Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síléc választás

ÜZENETEK (843)Időben csökkenő Időben csökkenő
AAron
2621 élménybeszámolót írt
2621
16 éve tag
2010.11.30. 07:19
Hát, Urak !
A reggelt azzal kezdtem, hogy a sí tudásomat kezdő síelőre állítottam be.
Meg voltam győződve, hogy jó úton járok afelé, hogy ne kelljen pironkodnom, hogy gyári verseny sível síelek.
Gondoltam ezt azért, mert ilyen rissz-rossz síoktatókkal hozott össze az élet, akik megpróbálták belém verni a síelést (Bartus, Béki, Berecz, Kelen).
De megkövetem a nálam nagyobb tudásúakat, aki (már) nem versenyzik, ne síeljen verseny sível.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2010.11.30. 01:28
Szervusz Viktor!

Van itt néhány dolog, amire reagálnék, a koromnál fogva mást gondolok róluk.

Az akarat és kitartás tanulás nélkül nagyon hatékonytalan tud lenni. Kár újrafeltalálni a spanyolviszt. Már megvan.

Profi/amatőr státusz! Egyfajta felfogás amiről beszélsz. Egy másik felfogás szerint viszont az a profi, akinél minden apró dolog a helyén van. És ettől lesz az olyan, amilyen.

Nem hogy a két éve, de a 12 éve síelő pedagógus sem tud megtanítani egy tök kezdőt, ha annak az a hibája, hogy nem tud egyformán terhelni, és az "oktató" nem ismeri azt a pici, nagyon egyszerű trükköt, (hová kell üni a kalapáccsal), mellyel orvosolható ez a hátrány.

A profi - amatőr státusz szerintem sem befolyásolja az emberséget, dehát azt hiszem, ez evidencia.

A kifejezetten versenyzők számára gyártott lécek amatőrök által történő használatáról pedig alább már elmondtam a véleményem. Lehet elkezdeni két, kővel teli vödröt cipelni, de ésszerűbb előbb egy edzéstervvel felhozni a "dolgozót" a feladathoz.

Maradok továbbra is síelős barátsággal:
Előzmény: (huligan 95134)
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2010.11.30. 00:43
Szia Gyula!

Hidd el, nem bántás akar lenni. Csak hát ha valaki nem tudja megsíelni a bolti top lécet, illetve nem tudja kihozni belőle azt, ami benne van, hogyan is képzeli, hogy a "gyáriból" majd kihozza?

Lehet, nem fogsz szeretni, de ez, csak egy hiú ábránd. Persze az eredményekhez ábrándokra szükség van. És ha az ábrándokhoz valamiféle tervet is készítesz, van esélyed.

De ha a terveidben nincsen edző/oktató, akkor inkább nagyobb az esélyed egy újabb kórházhoz.

Bocsika mégegyszer mondom, nem bántás akar lenni, hanem féltelek. A hasonlatodnál maradva mégis mit gondolsz, mi történne, ha átülnél a trabantból a F1 -be és elkezdenél körözni? Jó, lehet, hogy nem nyomnád annyira a gázt, és fék is van. Ha eltalálod. A kemény versenylécen azonban nincsen fék. A gázt pedig nem te nyomod, az maga a hegy. CSAK TUDÁSSAL LEHET SZÓT ÉRTENI VELE!
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2010.11.30. 00:23
Nem kétlem!

De, ha jól emlékszem 5 futam volt. És mindíg a nyertes jutott tovább.

És így azért már kisebb befolyása volt a szerencsének.
Előzmény: (AAron 95127)
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2010.11.30. 00:13
Szia Áron!

Hát ez az! Én sem értem, hogy az amatőr világ miért vágyik olyan sílécre, amit nem tud megsíelni.

Felfogásom szerint:
1/a. A versenyző azért versenyző, hogy versenyeken induljon. És azért indul, hogy nyerjen. Ha nem azért indul, szerintem nem versenyző. És hogy nyerjen, ahhoz nem nélkülözheti, hogy edzője, edzésterve legyen. Nyilvánvaló, hogy a felszerelését ezekhez a célokhoz célszerű igazítani.

2/a. Amatőr síelő az, aki nem versenyző. Nem indul versenyeken, nincsen edzője és edzésterve. Ennek következtében aztán (bárhogy is szeretné), fizikai és technikai felkészültség hiányában kevés esélye lenne, ha mégis úgy döntene, hogy elindul egy versenyen. Az pedig kifejezetten felháborít, amikor a csőlátásban szenvedő "amatőr versenyző" életveszélyben tartja a körülötte síelő polgártársait.

2/b. Amatőr síelő az, akinek eszébe sem jut, hogy versenyen induljon. Az öröm reményéért jött. És hihetetlen módon zavarja, amikor „oktatója” a 3 napos alapoktatás után arra próbálja rávenni, hogy kapuk között sebességet menjen. Sem élezni, sem forgatni, sem terhelni még nem tud, az összefüggésekről szó nem lehet, de nyerni kellene.

2/c. És amatőr az is, aki ugyan kipróbálja a tűzött pályát, ha alkalom kínálkozik, de nem ezért él. Nem képzeli magát világkupa futam résztvevőnek, hanem a képzett amatőr gondosságával vesz részt a sípályák forgalmában. A képzett amatőr nem megy, inkább közlekedik. Kifejleszti a perifériás látás képességét, így nem csak néz, hanem lát is. Nem zárja magát a tűzött pályában alkalmazható technikák korlátai közé, hanem ismeri, és az un. finomkoordinációs elemekkel egyre magasabb szinten köti össze a síelés fundamentális alapfunkcióit. Figyelem: az ellenpólus nem a képzettnek számító versenyzők, hanem a képzetlen amatőrök, akik felkészültség nélkül utánozzák azokat. Immár több mint 20 éve keresem a versenysízéstől jól megkülönböztethető, de azzal egyenrangú technikákat az erre fogékony amatőr síelők számára.

Régóta vallom, (és szerintem én mondtam először), hogy csak jó minőségű felszereléshez lehet felnőni. Ha megszakadsz, akkor sem lehet kerítésléccel karcolt lendületeket menni.

Szó nincsen arról hogy kinézném aki gyári versenyléccel megy. Ha ért hozzá, és bír vele, tegye, gratulálok. De már bocsánat, az ésszerűtlenséghez nem szoktam gratulálni.
huligan
3493 élménybeszámolót írt
3493
17 éve tag
2010.11.29. 23:39
Kedves Wágner Úr!

- azért vágyik az amatőr világ kicsiny része a megsíelhetetlen lécekre, mert bízik abban, hogy meg tudja csinálni. Meg is tudják, mer ez csak akarat és kitartás kérdése. És akkor jön az, hogy ki ha Ő nem... Ez a normál éleben nagyon fontos erőt adó dopping.

Az amatőr világnak azt tartom, aki nem ebből él! Magyarországon hajlamosak a profit azonosítani a legjobbal. Ez hibás. A profi lehet 2 éve síelő jó pedagógus, aki bármilyen kezdőt meg tud tanítani az alapokra. Profi, mert ebből él. Számomra nem a profi vagy az amateur határozza meg hogy ki milyen ember, mekkora sítudása!

A barátnőm és én is amateur vagyok, csak nekem több a tapasztatalatom. Ha a húgod pénzt kap azért mert síel, akkor kőkemény profi!

Sok sporttárs síel "gyári" lécekkel!

Ne bántsuk őket, ez a hobbijuk (mint ahogy nekem is)!

Ettől ez még egy gyönyörű szép sportág!

SZERESSÜK EGYMÁST GYEREKEK, A TÖBBI NEM SZÁMÍT!
Előzmény: (AAron 95126)
huligan
3493 élménybeszámolót írt
3493
17 éve tag
2010.11.29. 23:22
Szia Laci!

- Ne szégyelld magad, nincs miért...?!
- nincs nagyvonalú tudásom, sem gyakorlati tapasztalatom!
- Nem vagyok ügyes síelő, esek/kelek.
- Pinyi, az elmondásaid alapján hatalmas császár respect!
- Free léccel a crossok között megfizethetetlen érzés, minden másra ott a Mast...rd!
- Én nem tudok!
- mától hivatalosan törlöm az összes definíciómat!!!

Megvilágosodtam! vagy MEGZAVARODTAM!
AAron
2621 élménybeszámolót írt
2621
16 éve tag
2010.11.29. 22:49
Laci, azért valljuk be, hogy a sícross-ban a szerencse elég nagy befolyásoló tényező.
AAron
2621 élménybeszámolót írt
2621
16 éve tag
2010.11.29. 22:44
Nnna, nagyon várom Laci "válaszát"!
Viktor én egyetértek veled maximálisan, de a válaszaid nem fedik le teljesen Laci felvetéseid. Egyszerűbben: volt ott még magas labda.

Nem értem például, hogy az amatör világ miért vágyik olyan sílécre, amit nem tud megsíelni? Ki vagy kik aza amatör világ? A hugom? Huligan barátnője (aki egyébként nagyon csinos!)?

Egyébként láttam több alkalommal is olyat, hogy a mukinak átadott JÓ minőségű és megfelelően kemény síléc csodát művelt a "sítudásával".

De, ha már itt tartunk, több Demo csapattag is civilben gyári léccel megy, én azt nem értem, hogy miért nézik ki innen, azokat, akiknek az a mániájuk, hogy gyári versenyléccel síelnek .
Előzmény: (huligan 95122)
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2010.11.29. 22:38
Szia Huligan!

Tanácstalan vagyok, és kicsit szégyellem magam. Amit mondasz, az olyan nagyvonalú tudást és gyakorlati tapasztalatot tételez fel, amit én több évtizedes síoktatói pályafutásom alatt sem voltam képes elsajátítani.

Igazából már csak a síelni tudásod érdekelne.

Csak érdekességként mesélem, hogy amikor (évekkel ezelőtt) megrendezésre került az első magyar sícross verseny, PINYI egy "bolti tenétivel" lett bajnok. Free léccel a crossok között.

Igaz, ő tud síelni. De az ott induló hivatásos versenyzők zöme is tudott síelni.

Ezért aztán nagyon kategórikusnak tűnnek a "definícióid"!
Előzmény: (huligan 95122)
varia2000
56 élménybeszámolót írt
56
16 éve tag
2010.11.29. 22:13
Sziasztok , előre bocsátom teljesen amatör vagyok és amit a lécekről tudok azt itt tanultam a fórumon tőletek, az biztos ,hogy megy a paraszt vakítás ,kb.két éve ausztriában az intersportban vettem egy Head 270ci lécet,teljesen megvagyok vele elégedve amennyibe került nekem megérte. A vakitás ott van,hogy az ember azt gondolja,hogy ez egy fokkal gyengébb a 280ci lécnél ,és akkor az ára szenzációsan jó,holott ez 270ci léc a head honlapján nem is szerepel.Ezek után az ember úgy érzi azért mégiscsak megvezették egy kicsit ! üdv.
huligan
3493 élménybeszámolót írt
3493
17 éve tag
2010.11.29. 22:10
Halihó Laci!

"A gyári versenyzők fogalma, ugye világos?"
- nem!

Ebből következően a gyári léc fogalmának is világosnak kellene lennie.
- Rosszul gondolod (szerintem) a síszerető számára nem a valodizmus (realizmus) a fontos!

Annak is világosnak kellene lennie, hogy a gyárak az eladási marketinget általában, (tisztelet a kivételnek), a fentiekhez igazítják.
- Milyen fentiekhez, mit viszonyítanak?


A cél az ELADÁS.

- na ez igaz!

Mert ugye, ki ne szeretné magát Bode Miller helyébe képzelni?

- én szeretném!

Ezért aztán (amúgy évtizedek óta) megy a marketing kavarás, félrevezetés.

- Ez természetes, elmúltunk 18 évesek, nőjünk fel!


Az igazság pedig drasztikusan máshol lakik. Világosan kell(ene) látni, hogy az amatőrök világa nem a gyári versenyzők világa.

- ebben Laci 100%-osan igazat adok Neked!

Mondhatná valaki, hogy látjuk. De ha végigolvasom a hozzászólásokat, nem ezt tapasztalom.

- Én se de, ez az élet rendje. És nem tartom valószínűnek, hogy ez változni fog!

Azért az igazsághoz tartozik, hogy a free világa alapos erjedést indított.

- Lehet, de nem érzem a kohéziót!

Visszatérve az eredeti témához, az amatőr világ jelentős része most is a „gyári” lécekről álmodik. Jó lenne nem gyári/bolti kategóriákban gondolkodni, mert az amatőr síelők számára legyártott hihetetlenül jó minőségű, profi-top lécek ott sorakoznak a „boltok polcain”.

- Ebben igazad van! A bolti lécek is hihetetlenül jók és jó minőségben készülnek, de nem ugyan az a forgató könyv......

Szívesen olvasnék (akár itt is), a „bolti” kategóriák minőségi jellemzőiről világos, szakszerű, érthető, a GYAKORLATBAN MEGTAPASZTALT JELLEMZŐKET.
Lehet, hogy nincsenek ilyenek? Vagy csak én nem bukkantam rájuk?

- Laci! Rájöttem! Elbeszélünk egymás mellett, de nem először!

