Sziasztok,
péntek-szombatról (11.25 és 26.-a) tudok beszámolni:
Először is:
nagyon kevés a hó.
S amikor azt mondom nagyon kevés, az azt jelenti NAGYON kevés. (teszek fel képet a tavalyi és az idei állapotokról, összehasonlítás képpen)
Ennek ellenére éjjelente csodákat művelnek az osztrákok, arról már nem tehetnek, hogy 3-4 óra alatt, azaz gyakorlatilag délre "platt jég" újra.
A gleccser (1-es, 2-es, 3-as pályák) rendben vannak (természetesen)
A bibi, hogy a 2-es és a 3-as teljesen lezárva a tréningekhez... 8-as fele szintén...
Apropó tréning... úgy éreztem egész Európa összes válogatottja itt van... oroszok, lengyelek, szlovákok, bulgárok, horvátok, olaszok, franciák(!), svájciak és minden osztrák régió és síklub, köszönhetően valószínüleg annak, hogy gyakorlatilag sehol nincs hó
(mondjuk a franciákat nem értettem, mindegy)
Már reggel 8-kor több százas tömeg a gleccserbusznál, igazi kumite volt a feljutás.
Mondjuk a panziónk ablakából gyanús volt, hogy reggel 7.20 magasságában konvojokban húznak fel a kisbuszok a gleccser irányába. Mi 7.50-kor értünk mi fel, akkorra a felső parkoló már tele volt(!) a sí klubbok kisbuszaival!
A kevés hóról: általában Mölltalon 2-3 méter hónál mondják, hogy jók a hóviszonyok. Most 40 és 120 cm között írják, hát nem tudom a 120-at hol mérték, a legtöbb amit láttam az kb 50 cm volt a PÁLYÁN. Ezt fontos kihangsúlyoznom azoknak akik oda készülnek mostanság, mert a pályákon kívül NINCS hó. Életveszély és sziklák viszont igen. Szombaton halt meg egy cseh, mert kiesett a pályáról (9-esről), mi már csak a helikoptert láttuk...
Általában véve is sok kisebb sérüléssel járó esést láttunk a rendkívül jeges, kemény és néha zsúfolt pályákon, tehát honfitársaim VIGYÁZNI!
Az új pályákról (Alteck-i oldal): 4 pályát jelöl, ebből szerintem 2 létezik (legalábbis egyenlőre) 13 és 14a
Mivel alpin board-os vagyok, az én szemszögemből keskeny de szép vonalvezetésű pályák, a 14a inkább amolyan átcsúszó, ilyen eddig Mölltal-on nem volt. Valószínüleg a kanyargósabb és nem széles pályát kedvelő síelők szeretni fogják, nekem a deszkával 1-1 csúszás elég volt. Ráadásul itt a meredek sziklaoldalakról folyamatosan a pályára le-le gördülő öklömnyi kövek kerülgetése is gondot okozhat. Ezen a problémán biztosan segíteni fog egy jó méteres hó, ami majd ezt a jelenséget "megfogja"
Összefoglalva: vegyesek az élményeim
Ilyen hó ínséges időben tűrhető pályákon délig jókat csúszkáltunk. Az időjárás is normális volt, -5 fok körül, napsütés, igaz szombat délelőtt metsző szél fogadott minket, de gleccseren erre felkészül az ember...
Pályán kívül (gleccseren és fás környezetben) nem szokásom csúszkálni, így a sziklák engem nem zavartak, de a látvány igencsak furcsa volt...
A tömeg iszonyatos volt (főleg fel-lejutás), bár a pályákon általában azért jól eloszlott a nép
Mivel jelenleg alig van hova menni csúszni, ezért ajánlom, (tényleg az osztrák ratrakosok csodát tudnak művelni) de VIGYÁZNI VIGYÁZNI VIGYÁZNI
Csak ésszel!