Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Magyarország
Normafa
síterep infó oldal
ÜZENETEK (667)Időben csökkenő Időben csökkenő
Normafa Park
33 élménybeszámolót írt
33
7 éve tag
2018.01.18. 09:10
Csodás, napsütéses reggeli panoráma fogadott minket ma reggel is a Normafán.

Tegnap délután 1 cm friss hó esett, ami kicsit felfrissítette a hóréteget. Dél körül megállt az olvadás, így a jelenlegi hóvastagság 6 cm az érintetlen területeken.

Szánkózásra az Anna-rét domboldalai alkalmasak.
A Kis-Norma sípálya kicsit foltos, a letörés alatt jeges, kopott a pálya.
Sífutásra a Vasas síház alatti Szaniszló-rét alkalmas, az MHK kört nem ajánljuk erre a célra.

Jelenleg -0,9 fok van a hegyen, de folyamatosan emelkedik a hőmérséklet, ami ronthat ezen a helyzeten.
20180118-080603.jpg
20180118-080622.jpg
Normafa Park
33 élménybeszámolót írt
33
7 éve tag
2018.01.17. 11:44
Az enyhülés elérte a Normafát is, jelenleg 0,6 fokot mér az állomásunk. A hó elkezdett olvadni, de az északi fekvésű területeken még 6 cm hó van. A kilátás fantasztikus.
A Vasas síház alatti Szaniszló réten a hó összeesett, kemény, de használható sífutasra. Az MHK körre kellene még hó, így azt nem javasoljuk erre a célra.

A sípálya felső része kicsit kopott már, a sorompó alatti rét jeges.

Az olvadás miatt jegesednek az erdei utak, kérünk mindekit, hogy óvatosan közlekedjen!

Szánkózásra a terület jelenleg alkalmas, de ez a nap folyamán a melegedéssel változhat.
20180117-083751.jpg
20180117-083517.jpg
Normafa Park
33 élménybeszámolót írt
33
7 éve tag
2018.01.16. 11:43
Szerencsére tegnap nem olvadt a hó, így a Normafán továbbra csodás téli körülmények várnak. Ma reggel esett rá pár milliméter friss hó. A táj csodálatos, a fákat is hótakaró borítja, igazi téli hangulat vár benneteket.

Az Anna-réti SZÁNKÓPÁLYÁK kiváló állapotban vannak, nem látszik ki a föld sehol.
A Kis-Norma SÍPÁLYA is szuper taposott hó van, a felső része egyáltalán nem foltos, jól síelhető. A meredek Nagy-Norma sípályára még kell hó, hogy síelhető legyen.
A SÍFUTÓ PÁLYA a tegnapi nyomfektetés után szuperül kifagyott, így bátran használható. Az MHK kör felső része jól használható, a meredekebb szakaszokra még kell egy kis hó, hogy jó legyen.
A GUMIBORÍTÁSÓ FUTÓUTAT ma reggel tudtuk elkezdeni takarítani, a munka jelenleg is folyamatban van.
20180116-085804.jpg
20180116-085926.jpg
20180116-090420.jpg
20180116-091153.jpg
Sífutás a Normafán
20180116-091836.jpg
Normafa Park
33 élménybeszámolót írt
33
7 éve tag
2018.01.15. 17:35
A Vasas Síház alatt a Szaniszló-réten ismét sífutó nyomot fektettünk. A nyom nem tökéletes, még kevés a hó hozzá, helyenként a föld kilátszik, de ki lehet próbálni.
A skating és klasszikus nyom körpálya hossza kb. 650 méter, emellett a rét közepén gyakorló nyomokat is fektettünk.

Jó sífutást kívánunk!
20180115-161643.jpg
20180115-161650.jpg
20180115-161710.jpg
20180115-163421.jpg
20180115-161721.jpg
20180115-165140.jpg
kiskakas8
63 élménybeszámolót írt
63
12 éve tag
2017.10.17. 11:54
Tudja valaki, hogy milyen építkezés van a Normafa közelében?
itt a webkamerán látszik egy nagy daru már hetek óta
https://sielok.hu/webkamera/siterep/normafa/
Normafa Park
33 élménybeszámolót írt
33
7 éve tag
2017.07.11. 15:01
"Mondja meg Ön, hogy milyen funkciók legyenek a Normafa látogatóközpontban!" című kérdőívvel érdeklődik a Ti véleményetek iránt a Hegyvidéki Önkormányzat.
Segítsétek munkánkat azzal, hogy kitöltitek Ti is!

https://www.hegyvidek.hu/szavazas
latogatokozpont-szavazas-banner.png
TZoli
1158 élménybeszámolót írt
1158
20 éve tag
2017.07.11. 09:01
A TERVEZETT SÍ- ÉS SZABADIDŐKÖZPONT TERMÉSZETVÉDELMI HATÁSA A NORMAFA TERMÉSZETI ÉRTÉKEIRE Tanulmány 2013. szeptember
https://www.mme.hu/binary_uploads/sajtoanyagok/Normafa_tanulmany_2013.pdf
Részletek:
A Normafa a Budai-hegység talán egyik legszebb pontja, nem csoda, hogy igen kedvelt kirándulóhelye a fővárosban élőknek…
... Már a 19. században is kedvelt kirándulóhely volt, télen pedig sí- és szánkópályának használták. Ez utóbbi miatt a zömmel északias, meredek oldalakat évente rendszeresen lekaszálták, viszont nem legeltették. A Budai-hegység különleges elhelyezkedése, sajátos éghajlata és kiemelkedő fajgazdagsága, valamint a kíméletes, de folyamatos használat csodálatos, magasfüvű, zárt erdős-sztyepréteket hozott létre.
…Gyepek és ligetek, a biológiai sokféleség egyik utolsó bástyája a fővárosban…többek között a fokozottan védett csíkos boglárkalepke (Polyommatus damon) egyetlen hazai élőhelye.
Az irtásrétekből lett kaszálók a 20. században sí- és szánkópályákká alakultak át, és a hazai sísport korai történetében jelentős szerepet játszik a Normafa. Ebben a korai időszakban jól megfért egymással a sport és a természetvédelem: a hagyományos módon kaszált, és nem intenzív módon sportolásra használt gyep hozzájárult a természeti értékek fennmaradásához.
…a havas hónapokban síelők, szánkósok és snowboardosok lepik el a Normafa lejtőit. Itt tartja hétvégeken edzéseiket a több síiskola, melyek egyébként a közelben műanyag pályákkal is rendelkeznek, ahol a gyerekek a hószegény napokban is tanulhatnak síelni….
A hómentes napokon a kirándulásé, túrázásé a főszerep, de a 21. században – a szabadidő eltöltésének jóval változatosabb lehetőségei miatt – ez már jóval kevesebb embert mozgat meg, mint akár egy-két évtizeddel ezelőtt. Természetvédelmi szempontból nagyobb kihívást jelentenek azok a – főleg downhill – kerékpárosok, akik letérnek a kijelölt útvonalakról.

A nem-intenzív – kizárólag a természetes hóra építő, minimális infrastruktúrát igénylő – síelés, a megfelelő időben történő kaszálással, valószínűleg továbbra sem jelentene természetvédelmi problémát. Sőt, jól ki tudnák egymást egészíteni, ahogy az korábban is történt.

Ahhoz azonban, hogy a Normafára tervezett sípálya gazdaságosan kihasználható legyen, több feltételnek is teljesülnie kell, és ezek a feltételek már kifejezetten ellentétesek is lehetnek a természetvédelmi célkitűzésekkel…
A hóágyúzás természetvédelmi kockázatai.
A hóágyú üzemeltetése speciális feltételeket igényel. … ...Megnövekedett energiafogyasztás...
Jelentősen megnövekvő vízmennyiség.
A felhasznált víz lehet összegyűjtött esővíz, „csapvíz”, vagy közvetlenül kinyert talajvíz. Összetételüket tekintveegyedül az esővíz elfogadható természetvédelmi szempontból, mivel a más forrásokból származó víz olyan„extra” anyagokat is tartalmaz (nitrogén, foszfor, klór), amelyek megváltoztatják a talaj tápanyag összetételét, illetve károsan hatnak az élőlényekre, így alapvetően befolyásolják a sípálya természetes növényzetének összetételét, ami jellemzően a fajok számának – így a biodiverzitásnak – a csökkenését jelenti (Rixen et al 2003).
Tápanyagmennyiség-növekedés
A „hógyártáshoz” szükséges víz (amennyiben nem esővíz) tápanyagtartalma hatással lehet a gyepek növényzetére, csakúgy mint a „hógyártáshoz” használt adalékanyagok. A hókristály-képződés elősegítése érdekében gyakran mesterséges adalékanyagokat alkalmaznak, amelyek kedvezőtlen hatással vannak a természetes növénytársulásra, és így az állatvilágra is. Olyan baktériumokat, pontosabban az általuk előállított fehérjéket használnak, amelyek – sterilizálás után is – negatív hatással voltak a növények fejlődésére (Rixen et al. 2003). Emellett, nitrogén és foszfortartalmuknál fogva, a növényzet szempontjából műtrágyaként viselkednek, megváltoztatva a talaj tápanyag viszonyait. Laikusok számára ez akár pozitív hatásnak is tűnhet, valójában azonban az adott területen lévő talajhoz alkalmazkodott növénytársulás drasztikus megváltozását eredményezheti. Természetvédelmi szempontból ez azt jelenti, hogy a terület körülményeihez alkalmazkodott, ritkább fajok rovására, túlsúlyba kerülhetnek a tápanyagbőséget kedvelő, természetvédelmi szempontból kevésbé fontos, vagy éppen nem kívánatos, növényfajok (Wipf, 2005). Mindez természetesen az állatvilágra is kihat.
Emellett a sílécekhez használt wax, és lokálisan a gépekeből esetleg kikerülő olaj, illetve egyéb vegyianyag szennyezés okozhat szennyezést.
Eltérő hóminőség
A hóágyúk által előállított hó ötvenszer keményebb, és négyszer sűrűbb, mint a természetes hó11. Így nehezebben olvad, és ennek is köszönhetően, az Alpok egyes hóágyúzott sípályáin átlagosan 19 nappal hosszabb ideig van hó, mint a hóágyú-mentes pályákon (Stöckli & Rixen, 2000). Ennek következtében a növények vegetációs ideje ennyivel rövidebb, ami befolyásolja magképzésüket, „versenyképességüket” más fajokkal, így túlélési esélyüket a területen. Emiatt felborul a növényfajok között jelenleg meglévő egyensúly, és ez – mivel a növények
egyben táplálékforrást is jelentenek – az állatfajokra is hatással lesz. Mindez egyes fajok eltűnéséhez, mások megjelenéséhez vezethet, azonban a pontos következményeket nehéz megjósolni. Az valószínű, hogy a területen jelenleg megtalálható szubmediterrán fajelemek nem fogják kedvezően fogadni a változást.
Olvadás, megváltozó mikroklíma
A hóágyúzott területeken átlagosan kétszer annyi hómennyiség található, mint a hóágyú-mentes területeken (Wipf, 2005). Nyilvánvaló, hogy a megváltozott hómennyiségnek fizikai hatásai is lesznek. A Normafánál lévő gyepek speciális mikroklímával rendelkeznek, köszönhetően a kitettségnek, az alapkőzetnek, és a gyepeket körbevevő erdőknek. A területre engedett plusz vízmennyiség várhatóan hatással lesz a mikroklímára, nedvesebbé, és hűvösebbé téve azt a tél végi – tavaszi időszakban.
A fás vegetáció és a gyepek arányának megváltoztatása – a fás ligetek kivágása – szintén hatással lesz a mikroklímára, ennek mértéke és iránya azonban függ a kivágandó ligetek arányától és elhelyezkedésétől
Erózió
Az extra hómennyiség olvadáskor növelni fogja az eróziót az ösvények mentén, és extrém esetekben (például a tavaszi esőzésekhez hozzáadódva) gondokat okozhat a pálya alatt fekvő utcákon, illetve a csatornarendszerben.
Zaj, éjszakai világítás, emberi jelenlét növekedésével növekedni fog az eldobott szemét mennyisége stb…
kiskakas8
63 élménybeszámolót írt
63
12 éve tag
2017.07.10. 18:07
Féltik a helyiek a Normafát a hóágyúzott sífutó pályától
???

http://index.hu/belfold/budapest/2017/07/10/hoagyuzott_sifuto_es_szankopalya_a_normafan/
WAndrea
1071 élménybeszámolót írt
1071
22 éve tag
2017.04.19. 23:28
Köszönjük!
Fenn voltunk ma este, ezt nem lehetett kihagyni. Tetemes hómennyiség esett (20 cm körül), sajna elég vizes, de azért elsíeltünk a Síháztól a Libegőig és vissza sífutóléceken. Mit mondjak, a tökéletestől messze volt, de nem is azért mentünk, hogy ez legyen életünk sportélménye. Különleges este volt ez így április közepén zúgó szélben, hóesésben. Ráadásul otthon hagytuk az egyik fejlámpát, és azonnal sikerült összefutni egy kedves ismerős sporttárssal, aki már kisíelte magát és kölcsönadott egyet. Ezt is köszi!
sifutas.jpg
20170419-211214.jpg
20170419-211528.jpg
20170419-211237.jpg
20170419-210707.jpg
20170419-211722.jpg
Normafa Park
33 élménybeszámolót írt
33
7 éve tag
2017.04.19. 16:46
A hó vastagsága sok helyen meghaladja a 20 cm-t, ahonnan elfújja a szél, ott is sok helyen 17-18 cm felett van a hóréteg vastagsága. Még mindig folyamatosan havazik a Normafán, szemben a fővárosban tapasztalható esővel.

Ezt kihasználva a Szaniszló-réten a Vasas síház alatt sífutó nyomvonalat fektettünk a sífutás szerelmeseinek.
20170419-131651.jpg
20170419-132053.jpg
20170419-154347.jpg
20170419-154246.jpg
Admin D
60 élménybeszámolót írt
60
8 éve tag
2017.01.19. 10:41
Sífutópálya készült tegnap a Normafánál, a Szaniszló réten, amit ki is lehetett próbálni.
További részletek a Normafa Park Facebook oldalán: https://www.facebook.com/Normafapark
Normafa-sifutout-1.jpg
Normafa-sifutout-5.jpg
Normafa-sifutout-3.jpg
Normafa-sifutout-2.jpg
Normafa-sifutout-4.jpg
admin2
482 élménybeszámolót írt
482
Moderátor
2017.01.18. 14:49
Ezt a drónos videót mindenképp nézzétek meg az elmúlt hétvégéről. Molnár Mátyás készítette.
Nekünk nagyon tetszett!

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
TZoli
1158 élménybeszámolót írt
1158
20 éve tag
2016.06.11. 21:21
Vajon ezek a hirdetmények mikor készültek?
A kiállítás helyszíne Gyermekvasút múzeum, Hűvösvölgyi végállomás.
GYVSi2.jpg
GYVSi1.jpg
zadmin
290 élménybeszámolót írt
290
19 éve tag
2016.01.10. 12:43
Vasárnap délután ne induljatok normafai sétára, az ónos eső beborította a vidéket, a Normafa és János-hegy közti részt lezárta a hatóság.
A Hegyvidék felső régiójának utcáiban sétálva lehet gyönyörködni a fákat beborító jégben. A helyzet szerencsére nem annyira súlyos mint tavaly, és már olvad. Bár vannak letört ágak most is, a kár közel sem lesz akkora, mint egy éve.
norma-fenyo.jpg
norma-csipke.jpg
norma-agak.jpg
norma-closed.jpg
M61021
41 élménybeszámolót írt
41
11 éve tag
2015.05.18. 10:52
Csak tényleg induljon el valami. Bár e mostani tervekből valószínű nagy sorbanállás lesz.
Mit értenek mobil felvonó alatt? Tolókarost? Abból is kéne minimum kettő párhuzamos, egy rövid meg egy hosszú a Kis normára. Fizikailag telepíthető is lenne télre a mobil felvonó. Persze a közbeszerzés nagyjából esélytelen, hogy addig lefusson.
Jó lenne az egyetemi lejtőkre is valami felvonó majd.
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2015.05.17. 23:30
családilag hozzájárultunk az igenekkel, hogy Normafa felébredjen csipkerózsika álmából. :-)
skioutlet
837 élménybeszámolót írt
837
18 éve tag
2015.05.15. 09:55
Valóban, a sajtó egy része nem kellő mélységben és olykor egyoldalúan tájékozódott ebben a témában. Ezért megértem szkeptikus bejegyzésed.

Az index mai, csaknem 10 perces videóbeszámolóját korrektnek érzem. A riportban viszonylag részletesen szólnak a tervezett sípályákról is ( 1:50-től 3:10-ig ). Szerintem is reális az az elképzelés, hogy csak egy viszonylag kis területen indítják újra a sílifteket, a síéletet. Majd a gyakorlati tapasztalatok elemzése után mód nyílhat az esetleges korrekciókra is.

http://index.hu/video/2015/05/15/normafa_nepszavazas_pokorni/

Szóval én optimista vagyok - mint általában az élet más területein is:)
Előzmény: (csabor 182991)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2015.05.14. 22:25
Ahogy olvasgatom a sajtót nem lesz ebből már semmi normális dolog.
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2015.05.11. 21:28
Múlthét csütörtökön volt meghirdetett közös séta a polgimesterrel a fejlesztendő területen ahol bárki feltehette a kérdéseit. Sajnos én csak pénteken olvastam róla az ovi faliújságán, így nem tudtam elmenni.
Előzmény: (skioutlet 182981)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.