Attól nem kellett tartanom, hogy elütnek a szánkósok mivel semmi hó nem volt a szánkópályán. A 89 és 88-as pályák mellett mentem fel. Igazi inverzió van Leogangban reggel a völgyben -7C ugyanabban az időben a hegyen +7C. Az Asitz középső állomásától erdőben mentem északi oldalon. Hóval 1700 méterig egyáltalán nem találkoztam. Mások is túráztak, volt aki síléccel volt aki gyalog. Az első hófoltokat 1700 méter környékén láttam. Leogangban már a völgyig lehet síelni, ugyanis a középső állomástól megnyitották a fekete 90-es pályát, így egy 3m széles sávban lehet síelni. A hegytetőn ragyogó napsütés és meleg fogadott. A pályák állapota elég jónak tűnt ahhoz képest, hogy csak műhó van. Felfelé menet gondolkoztam, hogy március végi idő vagy októberi idő lehet de télnek szinte semmi nyoma nem volt. A hegyen megittam a környék legjobb házi készítésű sörét(szerintem) az Asitzbrauban. Holnap síelni is fogunk ha már hoztuk a léceket kipróbáljuk a műhavat.
A hegytetőn
A 89-es piros pálya így néz ki
A hegyoldal "nyomokban" havat is tartalmaz
A másik oldalról így néz ki a pálya
Mások is túráztak
A déli oldal 1740 méteren
Lefelé jövet a sípálya mellett
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Pizol
2015.12.08.
Ma Maria Empfängnis volt Svájcban ami azt jelenti, hogy munkaszüneti nap(nem minden kantonban hanem csak a katolikus kantonokban) és ha szép idő van lehet menni síelni. Azt írtak 20 km sípálya van nyitva a lehetséges 40km-ből amit erősen kétlek, ez szerintem marketing fogás mert ez annyit jelent, hogy a fele pályák üzemelnek. Összesen 3 pályán lehetett síelni olyan 70% nem volt nyitva a pályáknak(Bad Ragaz-Wangs felé nem is lehetett menni). Azért mentem ide mert láttam, hogy 1500 és 2200 méter között lehet síelni ami 700 méter szintkülönbséget jelent ez nekem megfelelt. Nem voltak sokan a pályákon szinte csak helyiek voltak (St. Gallen kantonból). Hó szinte semmi nem volt, földet, kavicsot még 2000 méter felett is láttam. Ahhoz képest, hogy szinte semmi hó nem volt a hegyen a pályák állapota tökéletes volt, 1-2C volt reggel 2200m-en. A völgyben tejföl köd, kb. 1000 méter fölött megszűnt a köd onnan kék ég és ragyogó napsütés volt mindenfele. Jó hely, a liftek amelyek működtek a felső részen elég régiek ha fúj a szél bizony oda lehet fagyni. Szerencsére ma szél sem volt, a paplanernősök alig tudtak felszállni. A gyerekeknek is tetszett a hely. Teszek fel pár képet.
P1290597.JPG
P1290606.JPG
P1290614.JPG
P1290623.JPG
P1290632.JPG
P1290633.JPG
P1290648.JPG
P1290676.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Ski Arlberg
2015.12.07.
Tegnap Lech illetve Warthban síeltünk. Hét közben már láttam, hogy jó idő lesz hétvégén így csak a síterepet kellett kiválasztani. Már egy hónapja nem síeltünk, az Alpokban legtöbb helyen kevés a hó, nem akartam olyan helyre menni ahol csak két pálya van nyitva. Hét közben néztük a lehetséges pályákat Svájcban vagy Ausztriában (ez a link is hasznos lehet https://sielok.hu/hojelentes/svajc/...rendhegy/ ) de igazából nem találtam olyan terepet ami elnyerte volna a tetszésemet. A feltétel az volt, hogy minumum 20-30 km pálya legyen nyitva 200km-es körzetben és max. 2.5 óra alatt megközelíthető legyen. Szombaton a Wetterpanoráma végignézése után döntöttem el, hogy Lech-Zürsbe megyünk. Nem volt rossz döntés.

Útközben az Arlbergpasson semmi hó nem volt. A napijegy árak olcsóbbak mint Svájcban ezért is láttam sok svájci kocsit a parkolóban. Lechben nem nagyon van szabad hely a síliftek mellett, mert szűk a völgy ezért parkolóházban kell hagyni a kocsit. 10 órára a parkolás 13 euróba került, ez az eddigi legtöbb amennyit fizettem parkolásért (még drágább mint Svájcban is ott csak 10CHF volt az eddigi maximum.)
Ennyit tudok negatívként felsorolni a helyről a többi mint pozitívum: nagyon szuper pályák, jó liftek. Ahhoz képest, hogy szinte semmi hó nem volt nagyon sok pálya volt nyitva. Barna foltot még 2200 méteren is láttam a sípályán, nem új léccel kell most ide menni. Azon kívül a hó minősége, a pályák karbantartása tökéletes volt. Nem véletlenül ide visszajáró vendég a holland királyi család. A pályákon alig voltak, Lechből délután átsíeltünk Warthba ahova még a nap be sem sütött dél körül mert olyan meredekek a mellette levő hegyek. A lechi pályák a déli fekvésűek, a warthi pedig az északiak. Most voltunk itt először síelni a lányaim nem győzték felfedezni az újabb pályákat. A nagyobbik lányom azt mondta: apa ez olyan hosszú pálya mint Leogangban az Asizt melletti. Nem sok síterepnek adom meg az öt csillagos értékelést de ez a hely szerintem az. Egyes liftek beülésénél emelik a "földet", azért, hogy a gyerekek könnyebben beüljenek a liftbe, lányaim ezt mindig szóvá tették pedig már nem kicsik:"nézd apa a bácsi megnyom valamit és emelkedik a varázsszőnyeg". Ezen kívül néha kisebbik lányomat segítették beülni a liftbe amit persze neki nem tetszett, mondtam biztos csecsemőnek nézte a liftkezelő. Ezen kívül Lechből Wartba van olyan lift amelyen ugyanazon a dróton megy a 10 személyes kabinos és 8 személyes buborékos is. Jó ez nem nagy szám már láttam ilyet, igen ám de a 8 személyes buborékos csak az út feléig megy ott visszafordul(a középső állomásnál) a 10 személyes kabinos meg megy Warth felé. Ehhez külön megállókat kellett kialakítani a ki/beszállásnál. Azt hiszem úgy van két buborékos ülős és utána egy kabinos következik.

Hétvégén ragyogó kék ég volt szélcsenddel, dél körül 2000m-en 7C volt. A táj csodálatos, a behavazott hegyek látványa fantasztikus. Ide biztos visszamegyünk még.
P1290536.JPG
P1290537.JPG
P1290540.JPG
P1290547.JPG
P1290548.JPG
P1290549.JPG
P1290554.JPG
P1290558.JPG
P1290567.JPG
P1290569.JPG
P1290571.JPG
P1290580.JPG
P1290585.JPG
P1290592.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Engelberg
2015.11.02.
Hétvégén Engelberg-Titlisen voltunk. Mielőtt ide mentem volna néhány dolgot olvastam a terepről, tudtam mire számítok.
Kezdem a negatív dolgokkal: mivel a síterep közel van Luzernhez és Engelberg be van állva az ázsiai turistákra, ezen a hétvégén ott volt India és Kína népességének egy milliomod része. Ezzel nincs is baj, csak valószínűleg ezek az emberek ekkor láttak először havat, a sípályán sétáltak, olyan volt mint egy csorda, kerülgetni kellett őket a pálya felső részén. Az ülős liftet is használhatták a turisták, napközben többször meg kellett állítani a ki be szállásnál mert nem voltak ehhez szokva. Engem nem zavart de a lányom megkérdezte miért összevissza sétálnak a pályán és miért pont a pálya közepén kell fényképezni (mert a selfie ott sikerül a legjobban). A gleccsernek csak két pályája volt nyitva. Másik hátrány, hogy egy db. 60 személyes kabin felvonó van a völgyből és ha bizony 50 busz megjön Engelbergbe akkor várni kell. Mi időben érkeztünk még az első lifttel feljutottunk. Ebben a szezonban átadnak majd egy kabinos liftet amely párhuzamosan fut az eddigi liftekkel, így majd több turistát szállíthatnak a síterepre. Svájc GDP-jét a turizmus is termeli. Másik negatívum, hogy ha be van havazva az egész terep akkor sem lehet végig síelni mert Trübseenél van egy lapos rész, ott liftezni kell majd ismét lehet a völgy felé menni.

A pozitívum: Az utolsó felvonó amely 2500-ról 3000-re visz fel menet közben egy 360 fokos fordulatot csinál így közben lehet gyönyörködni a körülöttünk levő tájban.Nagyon jót síeltünk ezen a napon. A pályák állapota tökéletes volt, síelőből kevés volt, mivel csak 2 napra nyitott meg a terep utána liftkarbantartás miatt bezárnak két hétre. Kilenckor mikor felértünk 3020m-re akkor +2C. Napközben nem firnesedtek a pályák, buckák sem voltak. Kék ég volt, ragyogó napsütéssel és a szél sem fújt. A gleccser pályák fekvése északi napközben sem olvadtak meg a hó. A gleccser is csodálatos, távolról úgy néztek ki mint a mesében az üveghegyek (mondjuk erről is kapták a nevüket) érdekes volt látni ahogy a természet 2-3méteres néhol még 5 méteres jég vájatokat alakított ki a pályák mellett. Csodálatos volt a gleccser. A pálya mellett pedig nagyon veszélyes, a "jó gyerekek" kipróbálták, az egyiküket onnan kellett kihúzni ha már túlélte az 5 méteres zuhanást, sajnos helikopteres mentést is láttunk, délutánra az üléses felvonó melletti pályát le is zárták. Nem is gondoltam volna, hogy két pályán fogunk síelni egész nap, délután csak az egyiken és nem unjuk meg. Másik pozitívum, hogy közel van a lakáshoz a felvonó aljáig 44 perc autóval(minden szabályt betartva). Azért ez más érzés nem 5 óra utazás mint amikor Ausztriába mentünk síelni.

Még egy utolsó gondolat a hétvégéről, gondolkoztam tegnap mit mondok a cégnél majd ma reggel ha bemegyek dolgozni hol voltam a hétvégén, mert hát az arcomra volt "írva". Nem tévedtem amikor beértem és megláttak csak annyit mondtak: te hétvégén hegyen voltál, és nem tévedtek.
Összegezve nagyon jót síeltünk, a terep nem annyira jó, bemelegítésnek jó volt síelni (ennyire korán még nem kezdtük a szezont), ide még biztos visszamegyek(túrázni), nem síelni ennél sokkal jobb terepek vannak Svájcban. Beszéljenek helyettem a képek.
P1290082.JPG
a "Cliffhenger" híd
havas hegyek mindenfelé
a sípálya felülről
az üléses pálya melletti rész
balra a Trübsee(1800m) hátul a fehérség a völgyben a felhő
P1290130.JPG
a csákányos lift mellett
2800 méter alatt szinte semmi hó nem volt
a gleccsert így formálta a nap, szél
nem volt tömeg a pályán
Az üveghegyek
kék ég mindenfelé
a tengelye körül forgó felvonó
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Pizol
2015.05.10.
Ma Pizol síterepen voltam. Ezen a helyen idén a síszezon húsvét hétfőn befejeződőtt, rá egy hétre terveztem sítúrázni menni a környékre mert jó képeket láttam a https://www.hikr.org -on. Akkor nem jött össze a túrasí most pedig összejött a túrázás. A hó nagy része már elolvadt, ezért nem vittem magammal túrasít. A síterep 500m és 2250 méter között helyezkedik el, a kocsit a völgyben hagytam Wangs településen. A felvonó mellett egy keskeny út visz fel szerpentinen a hegyre amely aszfaltos 1522m-ig. Most ezt az utat a bringások illetve a túrázok vették igénybe. Autóval csupán fél óránként találkoztam. Azt első hófoltok 1200m környékén jelentek meg, addig a sípályákat a tehenek és más állatok vették birtokba. 1600 méter felett már összefüggő hóréteg volt. Akkor talákoztam az első túrázóval, ők is a hegyre jöttek de volt náluk Bigfoot. A sípályán felfelé menet nem volt gond, mivel le volt ratrakolva a pályán tömör hóréteg volt alattam a túrabakancsom nem süllyed bele a hóba. Nem volt hideg, sütött a nap nem fújt a szél, egy szál rövidnadrágban és pólóban mentem felfelé. Ahogy emelkedtem egyre szebb volt a táj, egyre több hóval. Ha vissznéztem a völgybe 4 országot láttam, igaz ehhez hozzátartozik egy miniállam is: a Rajna völgyében jobbra Liechtenstein látható a maga 28km-es legnagyobb hosszuságával, balra Svájc volt, hátrébb a Rajna völgyében a Bódeni tavat láttam jobbra Ausztria balra pedig Németország. Dél körül értem fel a sípályák tetejébe amely 2250m-en található. Ott két túrasíelővel találkoztam akik épp ki voltak feküdve és napoztak. Én tovább mentem Pizol gleccser irányába, de kb. 100 méter szint után rájöttem jobb visszafordulni: nem volt megfeleő felszerelésem (bigfoot vagy túrasí) ezen a helyen már nem volt leratrakolva a hó (mivel pályán kívül volt), miután 3x beleszüllyedt az egyik lábam a több mint 1m mély hóba úgy döntöttem visszafordulok. Majd 1x megpróbálok felszereléssel felmenni mivel a pályák végétől már nem volt akkora az emelkedő (2250-ről kellett volna felmenni 2840m-re a gleccserre) de ott már nagy volt a hó. A nap nagyon sütött és olvadt eléggé a hó. Azokon a helyeken ahol elolvadt a hó az első tavaszi virág nyílt a kikerics. Olyan volt a föld mintha havas lenne annyi virág jött ki egyszerre. Visszafelé jövet újabb túrasíelőkkel találkoztam, most már tudom 1600 méterig fel lehet jönni autóval és legközelebb viszem a túralécet meg a bakancsot. A hegyen van elég hó, júniusig is kikart, a gleccser érdekel. Völgyből 500 méterről nem volt kedvem cipelni a sílecet meg bakancsot. Mára összejött az 1800 méter szintkülönbség.
A völgyben 17C volt árnyékban de ahogy kiértem az autópályára 25C is mutatott a hőmérő. Csak halkan jegyzem meg keddre 29C is jósolnak ami nyár eleji hőmérsékletnek felel meg. Erre a helyre biztos visszatérek nekem nagyon tetszett. Teszek fel pár képet.
az első hófolt
1550m-en
itt lehetett olyan 50cm a hóréteg vastagsága
ilyen úton mentem felfele
itt már(1800m felett) lehetett síelni
Melyik város merre és milyen távol található
Pizol a hegyállomás 2227m-en
eddig süllyed a hóba az egyik lábam
Arra van a Pizol gleccser
Van itt még hó elég
A szemben levő oldal
Csak úgy páráltak a hegyek
A hegyállomás fentről
Itt azért még lehet síelni
kék ég mindenütt
Túrasíelők jönnek le
A Rajna vögye:jobbra Liechtenstein, balra Svájc, hátul jobbra Ausztria, balra Németország
olvad a hó, az relső virág a kikerics
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Rigi
2015.03.28.
Sziasztok,

Ma a Rigin voltam. Ez a hely egy nagyon kis síterep Luzern - Vierwaldstättersee régióhoz tartozik, egy kabinos liftje van és 4 darab csákányos /tányéros liftje. A felvonók ma már nem működtek. Azért mentem ma ide mert tegnap azt mondták ma szép idő lesz, gondolkoztam a síelésen vagy a sítúrázáson de mivel nem tudtam korán felkelni, hogy 7-re a sípályán legyek így hát maradt a bakancsos túra.

A Rigi eléggé látogatott hely itt Svájcban mivel két felől Arth-Goldau és Weggisből hegyi vasút visz fel. Három tó veszi körül a Zugersee, Vierwaldstättersee és Lauerzersee. Itt évszaktól függően mindig sokan vannak. Ma Goldau felől mentem mentem fel (gyalog) ez volt a harmadik alkalom amióta itt vagyok minden évszaknak megvan a maga szépsége, különlegessége. A völgyben 16C volt délután, igazi tavasz, felfelé menet olvadt a hó rendesen, a kis patakok áradtak. Kb. 1200 méterig nem volt hó, utána foltokban aztán 1400 méter felett egybefüggő hóréteg fogadott.

A sípályák 1300 és 1600 méter között találhatók, Rigi Klösterli a pályák alja és egészen 1659 méterig mennek fel ahol Rotstok csúcs található. Nem egy nagy pályarendszer. Az utolsó ratrakolás nyomait még láttam, sípályán mentem fel. Nagyon szép idő volt, emberrel szinte alig találkoztam mivel a legtöbben a hegyi vasúttal mennek fel mondhatom, hogy csak a hegyek meg én voltunk, illetve úgy is fogalmazhatok, hogy több őzet láttam a túrám során mint embert. A héten itt elég sok csapadék esett, a hóhatár olyan 1500 méteren lehetett, onnan voltak "fehérek" a fenyők.

Kb. 800 méterről indultam és a Rotstockig mentem fel, a Rigi csúcsra nem mentem fel mert már voltam ott illetve tömeggel nem szerettem volna találkozni. A táj az csodálatos volt, napsütés felhők és szél nélkül. Északon a zugi tó, dél-nyugat felé Luzern mögötte pedig a Pilátus hegycsúccsal, dél felé pedig a 3-4000 hegyek látszottak. Érdekes volt a havon menni, annyira nem süllyed bele a bakancsom mert azért ez már tömör hó/jég volt a lábam alatt. Ahova odasütött a nap ott olyan 5 cm-t belesüllyed a bakancsom, de nem volt vészes, jól lehetett haladni. A legjobb a leratrakolt pályán való menetel volt. Érdekes volt az átmenet a völgyben igazi tavasz a hegyen pedig hó szép idővel.

Mire leértem már kezdett befelhősödni, és most már esik is az eső. Egyik front váltja a másikat most Svájcban. Napközben a kék eget látva nem jött, hogy elhiggyem holnap esős nap lesz.
Teszek fel pár képet.
leratrakolt út
a völgyben egy két hófolt azért még volt
átmenet a száraz útról a hóba
Vierwaldstättersee és mögötte a Pilátus
3-4000 méteres hegyek délre
felfelé a sípályán
Vierwaldstättersee mögötte pedig a 3-4000 méteres hegyek
itt a tegnap havazott
a piros 2-es pályán (ez inkább kék szerintem)
ott jön a hegyi vasút
a Rigi (1798m)
a keleti oldal
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Hoch-Ybrig
2015.03.08.
Sziasztok,

Ma Hoch-Ybrigen síeltem. Ez a síterep Schwyz kantonban található(az a kanton amelynek a nevében csak mássalhangzók vannak), később pedig az állam is ebből a kantonból vette a nevét. Ez egy kisebb síterep amelynek a sípályái 1000 és 1800 méter között találhatók. Mivel itt még nem jártam megnéztem, hogy juthatok el ide. A Google.map három féle útvonalat javasolt a GPS pedig egy negyediket. Schwyz felé mentem majd irány a hegyek. Olyan úton mentem felfelé, hogy néhol két kocsi nem fért el egymás mellett. Sejtettem, hogy 1000 méter felett lehetek mert 1,5 méteres hófal között vitt az út. Egyszer csak azt látom, hogy az Ibergeregg hágó tetején vagyok ami 1400 méter. Ekkor szerettem volna megérteni a GPS logikáját 400 méterről felvisz 1400-ra majd le 1000 méterre. Szerintem az északi részről könnyebben lehetett volna megközelíteni a síterepet, persze később könnyű okosnak lenni. Az út nagyon szép volt csak hát semmit nem lehetett látni mert akkor volt a hó a hirtelen kanyarban pedig bárki jöhetett veled szemben. Szerencsére akkor senki nem jött. Végül is megérkeztem Oberiberg Laucheren nevű parkolóba. Első meglepetés, hogy itt nem kellett fizetni, legalább is én nem láttam erre utaló táblákat. Mi van ezek betegek, mondom magamban? Máshol mindenhol fizetni kell a sípályánál a parkolásért Svájcban, legalább is ahol eddig voltam. A jegypénztárnál sokan álltak sorban, hétvége volt a sok zürichi meg a helyi ide jött síelni. Engem ez nem érintett mivel ma is sítúrázni voltam. Reggel a hó nagyon jó volt, még meg volt fagyva 11 óra után eléggé kásásodott. A 10-es és a 9-es pályákon mentem fel. Van itt szánkópálya is. A tetőn sok túrázóval találkoztam a legtöbben az Ibergeregg hágótól indultak 1400 méterről és végig erdei úton haladva feljöttek 1700 méterre. Szép lehet az a rész is, majd valamikor kipróbálom. Sok családos volt ezen a síterepen, láttam néhány jó kék pályát. 11 óra után a hó eléggé olvadt, mondjuk onnan is lehet látni, hogy tavasz van, hogy az Ibergeregg hágót ma sok kerékpáros megmászta. Véleményem szerint csendes kis nyugodt ez a hely. Teszek fel pár képet.
A 10-es pálya alja
Háttérben Oberiberg
Lankás kék pálya ez a 9-es
Csendes, nyugodt hely, nem sokan jöttek erre fele
Ez már a 10-es pálya
10-es pálya völgy felé
P1250836.JPG
Spirstock közelében
A völgyben Vierwaldstättersee előtte pedig Brunnen látható
A Spirstock teteje 1771m-en
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Sziasztok,

Ma Grindelwaldban síeltem. Azért ezt a helyet választottam mert a környéken már voltam tavaly októberben, igaz akkor bicajjal a Grosse Scheidegg felől mentem, és már akkor nagyon megtetszett a hely. Most autóval utaztam és a völgyet a másik irányból Interlaken felől közelítettem meg. Síeltem is itt de igazából a mai nap a sítúrázásról szólt. Láttam, hogy szép idő lesz hétvégén ezért irány a hegy. Hét közben a neten megnéztem egy jó kis útvonalat amely Grindelwald First felvonó aljától indul és felmegy a Faulhornra. A völgy 1000 méter környékén található a Faulhorn pedig 2681 méteren. Elvileg itt található a világ leghosszabb szánkópályája amely 15km hosszuságú. Tudtam, hogy a parkolásért fizetni kell ezt már megszoktam itt Svájcban, de mikor láttam, hogy 25 CHF-et kérnek egy napi parkolóért akkor majdnem szívinfarktust kaptam. Szerencsére előtte részletesen tanulmányoztam a terepet és átmentem a Pfingstegg parkolóba ahol a parkolásért csak 6CHF-et kellett fizetni. Igaz kb. 3-400 méterrel többet kellet gyalogolni mint az előző parkolóból de nekem a különbség megért annyit.

