Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Időjárás Ausztriában topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2018.12.28. 19:06
A legutóbbi havazást egy (kleine) Nordstau okozta, ami abban tért el a szokásostól, hogy a légnyomás magasabb, és az érkező hideg levegő szárazabb volt, ami csak az itt lévő meleg levegőből "préselte ki" a nedvességet, emiatt csak lokális jelleggel, az Alpok északi, első gerincén (Kalkalpen) adott jelentősebb havat, beljebb a mennyiség gyorsan csökkent, elfogyott. Egy másik tényező, ami miatt most a keletebbi régiók (Dachsteintől keletre) jöttek ki jól, az volt, hogy a csapadék egy melegfronttal, még magas hóhatárral, korábban érkezett, mint a hideg levegő, de a különbség keletre egyre csökkent, ahogy a hidegfront utolérte azt. A teljes mennyiség pedig kb. a Gesäuse vonalától keletre, 1300m fölött jött le hóban, nyugatabbra a nagyobb része esőben.
Én 25-én Wurzeralmon voltam, ahol 1300m felett 40+ cm friss porhó fogadott. Az erdőben már mindenütt elegendő és nagyon jó minőségű porhavat találtam (aminek már megvolt az alapja), de feljebb és a szélnek kitett helyeken a szél megdolgozta.
Most anticiklon van, napsütéssel, éjjel erős kisugárzással, ezért a porhó csak az árnyékos részeken marad meg, máshol napról-napra romlik a minősége.
Sajnos manapság ez már mind nem jelent semmit, mert a szűzhó úgysem éri meg a holnapot.
Tehát most tényleg legjobb a Dachstein környéke, de nem mindegy, hogy melyik oldalán. Jövő héten azonban, szerintem, ennek már nem lesz jelentősége.
Előzmény: (- Marky - 202750)
Wurzeralm, Frauenkar, 2018.12.25-én délelőtt 10 órakor.
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2018.12.27. 20:50
Sziasztok

500 km-es körön belül hol a legjobbak most a viszonyok? Jól láttam, h az elmúlt havazás a középső régiót szórta meg legjobban? Dachstein régió lenne a cél jövő héten...

De ha van közelebbi jobb tipp, jöhet!

köszi
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.