Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ski C.U.L.T. információk

ÜZENETEK (1072)Időben csökkenő Időben csökkenő
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.09.18. 15:05
„Szerénységem az a tulajdonságom, amire legbüszkébb vagyok...” mondta Bástya elvtárs. :D

Van itt hiba bőven! :)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.09.17. 15:40
Itt-ott lehetett olvasni róla, hogy újabb síszimulátor indult el Budapesten. Egy kisebb csapattal (síoktatók és néhány érdeklődő amatőr síelő) elmentünk kipróbálni és készítettünk egy kis videót róla.

Ha valakit érdekelnek a tapasztalatok, csak kérdezzetek bátran. Én pl. kezdem sejteni, hogy mire jó, és mire nem. Pl. a saját legnagyobb hibámat alighanem meg tudnám oldani rajta. :D

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.09.11. 12:58
Júliusban kiugrottunk Hintertuxra. Részben egy továbbképzésre azzal osztrák partnerünkkel, akiknél a nálunk végzett síoktatók továbbtanulhatnak Landesskilehrernek, részben pedig megnézni az októberi szállodánkat.

Két nap utazás és két nap síelés volt. A síelésen a továbbképzéssel foglalkoztunk, ott ritkán volt lehetőség kézbe venni a kamerát, de azért valami kis hangulati filmet mégis sikerült összerakni. Inkább vidám, mint síelős, de a síelés hangulatát mégiscsak felidézi... :D

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.09.03. 20:42
Közismert tény, hogy a nyugati kultúra, a szocializáció a bal féltekéhez közelebb álló módszereket, technikákat részesíti előnyben. Ez torzulásokat eredményez (a jobb fékteke jellemzőit elfojtjuk valamilyen mértékben), ami személyiségbeli problémákban, gyomorfekélyben, infarktusban, stroke-ban és más civilizációs betegségekben jelentkezik.
A sportszakember ezeket az elfojtásokat a mozgásból meglátja.

Sajnos a sporttudomány elterjedt mozgástanítási felfogásai - az iskolához hasonlóan - a bal féltekéhez inkább kötődő módszereket preferálják. Az elterjedt síoktatási módszerek is ilyenek. A mozgásokat felbontják részleteikre, rávezető gyakorlatok, strukturált logikák alapján tanítják a felnőtteket (és még nagyobb baj, néha a gyerekeket is).

Csakhogy a mozgás a személyiség szerves megnyilvánulásaként nem így működik. A jobb félteke képességei vesznek részt a térbeli tájékozódásban, a globális érzékelésben, az érzelmekben, az élményben. A bal félteke logikus elemző képességei a kontrollt adják.

Tehát tanulni, másolni, érzést, élményt felfognia jobb féltekével lehet hatékonyan. Ellenőrizni, megérteni, pontosítani, korrigálni a bal féltekével. A sorrend egyértelmű.

Nem véletlen, hogy aki megkóstolta nálunk, hogy hogyan tanítjuk a síelést, az visszajár: ugyanis olyan élményt és hatékonyságot kap, aminek a hátterében a jobbféltekés tanulás személyiségfejlesztő hatása áll.
Előzmény: (TZoli 172994)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.09.03. 20:28
Ugyan már Feri bá', nyilván nem veszem a szívemre, hogy kötözködsz, hiszen te is tudod, hogy pont az ellenkezőjét írtam, nyilván viccelsz. :)

Amit mi mondunk, és amit mi tanítunk, az sokkal inkább a leegyszerűsítésről szól: a felnőtt is tanuljon úgy, mint a gyerek, azaz legyen egy benyomása az érzésekről és az élményekről, és nem kell elmerülni az üzletileg feleslegesen elbonyolított misztikus részletekben.

A jobb félteke nem bonyolít, hanem egészben néz, az érzéseket és az élményeket keresi, nem pedig a logikát és a részleteket. Egyszerűsít és nem bonyolít. Aki már volt velünk síelni, az érti, hogy mi a különbség. Óriási.
Előzmény: (WéberF 172990)
TZoli
1158 élménybeszámolót írt
1158
20 éve tag
2014.09.03. 13:31
Az utazás a koponyám körül az egy másik műfaj.
Teljesen igazad van Feri. Mindaddig, míg minden rendben megy, az embert nem nagyon érdeklik a részletek. De amikor eléri valami probléma és szeretné tudni az okát, elkezdi boncolgatni a kérdést, érdekes összefüggések világosodnak meg. Mi miért történik? Mi az oka? Mitől van? Számomra először logopédus mutatott rá az emberi agy működésében a nagymozgások és a beszéd fejlődésének összefüggésére. Ozsi írásai mindig érdekesek, bármiről is írjon. Ez pedig, a mozgás, az emberi agy és a tanulás kapcsolatáról nagyon jó. Ezért is nyomtam rá egy tetsziket a fb-on. Ha pedig ezekkel az elemzésekkel egyszerűbbé teszi a helyes síelés elsajátítását, ráadásul közre is adja, azzal minden érdekelt nyer.
WéberF
2040 élménybeszámolót írt
2040
17 éve tag
2014.09.02. 21:47
Ozsi! Ugye nem gondolod komolyan, hogy ez az írásod bárkit is meggyőz bármiről! Az "Utazás a koponyám körül" (ugye nem kell mondanom, ki írta) sokkal többet mond. Nem hinném, hogy a síelőket még az agyféltekékkel is terhelni kellene. Elég a terheléses félforduló a terhelésmentesítéses balmenetes alig lendületet vevő rövidlendületes egyenessikás mélykultúráját megérteni. Bocs, de ezt nem hagyhattam ki. WFeri
Előzmény: (ozsi 172989)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.09.02. 20:53
Na tessék, lehet vitatkozni... :D


Nem könnyű felnőttként mozgást tanulni, ugye? Főleg nem egy olyan összetett mozgást, mint a síelés. Sokszor több a kudarc, mint a siker, és sokszor nehezen, nyögvenyelősen megy. Ennek bizony megvan a maga oka. Rosszul közelítjük meg a mozgás tanulását. Azt hisszük, ez is úgy működik, mint a hétköznapi életünk többi része. Miért van ez? Rövid magyarázat következik.

Agyunk két féltekéből áll.
A két félteke működése azonos.
A két félteke működése különböző.
Mindkét mondat igaz.

Tudjuk, hogy a bal agyfélteke irányítja és érzékeli a jobb oldalt, és a jobb agyfélteke a bal oldalt. Aki jobbkezes, annak a bal agyféltekéje mozgatja a jobb kezét, és fordítva.

De vannak lényeges különbségek is köztük.
A bal agyfélteke érti meg a beszédet és irányítja a szavak kimondását (többnyire). A bal agyfélteke a logikus, az elemző, a racionális, ez rendelkezik időérzékkel, ismeri a múltat, vetíti ki a jövőt, figyel a részletekre. A bal agyfélteke határozza meg önmagunkat, öntudatos, célorientált.
A jobb agyfélteke jelenidejű módon, nagy egészként érzékeli a világot, a teret, a formákat. Felfogja és kifejezi az érzelmeket, intuitív, kreatív, érzékeli a többi ember kisugárzását, energiáit. Itt található a legendás flow. Az energia, az erő, a motor, az őszinteség.

A hétköznapokban nem érezzük át, hogy a két oldalunk ennyire más lenne. Többé-kevésbé együttműködnek, egyik sem mutatja meg magát a másik hátrányára. Legalábbis nagyjából. Ha alaposan megnézzük a két oldal jellemzőit, könnyű észrevenni, hogy életvitelünk a bal agyfélteke tulajdonságait erősebben használja, a szocializációnk inkább erre támaszkodik és balféltekés technikákat fejleszt ki. Így tudunk érvényesülni, a társadalom, a család és az iskola ezt várja el. Vagy kevésbé jóindulatúan: ezt kényszeríti ránk, aminek következtében a jobb agyfélteke személyiségjellemzőit elnyomjuk magunkban.

Van, akinek megadatik, hogy meglássa, mennyire különböző a két oldalunk. Jill Bolte Taylor egy agykutató, aki bal oldali agyvérzést kapott. Megtapasztalhatta, hogy milyen az, amikor a bal agyféltekéje gyakorlatilag lekapcsol, és csak a jobb működik.
(http://www.ted.com/talks/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight?language=hu#t-128671)
Ahogy ő fogalmaz, a két félteke két külön személyiség, de a személyes élményei alapján még ennél is többről van szó. Mintha a jobb félteke egy olyan világot mutatna meg, amit csak a mesékben létezőknek tartanánk.

A kutatók azt állítják, hogy nincs bal vagy jobbagyféltekés dominancia. De mégis, rendkívül nagy eltérések vannak a két oldalunk működésében, miközben sok tekintetben, hasonlóan, szimmetrikusan működnek.

Tény, hogy a két oldal működése különböző, és tény, hogy a világ, amelyben élünk, tanulási és viselkedési szokásokat tekintve a bal félteke működésmódját részesíti előnyben.

A jobb agyfélteke az egészet érzékeli, és abból alakít ki egy átfogó képet. A bal a részleteket figyeli meg.
A sportelméletben azt tanítják, hogy a gyerek utánzás útján tanul, a felnőtt a részletekre kíváncsi.
Ez nem törvényszerűen van így, a szocializáció során alakul így.
A gyerek a tanulás során nem koncentrál a részletekre a bal féltekéjével, hanem hagyja, hogy a jobb féltekéje az érzései segítségével átélje a látvány és a mozgás élményét egy intuitív, globális képet kialakítva.
A felnőtt a tanulási szokásai miatt analizál, részekre bontja a mozgást, és a részleteket akarja megérteni, parciálisan akar tanulni. Vagy pontosabban akarják neki megtanítani. Részletekre bontva, egymásra épülő rávezető gyakorlatok során keresztül. Amelyek széttördelik, megölik a mozgás a mozgás élményét, benyomását, kreativitását.
És persze lassabban, körülményesebben, fájdalmasabban. Valljuk be őszintén, az eredmény mindig idegen lesz a személyiségétől, mindig kicsit mesterkélt lesz, soha nem lesz igazán a sajátja.

A mozgást a jobb félteke globális érzékelésével kell felfognunk, és kreatív ösztönösséggel a sajátunkká, a személyiségünk élményéve kell alakítani. A mozgás nem egy hátizsák, amit teherként vagy extra tudásként a vállunkra veszünk, hanem a személyiségünk része, alapélmény.

Ez az összefoglalása és a továbblépési bázisa annak, ahogy már évek óta tanítunk, és ami miatt a síelők visszajárnak hozzánk.

Jobbféltekés síelés, jobbféltekés síoktatás, jobbféltekés mozgástanulás - jobbféltekés személyiségfejlesztés.


https://www.facebook.com/notes/ozsi-ozsv%C3%A1th-mikl%C3%B3s/jobbf%C3%A9ltek%C3%A9s-s%C3%ADoktat%C3%A1s/442382119237584
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.08.13. 21:36
Kicsit röhejes, hogy ilyeneket írok le, amikor este is csorog a veríték a hátamon, a csapat egy része már egy ideje vagy majd a jövő héten az Ironman 70.3 Budapest szervezésében segít - ami ugye nem tipikus téli sport -, mások meg a hivatalokkal járják a maguk köreit a síoktatói tanfolyam rendkívül egyszerű engedélyeztetése során...

... de hipp-hopp szeptember, és szeptember 10-én van a jelentkezési határidő az első besíző táborra...

Ami október 22-24 között lesz, de új helyszínen: idén nem Pitztalra megyünk, hanem Hintertuxra, és jóval kisebb tábort tervezünk, SKI COOL TOUR néven. A cél, hogy a besíző táborban felnőtt csoportot csak SKI C.U.L.T. szakértő vigyen, így 5 szakértővel 5 felnőtt csoport lesz, ami mellett a gyerekek bővíthetik a csoportok számát, általunk megbízott gyerekoktatóval, igény szerint. (Dani utazási irodaként egy saját, nagyobb tábort szervez ugyanekkor Pitztalon - hiába, október 23-a igen kedvelt időpont, senki sem hagyhatja ki... :) )
A szálláson 50 körüli hely van, ennek a fele már meg is telt. A szállodában lényegében csak mi leszünk.

Akinek az időpont nem szerencsés, a következő lehetőség a Research Camp Kaprunban, november 13-16 között. 18 helyünk van a szálláson, plusz a három oktató, tehát ez is létszámkorlátos tábor lesz. A szállás apartman, külön kérhető ellátással, tehát itt meglehetősen kedvező a költségszint.

A harmadik táborunk Hinterstoderen lesz december 11-14 között, ahová a síoktatói álmokat dédelgetőket is várjuk felkészülni (nem csak a mi tanfolyamunkról, hanem bárhová is jelentkezett valaki, itt tuti a megszokott szintű SKI C.U.L.T. kiképzőkkel fog tanulni).

Egyelőre ennyi, mindenki izzadjon jóízűen tovább! :)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.05.05. 11:47
A következő két hétvégére feldobtam egy kapruni síelés ötletét. Az idő most is rövid... :)

https://www.facebook.com/ozsiski/events
Pásztory Gábor
94 élménybeszámolót írt
94
15 éve tag
2014.04.16. 18:06
Számomra nem meglepő! Gondolom, nem meglepő! :-)
A januári ISE táborban a csoportom azt újságolta, hogy a kétnapos hóeke program mekkorát dobott a rövidlendületükön.
Megjegyzem: nem a rövidlendület előkészítésével foglalkoztunk!
Előzmény: (ozsi 172268)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.04.15. 15:54
A hétvégén páran síeltünk egyet a Kitzsteinhornon. Elvileg oktatás volt, de olyan módon, ahogy én szeretem: kötetlenül, feladatokat, tippeket adva.

