Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lackó által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (2890)Időben csökkenő Időben csökkenő
Lackó
3286 élménybeszámolót írt
3286
20 éve tag
Topik: Koralpe
2006.11.30. 12:45
Szia Base!

Infó ment...
Lackó
3286
20 éve tag
2006.11.30. 12:42
Lujo!
Mind a kettő kellemes helyszín, egymáshoz viszonylag közel. (Én Koralpét jobban szeretem, de van, aki ezt nem érti.)

Alapvető különbségek:

Fekvés:Klippitzen a pályák nagy része déli fekvésű, Koralpén északiak,és magasabban vannak. Ennek leginkább egy langyosabb tavaszi időszakban van jelentősége.

Pályák:Tök kezdőknek Koralpe egyértelműen jobb. Klippitzen nincsen rendes tanulópálya. (Egyet kineveztek annak, de enyhén szólva nem ideális.)
Középhaladók esetén szerintem mindegy, hogy hova mentek.
Haladóknál ugyanez a helyzet, bár Koralpén vannak komoly pályák is, és mélyhavas lehetőségek.
Klippitzen a pályák általában hosszabbak, és mindenféle szakasz váltakozik bennük.
Koralpén általában rövidebbek, de egyértelműbbek. (A kék végig kék, a piros végig piros.)

Felvonók: Klippitz két ülőlift, Koralpe egy. A többi csákányos, Klippitzen a "tanulópályán" egy korongos. (Egyébként ez a lift nagyon jó, csak hát a pálya...) Ha nagyon fontos az ülőliftezés (szerintem a pályák milyensége fontosabb), akkor Klippitz.

Időjárás, hangulat: Koralpe hangulatosabb hely (szerintem), és jobb idő szokott lenni.

Hóviszonyok: Akárhány centit is haz... (bocs, mondanak) Klippitz-re, Koralpén mindig jobb a hó. (Fekvés, magasság, karbantartás miatt.)

Pályakarbantartás: ha kevés hó van, akkor (hóágyúzás ellenére is!) Klippitzen sok helyen köves a pálya. Érdekes módon Koralpén minden reggelre tökéletesen megcsinálják...

Sítanulás: Klippitzen a helyi síiskolában van ugyan magyar oktató, persze helyi árakon. A síiskola szakmai értékelésébe most nem szeretnék belemenni. Csak annyi: én a 21 században már nem úgy csinálom...
Koralpén vagy a helyi síiskola, vagy magyar oktatók közül választhatsz. (pl. ha ráérek, akár én is :-) )

Bérletárak: gyakorlatilag ugyanaz.

Körülbelül így látom én a különbségeket 6 itt lesielt szezon után.

Ha még van valami, kérdezz!
Lackó
3286
20 éve tag
2006.11.27. 18:11
maci-laci 1 !

Nyugodtan belerakhatsz az élezőkbe bármilyen jó minőségű (nem áruházi 99 Forintosat!) reszelőt. A lényeg, hogy "egyvágású" legyen, és ne legyen túl hosszú. (A piskótaság miatt a minél rövidebb a jó, mert a hosszúnak csak a két vége fekszik fel.) Az egyvágású reszelőn csak párhuzamosan futnak a bevágások, tehát tulképpen gyalulni fogja az anyagot. A kétvágású (amin keresztben is vannak bevágások) nem csinál rendes élt.
A hosszú reszelőt vékony, 1 mm-es flex koronggal tudod feldarabolni, de csak sok nekifutásra, ráérősen, mert könnyen túlmelegedhet, és akkor kilágyul az acél. (Picit vágsz, vízben lehűtöd, vágsz, stb.) vágás után persze szépen le kell sorjázni.
Macerásnak tűnik ezzel sz...odni, de így egy 1000 forintos reszelőből lesz 4-5 betéted. Egyébként meg egy betét több ezer.

