Sziasztok!
Bocs, hogy beledumálok, csak örülök, amikor bárhol azt olvasom, hogy valaki költ a biztonságára. Higgyetek nekem, nem szabad spórolni ilyesmiken. Ha rajtam múlna, én például a bukót mindenkinek (felnőtteknek is!) kötelezővé tenném. Szerencsére terjed a sisak, de nem eléggé. Még mindig sok a nagymenő, akinek "nincs szüksége rá".
Én a síből élek, és nem tegnap tanultam meg hóekézni, de gyakorlatilag mindig hordom. (Persze túlzásokba sem kell esni, mondjuk kisgyerekek oktatásához egy elkerített kis pályán tök felesleges.) Valószínű, hogy most ezeket sem írhatnám le, ha két esetnél nincs rajtam.
Egyik egy bukás volt igen meredek terepen, vizes mélyhóban, ahol a sím leoldott,előre repült, én utána, és pont fejjel "vettem le" a léc csőrét.Pontosabban a sisakkal, de még így is volt egy rövid ideig tartó képszakadás, és még a sisakon keresztül is "átalakult" a képem. És mivel ez pályán kívül történt, akár egy sima ájulás is nagy gond lett volna. (Lent a kép.Tudom, ronda vagyok, de hátha valaki kedvet kap a sisakhoz :-) )
A másik eset tipikus carvingbaleset volt: oktató barátommal örömsíztünk egy nagyon ismert pályán. Csak ketten voltunk az egész pályán, ezért "küldtük". Ő a pálya egyik szélén, én a másikon. Egymást nem figyeltük, aztán ő gondolt egy tempós ívet jobbra, én balra... Abban a pilanatban, ahogy "benéztünk a kanyarba", már ott volt a másik. Szemből össze. Puff. Ájulás, orr, szájvérzés, zúzódások, szanaszéttört cuccok, egy törött ujj, később egy műtét. És ami a lényeg: mindketten sisakban voltunk, és emlékeztünk, ahogy a két sisak összeverődött.
Én mindenkinek ajánlom a sisakot. Te hiába vagy óvatos, ha más nem az, és megöl. Sovány vígasz az igazad.
A boardosoknak pedig a protektorok, sisak, és a protektoros kesztyű! Minden szezonban látok törött csuklósokat, mert megspóroltak monduk 5 ezer forintot. (Kb ennyivel lehet drábább a protektoros kesztyű a simánál.)
Na, szóval bátran vegyetek fel sisakot, meg aki úgy gondolja, protektorokat is. Megéri.
Ui.: A másik, ami a védőfelszerelések mellet szól az, amikor bemész a hüttébe, és mint péncélos lovag, lepakolod a cuccaidat. A békésen teázgató csajok tuti, hogy megnéznek...