- Semmi baj nem van a bolti kategóriával! Full minőség, teljesen alkalmas rekreatív célokra!!! Tökéletes kielégítést biztosít a sítársadalomnak!!!

DE VERSENYZÉSRE ALKALMATLANOK ismétlem ALKALMATLANOK


- Ez a különbség az általam definiált "gyári" és "bolti" lécek között!

Ennyi! Se nem több, se nem kevesebb! PONT.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2010.11.29. 21:41
Halihó sziasztok!

A gyári versenyzők fogalma, ugye világos? Ebből következően a gyári léc fogalmának is világosnak kellene lennie.

Annak is világosnak kellene lennie, hogy a gyárak az eladási marketinget általában, (tisztelet a kivételnek), a fentiekhez igazítják. A cél az ELADÁS. Mert ugye, ki ne szeretné magát Bode Miller helyébe képzelni? Ezért aztán (amúgy évtizedek óta) megy a marketing kavarás, félrevezetés.

Az igazság pedig drasztikusan máshol lakik. Világosan kell(ene) látni, hogy az amatőrök világa nem a gyári versenyzők világa. Mondhatná valaki, hogy látjuk. De ha végigolvasom a hozzászólásokat, nem ez jön le.

Azért az igazsághoz tartozik, hogy a free világa alapos erjedést indított.

Visszatérve az eredeti témához, az amatőr világ jelentős része most is a „gyári” lécekről álmodik. Jó lenne nem gyári/bolti kategóriákban gondolkodni, mert az amatőr síelők számára legyártott hihetetlenül jó minőségű, profi-top lécek ott sorakoznak a „boltok polcain”.

Az SMSZ demo csapata "bolti" lécekkel megy. És az Interski kongresszusokon a világ nagy sí nemzeteinek az elit szakemberei a szájukat tátják, amikor a magyar demó csapat bemutatót tart.

A versenyzők állandó edzésben és tanulásban vannak. A jó léc önmagában az amatőrnek sem segít. Meg kellene tanulni síelni.

Szívesen olvasnék (akár itt is), a „bolti” kategóriák minőségi jellemzőiről világos, szakszerű, érthető, a GYAKORLATBAN MEGTAPASZTALT JELLEMZŐKET.

Mutatóban van néhány leírás az OZSI onlapján. Érdemes olvasgatni.
mitro
1153 élménybeszámolót írt
1153
16 éve tag
2010.11.29. 21:01
Egy amatőrnek a csicsa is nagy különbség, Ironman!
mitro
1153 élménybeszámolót írt
1153
16 éve tag
2010.11.29. 20:59
A photoshop kizáró tényező! Grafitceruza, golyóstoll. Egyenlő pályák, egyenlő esélyek!
Előzmény: (csabor 95100)
huligan
3493 élménybeszámolót írt
3493
17 éve tag
2010.11.29. 20:56
Nem túrasítúra, hanem csak sítúra!

Ha többet tudok mint 3 kapok plusz pontot?

Nem akartalak kijavítani csak bántotta a szemem/fülem...:DDD
Előzmény: (mitro 95095)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2010.11.29. 20:55
Halljam a címet. Már dolgozom a photoshoppal.

Csabor
Előzmény: (mitro 95095)
mitro
1153 élménybeszámolót írt
1153
16 éve tag
2010.11.29. 20:47
A két képen 3 különböző részletet fedezhetnek fel a kedves játékostársak. A megfejtéseket postai levelezőlapon kérjük eljuttatni a szerkesztőségünk címére. A helyes megfejtők között kisorsolunk egy MB (Mont Blanc) túrasítúrát az Ironmannel. :)
huligan
3493 élménybeszámolót írt
3493
17 éve tag
2010.11.29. 20:02
Hát hogyne!

Régebben is ment a szegmentáció! Ezzel tartották fent az egészséges "megújulást".

A termékeknek forogni kell, a cirkusz megy tovább....
Előzmény: (hu1zam 95077)
hu1zam
432 élménybeszámolót írt
432
15 éve tag
2010.11.29. 19:58
Persze, igazad van.
Én csak azt akartam mondani, hogy a carving előtt is volt különbség a lécek között, nem csak a rájuk írt szövegben. Mondjuk, SG a '70es években még nem is létezett:))
Amúgy a hétvégi versenyeken, mielőtt a reklámlécet a nyertesek kezébe nyomták volna, még a műlesiklásban is jól látható volt, hogy a versenyléc jóval hosszabb, mint a "rekreációs"...
Előzmény: (huligan 95074)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.