h i r d e t é s

hamoriarpi által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (240)Időben csökkenő Időben csökkenő
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2026.01.02. 20:59
Szia!
Az, hogy mit fogsz szeretni és mit nem, az 1 millió dologtól függ.
Kérdés mennyire akarsz benne tudományosan elmerülni és mennyire akarsz próbálgatással közelebb kerülni a megoldáshoz. Előttem többen leírták már a véleményüket és gyakorlatilag mindenkivel egyet tudok érteni (180cm és 80kg-hoz kb. 165-ös SL vagy 165, max 170-es SC léc a megfelelő stb.)
Magának a lécnek is annyi fontos és a használatot befolyásoló paramétere van (aktív élhossz, camber magasság, torziós merevség, hajlítási szilárdság, stb, stb.), ezeken kívül, ami irtó mód befolyásolni tudja egy léc viselkedését az az élszög. Itt főleg a talp szerinti szögre gondolok, ami sokkal jobban számít, mint az oldal szerinti.

Egy sokat használt és nagyon régen nem flatre csiszolt léc tap szerinti szöge 2 fok is lehet, vagy annál több is. Nagyon könnyű lesz vele síelni, de ívet nem fogsz vele húzni. Ugyanaz a léc kap egy köves síkolást és egy kézi 0,5 fokot + egy 3 oldal szerintit letörés nélkül és csodát lát az ember.
Következő dolog az általad próbált sí magszerkezetének állapota/"fáradt volta".

A másik dolog amit szintén említettek már az a sítudás helyes megbecslése a megfelelő léc kiválasztásához, ami a sí minden paraméterét érinti.

Hosszú időn keresztül azt gondoltam, hogy haladó vagyok, mert kb. mindenhonnan lejövök. Az utóbbi években, hogy tényleg minden mozdulatra és és minden terhelésváltásra figyelek, már biztosan tudom, hogy ugyanolyan középhaladó vagyok, mint a sielők 90%-a.
Ahogy Marky és Gabóca is írja, a márkafüggetlen tesztelést ajánlom leginkább.

Iránymutatásnak nagyon jók a Skiessentials összehasonlító tesztek pl. (2025 Men's 65 to 75 mm pl.) vagy a Soothski Comparator is szuper ha van benne olyan léc, amit töviről hegyire ismersz és tudsz mihez viszonyítani, de ebben is el kell kicsit merülni műszakilag, hogy tudja az ember dekódolni az adathalmazt.

Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy mindenképp elbizonytalanítsalak, hogy ha 1 pár lécet tartasz, akkor én 80 környéki derekút vennék. Átlag sípálya délután már abszolút nem a 65-ös sí kedvence.
A mindenevő lécem egy Fischer RC ONE 82 GT. Kifejezetten merev léc (215/123 Nm2 hajlító/torzós).

Sok sikert, jó próbálgatást!
Előzmény: (DrDobos 223704)
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
Topik: Síkötés
2025.12.28. 19:46
Eszembe jutott még valami és megnéztem, mert mindkettő van itthon.

Hivatalos Snolli Special Ski Binding Glue. 100g.
Összetétele: 5-klór-2-metil-2H-izotiazol-3 és 2-metil-2H-izotiazol-3 3:1 arányú elegye.

Pattex Wood Express Faragasztó. 75g.
Összetétele: 5-klór-2-metil-2H-izotiazol-3 és 2-metil-2H-izotiazol-3 3:1 arányú elegye.

