Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

fari90 által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
fari90
1 élménybeszámolót írt
1
13 éve tag
Topik: Sappada
2011.02.12. 10:36
Üdv mindenkinek!
Február második hetében voltunk 4 napot Sappadában! A friss tapasztalatokat írnám most le.

Utazás
Vasárnap éjfélkor indultunk autóval. A Budapest-M7-Szlovénia-Udine-Tolmezzo útvonalon 8 óra alatt el is jutottunk Sappadába. A szlovén autópályán a kapuk lassították többször a haladást, hiszen itt minden esetben 40-es korlátozás van érvényben, de ezek mellett is sok a korlátozás. Olszországba átérve egyenesen haladunk az autópályán, majd észak felé kanyarodunk Udine felé. A fizetős szakasz díja 5,5 €. Tolmezzonál felkanyarodunk a hegyekbe és Forni Avoltri után érjük el a szállást, Sappada onnan még 5 km.

Szállás
A korábbi évektől eltérően most nem a Volaia Sporthotelben, hanem a Pettirosso-ban (Vörösbegy) szálltunk meg. Ez kb. 200 méterrel van a Volaia-tól lejjebb, közvetlenül a főút mellett. A legközelebbi pálya (a Cima Sappada) 5 km-re van. Megérkezésünket követően azonnal elfoglalhattuk a szobát. A szobák teljesen ugyan olyanok, mint a Volaia-ban. A szobánkhoz tartozott erkély is, másik 3 szobával megosztva. A szállóban egyébként csak magyarok voltak.
A félpanzió önkiszolgálós étteremben történt. Mivel sokkal kevesebb vendég van itt, mint a Sporthotelben, ezért kisebb a sor is. Az étel minimum olyan, mint a Sporthotelben, sőt, megkockáztatom, hogy jobb is. A reggeli a hagyományos: felvágott, sajt, vaj, dzsem, méz, müzli, zsemle, tej (hideg és meleg is), kávé, kakaó, tea. Annyit veszünk amennyit akarunk, nem szól senki, termoszt is lehet vinni és abba tölteni pl. a teát. A vacsoránál mindig volt valamilyen leves (erre nem mondanám, hogy túl jó, d az egész napos síelés után azért jólesett), illetve húsételek (csirke, borjú, marha), valamint természetesen tészta is. Ezesetben is többfélét lehet elvenni. Van még saláta is, illetve valamilyen gyümölcs vagy sütemény. A személyzet néhány tagja beszél magyarul is.
Jár mindenkinek 2 db jegy a Sporthotelben található uszodába. Fürdősapka mindenkinek kötelező. A szauna és a törökfürdő sajnos feláras.

Pályák
Sappadán négy pálya található.
A szálláshoz legközelebbi a Cima Sappada. A kék pálya a Turistica, a piros a Nazionale nevet viseli. Az ülős felvonó menetideje 8 perc. A felvonó végétől tovább lehet menni egy kb. 150 m-es tárcsás felvonóval. A térképek ugyaninnen jeleznek egy fekete pályát is, de az már évek óta nem üzemel. A piros pálya fele a kéknek, és elég meredek részek is vannak benne. a kék pálya kellemesen hosszú, igen lankás, és erről lehet átmenni egy másik pályára, a Pian dei Nidire.
Ez egy piros pálya, a felvonó menetideje valamivel hosszabb mint 7 perc, a pálya azonban ehhez képest elég rövid. A tetejétől vissza lehet menni a Cima kék pályájára. A Pian dei Nidi aljától kb. 200 méterre található az egyetlen déli fekvésű pálya, a Sappada 2000.
A Sappada 2000 legtetejére kb. 25 perc az út, két ülős felvonóval. Ha elindulunk a hüttétől lefelé, akkor egy völgybe érkezünk, innen három felé mehetünk. Van két tárcsás felvonó a szemközti emelkedőre (ebből most csak az egyik működik). A másik lehetőség, hogy visszamegyünk az ülőssel a hüttéhez, a harmadik, hogy lemegyünk a pálya legaljára. Ezt egyes helyeken feketével jelölik, és inkább egy erős pirosnak érzem. elég hosszú, vannak benne 180 fokos visszafordító szerpentinek is. Ez a pálya most nagyon rossz minőségű volt, szerintem be kellene zárni egy újabb hóesésig. A hó olvadt volt (hiszen déli fekvésű), kásás, ami nagy halmokban állt a pálya közepén, valamint a lécet is visszafogta, így igen veszélyes. Nem is beszélve a pályára begördülő öklömnél is nagyobb sziklákról, amiket szlalomozva kellett kerülgetni. Pár helyen már a hó is hiányzott. Ha nem esik rá hó rövid időn belül...
A negyedik pálya a falu központjában van. Itt is ülős felvonó van, a pálya egy egyszerű, egyenes piros pálya.

Mi a legtöbbet a Cimán voltunk. Sokat lehet a pályákat kombinálni egymással, bár ha nincs napsütés, akkor érdemes igen melegen öltözni.
A felvonósok nagyon kedvesek. Minden reggel köszönnek, aki gyalog megy fel annak beszállásnál-kiszállásnál lelassítják, vagy adott esetben meg is állítják.
A hütteárak természetesen igen magasak, egy pohár sör 2 €, egy dobozos ice tea 2,5 €.

Összességében: mindenkinek csak ajánlani tudom.

Kellemes síelést mindenkinek!
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.