Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síverseny KIZÁRÓLAG amatőr gyerekek részére

ÜZENETEK (70)Időben csökkenő Időben csökkenő
Szab
2070 élménybeszámolót írt
2070
18 éve tag
2006.05.24. 21:43
Ok, de nem tartom reálisnak, a plusz katagóriák bevezetését. Itt a versenyeket szervezőket kell felkeresni ez ügyben. Szerintem örüljünk annak, hogy évről-évre több és jobban szervezett verseny van. És hála Fehér Úrnak, létezik 1 db teljesen amatör családi verseny is. Örüljünk, tanuljunk azoktól a szülőktől akik energiát és pénzt nem sajnálva menedzselik csemetéiket és ilyen szép sikereket érnek el. (pl.nivelco)
A Bankár kupán elért időeredmény egy jó idő, ha ennél jobb időt szeretnének elérni azt csak edzővel és sok gyakorlással kivitelezhető. Sok sikert!
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.05.23. 15:02
Kedves Szab!
Bocsi, hogy ellentmondok Neked, de úgy gondolom nem rossz a példa. Hiszen amint láttad az eddigi levelezésben én pontosan 3 kategóriát javasoltam. Egyrészt az igazolt versenyzőket, másrészt az un. álamatőröket, tehát akik egyesületben síelnek, szakavatott edzők irányításával, de nem igazolt versenyzők (ezekre hivatkozol a Bp.-i Síiskolások esetében), valamint azokra az igazi amatőrökre, akik szülők, esetleg síoktatók irányításával síelnek egy-két hetet szezononként. Amint Te is írod, ha egy gyerek min. 4 szezont végigsíel egy egyesületben, majd bármilyen ok miatt mégsem lesz igazolt versenyző, az ugyanolyan esélyekkel indul egy "amatőr" versenyen, mint az a gyerek, aki ezt a 4 szezont a szülőkkel egyhetes sítáborokban töltötte. Valószínű, hogy a válaszod Neked is az, hogy nem, tehát a realitások érdekében valóban el kellene választani ezeket a kategóriákat egymástól.
Az, hogy a Bp Síiskolában milyen módszerekkel folynak az edzések, arról valóban nincs információm, és teljesen egyetértek Veled, hogy ezek nem nevezhetők profi módszernek.
Mégegyszer szertném megjegyezni, hogy senkit nem szeretnék megbántani a gondolataimmal, nem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy a versenyző gyerekek ellen vagyok.
A személyes kérdésekre is szívesen válaszolok: A képen amit látsz egy a bizományi áruházban (Vajtai, ez itt a reklám helye) 5.000 Ft-ért vásárolt kb. 8 éves régí típusú versenynadrág van rajtam, a síkabát pedig szintén innen van, szintén 5.000 Ft és a legnagyobb jóindulattal sem lehet versenyruhának nevezni.

Szab
2070 élménybeszámolót írt
2070
18 éve tag
2006.05.23. 14:51
"Egyébként nyilván kissé badarság amit mondok, de már a felszerelésről lehet tudni, kik azok a gyerekek akik versenyszerűen síelnek, lévén azok a szülők, akiknek a gyereke tényleg csak egy táborba megy el szezononként, azok nem fognak a gyereknek vásárolni sok 10.000 Ft-ért versenyruhát, esetleg 3-4 lécet"

Tisztelt Somogyi Úr!

Egyre több dolgot nem értek, többek között több "tízezerért versenyruhát" hozzászólást...A SOMA név mellet Ön nem egy több tízezer forintos versenyruhában ácsorog? :)
Adatok az emlegetett Bankár kupa eredményeiből:
Schüler II.mannlich 1991-92 kategoria:
1. Radvány Tamás 45,2
2. Somogyi Tamás 48,06 2,86 min különbséggel.

