Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

hamoriarpi által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (208)Időben csökkenő Időben csökkenő
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
Topik: Obertauern
2025.04.23. 19:22
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy tömeg szempontjából március első hetében Obertauern vagy Obergurgl veszélyesebb?
Köszönöm
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2025.03.29. 11:15
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Skiessentials Jeff és Bob kb összes megjelenő videóját megnézem. Verhetetlenek síléc tesztelés témában. Én a Black Crows Captist próbáltam, nekem túl puha volt és nagyon farolós, természetesen cserébe nagyon játékos és azonnal reagált minden gondolatra. Még sem az én világom. Elengedtem.
90-es derék off-piste szerintem nagyon határeset. Próbálgass szerintem külföldi kölcsönzőkben, ahol befizetsz egy nagyobb összeget és cserélgetheted kedvedre.
Amit még szeretnék mondani: főleg ebben a kategóriában. Look Pivot kötés mindenképp és platformos, Demo kötést semmiképp. Elveszi az életet a lécből.
Előzmény: (Bazs 222963)
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2025.02.02. 17:59
Tökéletesen egyetértek.
Előzmény: (gaboca 222471)
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2025.01.30. 20:15
10-kor már a capuccinot kell szürcsölni a középállomáson a panoráma étteremben az ablak melletti sorban kifelé bámulva, merengve az élet szépségein. ;)
Előzmény: (D.Dani 222448)
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2025.01.30. 20:10
Pontosan.
Előzmény: (bongi 222445)
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2025.01.29. 08:45
Szia!
Szombaton eleve nem tudsz ott lenni, mert Te is turnust váltasz! ;)
Marmoladara akkor kell menni, amikor tiszta az idő. Mással ne fogalkozz. Tej ködben kevesen vannak, de félelmetes. Tiszta időben sokan lesznek. Nem tudsz mit csinálni vele. A Sella kör nekem csak a kipipálásig volt élmény. Azokon a pályákon lényegesen többen vannak, mint az összes többin. Túl mainstream. :D
Előzmény: (D.Dani 222412)
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2025.01.09. 14:04
Szia!
A top ruháikban Dermizax membrán van, aminél szerintem nem kell jobb. Techinkailag biztosan ott vannak ezek a ruhák. Tartósság tekintetében nincs infóm.
Előzmény: (Gina75 221763)
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2024.12.23. 13:43
Köszönöm szépen, erre én is gondoltam. Ebben a szezonban a maradék mindkét sítábor ski in-ski out-os lesz, úgyhogy a nyáron kell erre megoldást találnom.
Ha nincs ez a hintertuxi besíelés, akkor elő sem jön a probléma, mert általában ragaszkodni szoktam a teraszról a pályára ugrok lehetőséghez, de ez nem mindenhol megfizethető számomra és még ki tudja mit hoz a jövő, amikor 2500m-en lesz a hóhatár...
Ez a bakancs felhúzás dolog a mínuszban viszont rém kellemetlen. Első szezonomat nyomom downsizingolt bakancsban, ami egyrészt őrületesen jó és soha nem tapasztalt direkt irányíthatóságot biztosít, másrészt a BOA, a kisebb méret és a 130-as poliuretán héj azért rejteget kihívásokat felhúzáskor. Valamit valamiért cserébe.
Előzmény: (nimbus2 221966)
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2024.12.17. 12:38
Nekem logikailag jobban elfogadható, ha a héjat fűti egy fűtőszálas táska, mert a gond ott van. Ez a készülék nem tudom, hogy a belső cipőn keresztül mennyire tudja a héjat melegen tartani.
Mondom ezt úgy, hogy egyikkel sincs tapasztalatom.
Előzmény: (gaboca 221909)
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2024.12.17. 12:20
Nekem is levegős szárító-fertőtlenítőm van, ami nagyon bevált.
A probléma akkor van, ha vezetni kell és a bakit ott a pályán kell felvenni. Erre lenne jó egy fűtött bakancstáska. Ebben a szezonban mondjuk már nem lesz szükség rá, mert a 2 tábor, ami még hátra van, az ski in-ski out.
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2024.12.17. 11:41
Köszi, sajnos félek tőle, mert volt már ilyenből márkásabb is, 220-as, konnektoros. Sajnos az egyikben elromlott a hőfokszabályzó és megolvadt. Szerencsére a bakinak nem lett baja, de lehetett volna. Nem merem igazából bevállalni újra.
Az esetek 99%-ában ski in-ski out szállást választunk, ott nincs gond.
Ezzel a downsizingolt (1 ujjas fit) verzióval, annak előnyeivel (soha nem tapasztalt direktség) és hátrányaival (ki-beszállás) még csak most ismerkedem.
Szobában enyhe kínnal fel-és leveszem. Mínuszban sansztalan.
Fűthető bakancstáska irányban kell elindulnom, mert a héj lesz beton a hidegben.
Előzmény: (gaboca 221902)
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2024.12.17. 00:30
December 13-14-én Testvéremmel látogattuk meg a hintertuxi gleccsert és a Zillertal 3000 régiót szezonindító besíelés gyanánt.
Autóval érkeztünk. Szállásunk egy tradícionálisan családi üzemeltetésű apartmanház volt. https://www.appartements-patscheider.at/en/
Tiszta, rendezett, a célnak tökéletesen megfelelő, költségkímélő apartmanház Finkenbergben, nem pályaszállás. Közelben Spar, miegymás.
13-án remek időjárási körülmények között a gleccsert látogattuk meg.
Több szintes mélygarázs, onnan lifttel fel a felvonókhoz, majd gondolával a középállomásra. Itt a sommerbergalmi nagy étteremben napi 1 euróért bérelhető box, ahol az utcai cipőt és a bakancstáskát be lehet tárolni.
Ezt követően 2 gondolával fel a csúcsra. A pályák remek állapotban voltak, az időjárás a minimális széltől eltekintve tökéletes volt. Zéró liftes várakozás mellett egész nap lehetett róni a pályakilométereket. Érzésem szerint a pályák kicsit alul vannak jelölve. Piros pályákon is találkoztam erősebb letörésekkel és ugyanez volt tapasztalható a kékeknél is.
Az infrastruktúra kifogástalan. Életemben először itt mentem mosdóba mozgólépcsőn, ami mind kényelmi, mind biztonsági szempontból rendkívüli.
Másnap a Zillertal 3000 sírégiót látogattuk meg. Autóval érkezés a finkenbergi völgyállomásra, ahol szintén több szintes mélygarázs, majd lifttel fel gondola kiindulópontjára. Cipőcsere, bakancsfelvétel a sítárolóban, ahol szintén bérelhető szekrények vannak.
Az időjárás fedettnek volt mondható egész nap, a nap csak néha-néha bújt elő. Az Eggalm kivételével sikerült besíelni a területet. Szombati nap ellenére felvonóra sehol nem vártunk egy percet sem. Pályák jelölése itt is inkább alászínezettnek mondható szerintem, bár kevésbé, mint a gleccseren.
Hóbiztossága miatt nyugodt szívvel ajánlom ezt a síterepet ilyen decemberi besízésre, vagy bármire. Tévedni nehéz vele. Sajnálom, hogy hamar eltelt ez a 2 nap. Ennél rosszabb szezonkezdetem soha ne legyen! Abszolút visszajövős hely nekem!
viber-kep-2024-12-13-17-35-24-566.jpg
viber-kep-2024-12-13-17-35-24-473.jpg
viber-kep-2024-12-13-17-35-24-732.jpg
viber-kep-2024-12-14-11-48-35-645.jpg
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2024.12.17. 00:29
A downsizingolt 130-as bakancsomat, képtelenség mínusz fokban felvenni.
Előzmény: (kgergo 221838)
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2024.12.17. 00:24
"a sorját gyémántal vesszük el"
Van aki arkansassal, van aki kerámiakővel. Olyan ez is, mint a főzés.

Megfejtődött a túlméretesnek hitt Deacon 84 rejtélye is, ami teljesen másképp viselkedett, mint az ugyanolyan, 177-es tesztléc.
Egy barátom jól járt vele. Most már rendben van.
Kontaktpontontok körül/mögött már 0 fok volt lap szerint + konkavitás. Csodálkoztam, hogy energiavámpír volt.
Mindig tanul az ember. Lényeg, hogy nem szabad feladni a miértek kutatását.
Előzmény: (gaboca 221894)
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2024.12.16. 22:53
"Innentől pedig olyan, mint a főzés. Ismeretanyag, tapasztalat, egyéni preferenciák, a léc jellege, stb. Ahogy szereti az ember."

Szerintem ez is ott van.

Én senkinek nem fogom semmiért elverni a kezét...
Mindenki úgy tesz a lécével, ahogy akar. A léc típusáról, a felhasználás jellegéről pedig szó nem volt!
Ismétlem saját magam: egyéni preferencia.
A letörés jellege is egyéni preferencia.
Szinte csak alig érintem gumival elől, hátul 5-5 centin, hogy elvegye a sorját? Mert ha hozzáértél, akkor lesz sorja... Sorjásan hagyod? Vagy elvered a kezem??? :)
Előzmény: (gaboca 221892)
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2024.12.16. 20:53
Szia!
A talpát kell ellenőrizni egy Truebarral vagy acél élvonalzóval.
Sajnos keserű sztorim van ezzel a témával, majd írok erről hosszabban.

Általában azok a lécek, amelyeket csak kiköp a gép és nincs mellé kézimunka, azok 99%-ban konkávak az orr-kötés és az első kontaktpont között, valamint a sarok-kötés és a hátsó kontaktpont között. Ez Truebarral ellenőrizhető, hogy át jön-e alatta a fény, tökéletesen sík vagy épp konvex (újonnan ilyen nem lesz).

Másik dolog a talp szerinti él, amivel probléma szokott lenni, főleg a hátsó kontaktpont mögötti területen, de az első kontaktpont előtt is.
Ennek is gyártástechnológiai oka van a 100% gépi lécgyártásnál.
Ezeket a szakaszokat lap szerint preparálni kell, és gumi kővel úgymond éltörni kell (feltételezem, hogy nem versenyzel vízinjektált pályán, úgyhogy mindenképp)
Innentől pedig olyan, mint a főzés. Ismeretanyag, tapasztalat, egyéni preferenciák, a léc jellege, stb. Ahogy szeretni az ember.

Vagyis:
1. Talp síkjának ellenőrzése Truebarral vagy élvonalzóval
2. Kontaktpontok előtti és mögötti szakaszok preparálása sablonnal, gyémánt élezőkkel.
3. Éltörés gumikővel MINIMÁISAN (mert növelni bármikor lehet egy hátitáskában lévő gumikővel, de csökkenteni csak újabb élezéssel)
4. Waxolás mindenképp
5. Próba

A próba eredményének ismeretében el lehet dönteni, hogy szükséges-e egy teljes új élezés mind talp felől, mind oldal felől.
Ami nagyon fontos:
Talp szerinti élszöget CSAK növelni lehet, (és sielés közben sajnos folyamatosan növekszik), tehát óvatosan szabad csak próbálgatva növelni egyéni preferencia szerint. Ha sok lett, akkor csak talpcsiszolással lehet rendbe hozni.
A léc viselkedését a talp szerinti szög sokkal-sokkal jobban befolyásolja, mint az oldal él.
Az oldal felőli él általában rendben szokott lenni újonnan.
Előzmény: (lroberto 221866)
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2024.12.07. 10:02
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy Hitertux bázisállomáson (ahol állítólag mélygarázs is van), van-e olyan öltöző, ahol tároló boxok vagy kabinok vannak és a bakancsot normális körülmények között fel lehet venni és az utcai cipőt a boxban otthagyni?
Köszönöm
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2024.12.04. 09:35
Szuper, köszönöm! Ilyenekre gondoltam.
Előzmény: (esslegg 221777)
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2024.12.03. 13:35
Sziasztok!
Az Obertauernben nagy helyismerettel rendelkező síelőtársaktól szeretnék ajánlást kérni ski in - ski out appartmanházra, ami legideálisabb esetben kék pályák csomópontjában helyezkedik el, mivel csapatunkban 6 kezdő gyerkőc is van. A keresésem természetesen már a 25-26-os szezonra vonatkozik.
Köszönöm
hamoriarpi
231 élménybeszámolót írt
231
8 éve tag
2024.11.10. 11:18
2 kérdésem lenne a nagyobb tapasztalattal rendelkező sielőkhöz:
1: Rotobrush témakörben érdeklődnék, hogy a nagy márkák közül (TOKO, SWIX, Holmenkol, stb.) van-e olyan rotobrush szett, ami nem vált be (nylonnak, lőszőrnek, de akár az acél kefének pl hullik a szőre), vagy a nyélben gyenge a csapágyazás és hamar kikopik, stb). Ilyenekre lennék kíváncsi. Szeretnék olyan terméket vásárolni, amivel nincs gond.
2: A másik a vasaló kérdése: ahogy látom 2 féle árban vannak az ún. nem ipari felhasználású vasalók. Vannak 30 környékiek és 60 környékiek.
Arra lennék kíváncsi, hogy a 60-80 környékiek csak annyival tudnak többet, hogy mindegyiken van hőfokkijelző, vagy ezek sokkal kisebb sávban, tehát pontosabban tartják a hőmérsékletet, így kisebb az esély arra, hogy túlmelegítse a waxot (kevésbé érdekel) vagy a PTEX-et (na ez már abszolút érdekel). Tudom, technikaérzékeny a dolog, de mégis érdekel, hogy melyik kategóriát érdemes megvenni.
A válaszokat előre is köszönöm!
következőutolsó