Szia!
Az, hogy mit fogsz szeretni és mit nem, az 1 millió dologtól függ.
Kérdés mennyire akarsz benne tudományosan elmerülni és mennyire akarsz próbálgatással közelebb kerülni a megoldáshoz. Előttem többen leírták már a véleményüket és gyakorlatilag mindenkivel egyet tudok érteni (180cm és 80kg-hoz kb. 165-ös SL vagy 165, max 170-es SC léc a megfelelő stb.)
Magának a lécnek is annyi fontos és a használatot befolyásoló paramétere van (aktív élhossz, camber magasság, torziós merevség, hajlítási szilárdság, stb, stb.), ezeken kívül, ami irtó mód befolyásolni tudja egy léc viselkedését az az élszög. Itt főleg a talp szerinti szögre gondolok, ami sokkal jobban számít, mint az oldal szerinti.
Egy sokat használt és nagyon régen nem flatre csiszolt léc tap szerinti szöge 2 fok is lehet, vagy annál több is. Nagyon könnyű lesz vele síelni, de ívet nem fogsz vele húzni. Ugyanaz a léc kap egy köves síkolást és egy kézi 0,5 fokot + egy 3 oldal szerintit letörés nélkül és csodát lát az ember.
Következő dolog az általad próbált sí magszerkezetének állapota/"fáradt volta".
A másik dolog amit szintén említettek már az a sítudás helyes megbecslése a megfelelő léc kiválasztásához, ami a sí minden paraméterét érinti.
Hosszú időn keresztül azt gondoltam, hogy haladó vagyok, mert kb. mindenhonnan lejövök. Az utóbbi években, hogy tényleg minden mozdulatra és és minden terhelésváltásra figyelek, már biztosan tudom, hogy ugyanolyan középhaladó vagyok, mint a sielők 90%-a.
Ahogy Marky és Gabóca is írja, a márkafüggetlen tesztelést ajánlom leginkább.
Iránymutatásnak nagyon jók a Skiessentials összehasonlító tesztek pl. (2025 Men's 65 to 75 mm pl.) vagy a Soothski Comparator is szuper ha van benne olyan léc, amit töviről hegyire ismersz és tudsz mihez viszonyítani, de ebben is el kell kicsit merülni műszakilag, hogy tudja az ember dekódolni az adathalmazt.
Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy mindenképp elbizonytalanítsalak, hogy ha 1 pár lécet tartasz, akkor én 80 környéki derekút vennék. Átlag sípálya délután már abszolút nem a 65-ös sí kedvence.
A mindenevő lécem egy Fischer RC ONE 82 GT. Kifejezetten merev léc (215/123 Nm2 hajlító/torzós).
Sok sikert, jó próbálgatást!