A BpSiiskolában az éves tandíj októbertől-márciusig 3 db tankolás árával megeggyező összeg. Érdemes fellátogatni egy edzésre, ahol a szülők a "kis normán" csigasor segítségével húzzák fel a gyerekeket. Igaz, létezik egy müanyag pálya. De ezek a körülmények mindennek nevezhetőek csak nem profi felkészülést biztosító körülményeknek.

Szab
2070 élménybeszámolót írt
2070
18 éve tag
2006.05.23. 12:58
Tisztelt Hozzászólók!
Nem tudom, hogy a témát felvető tisztában van-e azzal a ténnyel, hogy egy gyereket hány éves korban lehet leigazolni. Amig eléri ezt a kort minimum 4 szezont versenyezhet végig, de csak amatőrként. Körülbelül ekkorra válik el, hogy érdemes-e és (!!!), hogy a szülők tudják-e anyagilag vállalni a leigazolt versenyzőknek előírt 2 db léc + utazási és edzések költségeit. Aki nem tudja finanszirozni az csak amatör kategoriában versenyeztetheti a gyerekeit! Az említett Bankár kupán indult Bp. Siiskolás versenyzők ez a katagória, tehát egy rossz példa!
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.05.16. 13:33
Kedves Gyula!
Úgy látom, magában az alapötletben teljesen egyetértünk, a fő cél a gyerekek sikerélményhez juttatása, ezáltal további ösztönzés a síelés megszeretéséhez, esetleg profivá válásához. Az ötlet teljesen jó, sokszor mi magunk is alkalmazzuk különböző táborok végén rendezett versenyeinken, azaz szinte annyi kategóriát hozunk létre ahány gyermek van, de legrosszabb esetben is dobogóra állhat mindenki. Ez hibátlanul működik a kisebb korosztályoknál, a nagyobb gyerekeknél (mondjuk f elsőtagozatosoktól felfelé) azonban már egy kicsit veszít az értékéből a díj, ha nem volt vetélytárs. Ezért szerintem náluk már ez nem alkalmazható, itt már valóban az azonos korosztálybeli gyerekeket össze lehet engedni egymással, amennyiben a felkészülési lehetőségek is legalább közel azonosak voltak. Nyilván nem lehet úgy mérni, hogy aki már 8 napot síelt az az egyik kategória, aki meg 12 az egy másik. Ámbár mi a táboraink elején és végén is csinálunk egy szintfelmérőt, ezek alapján általában 4 kategóriát csinálunk, kezdő, középhaladó, haladó, szuperhaladó, és ezeknek a kategóriáknak külön csináljuk a versenyt. Többnyire különböző pályát tűzünk a kezdőknek és a többi kategóriának, de volt már olyan is, hogy ugyanazon a pályán ment mindenki, és mindenkit a saját kategóriájában elért eredmény szerint díjazunk. (Sokszor előfordult, hogy valaki jobb eredményt ért el mint a felette lévő kategória sok versenyzője, egyszerűen a tehetsége és hozzáállása miatt). Ezek azonban tábori versenyek, ahol nyilván úgy lehet alakítani a szabályokat, hogy az mindenkinek megfeleljen. Tudom, hogy egy országos versenyen erre nincs lehetőség, ezért kell előre definiálni, hogy ki és milyen feltételekkel indulhat, és ezeket a feltételeket esetleg szigorúan ellenőrizni is. Szerintem ez nem túl nagy probléma, hiszen ahogy én látom, van egy versenyzői kör, ahol szinte mindenki ismer mindenkit, tehát lehet tudni azt, hogy X gyerek ennek az egyesületnek a tagja, Y pedig a másiké.
Egyébként nyilván kissé badarság amit mondok, de már a felszerelésről lehet tudni, kik azok a gyerekek akik versenyszerűen síelnek, lévén azok a szülők, akiknek a gyereke tényleg csak egy-két táborba megy el szezononként, azok nem fognak a gyereknek vásárolni sok 10.000 Ft-ért versenyruhát, esetleg 3-4 lécet (külön az edzésre, külön a versenyre). Az előző mondatomat csak nagyon félve és zárójelesen tettem meg, nem szeretném, ha valaki félreértené és bármiféle rossz felhangot érezne ki belőle, valóban csak arra szolgált, hogy már ez is egy ismertető jel.
Reméljük most már lesz valamilyen kézzel fogható eredmény.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.05.15. 09:35
Farkas!
Elküldtem a levelemet a síszövetségnek és személyesen Ozsváth Miki válaszolt, idézem "égető és megoldandó problémának" nevezve a témát, valamint azonnal felvették a 19.-i kongresszus témái közé. A többi téma is olvasható a síszövetség honlapján. Most már kezdek bizakodni, hogy lesz valamilyen megoldás.
Stani
5444 élménybeszámolót írt
5444
Admin
2006.05.14. 17:45
nálunk a városi versenyeken mindig együtt indulnak a "profik" és az "amatőrök", de ez eddig soha nem képezte heves viták tárgyát, legalábbis én nem tudok róla. s ugyanúgy az amatőrök is értek el jó eredményeket, sokszor kerültek a dobogoró. a megyei síbajnokságaon, amit niederalplon rendeznek március közepe felé is ugyanúgy "vegyesen" indulnak. több iskola a sítábora végén (végefelé) szervez amolyan "táborzáró" síversenyt. itt tudás szerint vannak kategóriák. de többször hallottam, hogy így is volt pár ember, akiknem nem tetszett, merthogy az ő gyermeke miért került a haladókhoz, ahol xy is van, aki pár nappal korábban kezdte a sízést és jobban megy (kis sarkítás..). szóval még teljesen amatőr szinten is vannak olyanok, akik kritizálnak és nekik semmi sem jó
zsoci
552 élménybeszámolót írt
552
18 éve tag
2006.05.12. 22:46
Az egyetlen topic amelyik még működik május közepén!
Egyébként nem lenne ez olyan bonyolult,csak néhány embernek fel kellene nőnie ahhoz hogy azon az egy-két amatőr versenyen hagyja az amatőröket versenyezni.(A szabály sz@rt ér ha nincs betartva!)
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.05.12. 11:13
Úgy látom, hogy valóban sok ember fantáziáját megmozgató témát vetettem fel, aminek nagyon örülök, mert akkor talán tényleg történik valami változás. Nagyon sok jó ötletet látok Eje hozzászolásában, ez tényleg megvalósítható konkrét ötlet, viszont sajnos növeli az adminisztrációt, amit a verseny szervezőinek kell felvállalni.
Farkas hozzászolásához csak annyit, hogy nem csak a forumon lövöldözök, hanem már korábban elküldtem a témában egy levelet a Magyar Síszövetségnek, igaz választ nem kaptam. Ezért most ismét elküldöm az észrevételeimet tartalmazó levelet és amennyiben időm engedi akkor megpróbálok személyesen is elmenni a konferenciára, de ha mégsem tudok személyesen ott lenni, remélem esetleg valaki más felveti a problémát.
Farkas Zsuzsanna
37 élménybeszámolót írt
37
20 éve tag
2006.05.04. 13:34
https://sielok.hu/konferencia.htm
Ezen az oldalon is meghirdetve,a Siszövetség új főtitkára egy konferenciát hiv össze május 19-én, melyre program javaslatokat várnak. Láthatóan ez a téma sok emberben gondolatokat ébreszt, itt a lehetőség akár csak ötletekkel részt venni egy megújulásban, változásban - nem csak egy fórumon egymásra lövöldözni.
Eje
101 élménybeszámolót írt
101
19 éve tag
2006.05.04. 13:11
Szevasztok!
Jó kis téma ez, de szerintem viszonylag könnyen kezelhető. (egy része az ejtőernyőzésben jól működik, de a sí az azért másabb).
Megpróbálom pontokba szedni a "saját" és az átemelt gondolatokat.
Abból indultam ki hogy az igazolt versenyzőkön kívül mindenki AMATŐR. Igaz csak az mondható PROFI-nak aki valamilyen ellenszolgáltatást kap érte. Az igazolt versenyző, sportoló is lehet amatőr (Olimpia-Világbajnokság labdarúgás ökölvívás stb.)
Tehát:
-Minden verseny eredménye egy központi adatbázisba fusson be (résztvevők és elért helyezéseik).
-A versenyeken lehetőség szerint valamilyen csoport, a tűzött pálya nehézségét rangsorolja (összehasonlítva a többi versennyel).
-Első versenyen való indulásnál minden versenyző "A" kategóriás (bízva abban hogy mindenki "amatőr").
-A versenyek nehézségi foka és az elért eredmény alapján lehetne további kategóriákat elérni (B, C, D, stb).
-Egy idő után (2-3 év) már egészen pontosan elkülönülnének a "műkedvelők", "amatőrök", "félprofik" és a "profik".
-Néhány verseny elteltével lehetne átsorolni azokat a versenyzőket akiknek olyanok az eredményei (kimagaslóan jó idő, vagy ahol elindul mindig jó helyezést ér el).
-A versenyekre előzetesen lehetne jelentkezni az elért kategória megjelölésével.
-Az érdeklődők, versenyzők számára is hozzáférhető adatbázis létrehozása (névvel, kategóriával, korcsoporttal, így a pályán név szerint ismerkednének, barátkozhatnának a gyermekek).
-Díjazásnál a kategóriák miatt több díjat lehet kiadni (talán nem nagy anyagi megterhelés a versenyek szervezőinek), de sokkal több elégedett és büszke versenyzőt lehet talán látni és nem csak egy-egy elégedett arcot mint manapság.
A gyerekeket pedig hagyni kellene versengeni, hiszen a jobbaktól sokat tanulhatnak azok akik még gyengébbek. Tehát én nem zárnám ki azokat a gyermekeket a versenyből aki nem "KIZÁRÓLAG amatőrök", hiszen mindenki a saját kategóriáján belül versenyezne.
Ez csak az én véleményem, igaz ennél a rendszernél egy kis csapatnak kellő feladata, munkája lenne, de úgy gondolom, hogy a boldog és mosolygós gyermekek látványa kárpótolná azokat akik ezt a feladatot kitűzik maguk elé és végre is hajtják.
Üdv.: És kellemes időtöltést Mindenkinek Hegyen, Vizen, Levegőben. Eje.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.05.04. 10:55
Nagyon örülök, hogy legalább valami megmozdult ebben a témában. Látszik, hogy a különböző álláspontokat nem lesz egyszerű közelíteni, de ha megindul valamilyen elképzelés, már az is eredmény. Természetesen nem a havon töltött napok számában kell limitálni a kategóriákat, hiszen abban szerintem nincs nagy különbség, hogy valaki 15 vagy 25 napot tölt el szezononként a havon, de ha mondjuk valakit egy szakképzett edző egyesületi keretek között tanít és edz, az nyilván nem azonos kategória mint ha valakit a szülő vagy ismerős tanít síelni. Tudom, hogy sok egyesületben síelő gyerek van, aki ugyan nem igazolt versenyző, de ugyanúgy részt vesz az edzéseken, edzőtáborokon, száraz edzéseken mint az igazolt versenyzők. Akkor ezek a gyerekek amatőrök és egy kategóriába tartoznak az előbb említett szülők által oktatott gyerekekkel, vagy inkább tartoznak a versenyzők közé?
Még egyszer szeretném kijelenteni, semmi bajom a versenyző gyerekekkel és szüleikkel, sőt minden tiszteletem az Övék, hiszen nagyon jól tudom, hogy mennyi áldozattal, munkával, anyagi ráfordítással jár ez a történet, mindössze azt szeretném elérni, hogy ne együtt induljanak az igazi amatőrökkel.
zsoci
552 élménybeszámolót írt
552
18 éve tag
2006.05.03. 21:40
Ezt hívják egymás mellett való elbeszélésnek!Le a kalappal a versenyző gyerekek eredményei előtt!Csakhogy ez a verseny deklaráltan az amatőröknek lett rendezve!(Valaki nem attól amatőr,hogy nincs igazolása hanem attól hogy tényleg csak hobbi szinten síel!)De szerintem ez meddő vita,tehát fölösleges fojtatni.Mindenki a saját normái szerint levonhatja következtetéseit!
Maradok nagy tisztelője az aktívan versenyző gyerekeknek:
Szabó Zsolt
Szőllős Péter
531 élménybeszámolót írt
531
18 éve tag
2006.05.02. 09:17
Zsoci név nélkül kiabálni!

Persze a Fórumok erre is teret adnak!

Gondolj bele valakinek Mo n sikerül az áttörés! Persze mi jó magyar szokás szerint mindenhez negatívan állunk hozzá! Mutass nekem még egy magyar gyereket hasonló eredményekkel! Szerintem aki sielőnek valja magát vagy csak kedveli ezt a sportot vagy bármelyik sportot annak most örülnie kellene!!!

A Jeep kupán mível egyben a Budapesti Diákolimpia verseny is volt minden Bpi versenyző elindult!


Zsoci te mit teszel a magyar sísport fejlődéséért?


Szőllős Péter
https://www.ski.nivelco.com
zsoci
552 élménybeszámolót írt
552
18 éve tag
2006.04.28. 12:01
Pontosan ehez kellene felnőnie néhány szülőnek!Csak sajnos Magyarországon vagyunk,és a "fair play"-t mint fogalmat nem mindenki ismeri.Vagy esetleg fontosabb egy új- kétes értékű- eredmény a gyerek saját honlapján!(Aki természetesen full amatőr és csak a családdal síel egy-két hetet szezononként!)
RM
872 élménybeszámolót írt
872
19 éve tag
2006.04.28. 08:00
Olyan jol elvitatkoztok ezen. Nem lehetne egyszeruen azt csinalni, hogy egy elofutammal felmerni a gyerekek tudasat es utana lenne halado, fel profi es profi kategoria? Akkor mindenki indulhat, majdnem mindenki nyerhet ... Gondolom egy szakembernek nem nehez eldonteni ki hogy siel. Azt meg mar eleg nehez elmagyarazni egy gyereknek, hogy az elso korben benazzal fiam, hogy aztan alazhasd a gyengebbeket (legalabbis szerintem).

A masik lehetoseg az "elony" adas, bar ez siben szerintem nem mukodik. Nemetorszagban pl. lattam olyan hazi pinpongversenyt egy cegnel, ahol a 11-es meccseken a profiknak 8 pont, a felprofiknak 6, a haladoknak 4 pont mig a kezdoknek 0 pont hatranya volt (pl. egy profi-halado mecss 0:4-rol indult.). Ott egyertelmuen az volt a cel, hogy a kevesbe jo jatekosoknak is kedvet csinaljanak a jatekhoz. Erre azert volt szukseg, mert osszesen csak 8 versenyzo volt, igy nem volt ertelme kategoriakat kialalkitani.
zsoci
552 élménybeszámolót írt
552
18 éve tag
2006.04.27. 15:12
Kedves Sz.Péter!
Akárhogy próbáljuk szépíteni a dolgot,de azok a gyerekek akikről te írsz a legnagyobb jóindulattal sem sorolhatók a "családdal síelő gyerekek" kategóriába!
Egyébként ez a szülők szegénységi bizonyítványa,ha a félprofi gyerekeket ilyen körben futatják.
Úgy gondolom,hogy aki akarja az érti Somogyi Gábor mondanivalóját.(Más meg próbálja megvédeni és szépíteni a saját érdekeit.)
Szőllős Péter
531 élménybeszámolót írt
531
18 éve tag
2006.04.25. 15:38
Kedves Somogyi Gábor!

Ezt te sem gondolhatod komolyan, hogy a sieléssel eltöltött napok számával limitálnád egy síversenyen való indulás lehetőségét! Évi 20 nap a limit? és aki 21 napot sielt az már profi? Ilyen jellegű versenyeket ahol mindenki nyerhet iskolai sítáborok végén szoktak rendezni! De gondold csak végig egy amatőr utcai futó versenyről kiket zárnál ki?

Ez meg egy kicsit erős:
"Úgy gondolom hogy nem a napok száma a lényeg,hanem a leírtak fő mondanivalója.Azért kár "amatőr"-nek nevezett síversenyt(úgymond a családdal síelő gyerekeknek)szervezni hogy egy-két vastag bukszájú szülő tudja hol sztárolni a gyerekét!"!!!

Ezek a szülők mindent elkövetnek azért, hogy a gyerekeik minél többször rajthoz állhasanak egy szezonban és több verseny tapasztalatot szerezhessenek!

üdv

peter
https://www.ski.nivelco.com
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.04.04. 11:55
Teljesen egyetértek Veled, hiszen alapvetően csak egy széles bázisból lehetne mennyiségi és mínőségi versenysportot csinálni. Sajnos azonban ma Magyarországon, csak egy nagyon-nagyon szűk réteg engedheti meg magának, hogy a gyermekeit egyesületben versenyeztesse évi sok százezer esetleg millió Forintért. A döntö többségnek erre nincs lehetősége. Nagyon sokan vannak viszont, akik csak a sport szeretetéből évi egy-két-három alkalommal felkerekednek és egy-egy hetet eltöltenek a különböző sípályákon. Közöttük is található nagyon sok ügyes gyerek, akik szívesen összemérnék a tudásukat a hasonló körülmények között készülőkkel.
Nem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy a versenyzők ellen vagyok, hiszen magam is versenyeztem hosszú-hosszú évekig (a leghíresebb magyar alpesi sielő Szalai Laci bácsi irányításával), mindössze azt szeretném, hogy a sokkal népesebb tábort képviselő amatőr gyerekeknek is legyen lehetősége.
Az igazán jó megoldást jelenleg nem tudom, hiszen arra kéne megoldást találni, hogy az igazolt versenyzőkön kívül az egyesületben síelőket is külön kéne indítani, de hogy ezt hogyan lehet ellenőrizni arra nincs ötletem
versenyzö
3 élménybeszámolót írt
3
18 éve tag
2006.04.02. 22:57
Én alpesi versenyző vagyok több mint 20 éve. Én is észre vettem ezeket a gondokat és ezek tényleges gondok és abszolut egyetértek azzal hogy szét kéne őket valasztani.
Elvileg hoztunk illetve hozott az alpesi szakág egy olyan hatarozatot hogy csak az lehet amatör versenyzö aki 5éve nem szerepel ranglista versenyeken.
A gond ott kezdödik hogy amig az alpesi si döntéseket igazan az alpesi bizotság hozza és abban olyan emberek vannak akiknek kllubjuk van addig nem igazan lesznek képviselve az amatörök ha csak nem lesz egy olyan klubb aki csak amatör versenyzökkel foglalkozik ennek létrehozásán már én is gondolkodom. Hiszen az amatőr sportban van az igazi mennyiseg és csak akkor lehet a verseny sportot felviragoztatni ha ezeknek az amatör sielöknek teret adunk és ezáltal népszerü lesz a siversenyzes. De sajnos ameddig olyan hatarozatokat hagynak jová amik elveszik a kedvet a versenyezni akaro gyerekeknek addig sok jora ne szamitsunk. Nehez velük szembeszállni de talan megprobaljuk.
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.