Jó barkácsolást! (és tényleg kimustrált sín végezz edzéseket!)
Lackó
3286
20 éve tag
2006.11.26. 18:39
Kép alapján jónak néz ki. (Görgők, állítható)
Mindenképp számolj be róla, hogy bevált-e!
A nagyon kis egyszerű műanyagokat nem szabad megvenni, próbáltam én is. Ha nem vigyáz eléggé az ember, még a maradék élt is képes el...ni.
Én egyébként a versenylécekhez használt élezőt használom, 88 fokosat. Ez tulajdonképpen egy 88 fokos "szögvas alumíniumból", és erre kell egy erős csipesszel ráfogatni az egyvágású reszelőt.
Kis gyakorlás (öreg sín gyakoroltam) után penge élt lehet csinálni. (sajna nincs képem róla, bocs)
Lackó
3286
20 éve tag
2006.11.26. 18:34
Na látod, ez egy bíztató hír. Valószínüleg raktak bele némi fát is, vagy erősebb műanyagot.
Jó csúszkálást!
Lackó
3286
20 éve tag
2006.11.26. 00:47
Azért még ne temesd a deszkádat. Bár a boardokhoz nem igazán értek, de a síket egészen jól ismerem. Azok között azért akad egészen jól viselkedő habos is. Aztán az sem mindegy, hogy a hab milyen, és hogy még plusszban milyen anyagokkal kombinálják. Van, hogy tesznek bele egy kis fát, esetleg üvegszövet rétege(ke)t. Ezek azért dobnak a habos cucc minőségén és tartósságán.
Például, hogy megnyugtassalak, az Atomic gyár egyáltalán nem használ fát. És "nem rosszak" a cuccaik.
Szóval, ha már megvan, ne aprítsd fel a deszkádat! Főleg, ha még kezdő vagy, akkor egy darabig jó lesz tanulni. Viszont,ha már belejöttél a dolgokba, akkor előbb-utóbb cserélj deszkát! És próbálgass minél több lapot, hogy kiderüljön, neked melyik jön be.
Lackó
3286
20 éve tag
2006.11.25. 16:13
Ez nem kérdés. A famagos erőseb, rugalmasabb, tartósabb. A habos tanulni jó, utána elég hamar kevés lesz. Egy gyenge cuccot egy kezdő is max két hét után "kinő".
Lackó
3286
20 éve tag
2006.11.25. 15:42
Sziasztok!
Ez a sebesség dolog elég érdekes. Szerintem nagyon függ a pályakörülményektől. Egy összetúrt, nehéz havas pályán már egy 50-es tempó is durva lehet. Ugyanez frissen ratrakolt jó havon fel sem tűnik.
Egyébként ezeket a fotocellás "whisbi" pályákat szándékosan úgy alakítják ki, hogy ne lehessen túl nagy lendületet összegyűjteni. Mi is mindig próbálkozunk, de 80 körül van a plafon. Legalábbis, ahol én jártam.
Meg persze sífüggő is. Nagyon más egy piskóta, rövid szlalomsí, vagy egy hosszú, nagy rádiuszú léc. A lesikló versenysík minimális rádiusza 40 méter (ha pontosan tudom), nem véletlenül.
Persze tudás, és rutin is kell a tempóhoz. Főleg a nagyon piskóta lécekkel. Én eddig kb 100 körüli tempóig merészkedtem szlalomsível, de ott már kicsit "tele volt a gatya". Nem maga tempó, hanem az, hogy bármikor váratlanul élt foghat a léc, és akkor századmásodpercek alatt elindul valahová. És akkor nagy szerencse kell, hogy az ember lábon maradjon. A másik, hogy ilyen tempójú egyenes siklásból átváltani nagy kanyarokra, szintén veszedelmes, mert ha túlzottan élre rakom, akkor egyszerűen "alámkanyarodik" a sí, és szinte biztos a perec.
Ha valakit vonz a tempó, akkor az én tanácsaim:

-megfelelő tudás, kondíció, és rutin nélkül életveszélyes lehet a mutatvány
-csak olyan pályán, ahol kifogástalan a hó, gyakorlatilag nincs ember, van kifutója a pályának, és nincs erdő vagy szikla a pálya szélén!
-nem belátható részre (kanyar, bukkanó) csak olyan tempóval szabad érkezni, hogy korrigálni tudj (pl ott hever egy elesett kolléga)
-és bizony érdemes elővenni a régi, hagyományos, 2 méter körüli léceket (ha még megvan), sebességben verhetetlenek
-ja, és a bukósisak! csodát az sem tesz, de már sok fejet megmentett
-és ne a brahiság legyen a lényeg, hanem a "fíling". Ne a havernál akarj gyorsabb lenni, hanem érezd jól magad! És egészben menj haza.

Sziasztok
Lackó
3286
20 éve tag
2006.11.24. 19:02
Szia Pisti! (bpisti)

Idén is ott leszek, ha gondoljátok szívesen látlak benneteket! Írj egy mélt, hogy hová küldjem az infókat!
Lackó
3286
20 éve tag
2006.11.23. 17:08
Sziasztok!
Barkácsoltam egy kis albumot Koralpéről. Ha valaki még nem járt arra, akkor talán a magyarázatokból megtalálja a pályatérképen, hogy melyik kép hol készült. (És jó látni, hogy elkezdett "fehéredni" a hegy :-) )

Képek: http://www.carvingski.hu/album_flash_koralpe.html

Pályatérkép: http://www.carvingski.hu/Koralpe_terkep.html

És ami megdobogtatja a szívem: http://livecam.feratel.at/cam/sanktstefan/5050/index.jsp?content=streaming (a mozgóképet érdemes nézni!)
Lackó
3286
20 éve tag
2006.11.23. 03:45
Szia! Próbálok segíteni, bár a Salomon cuccokat nem ismerem fejből. Tavaly próbáltam egy streetracert, talán 8-ast, az kellemes léc volt.
Azt hiszem, az ötös elég alapmodell lehet. Mondjuk a 75 kiló nem sok, de ha tényleg menő a párod,akkor esetleg gyenge lesz. Én úgy tapasztaltam, hogy tényleg jó sízőnek mindig a top lécektől kiindulva kell választani. Esetleg egyet-kettőt "visszalépni" az anyagiak, vagy mondjuk kisebb testsúly miatt. az "alulról választás" néha nagyon nem jön be.
Persze én most a tényleg haladó, jó sízőkre gondoltam. Bocs, ha megijesztettelek (anélkül, hogy pontosan ismerném a lécet), de én nagyon hiszek a jó (nem a legdrágább!) cuccokban.
Azért megpróbálok konkrétabban is utánanézni ennek a sínek, nem csak ijesztgetni téged!
Szia!
Lackó
3286
20 éve tag
2006.11.20. 02:22
"Egy kemény 80-90 flexes bakkancs mennyivel veszi jobban igénybe a térdeket,főleg ha előtte viszonylag puhával síztem?"
Semennyivel. Sőt! Minél jobban tart egy cipő, annál kevésbé. Ha a lábadon nyeglik-nyaglik a cipő, az még fel is erősítheti a léc mozgását.
Mellesleg haladó, 80 kilós sízőnek a 80-90-es flex igencsak minimum. Én inkább 100 körülit ajánlanék.
Lackó
3286
20 éve tag
2006.11.02. 02:12
Ezeket láttátok? Boardos filmecskék, de sielőknek is meg kell nézni! (A carving lényege ugyanaz a boardnál és a sínél is.)
Szóval, így kell karcolni...

http://www.extremecarving.com/movies/movies.html
Lackó
3286
20 éve tag
2006.11.02. 01:49
Sziasztok!
Bocs, hogy beledumálok, csak örülök, amikor bárhol azt olvasom, hogy valaki költ a biztonságára. Higgyetek nekem, nem szabad spórolni ilyesmiken. Ha rajtam múlna, én például a bukót mindenkinek (felnőtteknek is!) kötelezővé tenném. Szerencsére terjed a sisak, de nem eléggé. Még mindig sok a nagymenő, akinek "nincs szüksége rá".
Én a síből élek, és nem tegnap tanultam meg hóekézni, de gyakorlatilag mindig hordom. (Persze túlzásokba sem kell esni, mondjuk kisgyerekek oktatásához egy elkerített kis pályán tök felesleges.) Valószínű, hogy most ezeket sem írhatnám le, ha két esetnél nincs rajtam.
Egyik egy bukás volt igen meredek terepen, vizes mélyhóban, ahol a sím leoldott,előre repült, én utána, és pont fejjel "vettem le" a léc csőrét.Pontosabban a sisakkal, de még így is volt egy rövid ideig tartó képszakadás, és még a sisakon keresztül is "átalakult" a képem. És mivel ez pályán kívül történt, akár egy sima ájulás is nagy gond lett volna. (Lent a kép.Tudom, ronda vagyok, de hátha valaki kedvet kap a sisakhoz :-) )
A másik eset tipikus carvingbaleset volt: oktató barátommal örömsíztünk egy nagyon ismert pályán. Csak ketten voltunk az egész pályán, ezért "küldtük". Ő a pálya egyik szélén, én a másikon. Egymást nem figyeltük, aztán ő gondolt egy tempós ívet jobbra, én balra... Abban a pilanatban, ahogy "benéztünk a kanyarba", már ott volt a másik. Szemből össze. Puff. Ájulás, orr, szájvérzés, zúzódások, szanaszéttört cuccok, egy törött ujj, később egy műtét. És ami a lényeg: mindketten sisakban voltunk, és emlékeztünk, ahogy a két sisak összeverődött.
Én mindenkinek ajánlom a sisakot. Te hiába vagy óvatos, ha más nem az, és megöl. Sovány vígasz az igazad.
A boardosoknak pedig a protektorok, sisak, és a protektoros kesztyű! Minden szezonban látok törött csuklósokat, mert megspóroltak monduk 5 ezer forintot. (Kb ennyivel lehet drábább a protektoros kesztyű a simánál.)
Na, szóval bátran vegyetek fel sisakot, meg aki úgy gondolja, protektorokat is. Megéri.
Ui.: A másik, ami a védőfelszerelések mellet szól az, amikor bemész a hüttébe, és mint péncélos lovag, lepakolod a cuccaidat. A békésen teázgató csajok tuti, hogy megnéznek...
2-2.jpg
Lackó
3286
20 éve tag
2006.11.02. 00:48
Szia!
Jól írta Stani. Bár ahhoz, hogy megállapítsd egy használt síről, hogy milyen állapotban van, azaz mennyit is ér, ahhoz rutin kell. Egy használt (de még az újnál is!) sínél legalább 5 dolgot kell megnézni. (Legalábbis én ezeket mindig megnézem.) Ezek viszont általában nehezen, vagy egyáltalán nem leírható dolgok. Ne bántásnak vedd, de mint kezdő, biztosan nem tudod megállapítani egy kantniról, hogy hány szervízt bír még ki. Vagy milyen a "kitaposott" sí. A hídnál (amiről Stani írt) még arra is figyelni kell, hogy mindkét sínek egyforma hídja legyen. (Ha egy sínek kitaposták a hídját, az valami kegyetlen dolgokat művel. Kb olyan, mintha nejlonzacskóval a lábadon jégre állnál.)
Bocs, nem elrettenteni akarlak. Igenis szabad használt sít venni, csak nem mindegy, hogy melyiket. A biztos választáshoz jó(!) szakember segítsége kell.
Lackó
3286
20 éve tag
2006.10.29. 21:48
Igen, ez bizony már elég régen volt... Pontosabban a carvingkorszak elején. A PSX sorozatban többféle léc is volt, más-más szerkezettel. Egyébként általában jó lécek voltak, de én mondjuk már nem vennék ilyen "öreg" sít. Meg úgy emlékszem, ezek elég nagy rádiuszú lécek voltak. (Létezett akkoriban az SCX is, az viszont talán az első funcarving volt.) Keresnék újabbat.
Ha mégis "rákattantál" erre a darabra, akkor jövő hét közepén meg tudok nézni régi katalógusokat. Egyébként annyira ócsó, hogy érdemes eröltetni?
Lackó
3286
20 éve tag
2006.10.29. 02:35
szia!
Tuti, hogy nem lesz puha a sí. A magasságodhoz meg a súlyodhoz én a 170-est ajánlanám.
Lackó
3286
20 éve tag
2006.10.29. 02:32
Elan psx detonator? Ez egy elég régi darab, ugye? Valami rémlik még, de az kb 10 éve volt. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem jó a sí. Pontos adatait tudod? Hossza, szerkezete, geometriája (mm-ben), állapota?
Lackó
3286
20 éve tag
2006.02.17. 21:31
Sziasztok!
Jol esik, hogy többen ennyire dicsertetek. Köszönöm!
Es elnezest mindenkitöl, aki emilben nehezen tudott csak elerni. Neha nehezkesen tudtam csak emilezni.
A mobilszamom valoban a +43-664-767-0515. Marcius 20-ig sajnos csak ezen vagyok elerhetö.
Lackó
3286
20 éve tag
2006.01.15. 22:16
Sziasztok!
Csak annyit, hogy egy hete kiprobaltam a Magfire 8-at, egy 160cm-est. Azota nem lehet rola "lerobbantani". (A sajat slalom lecem azota pihen :) )Alltam mar nehany lecen, de ilyen kezes es jo lecen meg soha. Sajnos a 10-eshez meg nem fertem hozza, de majd azt is kiprobalom.

Szoval, aki ilyet akar venni, az nagyon jol jar. Palyan, es palyan kivül is egyszerüen tökeletes a si. Nyugodtan vegyetek meg! Es irjatok le, hogy hol sikerült jo aron hozzajutni.
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
KIEMELT SÍTÁBOROK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE