Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kedvenc nyári helyeim

ÜZENETEK (65)Időben csökkenő Időben csökkenő
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2010.08.10. 17:50
Alakul ez! Mindkét ötletet nagy örömmel elraktározom, s ha lesz időm, holnap az El Caminoról írok.

Üdv:
Csabor
huligan
3493 élménybeszámolót írt
3493
17 éve tag
2010.08.10. 16:09
Ugyan az mint télen!

Hochkar és környéke.

Közel van, gleccseren kívül minden van!

Starnd, só fürdő, barlangok, klettersteig, mászópark, bicikli és túraútvonalak, Salza patak, hütték, tehenek, hideg sörök, finom sajtok, jó sportboltok, jó levegő...
S7302687.JPG
S7302690.JPG
S7306979.JPG
S7306991.JPG
S7302512.JPG
S7302529.JPG
S7302531.JPG
S7306099.JPG
S7306237.JPG
S7306290.JPG
S7306377.JPG
S7302633.JPG
rockenstein
354 élménybeszámolót írt
354
15 éve tag
2010.08.10. 14:50
Ezen a nyáron a stájerországi Sölktal természetvédelmi parkot fedeztem fel túrabakanccsal, és csak ajánlani tudom minden kedves hegyrajongó fórumozótársnak. (Infók: http://www.schladming-dachstein.at/de/region/soelktaeler/summer/) Egy kis félreeső völgy, amely az Ennstal és a Murtal völgyeket összekötő hegyi út mentén található a Schladming-Dachstein régióban, de a tömegturizmustól messze, meghagyva az élővilágot természetes békéjében és nyugalmában. A völgy kicsiny falvaiban kellemes, falusias hangulatú szálláshelyeket találunk, természetesen az osztrák színvonalnak megfelelő felszereltséggel. Mi a Mössna faluban található Gamsjaeger Bauernhofban szálltunk meg, tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek (http://www.w-gamsjaeger.at/), rendkívül kedves, barátságos emberek a házigazdák, akik még tényleg odafigyelnek a vendégeikre, és mindent megtesznek azért, hogy az ember tényleg jól érezze magát. A ház pedig tüneményes, mind kívülről, mind pedig belülről. Érzékeltetésként csak annyit, hogy a konyhában a modern kerámia főzőlapos sütő mellett egy régi fatüzelésű kályha is volt, mellette a bekészített tűzifával. Szóval összegezve, a völgy és a szállás is ideális célpontja lehet az igazi testi-lelki feltöltődére vágyóknak, az év minden szakában. A képen Mössna falu látható.
39485-121342271246432-100001119794958-121898-1806036-n.jpg
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2010.08.10. 12:40
Komáromi erődrendszer


Egyik kedvencem a Komáromi erőd. Már rövidnadrágos koromban elkezdtem keresni, mert akkoriban várépítészettel foglalkoztam. Imádtam a várakat, ha megmondja valaki, hogy milyen fegyverek ellen kell védekezni, még most is lehunyt szemmel el tudom képzelni az ahhoz legjobban megfelelő várkialakítást. A dolog a levegő-föld rakétáknál szakadt meg, mert akkor nem kell lehunyni a szemet, inkább gyönyörködni kell a látványban, mert többet ilyent nem látunk.
Ez a csodálatos műalkotás hosszú évekig rejtve volt a kíváncsi szemek elől. Az ok egyszerű, a szovjet hadsereg tartott fenn itt egy irdatlan méretű lőszerraktárt. A titok miatt az erőd még a térképeken sem szerepelt.
De induljunk kicsit távolabbról. Itt kell elmondanom, hogy az ágyúk várostromban való alkalmazását egy Orbán nevű erdélyi úriember találta fel, aki a neve alapján indulhatna most a kisebbségi önkormányzati választásokon. (no ez nem sikerült mondat lett, de már mindegy) Ez a furmányos elme Bizánc megrendelésére készített három hatalmas ágyút, hogy a bevehetetlen erőd még bevehetetlenebb legyen. A bizánciaknak nem tetszett a produktum, nem vették át az ágyúkat. Elvégre Bizánc falai bevehetetlenek. Orbán egy ügyes húzással eladta az ellenségnek a fegyvereket, s két hónap múlva Bizáncot már Istanbulnak hívták.
Nem ismertetem most a vár történetét, a neten nagyon jó leírások találhatók róla.
A magyarországi részen van a Monostori erőd, a Csillag erőd, s az Igmándi erőd, a szlovák részen található az Óvár és az Újvár. Ha valaki megmondja, hogy mi a különbség az erőd és a vár között azok között várépítéshez alkalmas sziklákat sorsolok ki.
Ha van olyan elvetemült, aki mindegyik erődöt meg akarja látogatni az az általában április végén, május elején megrendezendő Komáromi Napok keretében tudja ezt megtenni. Ilyenkor rohammal, kerékpár alkalmazásával az erődök végigjárhatóak, egyéb alkalmakkor figyelni kell a nyitvatartásra, főleg a szlovák erődök esetén. (általában az erődök októbertől nem látogathatóak)
A Komáromi Napokon kicsit nagy a tömeg, nem lehet elmélyülni a látnivalókban, de sok a program, sok a sör, s igazi búcsúi a hangulat a határ mindkét oldalán. Persze ilyenkor is lehet élni, lehet sétálni a komárnoi Európa Udvarban, vagy a Klapka téren, enni egy jót a régi tiszti kaszinóban, inni egy mézizűt, vagy venni egy almazöld nyeles fésűt, valami sipoló macsakakővel, s közben mosolyogva gondolni a sok őrültre, aki nyelvtörvényeket hoz, s ellentétet szít.
Ha valaki szereti a felfedezéseket az nem elégszik meg a Komáromi Napok forgatagával, ahol például a kazamatákban kerékpárversenyt is rendeznek, hanem külön indul felfedezőútra, az igaz, hogy elvetemült, de érdekes, izgalmas felfedezésekben lehet része. Ilyen túrákra bakancsot, játszós ruhát és elemlámpát javaslok. (no meg néha el kell bújni a személyzet elől)
Az erődök ravaszul megszerkesztett építmények, döntő részük kívülről nem is látszik, egy földkupacnak gondolná őket az ember. (ezért is lehetett elrejteni őket sok évig a kíváncsi szemek elől) De képzeljünk el olyan földkupacokat, ahol többszázezer katonának volt hely, minden felszerelésével, fegyverével, lovával, kiszolgáló személyzetével együtt. Monumentális, s elképzelhetetlen hogyan tudták megépíteni. A védekezést elősegítette, hogy visszavonulóban a védők a korábban elhagyott helyeiket tűz alá tudták venni. Több emelet magasan volt lehetséges a gyilkolászat. Meg kell nézni a bástyákat, pékségeket, az emeletes ejtőcsöves budikat, a vöröskőből készült oroszok által letört lóitatókat, a hatalmas erőd minden zegét-zugát. A legenda szerint a Duna alatt alagút vezetett át ahol az oroszok a II. világháborúban átmentek, hogy így támadják Komárnót. (aki az alagutat megleli annak a korábban megnyert sziklákból erődöt építek) Az erődök néhány kilométerre vannak egymástól, gyalog sem probléma az átjárás. De javaslom, hogy ne rohanjunk. Adjuk meg a tiszteletet az elődöknek, tiszteljük munkájukat, múltunkat. Nem szabad az erődöt lerohanni. Nem is sikerülne, hisz ezt az erődítményt soha senki sem vette be, se ez nem sok erődítményünkről mondható el.

Csabor
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2010.08.10. 12:39
Kedves Mindenki!
Nagy nekibuzdulással új rovatot nyitok, ahol mindenki leírhatja merre járt, mit élt át, mit ajánl a bosszantóan hómentes nyári napokra. Nem punnyadós helyekre gondolok, aktív utazóknak való ínyenc úticélokat kellene megismertetni a téli síelőkkel, akik így nyáron is kiélhetnék mozgásigényüket.
Lehet, hogy mindjárt vége a nyárnak, s már léceinket vaxolgatjuk, de jövőre is lesz szép idő, ha ismertetjük egymással élményeinket jut idő a tervezésre, az utak kivitelezésére is.

Csabor
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.