Minden nap más hó és más időjárás - minden nap más téma. Első nap friss ratrakolt, de puha pálya volt a lábunk alatt. Nézőpont kérdése, hogy a ködös idő segített-e vagy nehezítette-e a dolgunkat. Erre a napra azt találtam a leginkább hasznosnak, ha rendbe tesszük az lábakat. Ne x-eljenek, ne támaszkodjanak egymásnak, aktívan dolgozzon a térd stb. Ez ráadásul segített az élváltás megnyugtatásában, tűntek el a rántások a derékból és csökkentek meg a lépésváltások. Tettünk bele egy kis dinamikát, erőközlést a kikormányzásba, egy kicsit a bothasználat is becsúszott. Mindezt viszonylag lassan, láttam is az arcokon, hogy kicsit nyomathatnánk már... :D De próbáltam motiválni a társaságot, hogy megéri egy kis időt rászánni, hogy lassú tempó mellett megtanuljunk odafigyelni a részletekre.

Másnap szép idő, jó látás, kemény talaj, tökéletes körülmények: itt az idő a karcolásra. Az előző napi dolgok meghálálták a gyakorlást, menetről menetre sportosabb mozgásokat láttam, nagyon szépen haraptak a lécek. Foglalkoztunk a pedállal, az időzítésekkel, az erőközléssel. A végén komoly élszögek mellett, kontrollált, de veszettül dinamikus kanyarok jelentek meg, és a mosolyok arra utaltak, hogy jó érzés a karcolt kanyarban fellépő erő. Meg hogy tényleg megérte a csiszolás-besíelés az első nap... :)

A harmadik napon havazás, friss hó: ezt hívják tanuló mélyhónak. Sokan voltak, hamar buckásodott a pálya. Nyilvánvaló volt, hogy a rövidlendületek napja lesz. A ritmusra tettük a hangsúlyt, azon belül is a nyugodt kivárásra. Illetve arra, hogy nehogy hátra terheljünk, mert akkor nem fog futni a léc a bekormányzásban.
Nem kellett sokat magyarázni, inkább csak menni. Egyre kevesebb volt a megakasztás, a fékhatás, egyre szebben futottak a lécek. Hamarosan sem a mély hó, sem a bucka nem okozott gondot, amint meglett a ritmus. Sőt: jött az élmény, az automatika, a léc saját ritmusa, a repülése kanyarról kanyarra. Felszabadultak a tartások, elindultak a kezek, olyan szép, könnyed síeléseket láttam, amire nem is számítottam.

Látszólag távol volt egymástól a három nap programja. Mégsem kellett átvezetéseket tartani, nem kellett különösen előkészíteni a karcoltakat vagy a rövidlendületet. Ki-ki döntse el, hogy meglepő módon-e (nekem kicsit sem az), de a lassú forgatás megalapozta a karcoltat, a karcolt pedig a rövidlendületet. Mert ha jól rakjuk össze az egyiket, akkor előre viszi a másikat is, hiába állnak látszólag távol egymástól.
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.04.08. 13:33
Csütörtöki indulással még van egy hely az apartmanban. Tudom, kicsit rövid idő megszervezni az életet, de a rugalmasság is erény... :)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.04.04. 20:52
Minden csapat jó csapat, ha szeret síelni! :)

Ez pl. egy kitűnő alkalom, hogy akinek vitái vannak velem, belenézzen, hogy mit miért mondok. Esetleg jönne valami tanulság...

Nálam ezek az oktatások úgy működnek, hogy felmegyünk a hegyre. Csúszunk egyet, beleérzek, hogy aznap mi van a levegőben a hóban. És beleérzek, hogy mi van azoknak a mozgásában, akikkel együtt síelek. Aztán keresek olyan megoldásokat, amelyek ott és akkor jó eséllyel hasznosak lesznek.

igazából ezek nem formális síoktatások. Síelünk együtt, élvezzük a társaságot, és közben tippekkel, tanácsokkal segítek abban, hogy jobb legyen a síelés.
Állítólag nagyon hatékony... :)
Előzmény: (csabor 172036)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2014.04.04. 07:37
Micsoda csoda csapat szerveződik!
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.04.03. 20:23
135 €-val kell majd számolni, plusz bérlet, utazás.
Olasz Gergő
573 élménybeszámolót írt
573
17 éve tag
2014.04.03. 18:57
Ha azt a rettenet lécedet lecserélnéd még talán élveznéd is a síelést! :)))
Előzmény: (Robin 172026)
Olasz Gergő
573 élménybeszámolót írt
573
17 éve tag
2014.04.03. 18:55
Pedig félig már a padláson van a felszerelés, de Ozsival a síelési lehetőség megtiszteltetés.
Előzmény: (Robin 172027)
Robin
2501 élménybeszámolót írt
2501
17 éve tag
2014.04.03. 18:07
Gergő ! Te most fel lettél kérve egy keringőre ! :-) Kaprunban talalkozunk !
Robin
2501 élménybeszámolót írt
2501
17 éve tag
2014.04.03. 18:05
A jól sielokbe kategóriaba én nem férek bele de azért osszefuthatunk szombat -vasárnap ! :-)
Előzmény: (ozsi 172015)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.