Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

iszeki által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (4)Időben csökkenő Időben csökkenő
iszeki
4 élménybeszámolót írt
4
12 éve tag
2012.02.03. 11:44
én január 15-től voltam. Szerintem Te utánam jöhettél. A tunel hétfő délben bezárt, és nem is nyitott ki többet. Legalábbis az összes felvonónál ki volt írva, és amikor arra jártam, mindig be volt csukva a "garázskapu" :)
iszeki
4 élménybeszámolót írt
4
12 éve tag
2012.02.01. 10:36
Leíránám én is a véleményemet Huez-ről.

A szállásunkat Oz-ban volt szerencsénk lefoglalni. Elsősorban síelni mentünk, nem pedig bulizni, így jó ötletnek tűnt. Később erről igencsak megváltozott a véleményünk. A szállással amúgy semmi probléma nem volt, a "szokásos" Couleurs Soleil apartmanházban kaptunk egy négy személyes apartmant. Érdekes, hogy studiót kértünk (és fizettünk), mégis egy igencsak tágas 4 ágyas apartmant kaptunk +1 kihúzható ággyal. Némi penészfoltot eltekintve tényleg minden rendben volt, az edények sem voltak teljesen használhatatlanok, a konyha amúgy is jól felszerelt volt (mosógatógép, kések, reszelők, poharak stb). Az apartmantól pár méteren belül minden beszerezhető, szemben két pékség, borok & sajtok és kb 30 méterre volt egy Sherpa (helyi ABC, aránylag normális minőség, és egyáltalán nem kiugróan drága) is. Emellett van még jópár étterem, és egy wellness "központ" is, ami viszont érthetetlen módon csak fél 6-ig van nyitva.

És akkor a pályarendszerről egy erőssen szubjektív vélemény: valahogy a 6 síeléssel ott töltött nap alatt nem igazán tudtam megkedvelni a pályákat. Nyilván ez sok mindentől függ, de nekem egyszerűen hiányérzetem volt: a hangulat valahogy hiányzott végig. A pályarendszer adatait elnézve sokkal több, és sokkal nehezebb pályákra számítottam. Kezdjük a csúcsról, hisz innen vezet le az egyik legjobb pálya: Glacier. Ennek az első fele tényleg élményszámban megy, jó környezet, kellő meredekség, nekem a szélességgel sem volt baj (inkább szűk, mint széles, de igazából bőven elég). A probléma akkor kezdődik, amikor körülbelül a feléhez érsz, innentől fogva gyakorlatilag zöld pálya. Ez így van az összes '"hátsó" fekete pályával. Értem én, hogy menet közben nem lehet csak úgy zöld pályát csinálni a feketéből, de azért ezt a leghosszabb fekete pályának hívni több, mint marketingfogás... A többi pálya is hasonló,csak valamelyik buckás, míg a többi relatív nem buckás.

Sajnos a Tunel az olvadó hó miatt le volt zárva, emiatt arra nem is volt esélyem kipróbálni a pályát. Viszont amerre voltam, és abszolút pozitív véleménnyel vagyok, az Auris. Leginkább a Signal de L'Homme csúcsról induló piros/fekete/kék páyák az érdekesek. A piros pályán hihetetlen jól el lehet engedni, kicsit buckás volt, de még pont az a kezelhető, alig voltak emberek, és jól belátható végig. Ráadásul talán a legszélesebb pálya az egész komplexumban. A Signalról megy még egy kék pálya, ami a régebbi térképeken nincs jelölve. Ez egész hangulatos, olyan panoráma pálya szerű, kezdőknek is ideális. A Col De Cluy fekete pálya pedig az egyik nagy kedvenc volt: gyakorlatilag egy lejtőből áll, és az oda vezető utból. A lejtő egy elég hosszú szakasz, a jobb féle buckákkal telerakva :) A probléma csak ezzel az, hogy egy idő után itt is zöld pályán kell visszacsúszni (amúgy ugyan azon a zöldön, mintha "fentről" jönnénk) a felvonókhoz. Auris központi részét kipróbáltam, de az a lassú felvonók miatt szerintem haladó síelők számára használhatatlan (tipikus 10 perc fel, fél perc le).

Mivel a Tunel zátva volt, így huezbe "csak" 2800-ról csúsztam. Itt megemlíteném a La Balme nevű pályát, ami ugyan tiszta jég/hókása volt ottlétem alatt, de nagyon jó vonalvezetésű, és a kutya se jár arra. Ha jók a kondíciók mindenképpen érdemes kipróbálni. Igazából Huezből több pályát nem is tudnék feleleveníteni, olyan semmilyen az összes, ráadásul az egész védett rész, tele kezdőkkel és gyerekekkel. Sok élvezeti értéke ott nem volt csúszni, csak hát ugye nehéz elkerülni.. A 2300-as csúcszról Oz felé vezető út volt még valamennyire emlékezetes, ezen vannak jó részek, de általában tömeg van, és nap végére igencsak elfárad a pálya. Huez alján pedig sikerült annyira szétszórni a felvonókat, hogy eleinte komoly logisztika kellett hozzá, hogy hogyan tudunk átmenni a másik oldalra (általában kis felvonó fel, majd lecsúszás)...

A Rousses csúcsról induló piros pályáktól nagyon sokat vártam, de igazából ezek is elég semmilyenek voltak. Sehol nem éreztem a "pirosságot", inkább egy átlagos kék pályák. Ez szerintem az egész pályarendszerről elmondható, mintha az összes pályát egy fokozattal sötétebbre színezték volna a térképen. Oz völgybe vezető pályák igazából használhatatlanok voltak a jegesség miatt, csak hazafelé mentünk arra. Amúgy - megfelelő kondíciók esetén - ezek nem lehetnek rosszak, nem túl szélesek, de van egy hangulatuk (egyike volt azon részeknek, ahol szivesen megáll az ember nézelődni).

A másik nagy kedven viszont egyértelműen Vaujany volt, főleg a La Fare. Ez egy igazi kanyargós pálya a fák között, nagyon hangulatos, igazi felüdülés volt a többi kopárabb pálya mellett. Arrafelé található még az Edelweiss, ami mellett egy nagyobb terület található, ami igencsak közkedvelt a freeride kedvelői körében. Vaujanyból remekül vissza jutni 2800-ra a nagy kabinos lifttel (ami viszont nem jár túl sűrűn). Sajnos ez a Vaujaniate kék pályáról nem mondható el, ugyan ez is hangulatos, de ha vissza szeretnénk jutni egy központibb részre, akkor lefelé kell felvonózni a nagy lifthez, ráadásul az alja "épphogy elcsúszok a felvonóig valahogy" típusú.

Összefoglalva, amit érdemes kipróbálni: 3200-ről Glacier, majd Aurisi felvonó és Signal csúcs. A másik véglet pedig vaujany 2800-ról (oda visz a lift, de 2700-ről sem feltétlen kisebb élmény). Emlékezetes marad még a Huez - Auris összekötő felvonó, a völgyben lefelé gyönyörű kiáltás nyílik a völgyre. Annyi biztos, hogy jövőre nem mennék vissza, ami nagy szó, mert eddig sosem mondtam ilyet egyetlen pályáról.

Egy kis kiegészítés továbbá Oz-ról: sajnos volt egy sérülésünk, amivel el kellett látogatni a helyi ügyeletre is. Legnagyobb meglepetésemre azonban a faluban nem volt orvos, a hegyimentők a szerpentin alján lévő településre irányítottak. Lefelé ez még nem is volt probléma, mert akkor még járt a helyi busz, de visszafelé már csak taxival tudtunk visszajönni. Azért szerintem egy síközpontban illene lenni egy ügyeletes orvosnak, hogy legalább a kisebb sérüléseket (varrást, kötözést) el tudja látni. "Természetesen" az orvost fizetni kellett helyben, hiába a biztosítás, ráadásul a francia szokás az, hogy a gyógszertárban megveszed az orvosnak az elhasznált eszközöket is. Tanulság: mindig vigyél plusz pénzt, vagy bankkártyát.
iszeki
4 élménybeszámolót írt
4
12 éve tag
2012.01.23. 16:58
Tegnap értem haza Oz-ból. Egész pénteken esett a hó, szombat reggelig. A szálláson kb 40cm friss porhó volt. Szombat délelőtt lavinaveszély miatt a pályák nagy része le is volt zárva. A mostani turnusnak jó hava lesz, nekünk már eléggé olvadozott...
iszeki
4 élménybeszámolót írt
4
12 éve tag
2012.01.01. 11:59
Sziasztok!

Oz En Oisansba megyek csúszni január közepén. aki járt már ott tudna néhány tanáccsal szolgálni (boltok, szórakozási lehetőség, hol van a legjobb/legolcsóbb szanua stb :))?

Üdv
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.