Az utóbbi a Praktikerben 1749Ft.
Előzmény: (lroberto 223580)
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2025.12.28. 10:04
A megszólítottság nyomán.
Nyilván azért szerepel a vízzáró ragasztás minden felszerelési manualban, és azért gyárt megannyi - csak síszervíz termékeket gyártó cég vízzáró ragasztót, mert tilos használni. Hát persze.
Sőt! Elméleti-logikai síkon sem lehet belátni, hogy ha a csavar mellett bejut a víz, akkor ott megfagyva (meg fog fagyni) elkezdi a rétegeket szétfeszítve delaminálni a lécet.
Ezek tények. Technológia.
Elengedtem.
Reménytelen.
Előzmény: (WéberF 223618)
h i r d e t é s
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2025.12.26. 18:54
Úgy már bűnlajstrom. :)
Előzmény: (Bélapó 223606)
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2025.12.24. 13:40
Üdv!
Első körben nézz meg nagyon sok youtube videót a buktatókról.
Második körben fúrj meg 1-2 dióverőt, hogy érezd meg a folyamatot.
Őrült sok ponton el lehet rontani a dolgot.
Én az svg fileokat víztiszta, öntapadós fóliára szoktam nyomtattatni. Felhívom a figyelmed és a nyomda figyelmét az 1:1 méretarány többszöri ellenőrzésére.
Lécközépvonal hosszirányú és keresztirányú (sokszor adott) kiszerkesztése.
Hosszirányú középvonal kiszerkesztéséhez eszköz kell. A középvonal sokszor nem esik mm-re egybe a topsheet közepével. A lécközép az élek közötti szakasz felezése.
Demo kötés vagy fix? Ha fix, akkor a sablon a saját bakancs BSL-jének megfelelő?
Mount point centrális? +1?-1?
Ha csak ragasztott a sablon és nincs drill guide, akkor mindenképp pontozni kell, mert el fog mászni a fúró.
Állványos fúró nem szükséges, de speciális, drill stopos fúró igen! Ezzel mélységet nem tudsz téveszteni. Van a lécben titanal erősítés? Ez a fúrószár kiválasztásához kell. 3.6 vagy 4.1?
Furattisztítás porszívóval! A ragasztó a víz behatolását hivatott meggátolni és nincs kötőerő növelő szerepe! Pattex faipari ragasztó vagy pl. Snolli ragasztó jó. Fehér, tejszerű. Mennyiségre figyelni, mert feltorlódik és púpos lesz a PTEX.
Csavarbehajtás KÉZZEL és nem elektromos csavarbehajtóval, mert meg fogod tekerni a csavart a furatban. Megfelelő bit használata! Amibe PH3 kell, abba PH3-at kell használni!
Végnyomaték max. 4Nm!
Visszatérek oda, hogy nézzél végig annyi youtube videót, amennyit tudsz! Sok buktató van.
https://www.snoli.com/en/produkt/snoli-binding-drill-bit/
Ebből a megfelelő nélkül ne kezdj hozzá!!! Bármilyen csavaros mélységhatárolód van! Csak ezzel lesz pontos a furatod!
Előzmény: (lroberto 223570)
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2025.11.06. 20:12
Ez az egyetlen igazi kikapcsolódásom. Ha kell, akkor majd Japánba vagy Norvégiába vagy bárhová utazom miatta és spórolok máson.
A gyermekemmel oktató foglalkozik minden télen. Nem vagyok hajlandó olyan dolgokon keseregni, ami jelenleg bőven megoldható.
Ésszel kell foglalni. Ennyi.
Előzmény: (TZoli 223294)
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2025.10.30. 17:16
Nem tudok róla, hogy lenne kint magyar síoktató folyamatosan (ez gyakorlatilag semmit nem jelent), viszont az egyik helyi síiskola szuper jó. Angolul tudni kell hozzá. Feleségem az 1 hetes tanfolyam alatt igen nagyot lépett előre.
https://www.maestridiscilivigno.it
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
Topik: Obertauern
2025.07.11. 19:09
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő és részben a sejtésemet megerősítő választ!
Előzmény: (D.Dani 223059)
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2025.07.01. 15:12
Sziasztok!
Tavalyi zillertali látogatásunkkor annyira megtetszett a hely, hogy családdal is visszamennék.
Helyismeret híján itt várok ajánlásokat olyan finkenbergi appartmanházakra, amelyek ajtajában áll meg a busz és egy métert nem kell gyalogolni.
A Patscheider apartmanház maximálisan bevált, de autós.
Köszönöm előre is.
Vágom a centit, számolom a napokat.
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
Topik: Obertauern
2025.04.23. 19:22
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy tömeg szempontjából március első hetében Obertauern vagy Obergurgl veszélyesebb?
Köszönöm
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2025.03.29. 11:15