Reggel -2C volt a völgyben, nyolc körül indultam a hegynek. Ez a rész teljesen déli fekvésű, aminek van előnye meg hátránya. Előnye, hogy végig napos oldal, hátránya, hogy melegben hamar elolvad a hó. 200 méter után észrevettem, hogy bizonyos részeken nem volt hó a sípályán, hiába Svájcban is már tavasz van. A völgyig ezen a részen nem lehet síelni, illetve lehet akit nem érdekel, hogy utána milyen lesz a síléc talpa. Jó 10 méteren már fekete volt a sípálya. Utána feljebb már nem volt gond. Az út a felvonó mellett vitt az erdőben, az elején a 20 majd az 50-es iletve 51-es pályákom mentem felfele. Az erdőben az út tökéletes volt, ratrakolt út óránként ha 1 emberrel találkoztam. Mire felértem 2000 méterre az erdő is elfogyott ami természetes. Itt vetkőzni kellett, nem tudom hány fok lehetett (azt monták 2000m-en 6C lesz) de ennél sokkal több volt szerintem: szélcsend volt egy felhő sem volt az égen, én pedig egy szál pólóban mentem felfelé és nem fáztam. Akkor éreztem, hogy a rövidnadrágot is betehettem volna. Sokan túráztak meg szánkóztak, ehhez tökéletes idő volt. Rengetek freeride útvonal van. A völgy másik oldalán pedig "kis jelentéktelen dombok" találhatók balról jobbra: Wetterhorn(3672m), Schreckhorn(4078m), Mönch(4099m) Eiger(3970m), Jungfrau(4158m). Ezek a hegyek egy karnyújtásnyira voltak és ami még érdekesség, hogy tiszta időben Zugból is látszanak ami légvonalban 75 km. Szóval a táj az csodálatos. A Faulhorn tetejéről ami a völgy bal oldalának a legmagasabb pontja jól lehetett látni a Brienzerseet meg a Thunerseet. Lefelé jövet nem volt egyszerű mivel meleg volt nagyon olvadt a hó, a völgyben szinte vizisíelni lehetett, ez erdőben kerestem az árnyékos helyeket ahol egy kicsit jobban csúszott a síléc. Elmondhatom, hogy tökéletes sítúrázó napom volt. Teszek fel pár képet.
Felfele út az erdőben
oda kell felmenni, a hegytető a Faulhorn
Freeride pályák, a hátsó hegyen épp freerideosok mennek fel
Wetterhorn és a Schreckhorn
itt csak egy nyom volt
nem sokan jártak errefelé
Közeledek a Faulhornhoz
a Faulhorn 2681m-en
Mönch, Eiger, Jungfrau
"Verecke híres útján jöttem én", ott jöttem fel.
Interlaken a hegy másik oldala
Wetterhorn, Schreckhorn
Hátul a 4ezres hegyek
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Sziasztok,

A héten az egyik nap Silvretta Montafon síterepen voltam. Voralbergben eddig még nem síeltem, gondoltam kipróbálom. Olvastam róla, hogy jó a hely meg szép a környék. Szerintem nagyon jó síterep igazi öt csillagos hely, sok pályával rendelkezik, hosszúak és szélesek, jók a liftek. Mikor a parkolóba értem rengeteg autó volt ott, gondoltam tömeg lesz, de ez a pályákon nem látszott. A pályák állapota tökéletes volt reggel, igaz délutánra voltak jeges részek de ez engem nem zavart, egy jól megélezett léccel a jegesedés nem okozott problémát. Sokféle nemzet nyelvét hallottam mivel a környező országokban most van a síszünet, a farsangi szezon is kedden ért véget, magyar beszédet nem hallottam. Nekem csak egy napra volt időm ide menni de ez egy több napos síterep. Sok volt a családos illetve iskolás csoportok akiket akkor oktattak, sok a kék pálya de van jó sok piros és néhány fekete pálya is. A gyerekeknek és nekem nagyon bejött a 44-es fekete pálya szinte senki nem volt rajta napközben. Tudom távol van Magyarországtól de szerintem egy nagyon jó sírégió ez a hely. Teszek fel pár képet.
P1250525.JPG
P1250441.JPG
P1250449.JPG
P1250452.JPG
P1250487.JPG
P1250489.JPG
P1250493.JPG
P1250510.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Madrisa
2015.02.15.
Ma egy kisebb síterepen voltam amely a davosi sírégióhoz tartozik, de igazából külön álló részt képez nincs összekötve Davos-Klostersel. A sípálya alja Klosterből indul a síterep neve pedig Madrisa. Madrisa a parsenni résszel szemben van a völgy másik oldalán, a sípályák déli fekvésűek. Csak részben síeltem itt mivel az utazás célja a sítúrázás volt. Olyan helyet kerestem ahol kis pályarendszer van és nincsenek sokan. Madrisa ennek tökéletesen megfelelt. Összesen 8 db liftje van a síterpenek: egy kabinos, egy két üléses és a többi 6 db pedig csákányos. Szerintem jó hely, igaz ár-érték arányban Davos-Klosters jobb. A liftek elég régiek, a két üléses lehet vagy 40 éves és nagyon lassan megy. Aki egy olyan helyre vágyik ahol nincs nagy tömeg annak ez a síterep tökéletesen megfelel. Ma én a 8,9,10-es pályákat próbáltam ki. Van egy 12-es nevű pálya amit nem kezeltek ezt nevezték ki freeride útvonalnak. A 10-es pályán mentem fel amit feketének jelölnek, szerintem az alja kék, 1600m felett pedig lehet piros, de semmi képen nem fekete. Túrázásra nekem tökéletesen megfelelt a hely, fél kilenc körül indultam a völgyből a 10-es "fekete" pályán 10 óra körül találkoztam az első síelővel aki akkor jött le. A nap fél tíztől kezdett besütni a völgybe akkor értem kb. 1600 méterre. A táj csodálatos volt, mögöttem a davosi csúcsok előttem pedig a 2826m-es Madrisahorn, mögötte pedig Voralberg. 2000 méter felett egyre több hegyet lehetett látni a környékről ahogy fokozatosan emelkedtem. Voltak más túrázók is rajtam kívül de nem sokan. A hegyállomás 2602 méteren van, a hegytetőn eléggé fújt a szél de nem volt vészes. A hegytetőről nagyon sok freeride útvonalat láttam (többek közt erre volt a 12-es pálya is), egy ideig mentem még tovább a hegygerinc mellett, aztán hirtelen egy szakadék volt előttem. Néhányan ott lecsúsztak, akkor azt hittem, hogy az osztrák-svájci határon vagyok, de később a térképet megnézve rájöttem, hogy a Rätschenjoch és Madrisahorn közötti gerincúton vagyok. A határ onnan kb. 4-500 méterre volt. Lefele egy jót síeltem, több mint 1500 méter szintkülönbséggel. Nekem tetszett ez a hely, túrázni még biztos visszamegyek ide.
Innen idultam
a 10-es fekete pálya
kis gát, szemben a hegy másik oldala már Ausztria
ekkor sütött be a nap először a völgybe
azért el lehetett férni a pályán
másik túrázó ez már a piros 9-en
onnan a völgyből indultam, Klosters. Dél felé jól látszik, hogy felhős az idő ott elvileg havazik
Nem zárattam le a sípályákat
Szép idő volt
11 órakor még látszott a ratrak nyom
Oda kell feljutni
Madrisa horn
Az üveghegyek
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Parsenn
2015.02.07.
Ma Davos-Klostersben voltam. Nem a Világgazdasági Fórumon hanem síelni. Azt olvastam erről a helyről, hogy ide szokott járni Károly herceg. Hát van ízlése meg kell, hogy mondjam és ekkor nem Kamillára gondoltam hanem a síterepre. A munkatársakkal hét közben beszéltük ha jó idő lesz síelni kéne menni. Erről engem próbáltak lebeszélni mondván Svájcban most két hétig síszünet van és ha lehet ebben az időben kerüljem a sípályákat a nagy tömeg miatt. Jó, hogy nem hallgattam rájuk. Péntek este megnéztem az időjárás jelentést, szombatra anticiklont és 9 órányi napsütést ígértek, illetve azt mondták ez a nap lesz amelyik a téli sportoknak kedvez. Hát akkor irány a sípálya. Igazuk is volt a meteorológusoknak mert ma egy felhő sem volt az égen a szél sem fújt, pedig a Bisetől féltem mivel a héten 70-80km/h szelet mértek és ilyenkor azért leállítják a felvonókat. Szerencsére ma síelésre tökéletes idő alakult ki.

Azért esett Davos-Klostersre a választás mert nagyobb síterep, kicsibe nem akartam menni a tömeg miatt, a nagyobb pályákon eloszlik a tömeg még ha sokan is vannak, és nagy síterepekben még nem csalódtam. Davos-Klosters tőlem 1.5 órányira van kb. 80% autópályán. Korán indultam mert a síelés minden percét szerettem volna kihasználni. Mikor ráfordultam az A3-as autópályára akkor láttam, hogy bizony sok svájci ugyanazt az időjárás jelentést nézte mint én tegnap, mert a "juserek" bizony síelni mentek. Tömött sorokban mentünk reggel 6:30-kor, nem volt dugó haladni azért lehetett. 7:45-re Klostersben voltam a síparkolóban. Davosban öt különálló síterep van ezek: Davos-Klosters-Parsenn, Madrisa, Pischa, Jakobshorn, Rinerhorn. Mielőtt elindultam a síterepek térképeit tanulmányozva eldöntöttem, hogy a legnagyobb síterepet választom (ez Davos-Klosters-Parsenn) mivel ár érték arányban ez nyújtja szerintem a legtöbbet.

A klostersi felvonó már 8:00 előtt elindult, ez pozitív dolog a számomra, két kabinos lifttel felértem 2200m-re. Mire felértem láttam nekem ez a terep nagyon fog tetszeni. Tömeg semmi, pedig főszezon van téli síszünettel, a pályák vonalvezetése tökéletes, hosszú széles pályákkal mindenféle színben. Igaz láttam 3 csákányos felvonót de az most engem nem érdekelt. Ragyogó napsütés volt, tökéletesen ratrakolt pályákkal, amerre csak néztem csodálatos 3000 méteres hegyek, szemben a voralbergi hegyek, keletre a Flüele hágó, nyugat felé ahonnan jöttem a völgyben köd, napsütés ezerrel minden felé. 10 óra után érkeztem fel a 2844 méteres Weissfluhgipfelre. Onnan a hegy északi oldalán megy lefele több pálya először a 17-es aztán a 21-es, ez volt az a pálya amelyen csak mentem, mentem és még nem volt vége, szerintem 6-7km hosszú lehetett. Itt a felvonó 20 percet ment felfele, és nem volt lassú felvonó a lecsúszás pedig 10 perc volt 1300m szintkülönbséggel. Lehet ez a kedvenc pályám, pedig délelőtt még ide nem sütött be a nap. Csak halkan jegyzem alig voltak ezen a pályán.

Még egy érdekes dolog ami mellett nem mehetek el szó nélkül: eddig azt láttam, hogy a hegy tetején van egy lift a másik oldalán egy másik ami összeköti a hegy két oldalát, na jó mondjuk max 3 liftet láttam egy helyen. A Weissfluhjoh(2662m) hegyen itt 6 db liftnek van az idulási vagy érkezési pontja. Olyan a hegy mint egy nagy állomás, ide érkezik be Davosból a hegyi vasút, két nagy kabinos lift állomása ezen kívül három ülős lift is ide ékezik. Na itt aztán vannak liftek szinteltolással megoldva. A másik dolog a davosi hegyi vasút az olyan ami Mölltalon is van csak itt azzal a különbséggel, hogy a vonat néha a föld alól kijön a felszínre és ez alatt lehet látni a tájat. Sebessége pedig néha gyorsabb a bajai interpicinél :) pedig ez meredek hegyre megy fel.

Láttam már jobb liftekkel rendelkező terepeket, de ezen a terepen semmi negatívumot nem tudok találni. Van WIFI a felvonók végeinél, igaz Davosban kellett 200m-t gyalogolni a sípályától a felvonóig mert csak így tudták megoldani a pálya vonalvezetését, de engem ez sem zavart.

Másik dolog amit észrevettem egy reklámplakátot, hogy húsvét környékén rengeteg koncertek lesznek, ilyen előadókkal mint:Queen, Bon Jovi, AC/DC, Phill Collins, Robbie Williams, Depeche Mode, Bee Gees. Azért ezek nem kis nevek.

Összegzésként azt tudom mondani ez a hely szerintem:csodálatos, fantasztikus, lenyűgöző, élmény itt síelni. A kedvenc helyem lett Svájcban.
Davos a völgyben, háttérben a Flüele hágó
2844m-en
Háttérben a voralbergi hegyek
háttérben 3000-es hegyek
Reggeli csendélet a 45-ös pályán
ott sokan freerideoltak
ezt a hegyet még kevesen mászták meg
a piros 30-as pálya
itt sincsenek sokan
nyugat felé a völgyben köd van
ide még nem sütött be a nap az észeki rész 22-es pálya
erre felé sem sokan jöttek
freeride hely, vannak is akik pont most mennek fel a gerincen
ez a 21-es pálya amely végtelennek tűnt
Épp most száll fel a paplanernős
a vonatból ez látszott
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Flumserberg
2015.01.18.
Sziasztok,
Ma Flumserbergen síeltem, ez a síterep St. Gallen kantonban van az A3-as autópálya mellett. Azért mertem bevállalni ezt a helyet mert egy héttel ezelőtti időjáráshoz képest lehűlt az idő, lehet 2000m alá is menni síelni. Tegnap egész nap csapadékos idő volt Mediterrán ciklonnal, 1000m körül lehetett a hóhatár, szerintem olyan 30-50cm friss hó hullott a hegyen. Ma pedig ragyogó napsütés. Annyi hó esett, hogy a felső pályákat le sem takarították, reggel a felső részeken a sípályán is szűzhavazni lehetett. 7:30-ra érkeztem a parkolóba, még csak akkor kezdett virradni de már a felvonók működtek. Igaz ez az unterterzeni felvonó amely Walensee mellett található. Mire felértem már a nap is feljött. Fent igazi mínuszok és porhó fogadott. Voltak a pályákon elegen, a lifteknél a maximális várakozás 3-5 perc volt. Ami ennek a síközpontnak az előnye az a hátránya is, könnyen megközelíthető és nagyon közel van Zürichez (attól függ melyik végében laksz), de olyan 45 perc alatt a központból a sípályán lehet lenni. A legtöbb helyi volt (ZH meg SG rendszámú kocsikat láttam), magyar beszédet is hallottam. A liftek elég jók, a maschgenkammi kabinos lift kicsi (4 személyes) és lassú. 400 méterről 1400-ra 8 személyes lift vitt fel, utána 4 személyesbe szálltunk, gondolom itt később lett torlódás. A pályák állapota jó köszönhetően a tegnapi havazásnak, napközben nem olvadt, buckák azért délutánra lettek, de erre számítottam a havazás után. Van kijelölt szánkópálya, van sítúra útvonal és rengeteg freeride lehetőség. A táj az csodálatos szemben a völgyben a tóval, ha jobbra néztem Liechtenstein Hercegséget láttam, mellette pedig Voralberget. Ide visszamegyek még túrázni márciusban. Teszek fel pár képet.
P1250008.JPG
P1250028.JPG
P1250030.JPG
P1250042.JPG
P1250047.JPG
P1250049.JPG
P1250055.JPG
P1250064.JPG
P1250071.JPG
P1250074.JPG
P1250077.JPG
P1250085.JPG
P1250088.JPG
P1250098.JPG
P1250102.JPG
P1250105.JPG
P1250106.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Tegnap Arosaban síeltem. A 2014-es versenyen amelyet a Skiresort.de osztott ki ez a síterep az 5 csillagos síterep díjazást nyerte el, amelyben a világ legjobb sítrerepeit hasonlítják össze. Véleményem szerint nem tévedett a zsűri. Na de ne fussunk ennyire előre, kezdjük az elején.

Pénteken és vasárnap csapadékos időt jósoltak Svájcra szombatra pedig napsütést, ezek alapján egyértelmű szombaton kell menni síelni. Igen ám de hova? Hétvégére Föhnt meg a januárhoz képest nagyon meleget jósoltak (+15C), hó pedig amúgy is kevés van tehát a 2000 méter alatti pályák kilőve. 100-150km-es körzetben néztem 2000m feletti pályákat amelyek 1-1.5 óra alatt megközelíthetők Zugból így esett a választás Arosa-Lenzerheidera. 2013-ig ez két különböző pályarendszerként működött de két éve építettek egy kabinos liftet amely két hegyet összeköt így Arosa és Lenzerheide egy síterep lett. Arosa Graubünden kantonban található, olyan olaszos neve van, Davos légvonalban 10 km-re található kelet irányban. Ebben a kantonban hivatalos a 4. nyelv (német, olasz francián kívül) a rétoromán. Chur a kanton központja addig autópályán lehet menni, onnan egy hegyi út vezet fel a síterepre. Olyan Grossglockner Hochalpenstrasse jellege van persze nem olyan nagy a szintkülönbség. Parpan településen parkoltam ez a település 1493m-en fekszik a Rothorn1 lift aljában, parkolásért fizetni kell. Parpanból két irányba lehet menni a völgy jobb oldala a napos, ott nem síeltem mivel erre a napra nagyon meleget mondtak, inkább az északi oldalt próbáltam ki a völgy bal oldalát. A völgy bal oldaláról liftekkel át lehet menni Arosaba. Igazából a völgynek ez a két oldala a lenzerheidi rész a hegy másik fele az arosai a három rész ahol vannak a sípályák. Mikor indultam reggel kint 13C volt (6:30-kor), a völgyben 1500m-en 5C. A liftek hivatalosan 8:45-kor indulnak, én már odaérkeztem 8:00-ra. Azért mentem korábban mert még nem ismertem a helyet, parkolót kellett keresnem olyat ami közel van a lifthez, illetve szeretek időben ott lenni, hogy korán felmehessek síelni. Mivel voltak korán kelők negyed órával korábban elindították a lifteket. 1900m-en 4C volt fél kilenckor, nem fáztam, pedig ez az északi oldal volt ahová csak délután sütött be a nap. A pályák jók voltak, habár kevés a hó (még 2000 méteren is), reggel szépen kivasalva, kemények voltak.
11 körül átmentem az arosai részre, itt ragyogó napsütés volt. Az arosai részre vezető kabinos az új lift amelyet 2013-ban építettek, nagyon gyors (12m/s a sebessége) és ami még érdekesség, hogy egyszerre 151 embert tud szállítani. Az arosai részen értettem meg, hogy hol van itt összességében 225km pálya: ott amerre csak néztél széles, hosszú pályák voltak, igazi síelők Mekkája.

Voltak elég sokan de ez a sípályákon nem látszott, valahogy eloszlott a tömeg. Kíváncsi lennék főszezonban mennyien lehetnek. Lifteknél nem volt várakozás, a pályák délután is kitűnő állapotban voltak. A hegyen nagyon fújt a szél, de élvezhető volt a síelés. Szerintem egy nagyon jó hely, vannak kezdőknek is nagyon lapos pályák (sok gyereket és felnőttet akkor oktattak). A haladóknak meg profiknak ott vannak a hosszú és széles piros,fekete pályák. Freeride lehetőség is van habár kevés a hó, de sokan megpróbálták a pályán kívüli síelést. Sífutó és szánkópálya is van. Ezen kívül a 6-12 éves gyerekeknek a jegy ára a felnőtt jegy 1/3 kerül (más helyeken a felébe).

Negatív dolgot nem tudok mondani a helyről, szerintem ez a hely megérdemli az 5 csillagos síterep címet, nekem nagyon bejött ide biztos visszamegyek még síelni.
Az élet napos oldala
A 21C pálya erdei útja
Heimberg lift ezen a pályán rendezik a slalom versenyeket
Urdenfürggli lift hegyi állomása 2516m-en
Itt lehet átmenni Arosaba
Az arosai 1-es pálya
Sípályák amerre csak a szem ellát
Kb. ennyien voltak a lifteknél maximum
A 151 személyt szállító lift
Délután a lenzerheidi északi oldal ide most besütött a nap
A 21a pálya
Szemben a lenzerheidi déli oldal, mind sípályák
Freeride lehetőség
2865 méteren
A 21-es pálya teteje
Háttérben legtávolabbi zöld pont a völgyben Chur
Így oldották meg a sípályát
Völgyhíd
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Saalbach
2014.12.29.
Szombattól Leogangban vagyunk. Igazából úgy voltam vele lehet nem fogok síelni mivel karácsonyig nem nagyon volt hó a környéken. A gyerekeket is felkészítettem, hogy síelés helyett lehet városnézés lesz a terv ha már itt vagyunk. A szállásadó azt mondta Leoganban az Asitzban a középső állomástól felfele nyitva van, műhó van a pályán és imátkoznak, hogy legyen hó. Mivel a hideg megjött így napközben is tudnak hóágyuzni remélik, hogy pár nap alatt a völgyig lehet síelni. Vasárnap reggelig 10 cm hó hullott, napközben kb. 5cm. Leogangot azért szeretem mert az Asitzban 8:00-kor nyit (a korán kelőknek) így 9-10 óráig még főszezonban is lehet jókat síelni üres pályákon. Az új lift a Steinbergbahn már üzemel, 8:30-tól van a nyitva tartás. A lányom megkérdezte miért nem megyünk az új lifttel, mondtam a fél óra miatt mivel később indítják mint az Asitzbant addig már 2x lecsúsztuk. A tulaj elmondása alapján tudtam, hogy csak a középső állomástól felfelé lehet síelni Leoganban, azok a liftek amelyek feljebb vannak (87-es, 83-as, 85-ös pályák mellett) azok a liftek üzemelnek. Saalbachba a völgyig még nem lehet csúszni. Ezért nem terveztünk távolabb menni vagy kört csinálni ahogy szoktunk. Az első meglepetés a Pölten4-es liftnél ért. Ugyanis Leogang és Saalbach tetejében levő 4 üléses liftet idén lecserélték egy 8 üléses, fűtött ülésű liftre, a völgy állomását is lejjebb vitték mint a régi liftnek. Mondanom sem kell nagyon jó az új lift, a régire azt mondtam nyugdíjba vonulok mire a tetőre felére. Az új gyorsabb és nagyobb emiatt a várakozni sem kell. Nem sokan ismerik még mivel ma és tegnap még a mellette levő 63-as pályán szinte egész nap üres volt pedig főszezon van. Ugyanabban az időben a Schönleitennél kb. 6 percet várakoztam itt meg semmi várakozás és üres pálya fogadott. Annyira tetszett, hogy szinte egész nap ezen mentünk. Sorbanállás nulla, pályán nincs tömeg, mintha nem is főszezon lenne. Lehet a rossz idő vagy a hóhiány miatt jöttek kevesebben de most lehet élvezni a síelést főszezonban. Mondanom sem kell a tegnapi havazás után ma csontfagyott, kivasalt pályákat találtam (reggel -14C volt a völgyben) csütörtökre -18-22C mondanak a környékre. Reggel sütött a nap délután elkezdett havazni és a nagyon erős szél fújt, így a -14C még hidegebbnek érződött. Fél óránként melegedőbe kellett menni mert hideg volt. A gyerekek nagyon élvezték kíváncsi leszek milyen lesz még hidegebb időben síelni. A 10 ezer méter szintkülönbség és 50km csúszás mára összejött igaz szinte csak 3 pályán csúsztunk, ezt sem gondoltam volna magamról, pedig én szeretem a változatos pályákat. Leogangot még mindig nagyon szeretem, az egyik kedvenc helyem még ha kevés is a hó azt kell, hogy mondjam az üzemeltetők mindet megtesznek, hogy minél jobb legyen a pályák állapota.
Birhorn
A Steinbergbahn hegyi állomása
A Pölten 8-er új lift völgyállomása
Reggel az Asitzbahn tetején
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Sedrun
2014.12.07.
Sziasztok,

Hétvégén Andermattban síeltem. Jogosan fel lehet tenni a kérdést: miért itt síeltem ha két héttel ezelőtt annyira lehúztam ezt a helyet?
1) Nagyon szeretek síelni.
2) A környéken (100-150km-es körzetben) ez a legtöbb nyitott pályával rendelkező hely.

Hét közben gondolkoztam hova mehetek síelni. Mivel hó Svájcban sincs csak 2000-2200m felett így maradt a gleccser. Engelberg-Titlis gleccseren 10 km pálya volt nyitva a hétvégén a 82 km-ből, Laaxban(Graubeünden kanton) 22 km a 235km-ből, Davosban pedig 35 km a 320-ból. Szóval maradt Andermatt a maga hátrányával. Andermatt tőlem 90 km-re fekszik, Zürich illetve Luzernből könnyen elérhető, szinte végig autópályán vezet az út, Uri kantonban található. Háztól házig ma reggel 66 perc alatt értem a sípályára, ami azért az 5 órás ausztriai jobb síterephez képes jóval kevesebb idő. Tanulva a két héttel ezelőtti esetből jóval korábban ott voltam a helyszínen: 6:30-kor indultam a lakásból és 7:36-ra a parkolóban voltam. A felvonók csak 8:30-kor nyitnak. Igen ám de ezt mások is tudják, már 15-20 kocsi volt a parkolóban 7:36-kor. Gyorsan megvettem a jegyet és irány a sor vége. Nem sikerült bejutnom az első kabinba, de 30-40perc várakozás után a második kabinnal fent voltam. Nem idegeskedtem mivel ez a várakozás nem a síelős időmből ment. Rendesek voltak a felvonósok is mert 8:30 helyett 8:10-kor indították az első kabint, 8:17-kor a második kabinban voltam, 8:30-ra felértem a középső állomásra, majd 8:45-kor már 3000 méteren voltam. Gondoltam reggel csinálok 3 gyors kört amíg jön a tömeg (mint Kimi Räikkönen az időmérő edzésen). Ez nem így sikerült mert a 3 gyors körből lett 7 kör. Két hete 9:50-re értem fel a tetőre, most 9:50-kor már a 3. körömet mentem. 11:30 jutottam oda 7 kör után, hogy most már nem megyek a kabinossal mert addigra lettek annyian, hogy csak a harmadik kabinba fértem volna be ami fél óra várakozást jelentett. Így átmentem a csákányoshoz, majd ebéd idő után ismét visszatértem a kabinoshoz. Kevesebben voltak mint két hete, nem tudom miért. Akkor is vasárnap voltam, az üzletek akkor is zárva vannak (nem tudnak vásárolni a Svájciak vasárnap, pedig milyen jó lenne ahelyett, hogy itt a sípályán lennének :) ). Az idő nem volt olyan szép mint két hete, akkor ragyogó napsütés most tejföl köd: a látótávolság 3m illetve 10 m között változott, volt úgy, hogy azt sem tudtam merre van a pálya, vagy hol vagyok (tudom erre mondják nem kell annyit inni). Megvan az a kép mikor tejföl köd van az úton és a felezővonal folytatását nem látod? Na kb. ilyen volt a pályán. Mit lehet ezen élvezni? Azt, hogy szeretek síelni, aki nem tud az ezt nem érti, annak nem tudom elmagyarázni, adrenalin, stb.

Nem akarok nagy szavakat mondani, mennyivel többet síeltem mint a múltkor, stb. csak egy összehasonlítás: két hete a kabinossal a csúcsra 2x mentem ma pedig 11x. Szerintem ma a 10 ezer méter szintkülönbség megvolt, érzem a lábam, kellemes a fáradtság, a végén az sem zavart (mivel a völgyig nem lehetett síelni), hogy zárásnál (mert az utolsó kabinossal 15:55-kor azért felmentem) 50 percet vártam amíg középső állomásról a völgybe vittek le, mivel csak az ötödik kabinosba jutottam be. Mit számít az ilyenkor, egész nap síeltem, úgysem a síelős időből megy.

Andermattnak két része van ma a sedruni részen síeltem ez a nagyobb, van egy másik oldal az a Nätschen az a déli fekvésű most nem volt nyitva mert nincs elég hó rajta. A két rész nincs összekötve mivel közben van a völgy és nem teljesen egymás mellett vannak. Reggel dupla ködréteg volt, az egyik 800-1200m között a másik meg 3000 méter felett. A nap próbálkozott kisütni de ma a köd volt a győztes. 1440 méteren -2C volt, 3000 méteren reggel -8C záráskor pedig -11C.

Szóval jó hely Andermatt a mai este alapján, a hó nagyon jó volt még ha néha semmit nem lehetett látni de a lift kapacitással még mindig bajom van. Ha nyitásra mentem volna vagy esetleg később akkor lehet ugyanannyit álltam volna ma is sorban mint két hete.

Ma nem fényképeztem sokat mert a köd mindenütt egyforma.

Ígérem majd kipróbálok más svájci síterepet, de mivel hóhiány van (itt is) ezért úgy gondolom pillanatnyilag ez a legjobb hely a környéken.
8:50-kor a Nap próbál a ködből kitőrni
Délben is próbálkozik a nap a ködből kitörni de sikertelenül
Mikor nem volt köd ezt lehetett látni
A völgyben köd mindenütt
Ide még nem szállt le a köd
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Sedrun
2014.11.23.
Sziasztok,

Megvolt az első síelés Andermattban. Az érzések vegyesek. Kezdem a negatív kritikával: Nagyon kicsi a parkolóhely, max 200 autó fér be, fele le van aszfaltozva a parkolónak a másik fele nincs. Ez azt jelenti reggel minden jeges, korcsolyapálya a parkoló, délután meg sáros vizes minden. Olyan mint Lungauban a mauterndofi parkoló. A parkolásért fizetni kell (habár a parkoló a lifttársaságé) ezt elfogadom, hogy fizetni kell de akkor építsenek rendes parkolót és ne csak egyet. Leogangban pl. 6 db nagy parkoló van igaz ott karácsony és szilveszter között megtelik de máskor azért lehet helyet találni. Aki nem fér be az első 200-ba az az út mellett de leginkább az úton parkol. Ez az út ami a Szt. Gotthárd hágóról jön és Andermatt felé fordul. Délután hazamenet ott a kocsinál öltöznek az emberek, elfoglalják a szemben levő sávot, akik ott jönnének áthajtanak az én oldalamon levő sávba, én meg vagy felmegyek a járdára, hogy elférjenek, vagy nem tudom mit csinálok. A "Balkán" kifejezés ide az enyhe fogalom.

Másik dolog a liftek kapacitása. Nyitásra érkeztem (még találtam helyet az első 200 parkolóhelyből) igen ám de csak egy kabinos lift visz fel 1400-ról 2200m-re. 8:30-tól a sorban álltam kb. 9:20-ra bejutottam a liftbe. Épp néztem 10 perc alatt jön egy kabin, abba hivatalosan 80 ember fér, de csak 65-t engednek bele mert úgy a leggyorsabb a ki/beszállás. Nekem az 5. liftet sikerült elérnem, így jött ki az 50 perc. A középső állomásnál (2200m-en) újabb kabinos ott csak 30 percet kellett várni, így 9:50-re már fent is voltam 2961m-en. Tiszta (régi)Lofer feeling. 80 perc alatt sikerült a tetőre felérnem. Tudom türelmesnek kell lenni, de én síelni jöttem, ha várakozni szeretnék akkor kimegyek az állomásra. Kaprunban is megoldották, hogy párhuzamosan visz fel két kabinos. Kiszámoltam ezek a kabinos liftek óránként 65X6=330 embert szállítanak fel a hegyre, ha mondjuk 1000-ik vagy akkor 3 óra várakozás (de jó is ez). Le is mondtam arról, hogy a kabinossal menjek inkább átcsúsztam a csákányosokhoz és egész nap azzal mentem, pedig a csákányos felvonó nem a kedvencem.

Délben még tettem egy próbát a kabinossal, gondolván hátha mindenki akkor ebédel és kevesebben lesznek, sajnos tévedtem akkor is a 3 körrel jutottam a felvonóba így ismét 30 percet várakoztam. A csúcson találkoztam magyarokkal akik szintén először voltak itt azt mondják szerintük azért van ez mert még szezon eleje és nincsenek felkészülve mert mindenki ide jön. Itt most 30 km sípálya volt nyitva fél Svájc itt van. A többi helyeken a környéken sokkal kevesebb a nyitott sípálya (pl. Engelberg-Titlis gleccser ott is csak 6 km síelhető).

A pályákon nem voltak sokan, nem volt tömeg, valószínűleg mindenki a liftnél állt sorba. Szerencsére a csákányosnál nem volt sorban állás.

A végére hagyom a pozitív dolgokat: a sípálya szuper, a vonalvezetése, a hó minősége csilagos ötös. 9:50-kor 3000m-en +3C volt, igazi porhó volt, nem voltak buckák, délután sem, nem jegesedett. A nap is keveset süt be a völgybe(a gleccser felőli részen) csak 11 után sütött be és volt olyan hely ahol 12:30-kor már nem sütött. Van a napos rész ahova egész nap besüt, ott mentem fel egy hónapja gyalog. Sok freeride hely van, hatalmas a hó, a tetőn 3,8m a hó vastagsága és ez a hivatalos adat, nem kozmetikázott marketing adat. Nagyon jók a pályák nekem nagyon tetszettek, jól lehet itt síelni, ha megoldják a liftek kapacitását. Van itt sítúrázóknak is út, Hospental felé, a környék nekem nagyon tetszik. Nem írom le teljesen ez a pályarendszert, még visszamegyek ide de akkor nyitás előtt egy fél órával már a lift előtt leszek, ha felérek az első lifttel akkor fent már 3 gyors kőrt mehetek utána pedig nem bánom ha egész nap csákányozok. Ha megoldanák a liftek kapacitás problémáját akkor szerintem ez egy szuper hely lenne.

Teszek fel pár képet.
P1240292.JPG
P1240293.JPG
P1240295.JPG
P1240297.JPG
P1240301.JPG
P1240326.JPG
P1240338.JPG
P1240326.JPG
P1240340.JPG
P1240349.JPG
P1240352.JPG
P1240353.JPG
P1240355.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Svájc
Sedrun
2014.10.19.
Sziasztok,

Hétvégén Andermattban voltam, igaz nem síeltem mert a síterep még nem alkalmas a síelésre. Azért jártam arra mert meg szerettem volna nézni közelről milyenek a sípályák. A környéken már voltam többször, igaz akkor kerékpárral mikor az Oberalpass, Gotthardpass illetve a Furkapasst megmásztam. Nagyon tetszett ez a hely, hófödte csúcsokkal és kíváncsi voltam milyenek a pályák vonalvezetése. Az elhatározást tett is követte, hétvégén szombaton jó időt jósoltak a meteorológusok Svájcban. Vonattal Andermattig utaztam amely település 1440m-en fekszik. Azt terveztem, hogy felgyalogolok a hegyre a sípályák mentén. Szeptemberben mikor erre tekertem az Oberalpass felé láttam a sípályák mellett jó túra utak vannak felfele, a hegy tetején pedig ott a Szent Anna gleccser. A hegyre felvonóval is fel lehet menni amely nyáron is üzemel, de én inkább a gyalog utat választottam mert az a sportosabb, így lehet többet látni. 10 órakor indultam Andermattból, hamar megtaláltam a középső állomás fele vezető utat. Az út első része erdőben vezetett kb. 2000 méterig fenyők voltak, 2034m-en metszettem a felvonó útját mikor oda értem már láttam a középső állomást. Modanom sem kell ragyogó idő volt, napsütés, felhő nélkül szélcsendel, meleg volt a hegyen is. 2212m-en értem el a középső állomást melynek neve Gurschen. Itt mehettem volna a felvonó mellett tovább de ehhez előbb lefele kellett volna idnulnom. A google.ch itt már nem mutatott túraútvonalat, bíztam benne, hogy valamilyen utat csak találok amivel a csúcsra juthatok. Tudtam, hogy a ratrakok valahogy csak feljutnak a tetőre, helikopterrel nem szokták őket felvinni. Így a gerinc mellett a hegy jobb oldalán találtam valami vízmosásos helyet, olyan útnak nevezhető valamit. Eleg jól haladtam felfelé, egyre több havas csúcsot láttam körülöttem ahogy emelkedtem. Közvetelnül jobbra tőlem a Gotthard pass helyezkedett el, mellette jobbra a Hospental majd a végében a 2436 méteres Furkapass, mögöttem pedig balra pedig az Oberalpass. 2500 méter magasan már egyre közelebb kerültem a hóhatárhoz, már jól látszódott a Szent Anna gleccser. Jobbra tőlem a hegyeket mintha beporozták volna, látszott a héten hullott friss hó, 2700m felett pedig megmaradt. Végig sípályák mellett mentem, a hóágyúk már ki voltak téve, valoszínüleg már készülnek a szezonra. Állítólag november közepétől részlegesen nyintak minden hétvégén, december 6-tól pedig folyamatosan nyitva lesznek. Szépen lassan haladtam felfelé, közben a csodálatos tájban gyönyörködtem. 2700 méter felett már összefüggő hóréteg volt, a cipőm délben nem süllyed bele a hóba, olyan megfagyott hó volt. A nap szemből vakítóan tűzött, egyre közelebb kerültem a csúcshoz, míg az egyik kanyar után megláttam a felvonó hegyi állomását. Az utolsó 100-200m szint volt a legnehezebb mert próbáltam a sípályák mellett menni, ott meg hatalmas sziklák voltak olyan 1-1.5méteresek. Három óra mászás után elértem a csúcsot amely 2961m-en fekszik. A tetőn látszott, hogy a héten friss hó hullott, olyan 10-15cm friss hó lehetett. Miután megnéztem az összes hegyet és kb. egy órát pihentem indultam lefele. Az út lefele könnyebb volt mert az első 300m szintkülönbséget hóban csúszva jöttem lefele, ekkor már olyan 1-2cm-en firnesedett, alatte pedig jég volt. Kb. ugyanannyi idő alatt értem le mint amennyi ideig tartott a felfele út. Igazából itt 2 sípálya van a hegy gerincétől jobbra és balra egy pálya, több mint 1500 méter szintkülönbség. Azt mondom jó hely, nem túl nagy pályarendszer, nem egy Saalbach vagy Ischgl, ide biztos visszajövök síelni, szerintem egy igazi gyöngyszem. Annyit tudok mondani a túráról, hogy csodálatos volt, gleccserre még nem mentem fel gyalog, az időjárás is kedvezett. Teszek fel néhány képet.
Sípálya
Hospental
A középső állomás felé vezető úton
Sípálya, út felfele
Hóágyú bevetésre készen
Az első hófolt 2500 méter körül
Közeledek a Szent Anna gleccserhez
Az első jégfolt
A Szent Anna gleccser alja
Itt már nincs út csak kövek
Sípálya
Sípálya feljebb
Itt már jobban elolvadt a hó
Ott a csúcs
Sípálya a másik oldalon
Sípálya, a völgyben az Oberalpass felé vezető út
Lefele út
Lefele út
Sípályák minden felé
Lefele jövet a gleccser hátul
Hátul a gleccser
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Galsterbergalm
2013.02.11.
Vasárnap Galsterbergalm terepen síeltünk. Eddig még itt nem síeltem gondoltam főszezonban érdemes meglátogatni ezt a terepet. Aznap nem volt nagyon meleg a hegyen -15C , a völgyben (1000m-en) -12C volt a hőmérséklet. Ezen a napon rendezték két heggyel arébb (kb. 10 km-re légvonalban) a női lesiklás versenyét. Láttük a hőlégbalonokat amelyek ott eresztettek fel.Jól jellemzi a tömeget, hogy nyitáskor (8:30-kor) a parkolóban összesen 7 darab személyautó volt (az enyémmel együtt). Az hittem szezon vége van, vagy rossz helyen járok, vagy a hideg, vagy a sí VB vagy a bánáti bazsarózsa :) miatt vannak ilyen kevesen.

Nekünk tökéletesen bejött ez a pályarendszer. Igazi családbarát a hely a gyerekeknek rengeteg játszótérrel, Asterix, Obelix és társai mesefigurákkal. Igazából két hosszú felvonója van a helynek (a tányéros libalegelő felvonókat nem vettem számításba) a 986m szintkülönbség nekünk tökéletesen megfelelt. Egész nap szinte az egyes pályán pörögtünk a gyerekekkel, persze kipróbáltuk az összes pályát is de szerintem az egyes volt a legjobb.

Reggel a nap próbálkozott kisütni, inkább fátyolos nap volt. Van egy verseny pálya, azon most is edzettek a helyiek.A pályán alig voltak, a táj a hegytetőn csodálatos. Nagyon sok pályán kívüli rész van, mondjuk most minden hely az ami nem pálya hiszen a múlt héten ott minimum 1méter hó hullott.
11 óra körül a hideg bekergetett a hüttébe, na ott tömeg volt, persze akkor kezdődott a női lesiklás és mindenki azt nézte(láttam Beckenbauer is a helyszínem volt). Fél óra alatt átmelegedtünk, a verseny annyira nem érdekelt, hogy tovább bent nézzem, jobban szeretek én síelni mint a versenyt nézni. A hírekből ugyis megtudtam mi lett a végeredmény.

Dél körül kisütött a nap rendesen a pályák akkor is tökéletes állapotban voltak. Sorbanállás sehol nem volt. A kabinos felvonó mellett jobb oldalon van egy szánkópálya is.

Főszezon közepén nekem nagyon bejött ez a hely,a gyerekek egyértelmű válasza alapján ide még ebben a szezonban vissza kell mennünk.

Eben in Pongau és Galsterbergalm példája alapján ki merem jelenteni főszezonban is lehet találni olyan helyet ahol kevesen vannak. Teszek fel pár képet.
P1150102.JPG
P1150045.JPG
P1150050.JPG
P1150059.JPG
P1150064.JPG
P1150106.JPG
P1150107.JPG
P1150112.JPG
P1150113.JPG
P1150149.JPG
P1150150.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Sziasztok,

Szombaton Eben in Pongauban síeltünk. Ez az időszak amikor az osztrákoknál síszünet van (ezen a héten Burgenland, Karintia, Salzburg és Tirol tartományokban), illetve Schaladmingban a sí VB-t rendezik. Sokan ilyenkor elkerülik a sípályákat a tömeg, sorbanállás, buckák, stb. miatt. Ezt a tévhitet szeretném eloszlatni. Nem mindenhol vannak sokan, ilyenkor a kis terepek a titkos befutók.

Szobaton 10 óra körül érkeztünk a síterepre, nem nyitásra mentünk mert előbb Liezeben be kellett nézni a Sport-Expertsbe mert nagyon jó leárazások vannak ilyenkor. Sikerült belefutnom egy elég nagy dugóba mivel aznap rendezték Schladmingban a férfi lesíklás versenyét és a 320-as útról a helyszínre érkező nézőket a parkolóba terelték, csak az átutazó forgalmat engedték át így mindkét oldalon kb. 10 km-es dugó alakult ki. Ez engem nem zavart hiszen erre számítottam, illetve a kisebb utakon(ahol nyáron bicajoztam) el lehetett a dugót kerülni.

Szóval 10-kor Ebenbe érkeztünk.Már az feltűnt, hogy közvetlen a lift mellett tudtam parkolni kb. 30-40 személygépkocsi lehetett a parkolóban, egyeteln busz sem volt. Mikor felértünk a sípályákra szinte senki nem síelt. Lehet mindenki a férfi lesíklást nézte Schladmingban, vagy mert nem sütött a nap, vagy mert nagyon hideg volt (-7C a völgyben, a hegyen -12C) de legtöbbszőr csak hárman voltunk a pályán. Úgy éreztem mintha a saját pályámon síelnék. Ratrak nyomot még délután is láttam. A pályák állapota tökéletes volt, nem voltak buckák, nem firnesedett a hó :)

Túrázni is lehet a környéken mivel rengeteg erdei út van, néhány túrázót is láttam. Egyedül "tömeggel" 16 óra körül találkoztam mikor utolsót csúsztunk lefele aznap és akkor lehettek úgy 20-30-an körülöttünk, nem is tuom honnan kerültek elő a síelők. Rengeteg jó pálya van a környéken (Zauchensee,Flachau,Obertauern,Wagrain, Reiteralm) amelyek simán Eben in Pongau előtt van bármilyen szempontból de ezen a napon szerintem ez volt a legjobb hely. Kicsi pályarendszer, nagyon kevesen voltak.
Ide még biztos visszamegyünk főleg főszezonban mert akkor biztos tipp ez a hely.
P1140989.JPG
P1140995.JPG
P1140998.JPG
Hochwurzen Ramsauból
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Saalbach
2012.12.23.
Karácsony előtt kilenc napot töltöttünk a környéken. Meglátogattuk Fieberbrunn, Hochkönig, Lofer illetve Saalbach-Hinterglemm-Loegang sípályáit.
A legtöbbet persze ezen a terepen síeltünk. Volt részünk minden időben: ragyogó napsütés, szakadó hó völgyben esővel.Mikor odaérkeztünk pénteken akkor hivatalosan a hegyen 100cm volt a hóréteg vastagsága, rá egy hétre szombaton már csak 65cm havat jelentettek. Igaz szinte minden nap hullott a hó de közben olvadt is meg tömörűlt. A pályákon azért van hó nem kell megijedni a 65cm-től. Szépen rendesen karban tartják a pályákat. A legnagyobb hóesésben is mentek a hóágyuk előkészítve a terepet a főszezonnak. Nyolc év után sikerült Hinterglemm utolsó kimaradt pályáján lecsússzak a 35-ös pályán. Eddig mindg valahogy kimaradt amikor a kört csináltuk. Jó ez a kártyás rendszer, hogy a végén megnézheted mennyit síeltél napközben: tavaly a négy éves lányommal 8000m szintkülönbség és 40km síelés jött ki. Idén pedig ez a szám 11100m szintkülönbség, illetve 62km sípálya (37km liftben utazás) jött ki egy napra ami egy öt éves gyerektől szép teljesítmény. Pedig napközben nem siettünk csak ott csúsztunk ahol nekünk jól esett. Egyre jobban bírják a gyerekek a síelést már csak azt várom mikor mondják azt, hogy apa te már lassú vagy :)
Ez az a hely amit soha nem lehet megunni. Volt olyan nap, hogy csak egy pályán mentünk (Leogangban a 89-es) mert a lányomnak az nagyon tetszett. Tudom van 200km sípálya nagyjából az összesen voltam már, nekem ez a hely nagyon bejön. Nem beszélve arról a csodálatos panorámáról: szemben a Birnhorn a 2604 méterével, jobbra a Hochkönig a 2941 méteres csúcsával, hátul peddig a Kitzsteinhorn illetve mellette a Grossglockner.
P1140098.JPG
P1140100.JPG
P1140101.JPG
P1140020.JPG
P1140024.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Hochkönig
2012.12.23.
Két és fél napot síletünk ezen a terepen. A kisebbik lányomat most vittem előszőr ide neki is nagyon tetszett ez a hely. Nagyon jók a pályák, tetszik nekem a vonalvezetésük, a lifteket is felújítják, habár idén még mindig megvan Dienten és Hintertal közötti kétüléses lift. A tavaly lecserélték a völgy másik oldalán levő liftet gondoltam idén folytatják a felújítást de sajnos ez a lift még működik. Igaz szerintem azért nem cserélik le mert ha szép időben mész oda akkor gyönyőrködhetsz a Hochkönig csodálatos hegycsúcsaiban és nem gondolsz arra, hogy mire feljutsz ezzel a felvonóval már nyugdíjas leszel.

Viccet félre téve nagyon jók a pályák annyira, hogy Mülbachba már át sem mentünk, a kisebbik lányomnak annyira tetszet ez a hely, hogy mindig csak még 1x menjünk le ezen a pályán. Beszélgettem túrázókkal és a környéken nagyon sok túraútvonal van ami szép időben csodálatos. Ki is néztem pár útvonalat a két ünnep között ahova majd felmászok.
P1140050.JPG
P1140036.JPG
P1140028.JPG
P1140038.JPG
P1140041.JPG
P1140045.JPG
P1140049.JPG
P1140056.JPG
P1140067.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Saalbach
2012.12.23.
Egy napot síeltünk ezen a terepen a szokásos előszezonos kép fogadott: jól karbantartott pályák, nulla sorbanállás, szinte alig voltak síelők a pályákon. Hétfői napon voltunk itt és volt olyan időszak, mikor a Reckmoos Süd pályán síeltünk (amely legközelebb van Saalbach-Hinterglemmhez), hogy csak ketten voltunk a kisebbik lányommal a sípályán, a liften nem ült senki, gondoltam szólok a liftkezelőknek amíg lefelé csúszunk megállíthatják a lifteket hiszen fölöslegesen hanszálják az áramot mert senki sem utazik akkor :) A négy üléses lift amely 2020m-re visz fel napközben nem ment valoszínüleg a kevés ember miatt nem volt bekapcsolva. Előző nap működhetett hétvégén mivel láttam síelős nyomokat. A két újabb kabinos lift melletti pálya nekem nagyon bejött Reckmoos Süd és Nord és ha miden igaz valamikor ezt a terepet össze fogják kötni Saalbachhal. Akkor már nem kell ide kocsikázni hanem Leogangba felülünk a liftre majd átcsúszunk Saalbachba ahonnan Fieberbrunnba megyünk át. Nem tudom mikorra készül el ez a terv de azt tudom, hogy Fieberbrunn elkötelezte magát a két terep összekötésében. Igazából egy liftet illetve csak egy pályát kell megépíteni (tudom könnyű mondani, nehezebb megcsinálni). Biztos ide visszatérek a két ünnep között.
P1140070.JPG
P1140077.JPG
P1140078.JPG
P1140079.JPG
P1140082.JPG
P1140084.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Lofer
2012.12.23.
Egyszer voltam ezen a helyen akkor főszezon volt. Gondoltam adok még egy esélyt ennek a terepnek és meglátogatom mikor ideálisak a körűlmények: előszezon van, szép az idő, kevés a tömeg. Sajnos nekem másodszor sem jött be ez a hely. Igaz, hogy azóta a négyszemélyes régi liftet lecserélték egy nyolcszemélyesre, ezenekívül a gyerekeknek építettek egy kb. 200m-es fedett szőnyegliftet de valahogy a pályák nekem nem tetszettek. Kicsi a terep ezt tudtam, de szinte a pályák 3/4 1400 és 1750m között fekszik. Nincs igazi hosszú pálya. Mikor az öt éves lányommal a fenti részeket bejártuk (3 ülős lift) akkor megkérdezte hol van a többi pálya? Ez a terepen kb. ugyanyannyi sípálya van mint Fieberbrunban de az utóbbi sokkal jobb szerintem. Van két hosszabb pályája (a kabinos liftek mellett) de azoknak a vonalvezetése nem tesztett. Szeretek erdőben síelni a házak között is, de nekem ez túl lapos volt.

Tudom nagyon jó hely(pl. túrasíelésre vagy nyáron bicajozásra mert ide többször feltekertem) de nekem ez a hely síelés szempontjából nem jött be. Aznap délután át is mentünk Hochkönigre ami csak 25km-re van és valahogy ott jobban éreztem magamat. Teszek fel néhány képet. Tudom ilyent nem szabad mondani de ide én többet soha nem megyek síelni.
Merre menjek?
P1140129.JPG
P1140135.JPG
P1140138.JPG
Copyright Stani :)
P1140150.JPG
P1140158.JPG
P1140160.JPG
P1140164.JPG
P1140168.JPG
P1140176.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Saalbach
2012.03.24.
Sziasztok,

Sajnos egy hét késéssel de csak most van időm írni. Március 10-17 között 8 sínapot töltöttünk a környéken. Amire számítottam az teljesen bejött. Reggel kifagyott, nagyon jó pályák fogadtak, dél körül már rendesen olvadt firnes hó volt, de jól lehetett síelni. Tömeg egyáltalán nem volt, várakozni lifteknél egyáltalán nem kellett. Látszott, hogy tavasz van az ember inkább már kirándulnak, bicajoznak síelés helyett. Hétvégeken voltak többen akkor a helyiek is jöttek síelni de nem volt vészes. Hó pedig rengeteg van szerintem még május elején is lehet majd síelni.

Ezen a héten kipróbáltam egy újabb sportot a sítúrázást. Nem is értem eddig miért nem túráztam, hegyeket szeretem, szeretek feltekerni bicajjal, most kipróbáltam síléccel. Nagyon jó volt, az első két nap béreltem a felszerelést, úgy voltam vele lehet nem fog tetszeni ez a sport, utána vásároltam magamnak felszerelést. Reggel 6:30-kor indultam a völgyből és mire felértem a tetőre a felvonók is elindultak. Délután pedig mikor már nem mentek a felvonók ismét felmentem. Csodálatos volt, ragyogó napsütésben, a természet már ébredezett téli álmából. Anniyra meleg volt felefele menet, hogy félmesztelenül mentem fel és nem fáztam. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a wc az Asitzbahnnál síelés előtt és után is nyitva van, így ott átöltözhettem. Mikor este túráztam mire felértem lement a nap, már javában ratrakoltak így frissen ratrakolt pályákon csúszhattam lefele. Mire leértem 19:10 volt az idő, igy teljesen besötétedett. Csodálatos volt a hegyről látni a kivilágított falut, mire leértem a völgybe már a csillagokat is jól lehetett látni. Elmondhatom aznap 12,5 órát síeltem, este lefekvésnáél nem volt szükségem altatóra :)

Nagyon jó volt a nyolc nap már alig várom az április végét mikor már nem működnek a felvonók és mehetek sítúrázni. Volt olyan nap, hogy 2400m szint összejött. Teszek fel néhány képet.
P1090726.JPG
P1090727.JPG
P1090744.JPG
P1090749.JPG
P1090759.JPG
P1090766.JPG
P1090773.JPG
P1090782.JPG
P1090778.JPG
P1090789.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Kaprun
2012.03.24.
Kaprunba egy napra azért mentünk mert tudtuk, hogy a gleccseren jobb a hó minősége márciusban mint más terepeken. Igen ám de ezt mások is tudták ezért sokan voltak. Bizony sokszor várni kellett a lifteknél. Hétközben voltam de Saalbach, Leogang, Fieberbrunhoz képest itt sokan voltak. Nem zavar mert erre számítottam. A hó minősége kárpótolt minket itt csak délután kezdtek firnesedni a pályák de azok is csak 2000m környékén. December elejéhez képest rengeteg hó van, amióta ide járok elomondhatom ennyi havat még nem láttam. Mondjuk december eleje volt a negatív rekord ugyanis mikor ott voltam akkor kezdett el hullni az első csapadék több mint 40 nap után. Bátran ki merrem jelenteni itt még június, júliusban is jó hó lesz.

Azért mentem ide mert meg akartam nézni a csodálatos panorámát meg az alalgutat amely 3000m-en van egy napsütéses napon. Voltam itt decemberben de akkor félig felhős idő volt a Grossglockner nem lálszott. Most nem volt egyetlen felső sem, csodás volt a rengeteg 3000 méteres hegy a környéken. A gyerekeknek nagyon tetszett a kiállítás

[Off]
Rengeteg magyar volt Kitzsteinhornon azon a napon, ez a hosszú hétvégének is köszönető. Nem volt olyan lift vagy olyan pálya rész ahol magyar szót ne hallottam volna. Többek között mellettem parkolt Gundel Takács Gábor. Meg is jegyeztem a síelésnél az a fontos, hogy maradj talpon :)
[/Off]
P1090798.JPG
Az Üveghegyeken túl
P1090796.JPG
P1090802.JPG
Der Grossglockner
Az Üveghegyeken innen
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Radstadt
2012.02.08.
Vasárnap Radstastadban síeltem. Ekkor már egészen jó volt az idő, csak -16C volt reggel sütött a nap is nem fújt a szél, kevesen voltak a pályákon nagyon jót síeltünk. Ezt a napot már jobban bírtuk hideg szempontjából, lehet mert már megszoktuk a hideget vagy mert enyhébb volt az idő a többi napokhoz képest. Az új 10 személyes kabinos lift is nagyon jó, és főleg nagyon gyors. Ahogy látom a hómennyiséget itt még áprilisban is lehet majd síelni. Mondanám azt hogy májusban is csak akkor már nem mennek a felvonók. Mondjuk síturázni akkor is lehet.
P1090349.JPG
P1090339.JPG
P1090341.JPG
P1090355.JPG
P1090335.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Szombaton Wagrain Grafenbergen síeltünk. Életem leghidegebb sínapja volt. A hegyen -22.4C volt a hőmérséklet de napközben sem ment -18C felé a maximum hőmérséklet. Ettől a naptól kezdődött a hivatalos síszünet Bécsben és Alsó-Ausztria tartományban. A pályákon alig voltak, nyoma sem volt a téli síszünetnek. Szerintem ez a hideggel is magyarázható mert enyhén a szél is fújt este pedig a hírekban láttam, hogy -30C-nak lehetett érezni az aznapi hőmérsékletet a szél miatt. Jól lehetett síeleni de ezen a napon is két óránként hüttébe kellett menni melegedni.
P1090277.JPG
P1090291.JPG
P1090292.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Pénteken ezen a terepen síeltem. Volt maximum 20-30 autó a parkolóban, innen tudtam tömeg nem lesz. Hideg volt de hát erre számítottam.Két óránként hüttébe kellett menni melegedni de jó volt a síelés. Hatalmas a hó, a nap néha előjött de inkább felhős idő volt. Keveset fényképeztem mert nem volt kedvem a hidegben a fényképezőgépet elővenni. Jól lehetett síelni, a hó tökéletes volt. Délután is frissen ratrakolt pályákkal találkoztam.
P1090247.JPG
P1090248.JPG
P1090250.JPG
P1090252.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Saalbach
2012.01.22.
A héten négy napot Saalbach-Hinterglemm-Leogangban síeltünk. Hóból nem volt hiány a völgyben 150cm-t, a hegyen 250 cm-t mértek. Kevesen voltak a pályákon az elején jó idő volt a végén megjött a havazás meg a nagy szél. A hét elején volt olyan nap, hogy a völgyben -20C mutatott a hőmérő, szerencse aznap a szél nem nagyon fújt. Kipróbáltuk a két új liftet, nagyon jók már csak a csákányos kell lecserélni a két új lift között. Hallottam egy olyan pletykát, nem tudom mennyire igaz, hogy Saalbachot össze akarják kötni Fieberbrunnal ami már Tirolban van. Nem tudom mennyire igaz a hír, igazából csak egy liftet kell megépíteni, ezt a benfentesek jobban meg tudják erősíteni.

Összességében jót síeltünk, teszek fel náhány képet.
P1080910.JPG
P1080915.JPG
P1080957.JPG
P1080987.JPG
P1080991.JPG
P1090001.JPG
P1090007.JPG
P1090035.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Saalbach
2012.01.22.
Fieberbrunn az a hely ami nekem nagyon bejött. Sokáig gondolkoztam adjak 5-t ennek a síterpnek de csak az egyik lassú, régi liftje miatt(Hochhörndl, a 11-es pálya mellett) adtam 4-t. Már régebb Saalbachból mikor mentem át Hinterglemmbem láttam Tirolban két felvonót a Fieberbrunni déli oldalon. Idéntől az SSSC erre a terpre is érvényes így hát meglátogattam ezt a pályát. Nem kezdőknek való mert sok meredek piros pályája van de ezek nekem nagyon bejöttek. Főleg a 11,12 déli fekvesű illetve a 10-es pálya.Ami újdonság, hogy idéntől a 10-es pálya mellett egy 10 személyes új kabinos lift visz fel illetve le(ahogy Csabor is megírta) ugyanis ez a lift előbb lefele megy majd miután leér a völgybe felvisz a tetőre. Tetszenek nekem nagyon ezek a pályák,gyorsak jók a vonalvezetésük. Látszik, hogy a lifteket folyamatosan felújítják, van három kabinos liftjük ezenkívül van két olyan liftjük mint Saalbachban a Kohalmsgipfelbahnon. Nagyon jó ez a hely, kevesen voltak azok is általában helyiek. Márciusban biztos még vissza megyek erre a helyre.
P1090045.JPG
P1090040.JPG
P1090049.JPG
P1090051.JPG
P1090053.JPG
P1090055.JPG
P1090056.JPG
P1090060.JPG
P1090086.JPG
P1090090.JPG
P1090093.JPG
P1090105.JPG
P1090110.JPG
P1090120.JPG
P1090125.JPG
P1090162.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Lehet előbb ide kellett volnak menjek aztán Fieberbrunnba. Fieberbrunn után ezen a helyen jobbra számítottam de nem így volt. Sok a csákányos lift, a liftek felszereltsége mintha nem követné az időt. Ahhoz képest, hogy Tirolban van ami Ausztria leghegyesebb tartománya illetve egy város mellett fekszik ez a síterep a liftjei elégge elmaradottak. Mellette van Kitzbühel de azért ez nem jelentí azt, hogy itt nem kell haladni az idővel. Nem akarom lehúzni mert egy napra jó volt de ide csak akkor megyek vissza ha náhány felvonót felújítanak. Eichenhofból kezdtünk mert az van legközelebb Leoganghoz. Egyből két csákányos lifttel indítottunk. Utána pedig jött egy két személyes ülős lift,mire a tetejére értem azt hittem nyugdíjba vonulok pedig most akarják emelni a nyugdíj korhatárt. Utána lecsúsztunk egy hosszú kék pályán (1a,1b,1c,1d) amely az osztrák nyugdíjasoknak bejött mert nagyon dícsérték, nekem unalmas volt. A gyerekeknek sem tetszett. Utána átmentünk a piros 6a illetve fekete 7a pályákra. Na ezek nekem nagyon tetszettek. Szinte egész nap itt síeltünk. Egy nap alatt besíeltük az összes pályákat. Nem akarom lehúzni a terepet nekem csak nem jött be. Egy napra jó volt de ennyi. Mikor a gyerekektől megkérdeztem a két újonnan kipróbált síterep közül hova menjünk egyhangulag Fieberbrunn volt a válasz amivel én is egyetértettem. Teszek fel néhény képet.
P1090184.JPG
P1090201.JPG
P1090209.JPG
P1090212.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Saalbach
2012.01.09.
A két ünnep között a környéken voltunk. Az első nap felhős idő volt, aztán két nap ragyogó napsütésben volt rászünk, ekkor sokan voltak a pályákon de nagy sorok nem voltak. Valoszínüleg azért mert sokan lemondták a szállásokat a december eleji kevés hó miatt. Negyedik és ötödik nap megjött a havazás szinte megállás nélkül havazott. Akkor lehullott kb. 50-60 cm hó, amit az eheti havazás túlszárnyalt. Jó volt az egy hét mindenféle időjárásban volt részünk. Teszek fel pár képet, napsütéses képeket mert szakadó havazásban semmit nem lehet látni.
Saalbach Hinterglemm 2011 decemberében - Fotó: TibiF
P1080829.JPG
P1080838.JPG
P1080862.JPG
P1080865.JPG
P1080898.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Hochkönig
2012.01.09.
Elkészült az új lift Dienten am Hochkönigen. Ez a lift a csákányos helyett van. Előnye, hogy sokkal gyorsab illetve kényelmesebb. Hátránya, hogy nem szemben van a Hintertalba vezető két ülésessel. Mivel a két felvonó az út különböző oldalán van ezért ide hidat építettek. Az új lift nyomvonala kb. 200 méterrel van eltolva a csákáynoshoz képest. Egyik irányba jó megközelíteni mert van egy kis lejtés de másik irányba nem mivel 2-300m kell botozni. Nem ezzel van a bajom hanem csúcsidőben rengetegen vannak, az emebrek mint a birkák össze viszza mennek az út mindkét oldalán oda vissza, ezért igazi "dugó" szokott kialakulni, pláne ha valaki gyorsan jön másik a földön van mert épp elesett. Szóval nekem vegyesek a érzéseim az úl lifftel, jó modernebb mint a csákányos, de nem értem miért nem tették a csákányos nyomvonalára miért kellett arébb vinni.
P1080808.JPG
P1080809.JPG
P1080803.JPG
P1080805.JPG
P1080807.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Saalbach
2011.12.24.
Ebben a szezonban a környéken voltam mikor még alig volt hó december elején, illetve karácsony előtt mikor rengeteg hó hullott. Mindkét esetben nagyon jók voltak a pályák. Persze december elején még nem volt meg az összeköttetés Saalbach-Hinterglemm-Leogang között de azok a pályák amelyek nyitva voltak jó állapotban voltak. Néhény helyen köveket meg földet is láttam de síelni jól lehetett. Persze többre nem is számítottam hiszen október 26 és december 5 között semmi csapadék nem esett a környéken.

Karácsony előtt pedig 3 napig szakadt a hó akkor igazi porhóban lehetett síelni.
Sokat írtam már erről a helyről,csak azt tudom mondani amit a reklám szöveg mond: "it is magic"
P1080417.JPG
P1080436.JPG
P1080489.JPG
P1080504.JPG
P1080511.JPG
P1080619.JPG
P1080651.JPG
P1080686.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Nem nagy pályarendszer, de nagyon jó pályákkal rendelkezik ez a hely. A völgyig lehetett síelni pedig szemben a déli fekvesű oldalon már hóvirágot lehetett szedni. Itt láttam a parkolóban olyan autót aki délutánra síelés után bicajt is hozott magával. A hegy tetején egy kalandpark is van, amely nyáron üzemel de most is be lehetett menni. Itt mindenféle figura van szellemtől kezdve, krampuszig. A gyerekek ezt nagyon élvezik. A pályák jól kezeltek. Itt láttam az igazi kettő az egyben liftet: egy lift elindul a völgy két oldaláról és a síelő a hegy tetején leszáll a lift pedig megy tovább nem fordul vissza, a hegy másik oldalán pedig felfele hozza ismét a síelőket. A hegy tetején pedig mindkét oldalon kiszállnak.
P1050192.JPG
P1050194.JPG
P1050196.JPG
P1050200.JPG
P1050202.JPG
P1050208.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Vasárnap délelőtt a grafenbergi részen síeltünk. Tökéletesen kezelt hosszú, széles pályákkal találkoztunk. Grafenberg tetején játszótér is van amit a gyerekek nagyon tudnak értékelni. Ebéd után a lányomat alig lehetett leszendi a csúzdáról, ugyanis síbakancsban a legjobb oda felmászni illetve lecsúszni. Tömeg itt sem volt, úgy látszik főszezonra itt ez nem jellemző. Itt mindenki talál magának megfelelő pályat. Munkatársaim szerint a környéken itt a legszebb a panoráma. A Dachstein illetve a Hochkönig csodálatos volt a meredek illetve hófödte csúcsival.
P1050153.JPG
P1050159.JPG
P1050165.JPG
P1050166.JPG
P1050224.JPG
P1050258.JPG
P1050260.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Szombat délután átmentünk Flachauwink-Kleinarl oldalra. Ratraknyomot még délután is találtunk pedig ez a nap már főszezonnak számít. Érdekes míg az A10-es autópálya bal oldalán (Zauchenseen) többen voltak ezen a részen alig síeltek. Eldugott helynek számít, vagy a többség inkább Flachauba megy mert az nagyobb pályarendszer, híresebb, stb. Én pont az ilyen kisebb helyeket szeretem. Shuttleberg biztos tipp azoknak akik nem szeretik a tömeget. Igaz, hogy a flachauwinkli rész déli fekvésű ezáltal egész nap olvadt a hó de nem volt az a vizisí jellege. Az árnyékban pedig igazi jó hó fogadott. A hegy tetején 110 cm-t volt a hó vastagsága. A flachauwinkli rész középső állomásánal rajzfilmfigurák fogadtak amelyet a lányom értékelt. Szerintem nagyon jó hely.
P1050111.JPG
P1050114.JPG
P1050119.JPG
P1050121.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Zauchensee
2011.02.08.
Szombaton Zauchenseen síeltünk. Kezdem egy negatív kritikával: szombaton a négy személyes Schwarzwandbahn nem működött ezért 11 óra körül maximum 4-5 perces sor torlódott fel. Nem tudom mi volt a gond (meghibásodás vagy valami más) ugyanis hétfőn már üzemelt a lift. Osztrák síszünet első napja volt és hétvége is általában ilyenkor minden lift megy. Más felvonóknál nem volt sorbanállás ugyanabban az időben. Ha meghibásodás volt az ok akkor nem szóltam semmit. Lehet, hogy a szél miatt nem ment a lift, csak ebben az esetben az a furcsa a többi lift miért működött. Szombaton elég nagy volt a szél, a hegy tetején szinte lesepert minket, olyan 50-60 km/h szél lehetett. Szerencsére hétfőn is visszamentünk erre a helyre és akkor mindhárom lift üzemelt a völgyben és sorbanállás sem volt. Ez olyan hely ahol a völgyben több pálya találkozik és hétvégén mindhárom kell üzemeljen ahhoz, hogy elszívja a népet. Máskülönben jól kezelt pályák fogadtak, nem olvadt nagyon a hó.
P1050079.JPG
P1050089.JPG
P1050091.JPG
Zauchensee napsütésben - TibiF képei
P1050095.JPG
P1050102.JPG
P1050104.JPG
P1050105.JPG
P1050278.JPG
P1050298.JPG
P1050310.JPG
P1050314.JPG
P1050319.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Igen a térkép bal oldalán levő (9 illetve 9a) pályák a legjobbak szerintem. Ezt a 4 üléses felvonóval tudod elérni ami elég régi de a pálya vonalvezetése, hossza, meredeksége ezt ellensúlyozza. Ezt a liftet ki tudod kerülni két 6 ülésessel ami már jóval modernebb de itt az a gond, hogy át kell szállni. Én inkább úgy vagyok, hogy többet liftezek de akkot többet is csúszok egy huzamban. A kék pályák tényleg laposak de azokon is jól lehet síelni. Egy nap alatt az összes pálya besíelhető hiszen nem olyan sok a 35 km. Ami még kimaradt az előző leírásból, hogy 1666m-en van egy játszótér és egy kilátó. A játszótér fontos lehet ha gyerekkel mész (mindkét lányom ezt értékelte), illetve érdemes a kilátóig sétálni szép időben mert a látvány az csodálatos. Alattad egy 100-200 méteres szakadék, néhány helyen üveg van, akik szédülnek azoknak nem ajánlom. Van egy távcső is amivel a környező hegyek nagyon jól látszanak. A hegyen van néhány hütte, jó időben mindenki ott napozott, sörözött. Az egyik hüttében magyarok is dolgoznak. Meleg napokon a déli fekvésű pályák elég jól olvadnak (pálya szélén most is ibolyát lehetett szedni :)) az északi fekvésűek ilyenkor is jól tartják magukat.

Csatolok még néhány képet, sajnos a fényképezőgép nem adja vissza a meredekséget.
P1040864.JPG
P1040876.JPG
P1040877.JPG
P1040894.JPG
P1040913.JPG
P1050013.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Nem talátlam ilyen topikot a fórumban, mivel itt jártam gondoltam leírom a tapasztaltakat.
Erre a helyre érvényes a Salzburg Super Ski Card(SSSC) habár a síterep Tirolban van, egy napot terveztem erre a helyre kettő lett belőlle. Kis pályarendszer 35 km-rel de nagyon jó. Elég modern lifttel rendelkeznek, van egy két régi darab de a jó pályák ezt ellensúlyozzák.Abban az időszakban voltunk mikor március végi volt az időjárás de az északi fekvésű pályák déután is tökéletesek voltak. A déliek nagyon olvadtak 1800m-en szélcsendben egy pólóban símán el lehetett lenni. A táj az csodálatos, látható a Kitzsteinhorn, Grossglockner, Stubai, Zillertal, Otztal. Van egy két északi fekvésű hosszú pálya ami nekem nagyon bejött. 700m a szintkülönbség (1200-1900) de jó hely. Hiába Tirolban nincs rossz sípálya. Az ötös skálán én 4 pontot adok ennek a helynek. Nyáron bicajoztam a környéken már akkor nagyon tetszett a táj, láttam a sílifteket ezért mentem ide télen is. Szerintem megérte. Sok helyen a pálya mellett a fű látszott de szerencsére a hóágyurendszernek jó pályák fogadtak. Érdemes több napra ide menni.
P1040858.JPG
P1040859.JPG
P1040861.JPG
P1040863.JPG
P1040865.JPG
P1040866.JPG
P1040878.JPG
P1040872.JPG
P1040880.JPG
P1040904.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Saalbach
2011.01.03.
A két ünnep között a környéken töltöttünk egy hetet. Ilyenkor főszezon van, de ez a pályákon nem látszott. Többször voltam itt szilveszter környékén de szerintem most voltak a legkevesebben. Jól jellemzi ezt az állítást az, hogy a maximális várakozási idő 1-2 perc volt és az is 11 óra környékén. Mindig nyitáskor kezdtünk és liftzáráskor fejeztük be a síelést. Rengeteget síeltünk, öt éves lányomnak ez a második síszezonja. Megnéztük egy nap például 64km-t csúsztuk, ami egy ötéves gyereknek nem rossz teljesítmény. Ezután este még szánkózni is akart a lányom, mondanom sem kell aznap az alvásnál nem volt probléma.

Jól kezelt pályákkal találkoztam, nem nagyon volt jeges rész. Szinte minden nap hóágyúztak. Nagyon jó időnk volt, egy nap havazott hat napon át pedig végig sütött a nap. Újév előtt minden nap a völgyben köd volt (1400m alatt) a hegyen pedig ragyogó napsütés, olyan volt mintha egy szigeten lennél és körülötted tenger lenne. Január elsején pedig szinte csak lézengtek a pályákon. Képet nem csináltam mivel a fényképezőgépet otthon felejtettem.

Van negatív kritikám is Saalbachal kapcsolatban. Saalbachban nagyon modern liftek vannak de néhányat le kéne cserélni. Ilyen például pl. 46-os pálya mellett a háromüléses lift (Bernkogel Sesselbahn) illetve felette a csákányos. Ezenkívül a Limberg 4 Sessellift illetve a Pölten 4-pax Sessellift olyan lassú, hogy mire a hegy tetejére érsz nyugdíjba vonulsz. Az UBahn szerintem fölösleges ennek az árából kicserélhették volna valamelyik négy üléses liftet (persze ez csak egy vélemény).

Összességében nagyon jó volt, már alig várom, hogy ide visszamenjek mert ezt a helyet nem lehet megunni.
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Saalbach
2010.03.29.
Múlt héten Saalbach környékén síeltem. Ebből négy napot Saalbach-Hinterglemm-Leogangban kettőt Kaprunban egy napot pedig Kitzbühelen. Szerencsére nem volt rossz időnk, pedig az előrejelzés esőt illetve felhós időt jósolt. Ehelyett napsütés illetve nagyon meleg jellemezte a hetet. Vasárnap dél körül érkeztünk gyengén esett az eső, gondoltam lőttek az aznapi síelésnek. Mire kiértünk a pályára az eső elállt és kezdett kisütni a nap. Kevesen voltak a pályákon látszott, hogy utószezon van. Aznap 10-12C körül lehetett a hőmérséklet.
Hétfő reggel szakadó esővel indult a nap, ahogy kiértünk a pályára sütött a nap, mintha áprilisi idő lenne. Innen kezdődött az igazi meleg. Napközben a völgyben 15C mutatot a hőmérő, szerdán és csütürtökön már volt 19C is a völgyben.Reggel tökéletes volt a pályák állapota, előző este ratrakolták a pályákat. 11 óra körül kezdett firnesedni a hó. A firnesedés a meleg következménye, délután a Hinterglemmi déli részeken láttam már barna foltokat a pálya felső részén. Saalbachban a 61-es pálya alsó részén már elolvadt a hó. Erre mondta a feleségem hozhattam volna bicajt délutánra :) A hó jo volt de ilyen melegben már nem tartja annyira magát. Ezért is mentem két napra gleccserre mert ott még tökéletes napközben is a hó, persze a magasságnak köszönhetően. Amit még pozitívumként említek meg az, hogy Leogangban pénteken és szombaton egy órával korábban nyitották az Asitzbanht. Így többet lehetett síelni jó minőségú hóban. Péntek este hatalmas vihar volt nagy esővel, 1400 felett pedig havazott. Miután a vihar elállt éjjel fél kettőkor még javábvan ratrakolták a Leogangi pályákat(pénteken volt esti síelés+eső). Szombat reggel már 7:15-kor a liftben ültem, fent igazi porhó volt, lehetett olyan 10-15cm. Ez volt szerintem a legjobb síelős nap. Összvetve jó volt az egy hét de a nagy meleg nem tesz jót a pályáknak, húsvétig kihúzzák a szezont de csak a felső részeken.
P1020783.JPG
P1020745.JPG
P1020747.JPG
P1020749.JPG
P1020755.JPG
P1020758.JPG
P1020760.JPG
P1020761.JPG
P1020791.JPG
P1020823.JPG
P1020826.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Kaprun
2010.03.29.
Kedden és pénteken Kaprunban síeltem. Itt nem volt az a nagy meleg ami Saalbachot jellemezte. Persze mert ez gleccser. Míg a völgyben 16C volt 1000 méteren addig 3000-n +3C volt a hőmérséklet. Ragyogó napsütésben volt részünk. Itt jóval többen voltak mint Saalbachban vagy Kitzbühelen. Tökéletes a hó minősége, igazi porhó fogadott, délután is csak 2500m alatt firnesedett a hó. Tavasszal tökéletes ez a hely mikor máshol már nagyon meleg van.
P1020703.JPG
P1020706.JPG
P1020707.JPG
P1020709.JPG
P1020720.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Kitzbühel
2010.03.29.
Március 24-én szerdán voltam Kiztbühenlen. Nem volt messze Leogangtól eddig ezen a terepen még nem síeltem és az SSSC ide is érvényes gondoltam kirpóbálom. Jó a hely, nem voltak sokat. Nem szívbajosak a napijegy 41,5euró főszezonban. A 3S felvonó sem semmi, két hegyet "csak úgy" összekötnek. A pályák negyedét sikerült kb. besíelnem. Nekem bejött ez a síterep, jó hosszú széles pályákkal.Biztos visszamegyek Kitzbühelbe. Magyarokkal nem találkoztam. Sajnos fényképezőgépet nem vittem magammal mert az apartmanban hagytam.
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Radstadt
2010.03.16.
A három napos hosszú hétvégén Radstadtban voltunk. Már sokszor jártam idén itt, azt is tudom én elfogult vagyok a hellyel kapcsolaban. Azonban nekem nagyon bejön ez a hely. Az volt a cél, hogy délelőtt síelünk a nagyobbik láynommal délután pedig a kisebbikkel együtt szánkózzunk. Szombaton tíz óra körül érkeztünk Radstadtba, a pénztárnál 3-4-en voltak, a pályán csak lézengtek. Hideg volt, fújt a szél kb. -2C lehetett a völgyben a hőmérséklet. Napközben nem olvadt a hó a pályán. Tökéletes volt a hó minősége. Délután láttam jégfoltokat de ez nem volt vészes. Radstadt szélén laktunk. Ami érdekes az, hogy szombat éjjel kb. 10-15 cm hó hullott. Vasárnap ahogy kiértem a pályára azt láttam, hogy friss hó nem hullott pedig 4km-re szakadt a hó. A tulaj azt mondta, a Dachstein felől jött a felhő és Radstadtől keletre hullott a hó. Vasárnap is kevesen voltak, a parkoló szinte üres, egy két iskolás buszt láttam. Úgy ahogy előttem is leírták még délután is láttam frissen ratrakolt pályát. Nagyon jó volt vasárnap is a hó, a szél is eléggé fújt. Nem volt vészes ki lehetett bírni. Vasárnap este ismét 10-15 cm hó hullott, hétfőn reggel lehetett szűzhavazni. Igazi porhó fogadott, az első két körnél szinte senki nem volt a pályán. Ami még pozitívum, hogy napközben is mentek a ratrakok, szakad a hó keményen. Tavasznak semmi nyoma nem volt, habár szerdától 10-12 fokot igérnek a környékre. Negatív dolgot is tudok említeni: az altenmarkti kétszemélyes felvonó nagyon lassú jó lenne már lecserélni. Szerintem vagy 30-40 éve építhették. Az altenmartki részen az Arlhof hüttében készítik a környék legjobb Berner würstelét. Nagyon bejött nekem a hely, kevesen voltak, jól kezelt pályákkal találkoztam, a hó minősége is tökéletes volt.

Hétfő hazafelé jövet az osztrák utakon kb. 40%-ban magyarok utaztak. Ezt a Radstadt Semmering szakaszra tippelem, mert Semmeringtől ez a szám jóval nagyobb volt.

Szánkózásról pedig röviden annyit, hogy jó a 6km-es szánkópályá, a gyerekek nagyon évezték a csúszást, feladatként kaptam, hogy máskor is ide jöjjünk :)
Teszek fel néhány képet, nem annyira jók mert nem sütött a nap.
P1020674.JPG
P1020672.JPG
P1020669.JPG
P1020670.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Radstadt
2010.03.01.
A hétvégi két nap teljesen ellentétese volt a pénteknek. Ragyogó napsütés, egy felhő sem volt az égen szélcsend jellemezte ez a két napot. Éjszaka jól kifagyott a hó, reggel -6C volt a völgyben. Ahogy feljött a nap hamar melegedni kezdett az idő. Látszik, hogy már van ereje a napnak és itt is jön a tavasz. A pályák állapota tökéletes volt, délután sem láttam buckákat. Jegesedés egyáltalán nem volt. A déli fekvésű pályák firnesedtek 13 óra körül de nem volt vészes. Az északi fekvésüek még délután is tökéletesek voltak. Nem volt tömeg a pályákon emiatt nem volt sorbanállás a lifteknél. Vasárnap melegebb volt, így hamarabb firnesedtek a pályák, ezen a napon még kevesebben voltak mint szombaton.
Beszélgettem egy magyar pincérrel azt mondta már látszik, hogy jön a szezon vége mert kevesen vannak.Salzburgban már bicajoznak, mondtam április végéig azért lehet majd síelni a magasabb részeken. Olvadt a hó napközben is, annyira meleg volt hogy a szélvédett helyen egy szál pólóban is lehetett napozni. Persze ez még nem jelenti azt, hogy elolvad az összes hó. Emlékszem tavaly március 20 után jött a környéken az igazi tél nagy havazással. A pálya és a hó állapota alapján ki merem jelenteni, hogy április elejéig itt lehet síelni, a magasabb részeken mint Zauchensee meg Obertauern pedig árilis végéig. Teszek fel néhány képet.
P1020505.JPG
P1020511.JPG
P1020514.JPG
P1020523.JPG
P1020526.JPG
P1020531.JPG
P1020534.JPG
P1020541.JPG
P1020548.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Hétvégén három napot töltöttem Eben im Pongau illetve Radstadtban. Azért válsztottam ezeket a helyeket mert el akartam kerülni a tömeget. A terv az bejött, mindhárom nap szinte csak lézengtek a pályákon. Az osztrákoknál most van iskolaszünet a legtöbb tartományban, ezért ez az időszak főszezonnak számít, legtöbben szeretik elkerülni ezt időszakot síelés szempontjából. Ezen a három napon nem is lehetett látni, hogy iskolaszünet sőt még, hogy hétvége van. Természetesen azért mert kis pályarendszert választottam az első 6km sípályával a második pedig 17km pályával rendelkezik. Pár kilométerre ott vannak a jóval nagyobb terepek mint Flachau, Wagrain, Obertauern, Zauchensee, Schaldming. A tömeg általában ide megy ilyenkor, a kisebb pályarendszereket hanyagolják. Még délután is láttam frissen ratrakolt pályát, pedig a ratrakok napközben nem mentek. Itt nyitva volt a jobb oldali sípálya a 6 üléses felvonó mellett amelyet december közepén még nem nyitottak meg. Tökéletes volt a hó, igazi porhó fogadott, a szezonban most volt a legnagyobb a hó. Nem is csoda hiszen csütörtökön 30 cm friss hó hullott. A hegyen -10C a völgyben -6C volt. Nagyon tetszik nekem ez a hely, főleg mert kevesen vannak és nem kell attól félnem, hogy a 4 éves lányomat valaki elüti, hiszen volt úgy, hogy csak ketten csúsztunk egy adott pályán. Családbarát hely, úgy is reklámozzák magukat és ez igaz is. Van egy gyerek pálya ahol mindenféle állatot kitettek, a gyerekek ez nagyon évezik, ezenkívül van egy b. 5 méteres csúzda az egyik hütte mellett ahonnan a lányomat nem lehetett elhozni. Teszek fel néhány képet, a "sok ember" önmagáért beszél.
P1020397.JPG
Hó mindenütt
Ragyogó napsütésben
Itt kevesen vannak
Völgy
Itt sen síelnek sokan
Völgy túloldalán Flachau
Kék ég és napsütés
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Saalbach
2010.01.03.
A két ünnep között Saalbach-Hinterglemm-Leogangban síeltem. Ez az időszak a főszezon, ilyenkor vannak a legtöbben a pályákon. Idénre ez nem volt igaz. Állítólag idén fele annyian foglaltak szállást a környéken mint tavaly. Lehet ennek az oka a gazdasági válság vagy a kevés hó. Minden dícséret illeti a pálya karbantartókat, mondhatom itt csodát műveltek. Igaz kevés volt a hó a környéken de a pályán ez nem volt látható, szinte az összes pálya nyitva volt ami ilyen hóvastagságnál hihetetlen. A pálya mellett sok helyen zöld volt minden, a hivatalos oldalukon is csak annyit írtak, hogy a hegyen 55-60 cm hó volt a völgy adatát pedig nem merték kiírni, mivel az 0 cm volt ahol nem hóágyuztak. Ennek ellenére a pályán volt hó, jól lehetet síelni. Tömeg sem volt főszezonhoz képest. Igaz 10-11 óra körül nem szabadott lecsúszni a völgyig. Egyszer elkövettem ezt a hibát és kb. 20-25 percet álltam a sorban a liftnél. Másokor max. 1-2 percet. Igaz 11 körül azok jöttek ki akik aznap akkor síeltek először. Minden időjárásban volt részem ragyogó napsütés, szakadó hóesés és eső, igaz az eső szilveszter estéjén volt nem síeléskor. Délutánra buckásodtak a pályák azokon a helyeken amelyeken a legtöbben használnak. Nagyon jó volt ez a hét síelés szempontból erről a leghitelesebb forrás a négy éves lányom aki három hete tanult meg síelni és a hét végén annyit mondott nekem: "apa én minden nap szeretnék síelni" :)
P1020092.JPG
P1020106.JPG
P1020117.JPG
P1020126.JPG
P1020128.JPG
P1020136.JPG
P1020155.JPG
P1020164.JPG
P1020165.JPG
P1020167.JPG
P1020169.JPG
P1020174.JPG
P1020178.JPG
P1020179.JPG
P1020180.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Zauchensee
2009.12.21.
Mint ahogy már arról a hírekben Attila is beszámolt Zauchenseeben a flachauwinkli oldalon december 17-én megnyílt a felújított Highliner1,2 lift. Miután láttam a két liftet és láttam idén néhány fejlesztést Salzburg tartományban az az érzésem, hogy itt a szezobérlet illetve a napijegy egy részét visszaforgatják fejlesztlésre. Eddig ezen a két felvonón egy kör kb. 25 percbe telt most 20 perc. Nem én lettem gyorsabb hanem a lift. A Highliner 2 szerintem a távot fele idő alatt teszi meg mint az elődje. Ez a pálya az egyik kedvencem, ma csak kizárólag ezért mentem el Zauchensére, hogy kipróbálhassam. Mindhatom nem csalódtam. Az első lift Highliner1 amely 1012m-ről 1610-re visz fel egy 8 személyes kabinos lift. Pozitívum az előző lifthez képest, hogy amikor megérkezel a sípályáról nem kell az emeletre gyalogolnod és lépcsőznöd. Megoldtták, hogy a sípálya alja és a felvonó egy szinten van. A Highliner2 sokkal gyorsabb mint az elődje, ezen a liften élvezet utazni, gyors, itt is duplájára bővítették a kapacitást. Ami szerintem hátrány, hogy nem fűthető ülséses lift visz fel, lehet, hogy én tévedek a fütető üléssel de amikor rajta ültem nem volt bekapcsolva. Természetesen tömeg, buckák ilyenkor nem voltak előszezonban. Holnaptól pedig kezdődik a főszezon. Szerintem a kevés hóval is tökéletesen felkészültek a sípályák. Profi hely ez a Zauchensee.
P1010949.JPG
Középállomás aló része
Tömeg a pályán
P1010952.JPG
Itt is sokan vannak
Highliner2 felvonó
P1010956.JPG
P1010957.JPG
P1010959.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ma délelőtt Eben im Pongauban síeltem. Azért választottam ezt a helyet mert olyan pályát kerestem amely kicsi, nincsenek sokan és itt gyakorolhat a 4 éves lányom. Tökéletesen bejött a hely mivel a legtöbben a környező helyekre mennek ahol jóva több pálya van (Flachau, Wagrain, Zauchensee, Obertauern). Reggel kb. 20 autó volt a parkolóban ez az egyetlen parkoló ahonnan megközelíthető az ebeni sípálya. A 20 autó mindent elmond a "tömegről". Igazából a 6 km pálya egy kék és egy piros pályából áll. Jelenleg egész a völgyig lehet síelni ami azt jelenti, hogy majdnem 800 méter a szintkülönbség. Igazi tél volt, a völgyben reggel -11C a hegyen -18C volt, ki lehetett bírni igazából a símaszknak nagy hasznát vettem. Gyönyőrű a táj, hátam mögött a Dachstein hófödte csúcsai, szemben az A10-es autópálya völgye, balra a radstadti sípályák látszottak, szemben pedig Falchau pályái körvonalazódtak. A hó tökéletes volt, csak úgy nyikorgott a kemény mínuszokban. Jót lehetett síelni. Helyettem inkább beszéljenek a képek.
P1010853.JPG
P1010810.JPG
P1010814.JPG
P1010816.JPG
P1010818.JPG
P1010820.JPG
P1010824.JPG
P1010828.JPG
P1010831.JPG
P1010834.JPG
P1010837.JPG
P1010838.JPG
P1010846.JPG
P1010849.JPG
P1010855.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ma Flachauban síeltem. A tegnaphoz képest ma több lift illetve pálya működött. Ma nyitották meg a Space Jet1,2-t illetve a wagraini oldalon a Die Rote Achter felvonót. Ma síelni lehetett egészen a Space Jet 2 aljáig, így majdnem a hegy tetejéről a völgyig lehet csúszni. A wagraini részen is a Die Rote Achter közepéig lehet síelni. A wagraini részen szinte alig voltak, üres pályákkal találkoztam. Ma hideg és köd volt a pályákon. Hullott a hó, szinte egész nap de nem jelentős mennyiségű hó esett. Tegnapi havazás eredménye kb. 10-15 cm fris hó de az is csak a hegytetőn. Reggel a pályák szélén szűzhavazni lehetett. Este ratrakoltak így reggelre sok pályán friss hó volt.
P1010711.JPG
P1010712.JPG
P1010719.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Zauchensee
2009.12.06.
Ma Zauchenseen síeltem. Nem voltak sokan, a pénteki nyitáshoz képest (akkor egy pálya volt nyitva) ma jóval több pályát megnyitottak.Az 5,6,7 illetve a 9-es pályákon lehetett síelni egészen a völgyig. A Weltcupstrecke csak a középső állomásig volt nyitva, a 9-es pályán le lehetett síelni a völgyig. Sorbanállás a lifteknél egyáltalán nem volt, nem olvadt a hó. A hőmérséklet napközben nem emlkedett 0 fok fölé. Jó volt a hó minősége, félig felhős illetve napos idő volt. Persze lehetne még több hó, de ilyen meleg (gazdasági válságos:), illetve hószegény időben ennél többet nem várhatunk el. Tudtam, hogy kevés a hó, egy pályára voltam felkészülve, ehhez képest a négy nyitott pálya soknak számított. A két héttel ezelőtti időhőz képest mikor reggel 9-kor 2000 méteren 12C fok volt most a fagypont alatti idő nagyon jónak tűnt. Jót lehetett síelni,szerintem a környéken most ez a legjobb hely. Persze még ott van Obertauern de ott nincsenek ilyen hosszú pályák. Valószínüleg holnap is ide megyek vissza.
P1010544.JPG
P1010547.JPG
P1010552.JPG
P1010553.JPG
P1010554.JPG
P1010555.JPG
P1010556.JPG
P1010557.JPG
P1010564.JPG
P1010567.JPG
P1010572.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Obertauern
2009.11.22.
Szombaton Reiteralmon vasárnap pedig Obertauernben síeltem. Stani pénteki képei alapján döntöttem, hogy egyik nap ide megyek Schaldming helyett. Szerintem jó döntés volt. Kicsivel több ember volt a pályán mint Stani csütürtöki képein várakozni soha nem kellett a lifteknél. Nem voltak sokan kb. 5-6 pálya volt nyitva. Érdekesség, hogy inverzió volt reggel 7:30-kor Radstadtban -5C volt a hegyen (a Wetterpanorama szerint) Schaldmingban 1960m-en pedig 14C. Reggel ahogy emelkedtem Radstadtból Obertauernbe úgy mentem át a -5C ból a +5C fokba. Ez a völgyben volt 1600 méteren. A hegyen 2200 árnyékban 12 fokot mértek 9 órakor. Jók votak a pályák olvadni dél körül kezdett. Ragyogóan sütött a nap, kevés ember jellemezte hétvégét. Jót csúsztam, szezonkezdetnek ez a két nap nagyon jó volt. A hó azért nagyon hiányzik, ahhoz hogy jó szezon legyen sok hó kell.
P1010470.JPG
Ide megyekk itt kevesen síelnek
Azon a pályán iskevesen vannak
Völgy
2220 méteren
Napsütés 1000-el
Eltüntek a síelők
A szemben levő pályán sincsenek sokan
Az ilyen kép nekem tetszik
Jó lefelé csúszni
Kevés az utas a felvonón
P1010497.JPG
A déli oldal 2100 m-en
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ezen a hétvégén Reiteralmon illetve Obertauernben síeltem. Sokat hezitáltam menjek hétvégén síelni ne menjek, milyenek lesznek a pályák, kevés pálya van nyitva, meleg lesz. Másik érv a menés mellet az volt, hogy már nem bírtam magammal nekem már nagyon hiányzott a síelés, végül is a menés mellett döntöttem. Nem bántam meg, két ragyogó napsütéses hétvégében volt részem. Hó nem volt sok, ezt lehetett eddig is tudni Reiteralmon kb. 6km pálya volt nyitva. 1300 illetve 1860m között voltak nyitva a pályák. Lehetett azért síelni, a pályákon nem voltak sokan. Bemelegítésnek nagyon jó volt. Firnesedett ahó, de csak délután de mivel északi fekvésüek a pályák ezért nem olvad annyira. Emlékszem vol olyan idő tavasz végén, hogy majd kiestem a sílécből mert annyira fogott a hó. Most szerencsére nem volt ilyen, jót lehetett síelni, a tömegről meg a jó pályákról beszéljen helyettem a képek.
P1010433.JPG
P1010434.JPG
P1010440.JPG
Sípálya+hátul az Enns völgye
Háttérben a Dachstein
Piros 3-as
A völgyben nyílank az ibolyák :)
A nem havas rész nem szép
Reiteralm legkeletibb pályája
Még nyílnak a völgyben a kerti virágok :)
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Zauchensee
2009.07.20.
Ma reggel a flachauwinkli sípályánál bicajoztam.Flachauwinklből Zauchanseere vezető lift alját lebontották, a régi épület helyébe új épületet építenek. Szerintem az innen induló lift kabinja új lesz, de ez csak tipp. Ez a Rosskopfra vezető lift a 15-os pálya mellett. A 4személyes lift kabinjait 1983-ban gyártották ezért gondolom, hogy idén lecserélik. Az építkezés miatt néhény lifoszlopot kivettek. Teszek fel néhány képet az építkezésről.

Hó is legyen ne csak építkezés ezért az utolsó kép amit csatoltam az vasárnap készült a Dachsteinról.
P1000739.JPG
P1000740.JPG
P1000744.JPG
P1000745.JPG
P1000738.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ma Schaldmingban síeltem. Itt is jó volt a hó, azonban ami nekem nem tetszett, hogy sokan voltak. Lehet ez egyeseknek nem sok de megszoktam, hogy Radstadt, Zauchansee, St Johannban 5-6-an voltunk a pályán. Itt a liftnél is várákozni kellett, igaz 1-2 percet. Nekem akkor sem jön be ez a hely még ha olyan jó a marketingjük. Azt elismerem, hogy Schaldming több pályával rendelkezik mint Radstadt de nekem ez utóbbi jobban bejött. Ezenkívül Schaldmingban ne volt biztonságérzetem, sokan eszeveszettül síelnek, balesetet is láttam amire nem volt példa az elöző héten a többi terepeken.
IMG-3474.jpg
IMG-3478.jpg
IMG-3479.jpg
IMG-3480.jpg
IMG-3481.jpg
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Radstadt
2009.03.21.
Pénteken igazi tél fogadott Radstadtban. A völgyben -5C a hegyen -7C fok volt. Kb. 20 cm hó hullott csütörtök éjjel ezért reggel jól lehetett szüzhóban síelni. Ratrakoltak napközben, délig letisztították a pályákat. Alig voltak a pályákon nagyon jót lehetett síelni. Az osztrákoktól hallottam rég nem volt ilyen jó tél, hogy március második harmadában még ilyen hó legyen.
IMG-3459.jpg
IMG-3462.jpg
IMG-3465.jpg
IMG-3468.jpg
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Radstadt
2009.03.18.
Ma ismét Radstadtban síeltem. Nagyon profi volt ragyogó napsütés, a hó dél körül firnesedett de csak az alján az utolsó 10-20 méteren. Azt sajnálom, hogy jövő hétvégén bezár a síterep. Részben nem értem miért zár be. Hatalmas a hó, nagyon jók a pályák. Húsvétig biztosan kitart ez a hóminőség. Szerintem azért zárnak be március 29-én mert ilyenkor már kevesen mennek ide síelni és nem éri meg nekik az üzemletetés. Pedig még jönnék ide áprilisban. Délután is tökéletes pályákkal találkozam és szinte alig voltak síelők.
IMG-3309.jpg
IMG-3311.jpg
IMG-3312.jpg
IMG-3314.jpg
IMG-3317.jpg
IMG-3319.jpg
IMG-3323.jpg
IMG-3328.jpg
IMG-3329.jpg
IMG-3342.jpg
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Kedden Sankt Johann illetve Alpendorfban síeltem. Itt is kevesen voltak, van két hosszú piros pálya amely nekem nagyon bejött. A hó minősége is jó volt, mert éjjel fagypont alá esett a hőmérséklet. Reggel ragyogó napsütés volt, késöbb felhős idő lett. Egy óra körül a völgyben eléggé firnes volt a hó. A sípályák északi fekvésüek, így a felső részeken még délután is jó volt a hó minősége.
IMG-3285.jpg
IMG-3284.jpg
IMG-3289.jpg
IMG-3293.jpg
IMG-3295.jpg
IMG-3296.jpg
IMG-3297.jpg
IMG-3299.jpg
IMG-3300.jpg
P1050192.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Zauchensee
2009.03.16.
Ma Zauchenseen síeltem. Nagyon jó hétközben síelni, alig vannak a pályákon. Reggel 8:30-kor 20 autó volt a flachauwinkli parkolóban. Hatalmas a hó,napközben olvadt a hó, a maximum hőmérséklet 6C fok. Reggel 1C fok volt a völgyben, a hegyen -3C. Délben a völgben firnes volt a hó, a hegyen tökéletes körülmények között lehetett síelni. Hiába már itt is tavasz van de azért még jó a hó. A napnak ilyenkor már van ereje. A hegy tetején reggel még tél van, a völgyben délben már tavasz.
IMG-3211.jpg
IMG-3212.jpg
IMG-3215.jpg
IMG-3218.jpg
IMG-3225.jpg
IMG-3226.jpg
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Radstadt
2009.03.15.
Vasárnap Radstadtban síeltem. Az időjárás nem kedvezett a síeléshez, 1200 méterig eső esett felette pedig hó hullott. Azért lehetett síelni. Radstadt az a hely amely kis pályarendszerrel rendelkezik, ezért kevesen látogatják, hiszen mellette ott van Obertauern a 4Berge síhinta illetve Flachau amelyek jóval nagyobb pályarendszert alkotnak. Februárig az én figyelmemet is elkerülte Radstadt, pedig legtöbbször itt szoktam megszállni ha síelek, de valahogy a radstadti sípályák nem vonzottak. Mindig azt mondtam kipróbálom majd máskor. Február közepén főszezonban töltöttünk itt négy napot. Első nap Flachauban síeltem és a tömeg miatt elment a kedvem a síeléstől. Mondtam a többieknek nézzük meg a radstadti sípályákat. Nekem ez a hely bejött. Szinte hihetetlen, hogy Flachauban mennyi ember volt a pályán itt meg alig lézengtek néhányan. Délután is tökéletesek voltak a pályák pedig február közepe az főszezon. Képet akkor nem készítettem mert három napig megállás nélkül szakadt a hó. A pályák állapotával nem volt semmi gond mert napközben is ratrakoltak.

Március közepén ismét visszatértem erre a helyre. Persze ekkor már nem volt főszezon, meg délelőtt az eső is esett, de 50 személygépkosinál nem volt több a parkolóban, gondolom ezzel mindent elmondtam a "tömegről". RadstadbaN 17 km sípálya és összesen 4 liftje van (igaz én a 100m hosszú 3 csákányos/tányéros felvonót nem számoltam, az nálam nem sípálya). Km-ben mérve Semmeringel lehet összehasonlítani csak itt nagyobb a szintkülönbség illetve nincs tömeg. Van egy 8 személyes kabinos lift Königslehen a neve ez a legmodernebb lift, ebben mindig egyedül utaztam. Nekem ez a pálya jött be a lejobban ez egy piros pálya 720 méter szintkülönbséggel. Vannak kék pályák is, februárban sok iskolás csoporttal találkoztam akik akkor tanulták először a síelés rejtelmeit. Át lehet csúszni Altenmarktba, az ottani kétszemélyes ülős lift nem tetszett mert nagyon lassú. Igazából széles pályák vannak Radstadtban és ami számomra a legjobb, hogy kevesen vannak. Ezenkívül a Königslehen liftet szánkósok is használják mert a felfelé menet a pálya bal oldalán egy 6 km-es szánkópálya található, természetesen a sípályától elkülönítve. Szánkót lehet bérelni a helyszínen 5 euró/nap, illetve aki csak szánkózik annak egy felvonóval valo utazás 12 euróba kerül. A síbérlet természetesen érvényes a szánkózásra is. 6 év alatti gyerekeknek ingyenes a felvonó használata. Radstadtba még biztos visszamegyek.
IMG-3117.jpg
IMG-3118.jpg
IMG-3119.jpg
IMG-3123.jpg
IMG-3125.jpg
IMG-3128.jpg
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Saalbach
2009.01.04.
Egy hetet töltöttem szilveszter környékén Saalbach-Hinterglemm-Leogangban amiből hat napott itt síeltem egy napot pedig Loferen. Saalbach csodálatos, az idő is hasonló volt. Elviselhető volt a tömeg. Leogangban egy új hat személyes fűthető üléses liftet építettek a régi 4 személyes lift helyére melynek neve Asitzgipfelbahn. Hó volt bőven, elég hideg idő volt reggel csak úgy repkedtek a -12 fokok. Bármikor visszamennék.
IMG-2459-Asitzgipfelbahn.JPG
IMG-2466-1.JPG
IMG-2480-1.JPG
IMG-2483-1.JPG
IMG-2557-1.JPG
IMG-2635-1.JPG
IMG-2630-1.JPG
IMG-2636-1.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Lofer
2009.01.04.
Ez az a hely amit kerülni kell!!! Elismerem csináltam egy hülyéséget, Saalbach környékén volt a szállásunk és mivel a bérletem erre a településre is érvényes és itt még nem voltam gondoltam kipróbálom milyen ez a hely. Ez rossz ötlet volt. Kezdjük az elején, nyitásra érkeztünk Loferbe 8:30-ra legalább 800-1000 ember várakozott a sorban. Minimum 45 percet várakoztunk amíg a liftig eljutottunk. Tudom lehet azzal jönni, hogy nem főszezonban kell menni egy ilyen kicsi településre mert mindenki most síel. Az első lift ami felvisz az a probléma forrása. Egy négy személyes kabinos lift ami iszonyú lassú, ezért aztán az emberek reggel feltorlódnak. Az első parkoló amely közvelten a lift mellett van 2 perc alatt megtelik kocsikkal, a többi minimum 5-600 méterre van a parkolótól. Élvezet síbakancsban megközelíteni a felvonót. Tegyük fel, hogy ezek a dolgok (nagy tömeg, távolság a parkolótól) nincsenek és így próbálom értékelni a terepet. Van néhány pálya amely nagyon rövid,igaz van egy hosszú pályája Lofernek ami levisz a völgybe de ott sok helyen botozni kell ami az egyik kedvencem. Ezenkívül vékony úton visz le a sípály és ha pár ügyes ember megáll a közepén akkor nem tudod kikerülni mert nem férsz el melletük. Így te is megállsz és szépen kialakul a dugó a sípályán. Kicsi a pályrendszere, méretben kb. Hochkarral megegyző pályarendszere van.

11 óra körül gondoltuk most már biztosan elfogyott a tömeg a völgyben kipróbáljuk milyen az alsó lift sorbanállás nélkül. Persze túl optimisták voltunk sor még akkor is volt kb. 30-40 perces lehetett. Így fogtuk szépen lecsatoltuk a léceinket és átmentünk Leogangba. Másnap 10 órakor körül azon poénkodtunk, hogy Saalbachban már megvolt a harmadik csúszásunk és tegnap ebben az időben még a sorrban álltunk Loferen.

Szerintem kerüljétek Lofert.
IMG-2510-1.JPG
IMG-2521-1.JPG
IMG-2523-1.JPG
IMG-2532-1.JPG
IMG-2533-1.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
December 19-én Sankt Johann illetve Alpendorfban síeltem. Wangraiból indultam a Grafenberg liftől. Wagrain össze van kötve Sankt Johann illetve Alpendorfal. Reggel 10-15 cm friss hó volt a pályákon az előző napi havazás eredményként. Itt közepes és hosszú méretű pályákat találtam. Idén Alpendorfban egy új 8 személyes kabinos lift épült a 60-as pálya mellett a lift neve Buchau. Itt modern lifteket találtam, nekem tetszett ez a hely. Sokat nem fényképeztem mert végig szakadt a hó.
IMG-2332-Wagrain-Grafenberg.JPG
IMG-2354-uj-palya-Buchau.JPG
IMG-2360-Alpendorf.JPG
IMG-2361-Alpendorf.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Dachstein West
2008.12.21.
December 16-án kedden a Dachstein West régióban síeltem, azaz Annaberg , Gosau illetve Russbach terepeken. Előző ködös naphoz képest most ragyogó napsütés volt a környéken. Amin meglepödtem az volt, hogy a völgyben csak a pályán volt hó, mellette pedig zöld volt minden. Mondjuk ez azzal is magyarázható, hogy Annaberg 770 méteren fekszik és a déli oldalon bizony elolvadt a hó. (Érdekes Flachau 20 km-re van innen és ott a völgyben hatalmas hó volt). Negatívum, hogy eléggé elmaradott a liftrendszere (sok a csákányos felvonó) illetve, hogy rövidek a pályák (három pálya kivételével csak mind rövid pályák vannak). Ezenkívül más minden tetszett. A táj nagyon szép, a Dachstein vonulatai húzódnak a pálya mellett. Alig voltak a pályákon, sokszor úgy tünt mintha a magán sípályámon síelnék. Teszek fel néhány képet (aki talál rajta síelőt/snowboardost annak jövök egy sörrel :)

Részletes képes beszámoló itt:
https://sielok.hu/rovat/elmenybesza...molo/cikk/sieles-salzburg... (a szerk.)
IMG-2151-1.JPG
IMG-2189-1.JPG
IMG-2199-1.JPG
IMG-2203-Dachstein.JPG
IMG-2210-1.JPG
IMG-2218-1.JPG
IMG-2215-1.JPG
IMG-2223-1.JPG
IMG-2251-Dachstein-gleccser.JPG
IMG-2266-Gosau.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
December 15-én hétfőn Ainecken síeltem. Nem volt nyitva az összes pálya a köd miatt (Pl. az Aineckbahn nem működött így nem síeltem át Katschbergre). Szerencsére a köd csak 1800-2000m felett volt jelen, az alsó részeket jól lehetett síelni. Hatalmas mennyiségű hó van a környéken, a fenyőfák ágai csak roskadoztak a nagy hótól. A környék negatívuma, hogy sok a csákányos felvonó, emiatt ha az A1-en le akarsz csúszni ahhoz 4 felvonóval kell menjél amiből három csákányos. Persze a pályák vonalvezetése, szélessége, a környezet nagyon tetszett. Szinte végig erdőben vezetnek a pályák. Tömeg szint semmi alig volt 20-30 kocsi a parkolóban.

December 18-án Grosseck-Speierecen síeltem. Délelőtt hatalmas szél majd havazás volt ezért csak a liftek harmada működött. Ami nagyon tetszett a szintkülönbség Speiereck tetejéről (2411m) egészen Mautendorfig (1100m) vezet a Diretissima pálya 1300 méter szintkülönbséggel. Mivel Radstadt felől mentem útközben az obertauerni hágón láttam az út mellett lerobbant kocsikat . Téli gumival símán fel lehetett menni mindkét oldalról hólánc nélkül. Sajnos itt sem tudtam kipróbálni az összes pályát mivel nem minden lift műdödött, de majd legközelebb ha szép idő lesz ismét visszatérek ide. Nekem tetszett ez a régió.
IMG-2111-1.JPG
IMG-2117-1.JPG
IMG-2125-A1-es-palya.JPG
IMG-2134-A1-es-palya.JPG
IMG-2144-Aineck.JPG
IMG-2329-Grosseck.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
December 13-án és 14-én Flachauban illetve Wagraiban síeltem. Többen voltak mint két hete szezonkezdésél, de a "tömeg" megfelelt az előszezoban jellemző létszámhoz. Lifteknél nem kellett sorban állni, hó is volt bőven. Állítólag december 11-én egy nap alatt 40cm friss hó hullott. A pályák állapota tökéletes, napsütésben volt részünk mindkét nap.
IMG-2015-1.JPG
IMG-2028-1.JPG
IMG-2048-Ekkora-a-ho-a-volgyben.JPG
IMG-2063-1.JPG
IMG-2069-1.JPG
IMG-2071-1.JPG
IMG-2089-1.JPG
IMG-2108-Wagrain-hatterben-Hochkonig.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Sziasztok,
Hétvégén elkezdtük az idei síszezont Flachau illetve Wagrainban. November 29-én nyitott Flachau. Hajnalban indultunk, útközben szakadt az eső, Semmering után a völgyben hó volt. Kilenc óra körül érkeztünk Flachauba, ott ragyogóan sütött a nap. Ahogy az ilyenkor lenni szokott szezon elején kevesen voltak a parkolóban, így a pályán is alig volt néhány ember. Szezonbérlet vásárlás majd irány a pálya. Szombaton többnyire Flachauban síeltünk, szerintem azon a részen minden lift nyitva volt. Nagyon jó volt a pálya minősége, semmi sorbanállást illetve kevés ember jellemezte ezt a hétvégét. Hó volt elég a völgyben is, persze azért még hullhat ebben a szezonban. Vasárnap a wagraini oldalon síeltünk, szinte egész nap a Flying-Mozart pályán mentünk. Ez a pálya mindenkinek bejött és nem volt kedvünk máshova menni. Vasárnap felhősen kezdődött, ahogy a hegytetőre érkeztünk kisütött a nap és ez igy maradt egész nap. Gyönyörű volt a Dachstein illetve a Hochkönig hófödte csúcsai. Bemelegítésnek jó volt a két nap, teszek fel néhány képet.
IMG-1731-Achter-jet-alja.JPG
IMG-1750-Tomeg.JPG
IMG-1762-Wagrain.JPG
IMG-1803-Wagrain.JPG
IMG-1815-Flying-Mozart.JPG
IMG-1827-Dachstein.JPG
IMG-1859-Delelotti-csucsforgalom.JPG
IMG-1865-Wagrain-palya-alja.JPG
IMG-1870-Flachau-delutan.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Zauchensee
2008.02.25.
Vasárnap fél kileckor Flachauwinkelben kezdtük a síelés. Most jobb volt a hó mint szombaton mert éjszaka fagyott, -3C fok volt a völgyben. Szinte senki nem volt a pályán mindenki ment át Zauchanseebe. 4 kört nyomtunk a flachauwinkeli oldalon majd mi is átmentünk Zauchenseebe. Ha csak ezt a négy kört síeltük volna a hétvégén már ezért érdemes volt oda menni. Zauchenseen sem voltak sokan, a maximális sorban állás 1 perc volt. Ezt még azzal lehet fokozni, hogy 15 fok volt árnyékban 2100 méteren. Előbb nem akartam elhinni, gondoltam biztosan rossz a hőmérő, de meggyőződtem, hogy nem csalt mert polóban símán lehetett ülni. Áprilisi idő volt most február végén. Teszek fel néhány képet.
IMG-9339-1.JPG
IMG-9345-1.JPG
IMG-9347-1.JPG
IMG-9350-1.JPG
IMG-9355-1.JPG
IMG-9367-1.JPG
IMG-9373-1.JPG
IMG-9378-1.JPG
IMG-9390-1.JPG
IMG-9401-1.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Vasárnap fél kilenckor Flachauban kezdtünk az achterjet aljában. Egy kört mentünk csak ezzel a liftel mert utána hatalmas tömeg lett az alsó részen. Átmentünk a wagrani oldalra a Die Rote 8-er lifthez ott síeltünk délelőtt. Itt kevesebben voltak mint Flachauban, azért 5 perces sor volt a lifteknél. Ez főszezonban elfogadható. Délután átmentünk a grafenbergi oldalra. Itt aztán szinte alig voltak Flachauhoz képest, a lifteknél semmi sor. Nekem nagyon bejött azon a részen a leghosszabb pálya a kabinos felvonó mellett. Vasárnap is ragyogó napsütés fogadott, jó minőségű pályákkal.
IMG-9174-1.JPG
IMG-9182-1.JPG
IMG-9185-1.JPG
IMG-9188-1.JPG
IMG-9195-1.JPG
IMG-9200-1.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Zauchensee
2008.02.11.
Hétvégén Zauchensee illetve Wagrain környékén síeltünk. Igazi főszezon volt az osztrákoknál reggel 6-kor az A2, S6-os autópályák tömve voltak osztrákokal. Ekkor volt a turnusváltás. Az első dugót Liezen előtt fogtuk ki ahogy letértünk az A9-ről, kb. 5 km-es sort okoztak a jelzőlámpák. Később a salzkammerguti jelzőlámpnál is volt jó nagy sor. Fél tíz körül érkeztünk Flachauwinkelbe. A parkoló már ekkor tele volt kocsikkal és rengeteg busszal. Az alsó liftnél tömeg volt (nálam az 5 perces sor is tömeget jelent). Szerencsére csak reggel kellett várakozni a lifteknél a legtöbben átmentek Zauchenseebe, így délelőtt a flachauwinkeli oldalon síeltünk. Ragyogó napsütés, szélcsend, jól kezelt pályák fogadtak. Most siekrült kipróbálnom az 1-es síutat a flachauwinkeli oldalon. Eddig többször voltam ott de még soha nem volt megnyitva. Jó meredek pálya, nekem ez nagyon bejött.Délután átmentünk Zauchenseebe. Szerencsére ott minden lift működött, 1-2 percnél többet nem kellett várakozni. Habár négykor zárnak a liftek mi azért 16:10-kor még felmentünk az utolsó felvonóval. Jót síeltünk szombaton.
IMG-9101-1.JPG
IMG-9108-1.JPG
IMG-9109-1.JPG
IMG-9142-1.JPG
IMG-9153-1.JPG
IMG-9155-1.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Zauchensee
2008.01.28.
Sziasztok!
Hétvégén Zauchenseen illetve Flachauwinklen síeltünk. A két nap teljesen ellentétese volt egymásnak. Szombaton ragyogó napsütés, szélcsend, jó pályák fogadtak. Vasárnap viharos szél, csak egy két felvonó működött, eső a völgyben. Szombaton kilenc után érkeztünk Flachauwinklbe. Bemelegítőnek kétszer lecsúsztunk a 14,15-ös pályán majd átmentünk Zauchenseebe. Ott sajnos egyáltalán nem működött a gamskogeli felvonó, illetve délelőtt nem ment a rauchkopfi felvonó. Így 3 felvonóból csak 1 ment, volt nagy tömeg a lifteknél. Visszamentünk a roskpfi kabinos felvonóhoz, ott szerencsére nem volt tömeg. Késöbb elindították a 10-es pálya mellett a rauchkopfi felvonót. Szerecsére nem volt sorbanállás, hó volt bőven, a pálya csak néhány helyen volt jeges. Egész liftzárásig nyomtuk a síelést. Vasárnap Wagraiban a Die Rote 8-nél szerettünk volna kezdeni, csak sajnos a nagy szél miatt nem indították el a felvonókat. Flacahuban is csak egy lift működött, átmentünk Flachauwinklbe és ott a kleinarlni oldalon reggel két felvonó ment majd késöbb csak egy. Mivel csak egy lift működött 10 órától hatalmas volt a sor (15 perc a várakozás). A szél kegyetlenűl fújt, rádióban hallottam, hogy 100 km/h sebességgel. Késöbb a völgyben az eső is eleredt. 1100-1200 méter volt a hóhatár, felette szépen havazott. Szerencsére sokan hüttébe vonultak illetve hazementek, kettőig nyomattuk a síelést a végét nem élveztem annyira mert a pályákat felszántották, a hó nagyon tapadt, a kesztyüm átázott. Mi elég jól jártunk síelés ügyben mert az hallottam, hogy Schaldming környékén áramszünet volt, így a liftek nem működtek. Jót síeltünk a két nap alatt.
IMG-8935-1.JPG
IMG-8941-1.JPG
IMG-8951-1.JPG
IMG-8952-1.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
chendo!
Mi most hétvégén megyünk Flachauba, szerintem jó hely ebben a szezonban eddig 3x voltam. Tömeggel csak egyszer találkoztam az is főszezonban volt karácsony és újév között mikor mindenki síel. Mivel gondolom ski amadé bérletetek lesz a környéken érdemes kipróbálni Zauchenseet, Flacahuwinklt, Kleinarlt. Flachauwinkl kb. 7 km-re van Flachautól és össze van kötve Zauchensee illetve Kleinarlal. Itt általában kevesebben vannak mint Flachauban mert utóbbi szerintem felkapott hely. Flachau össze van kötve Wagrainal, nekem az utóbbi jobban bejött.Nekem azért tetszik jobban Wagrain mert oda egy liftel is fel lehet jutni míg Flachauban erre 2-3 liftre van szükség, ezenkívül eddig mindig kevesebben voltak Wagrainban mint Flachauban. Nem tudom mennyi időre mentek Flachauba de ha több napra és szeretnétek több pályarendszert kipróbálni a környéken akkor ajánlom schladmingi síhintát (111km pályarendszer) amely 27 km-re van, illetve Mülbach am Hochköniget (150km pályarendszer) amely 33 km-re van Flachautól és mindegyik síelhető ski amadé bérlettel.
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Zell am See
2007.12.23.
December 17-én hétfőn síeltem Schmittenhöhen (Zell am See). Reggel a völgyben párás volt a levegő, a csúcson ragyogóan sütött a nap. Elöző évhez képest egy új liftet építettek a Schmittenhöhebahn mellett. Ennek a liftnek trassXpress a neve, nyolc személyes kabinos felvonó. Jó ötlet volt ez as lift mert a Schmittehnhöhebahn csak 20 percenként közlekedett és egyszerre 40-50 embert szállított, így akik a Schmittentalba csúsztak le azok várhattak ha előttük ment el a kabinos lift. Nekem nagyon bejött a fekete 14-es pálya, néhol elég brutálisan lejt, pont ez benne a jó. Elég technikás pálya ezért kevesen használják. Rengeteg az oktatás a környéken, szerencsére a kezdők a pálya aljában vagy a tetején gyakorlonak a lankásabb részeken. Bal oldalon a Kitzsteinhorn és a Grossglockner havas csúcsa, a völgyben a Zell am See szemben pedig a Hochkönig meredek sziklafalában lehet gyönyörködni. Kipróbáltam az összes pályát és mivel 25/27/25km a kék/piros/fekete pályák aránya ezért szerintem itt mindenki talál a tudásának megfelelő lejtőt.
IMG-8256-uj-lift-trassXpress.JPG
IMG-8257-semmi-tomeg.JPG
IMG-8261-szemben-a-hegyoldal.JPG
IMG-8269-1.JPG
IMG-8274-1.JPG
IMG-8291-Zell-am-See.JPG
IMG-8299-fekete-14.JPG
IMG-8303-1.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Saalbach
2007.12.23.
December 18-án kedden illetve 21-én pénteken Saalbach-Hinterglemmben síeltem. Ez az a hely ami soha nem hazudtolja meg önmagát:tökéletes, széles hosszú pályák, modern liftek egyik kedvenc helyem. Még vasárnap Hochkönigen beszélgettem egy salzburgi pasassal, 60 év körüli lehetett. Mondta neki is van salzburg super ski cardja és szerinte a tartományban Saalbach a legjobb hely mindenféle szempontból. Ezzel én is egyetértettem. Most sikerült kipróbálnom a fekete 14-es pályát a Zwölferkogeltől északra. Jó pálya de azért szerintem a legjobb az 1-es a Schattberg X-Press mellett. Tömeg nem volt, a hóágyukat nyomatták ezerrel.

Pénteken már nem mentek a hóágyuk, inverzió volt, láttam még rövidnadrágban is síelni valakit. Azért megjegyzem annyira meleg nem volt. A hegytetőn jóval 0 fok felett volt a hőmérséklet. Ezen a napon Leogangban is síeltem.
IMG-8310-Piros-53as.JPG
IMG-8311-Saalbach.JPG
IMG-8316-Westgipfel-es-Zwolfer.JPG
IMG-8324-Hochalm.JPG
IMG-8405-Piros-61es.JPG
IMG-8413-Leogang.JPG
IMG-8415-Leogang.JPG
IMG-8429-Kitzsteinhorn-Grossglockner.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Rauris
2007.12.23.
December 20-án síeltem Raurisban, hasonló volt a helyzet mint tavaly ebben az időben. 11-óra körül az egyes pályán összesen hárman síeltünk. Ezerrel sütött a nap, reggel inverzió volt -11C volt a völgyben a hegyen 2175 méteren pedig +2C fok volt. Egész nap egyetlen felhő sem volt az égen, a pályák állapota délután is tökéletes volt. Hóágyuk itt nem mentek napközben, igaz egész éjjel mennek. Egy napra vagy egy hétvégére jó ez a hely.
IMG-8361-2175m-en.JPG
IMG-8366-1.JPG
IMG-8371-1.JPG
IMG-8381-1.JPG
IMG-8387-1.JPG
IMG-8392-1.JPG
IMG-8393-1.JPG
IMG-8397-1.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Magyarország
Kékestető
2007.11.19.
Sziasztok,

Megvolt a idei szezon első síelése. A Kékestetőn síeltünk szombaton illetve vasárnap. Szombaton napközben -3C fok volt, 2x ment fel a ratrak, a pálya nem volt leverve. Ott ahol felmet a ratrak azon a sávon lehetett síelni. Friss porhó volt, a pálya fenti részén sok volt a szánkós, a pálya többi részén jól lehetett síelni. A felvonó nem üzemelt, így autóval vittek fel liftek helyett. Szombaton kb. 40-50 cm-es volt a hó vastagsága. Vasárnap +2C fok volt a pálya tetején jó volt a hó az aljában olvadt. Tömeg a parkolóban illetve a fenti részen volt ott ahol szánkóztak. 25 kört tettünk meg vasárnap bemelegítésnak jó volt. Három óra körül eleredt az eső, ha marad ez a hómérséklet akkor pár napon belül elolvad a hó. Nem értem miért nem indították el a felvonókat és a buszokat csak hétvégére mivel igény volt rá. Számunkra előny volt, hogy nem működött a lift mivel felengedtek autóval és tömeg sem volt a pályán. Teszek fel náhány képet.
IMG-7695-1.JPG
IMG-7694-1.JPG
IMG-7692-1.JPG
IMG-7693-1.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Jól katbantartott pályák, általában északi fekvésüek, délután sem voltak jegesek. 1150 méter szintkülönbség, sok piros pályával. A völgyben a kevés havat hóágyuval pótolták. Érdemes ide menni pár napra.
IMG-6341-2.JPG
IMG-6343-2.JPG
IMG-6344-2.JPG
IMG-6347-2.JPG
IMG-6350-2.JPG
IMG-6352-2.JPG
IMG-6355-2.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Hétfőn Grossarltalban síeltem, Ski Amadéhez tartózik. Közepes nagyságunak mondható sícentrum sok piros pályákkal. Nagyon tetszett a hely, általában északi fekvésű pályákkal rendelkezik. Ezért még délután sem olvad a hó, habár a völgyben +5 fok volt a hegyen az árnyékban -3 fok. Nem volt tömeg, pályák állapota jó volt, a völgyig lehetett síelni. Öt kilométeres a leghosszabb pálya nekem ez tetszett a legjobban 6-7 perc folyamatos sílés mindent megér.
IMG-6152-1.JPG
IMG-6153-1.JPG
IMG-6156-1.JPG
IMG-6159-1.JPG
IMG-6162-1.JPG
IMG-6164-1.JPG
IMG-6171-1.JPG
IMG-6173-1.JPG
IMG-6176-1.JPG
IMG-6179-1.JPG
IMG-6183-1.JPG
IMG-6195-1.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Szia,

Én tegnap jöttem meg, Ramsauban laktunk ez Schladmingtól 8 km-re van. Lehet szerencsétek lesz mert én főszezonban voltam és ilyenkor 11 óra után sokan vannak a pályán, főleg a lifteknél a várakozásra gondolok(max. várakozás 5 perc). Ez vonatkozik Planaira meg Hauser-Kaiblingra. Máskülönben lehet síelni, délután elég jegesek a pályák. A legprofibb a január elseje volt, ugyanis akkor alig voltak a pályán. Jó hely mind a 4 hegy besíelhető. Sajnos nincs nagy hó, erre még rásegített elsején az eső, igaz csak a völgyben esett a pálya közepétől már hó formájában hullott. Tegnap déltől pedig havazott. Szerencsére nyomatják ezerrel a hóágyukat így síelhető a hely. A pálya mellett szinte egyáltalán nincs hó. Teszek fel néhány képet.
IMG-5923-Hauser-Kaibling.JPG
IMG-5926-Hauser-Kaibling.JPG
IMG-5928-Hauser-Kaibling.JPG
IMG-5929-Hauser-Kaibling.JPG
IMG-5938-Planai.JPG
IMG-5942-Planai.JPG
IMG-5946-Schladming.JPG
IMG-5947-Schladming.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Zauchensee
2007.01.02.
Két napot síeltem Zauchenseen illetve Flachauwinklen. Csodás hely, kis sícentrum nincs nagy tömeg. Jól karbantartott pályákkal. Többnyire piros és fekete pályák alkotják a rendszert. A sícentrum egy völgyben helyezkedik el, csak 11 körül süt be a nap ezért a pályák állapota dél körül is jó. Mindkét nap itt edzettek a profi síelők. A piros 5-ös pálya elég brutális, délutánra sok helyen jégpáncél borítja. Az utolsó három kép Flachauwinkle-ben készült.
IMG-5987-2.JPG
IMG-5990-2.JPG
IMG-5992-2.JPG
IMG-5994-2.JPG
IMG-6000-2.JPG
IMG-6003-2.JPG
IMG-6005-2.JPG
IMG-6031-2.JPG
IMG-6033-2.JPG
IMG-6035-2.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Rauris
2006.12.25.
Rauris falu megközelíthető Zell am Seetől a 311-es úton az A10-es autópálya felé, Taxenbaxnál kell letérni egy szép 10 km-es szerpentin út vezet a völgybe. A faluban kb. 1900 ember lakik ezt a felvonós információja alapján gyűjtöttem. Szállásról nem tudok mivel Saalbachban laktam, de a reklámok alapján apartmanok és négy csillagos hotel is található a faluban. A sípálya 950-2175 m között helyezkedik el, amikor ott voltam csak két felvonó illetve három pálya volt nyitva a hóhiány miatt(2-es, 3-as kék illetve 5-ös fekete). Síelhető volt Heimalmtól (mittel station 1480m) a csúcsig(2175m). A két kék pálya nagyon tetszett, általában nekem a meredek fekete pályák jönnek be de ez most kivétel volt, annyira jó volt a pálya vonalvezetése. Ezenkívül lehet freeride-olni is. A tanuló csoportok általában délelött a völgyben kezdenek és csak dél körül jönnek fel. Akkor sem zavarnak mert szélesek a pályák. Mivel nem fő közlekedési útvonalok fekszik a település szerintem ezért nem voltak sokan. Nem hinném, hogy előszezon miatt voltak kevesen. A liftes srác a hóhiányra panaszkodott( azt mondta imádkoznak, hogy hulljon a hó), de szerintem nem volt rossz a helyzet, a síléc talpát ne lehetett összekarcolni. Ami még tetszett Raurisban az, hogy napközben nem nyomatták a képedbe a hóágyukat. Látszott, hogy működtetik mert felismertem a műhavat, de nem olyan volt mint Kitzsteinhorn, Schmittenhöhe és Saalbach, hogy nem tudtál lecsúszni, úgy hogy a képedbe ne nyomják a műhavat.

Jelenleg a hat illetve nyolc személyes kabinos felvonók működtek(ezek menetideje kb 7,5 perc), de van tányéros, csákányos és két üléses lift is. Ezenkívül van szánkópálya, azonban ez december 20-án nem volt nyitva.

Nem nagy sícentrum mivel összesen 30 km a pályarendszer, de egy hosszú hétvégére símán elfogadható. Aki pedig megunja annak egy völggyel tovább ott van Gastein.Teszek fel még néhány képet kedvcsinálóként.
IMG-5655-falu.JPG
IMG-5658-Rauris-volgy.JPG
IMG-5660-3as-palya.JPG
IMG-5667-1.JPG
IMG-5673-delelott-ketten-sieltunk.JPG
IMG-5683-1.JPG
IMG-5684-1.JPG
IMG-5688-1.JPG
IMG-5722-1.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Rauris
2006.12.24.
Ha valaki egy gyönyörű helyen szeretni síelni ahol nincs nagy tömeg annak Raurist ajánlom. Zell am Seetől kb. 25 km-re a 311-es úton egy eldugott helyen van a falu. Nem nagy a pályarendszere, de mivel nem felkapott hely szinte alig vannak a pályán. 11-kor még csak ketten síeltünk, rajtunk kívül a pálya aljában volt néhány tanuló csoport. Délután sem voltunk többen mint 60-an. A kevés síelő miatt délután is kiválló volt a pálya állapota. A sícentrum 1000-2175 méter között helyezkedik el, jelenleg csak 1400 méter felett lehetett síelni. A táj csodálatos 3000 méteres hegyek vesznek körül. Teszek fel néhány képet.
IMG-5656-2.JPG
IMG-5670-1.JPG
IMG-5671-1.JPG
IMG-5676-1.JPG
IMG-5677-1.JPG
IMG-5691-1.JPG
IMG-5697-1.JPG
IMG-5699-1.JPG
IMG-5700-1.JPG
IMG-5705-1.JPG
IMG-5712-1.JPG
IMG-5720-delutan.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Pitztal gleccser
2006.05.28.
Sziasztok,

Megvolt az idei szezonzárás a Pitztaler gleccseren. A helyről annyit tudok mondani, hogy szuper nem túl nagy de 4-5 napos síelésre pont alkalmas. Ilyenkor szinte senki nincs a pályán, kicsit túlzok ha azt mondom, hogy napközben max. 20-an síeltünk. Minden tudásszintnek megfelelő pálya van, vagy 25-30 km a pályarendszer(ez csak a gleccser, a Rifflsee ilyenkor már nincs nyitva). A hó minősége időjárás függő: ha szépen sütött a nap 12:00 körül az alsó részen "firnesedett" a hó. Volt olyan napom is, mikor 15 cm friss porhó esett, és mivel egész nap be volt borúlva a hó minősége délutánra is tökéletes volt. St Leonhardban laktunk, ez a gleccsertől 12 km-re van, minden nap kocsikázni kellett, síbusz ilyenkor már nem jár. Apartmanban laktunk ilyenkor utószezonban már 30 eurótól lehet találni kétszemélyes apartmant. Távolság Budapesttől 792 km, ez időben 8 óra, igaz a rővidebb utat választottam Salburgtól, mert nem szeretem a Salzburg-Müncheni autópályát mivel azon a részen két sávos és nincs leálló sáv. Ami még érdekes, hogy ezen a helyen megy a legmagasabbra a felvonó ausztriában (3440m). A síbérlet ára 5 napra utószezonban 126 euró, ami szerintem nem drága, ha figyelembe vesszük, hogy ez egy gleccser.Tirol tartomány nagyon szép, bárkinek tudom ajánlani a helyet. Teszek fel néhány képet a helyről.

Tibi.
IMG-4524-1.JPG
IMG-4539-1.JPG
IMG-4548-1.JPG
IMG-4549-1.JPG
IMG-4551-1.JPG
IMG-4552-1.JPG
IMG-4564-1.JPG
IMG-4580-1.JPG
IMG-4591-1.JPG
IMG-4594-1.JPG
IMG-4595-1.JPG
IMG-4607-1.JPG
IMG-4618-1.JPG
IMG-4687-1.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Saalbach
2005.12.25.
Sziasztok!

Ismét nem csalódtam Saalbachban. A karacsony előtti hetet töltöttem ott. Menet elég nagy hó hullott olyan 30-40 cm-es ezért hétvégén nem minden felvonó volt nyitva. A Schönleiten bahn-nál látszott, hogy előző este dolgoztak a ratrakok de olyan 40 cm friss hó volt a ratrakolt pályán. Szerencsére vasárnap este már nem hullt akkora hó (csak 10 cm) így hetfő reggel szinte minden felvonó és pálya nyitva volt.Ragyogó napsütést fogtunk ki (ezt a képekből is láthatjátok), tömeg szinte semmi nem volt mivel ez az időszak még előszezonnak számít. Mivel kevesen voltak, még délután sem volt buckás a pálya, a Schattberg-XPress pályán délután is lehetett száguldani. Annyira furcsa volt, hogy kevesen voltak, például volt olyan eset, hogy lesíklásnál csak egyedül mentem le a pályán. Nagyon jól éreztük magunkat, minden tudásszintenk megfelelő pályát lehet itt találni a 200 km-es pályarendszerben. Remélem márciusban ismét elhemetek erre a helyre, mert ezt nem lehet megunni. Szerintem azért szeretem ezt a helyet mert rengeteg pálya van, közepes hosszuságuak (3-5 km), és ha véletlenül "megunod" az egyik pályát mehetsz a másikra.Teszek fel néhány képet, kívánok mindenkinek kellemes karácsonyt.
IMG-3515-Zwolferkogel.JPG
IMG-3526.JPG
IMG-3528.JPG
IMG-3536.JPG
IMG-3661.JPG
IMG-3676.JPG
IMG-3678.JPG
IMG-3699-Westgipfel.JPG
IMG-3715-Westgipfel.JPG
IMG-3729.JPG
IMG-3789-Schattberg.JPG
IMG-3814-Kitzsteinhorn.JPG
IMG-3819-Hochkonig.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Saalbach
2005.03.17.
Megérkeztünk Saalbachból. Ahogy a reklám mondja kérdő mondatban, én kijelentő mondantban használom:"Saalbach it is magic". Elég jó időt fogtunk ki, nem mondhatom, hogy végig ragyogóan sütött a nap, mert néha fátyolos volt az ég, így is a négy nap alatt lebarnultam. 200 km egybefüggő pálya, a kilátás csodálatos a Schattberg X-Press felvonó tetejéről, látható a Kitzsteinhorn gleccser, Grossglockner, Hochkönig csúcsok. Hó rengeteg volt, szerdán(márc 8-án) hullt kb. 40 cm friss hó. Minden tudásszintnek megfelelő pályát lehet itt találni, bárkinek tudom ajánlani.
Annyi pálya van, hogy négy nap alatt képtelenség besíelni az egész terepet. Jó időt fogtunk ki az első napokban -10 fok volt 2000 métren március 15-re már +1 fok volt a hőmérséklet a csúcson. Tömeg szinte semmi, szerintem ez azért van mert rengeteg a pálya és eloszlik a sok ember. Saalbach központjából amerre nézel csak sípályákat látsz. Nekem a legjobban az 1-es, 15-ös fekete illetve a 13-as és 61-es piros pályák tetszettek. Pályák hossza közepes 1km-től 7km-ig terjed a leghosszabb pálya. A pályák állapota kiválló, még délután is lehet száguldani a fekete pályákon mert nincsenek buckák. Ami negatívum volt, hogy láttam lavinát amit egy felelőtlen családapa okozott.
Bármikor szívesen visszemennék síelni Saalbachba. Teszek fel néhány képet,
üdv Tibi.
IMG-1986-1.JPG
IMG-1996-1.JPG
IMG-1998-1.JPG
IMG-2002-1.JPG
IMG-2003-1.JPG
IMG-2009-1.JPG
IMG-2018-1.JPG
IMG-2021-1.JPG
IMG-2027-1.JPG
IMG-2032-1.JPG
IMG-2034-1.JPG
TibiF
148 élménybeszámolót írt
148
19 éve tag
Ausztria
Heiligenblut
2004.12.20.
2004 December 4-11 között voltam a Mölltal gleccseren. Olyan bérletem volt amely érvenyes volt egész Karintiára és OstTirol tartomanyokra. Ezért 2x átmentem Heiligenblutba síelni. Nagyon tetszett a pályarendszer. A parkolás szempontjából inkább az 1600 méteren fekvő helyet ajánlom, ha nincsenek sokan. Igaz én hétközben voltam ott és alig lézengtek kb. 100-an az egész pályán. Van egy mélygarázs valahol a faluban de én azt nem találtam meg. Onnan valószínü elég sokat kell gyalogolni a felvonóig, 1600 méterről pedig kb. 150-200 m-t. Nagyon szép időt fogtunk ki, a Grossglocknek csodálatos volt. Én igazából csak két pályán síeltem amely 9 km hosszu es 1300 m a szintkülönbség (ez a 4,5,10-es pálya). Létezik egy alagutvasut is de azt nem próbáltam. Nagyon tetszett a pályának az a része amely erdőben vezetett. Itt nem lehetett annyira száguldozni, a csúcstól induló részen (Schareck 2600m) pedig nagyon jól lehetett száguldozni. A pályák hóágyuzottak voltak azt mondták december elejétől húsvétig biztos síelhető. Nekem nagzon tetszett a hely. Főleg azért mert nem voltak annyian mint a mölltali gleccseren. Próbálok képeket feltenni a helyről.
IMG-1234-kissebb.JPG
IMG-1225.JPG
IMG-1196.JPG
IMG-1216.JPG
IMG-1237.JPG
IMG-1254.JPG
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.