Káposztaleves ( 6 liter)
-80dkg savanyú káposzta
- 1 cm füstölt szalonna
-1/2 szál hazikolbász 1/2cm re szeletelve
-20dkg darált sertéshús
-2db nagy vöröshagyma
- 1 db közepes sárgarepa es feherrépa 1/2 cm re vágva
- 2db csiperke vekonyra vágva
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 3 ek liszt
- dl olaj
- 1 púpos ek pirospaprika
- kb 30 szem bors
- kb 20 szem borókabogyó
- só
- őrölt kömény
- morzsolt kapor aki szereti
-petrezselyemzöld
- olajon egyik apróra vágott hagymát, három gerezd ( vágott, tört) fokhagymát megpirítjuk, benne szalonnát megsütjük majd kivesszük! Kolbászkarikát ezután beledobjuk továbbsütjük, kellően kiolvadt megsült, mehet rá a gyökérzöldség s a gomba! Kis párolás után ,mehetnek a fűszerek, bogyó, ( kapor),1/2 l vízzel felöntjük! Káposztát kinyomkodjuk, apróra vágjuk, beledobjuk! Második hagyma 1/8 át félretesszük, többit szálára vágva beledobjuk, a fazékba ! Darált-húsba beletörjük a tojást , belepasszírozzuk a maradék vöröshagymát, megszórjuk ppaprikával sóval borssal, szórunk rá 1 ek lisztet, s amennyi morzsát felvesz ( még ragadjon kicsit, ne morzsázzuk túl) átkeverjük, (szórunk bele kaprot) ! Kis 3 cm átmérőjű golyókat gyúrunk, s beledobjuk a fazékba! 3-5 perc múlva felöntjük vízzel! 1/2 órát főzzük, majd berántjuk olaj 2 ek liszt 2 gerezd zúzott fokhagyma pirospaprika ( petrezselyem)! 10 percet főzzük (Ecettel savanyítjuk szükség esetén) pihentetjük, kanál tejföllel , kenyérrel, pirított kenyérkockával, levesgyönggyel tálaljuk!
Jó étvágyat!!!