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Skiessentials Jeff és Bob kb összes megjelenő videóját megnézem. Verhetetlenek síléc tesztelés témában. Én a Black Crows Captist próbáltam, nekem túl puha volt és nagyon farolós, természetesen cserébe nagyon játékos és azonnal reagált minden gondolatra. Még sem az én világom. Elengedtem.
90-es derék off-piste szerintem nagyon határeset. Próbálgass szerintem külföldi kölcsönzőkben, ahol befizetsz egy nagyobb összeget és cserélgetheted kedvedre.
Amit még szeretnék mondani: főleg ebben a kategóriában. Look Pivot kötés mindenképp és platformos, Demo kötést semmiképp. Elveszi az életet a lécből.
Előzmény: (Bazs 222963)
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2025.02.02. 17:59
Tökéletesen egyetértek.
Előzmény: (gaboca 222471)
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2025.01.30. 20:15
10-kor már a capuccinot kell szürcsölni a középállomáson a panoráma étteremben az ablak melletti sorban kifelé bámulva, merengve az élet szépségein. ;)
Előzmény: (D.Dani 222448)
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2025.01.30. 20:10
Pontosan.
Előzmény: (bongi 222445)
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2025.01.29. 08:45
Szia!
Szombaton eleve nem tudsz ott lenni, mert Te is turnust váltasz! ;)
Marmoladara akkor kell menni, amikor tiszta az idő. Mással ne fogalkozz. Tej ködben kevesen vannak, de félelmetes. Tiszta időben sokan lesznek. Nem tudsz mit csinálni vele. A Sella kör nekem csak a kipipálásig volt élmény. Azokon a pályákon lényegesen többen vannak, mint az összes többin. Túl mainstream. :D
Előzmény: (D.Dani 222412)
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2025.01.09. 14:04
Szia!
A top ruháikban Dermizax membrán van, aminél szerintem nem kell jobb. Techinkailag biztosan ott vannak ezek a ruhák. Tartósság tekintetében nincs infóm.
Előzmény: (Gina75 221763)
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2024.12.23. 13:43
Köszönöm szépen, erre én is gondoltam. Ebben a szezonban a maradék mindkét sítábor ski in-ski out-os lesz, úgyhogy a nyáron kell erre megoldást találnom.
Ha nincs ez a hintertuxi besíelés, akkor elő sem jön a probléma, mert általában ragaszkodni szoktam a teraszról a pályára ugrok lehetőséghez, de ez nem mindenhol megfizethető számomra és még ki tudja mit hoz a jövő, amikor 2500m-en lesz a hóhatár...
Ez a bakancs felhúzás dolog a mínuszban viszont rém kellemetlen. Első szezonomat nyomom downsizingolt bakancsban, ami egyrészt őrületesen jó és soha nem tapasztalt direkt irányíthatóságot biztosít, másrészt a BOA, a kisebb méret és a 130-as poliuretán héj azért rejteget kihívásokat felhúzáskor. Valamit valamiért cserébe.
Előzmény: (nimbus2 221966)
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2024.12.17. 12:38
Nekem logikailag jobban elfogadható, ha a héjat fűti egy fűtőszálas táska, mert a gond ott van. Ez a készülék nem tudom, hogy a belső cipőn keresztül mennyire tudja a héjat melegen tartani.
Mondom ezt úgy, hogy egyikkel sincs tapasztalatom.
Előzmény: (gaboca 221909)
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2024.12.17. 12:20
Nekem is levegős szárító-fertőtlenítőm van, ami nagyon bevált.
A probléma akkor van, ha vezetni kell és a bakit ott a pályán kell felvenni. Erre lenne jó egy fűtött bakancstáska. Ebben a szezonban mondjuk már nem lesz szükség rá, mert a 2 tábor, ami még hátra van, az ski in-ski out.
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2024.12.17. 11:41
Köszi, sajnos félek tőle, mert volt már ilyenből márkásabb is, 220-as, konnektoros. Sajnos az egyikben elromlott a hőfokszabályzó és megolvadt. Szerencsére a bakinak nem lett baja, de lehetett volna. Nem merem igazából bevállalni újra.
Az esetek 99%-ában ski in-ski out szállást választunk, ott nincs gond.
Ezzel a downsizingolt (1 ujjas fit) verzióval, annak előnyeivel (soha nem tapasztalt direktség) és hátrányaival (ki-beszállás) még csak most ismerkedem.
Szobában enyhe kínnal fel-és leveszem. Mínuszban sansztalan.
Fűthető bakancstáska irányban kell elindulnom, mert a héj lesz beton a hidegben.
Előzmény: (gaboca 221902)
következőutolsó
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
INGYENES TANÁCSADÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK