h i r d e t é s

Lackó által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (3286)Időben csökkenő Időben csökkenő
Lackó
3286 élménybeszámolót írt
3286
21 éve tag
2011.03.05. 21:00
Igen, félreértés volt. Csak furcsa volt, hogy éppen az ő síelése kapcsán "futtattál eszmét" a flatterolásról, talán ez zavart be.

Szerintem egyébként több dolog is van -nem csak egy-, ami egyértelműen tehetségről árulkodik, és valóban ritka.

A csóva -és bármilyen sítechnika vagy "mutatvány"- használhatósága szerintem nem lényeges, itt örömsízésről beszélünk, még Gábor szintjén is. Ha neki, vagy bárkinek valami jól esik, szívesen csinálja, hát hajrá! Szerintem.
Természetesen ha az adott mutatvány rossz beidegződésekhez vezethet, ami rosszat tehet az érdemi sízésnek és fejlődésnek, akkor nem tanácsos (sokat) csinálni.

Gábornál is valami ilyesmit láttam. Mivel a szemből felvett rövidlendülete teljesen más, mint a hátulról videózott csóválás, ebből tisztán látszik, hogy nála ez a "villantós mutatvány" kategória.
Lackó
3286
21 éve tag
2011.03.05. 20:46
Köszönöm, akkor -ahogy gyanítottam- szerencsére félreértés volt. :-)

Épp amiatt próbáltam Gábort megvédeni, mert ritka jól "áll" a sín, nem gyakran látok ilyet. (függetlenül attól, hogy a "csóválást" én sem szeretem)

Az oktatását én egyébként nem vállalnám be, bevallom, ismerve és beismerve a saját szakmai korlátaimat. Hozzá nagyon "vájtszemű" oktató kellene, olyan, aki járatos a már tényleg jól síelők (nem "annak mondottak") képzésében. Az ő oktatása már nem egy átlagos síoktatói feladat lenne...
Előzmény: (ozsi 113557)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.03.05. 14:23
Hú, bocsánat, hogy erre nem tértem ki, csak nem akartam itt offolgatni, bár ennyi tényleg belefér, jogos.

Persze én is nagyon örülök, hogy találkoztunk! Ez volt a nap bónusza -amolyan habként a tortán-, hogy többetekkel személyesen is megismerkedtem, ! :-)

Csak nem teljes az öröm é bódottá, mert én nem kaptam ilyen szépséges szemüveget. (itt sírós szmájli helye)Pedig egy ilyennel tuti a siker a legjobb csajoknál, még dumálni sem kell! ;-)
Persze könnyű úgy dicsérni a céget, hogy ilyen csuda cuccokkal veszteget meg a vezetőség!!!
:-D

(na bosszúból jól körülnézek a szekrény mélyén, biztosan akad valami retro csemegém...)

Áron meg tényleg boldogan csaszatolta a símet, végre valami rendes darab került a kezei közé, nem csak valami Pamporovo, Sulov, Atomic, vagy ilyesmi...
:-D

Egy hét múlva még az is kiderül, hogy mennyire tette tönkre a léceimet... :-)

--
http://carvingski.hu
Előzmény: (huligan 113513)
h i r d e t é s
Lackó
3286
21 éve tag
2011.03.05. 12:18
Sok mindennel egyetértek, amiket írtál, de annyit azért hozzátennék, hogy -bár több szempontból valóban nem követendő technika-, de amit láttunk Gábor :-) videóján, az semmiképpen sem az általad és Ozsi által emlegetett "topronda" stílus.

(ha félreértettem a dolgokat, és nem arra írtátok, az persze más, akkor tárgytalan a dolog, és bocs...)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.03.05. 11:41
Tegnap voltam a Montana szervízben, elvittem négy lécet élezésre.

Tapasztalatom:

Figyelem! Ajánlom, mindenki messze kerülje a helyet!

Kivéve, ha azt szeretné, hogy egy előre megbeszélt időpontban, várakozás nélkül, nagyon barátságos környezetben, szemmel láthatóan valóban hozzáértők odafigyelve, tisztességesen megcsinálják a lécét.

Tehát komolyan: igen kellemesen csalódtam tegnap. Minden flottul ment, igen rendesen, precízen megcsinálták a léceket. (az enyémeket Áron személyesen tuningolta) Nem estek a léceknek ész nélkül, hanem megbeszélhettük, hogy melyikkel mit is kellene csinálni, hogyan kellene megélezni, waxolni.
Mivel nem akartam utazgatni még egyszer, így megvártam a javítást, közben jókat beszélgettünk a síelésről, és képeztem magam síszervizes témában.

A boltot nem nagyon vizsgáltam át (most van mindenem), de szemmel láthatóan mondjuk egy élezés ideje alatt el lehet nézelődni, hátha akad valami, ami megtetszik.

Természetesen a nekem járó -akit érdekel, elárulhatom, miként kaphat- kedvezményt is megkaptam. (sőt, a cég kockacukor készletét is kicsit megdézsmáltam közben...)

Tehát eddigi pontszámom: 10/10

--
http://carvingski.hu
Lackó
3286
21 éve tag
2011.03.02. 10:42
Az könnyen meglehet! :-)

Most már mindegy, "örök érvényű bölcsességeimet" már nem törlöm, hadd okuljon belőle a világ... :-D
Előzmény: (Viri 113101)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.03.01. 22:28
Igen, láttam, tetszett. (én ilyen elvetemült vagyok, szeretem a "fun"-t :-) )

Sajnos a videózás ilyen, nem érezni a tempót, ezt tudom.
Előzmény: (maci-laci 113038)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.03.01. 22:21
Na, ez látod nem! :-D

Viszont ahogy látom, másnak sem... ;-)
Előzmény: (PEDRO 113024)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.03.01. 21:39
Hol láthatom azt a fun carvingos videjjót???
Megveszek a kiváncsiságtól...
Lackó
3286
21 éve tag
2011.03.01. 21:19
Ha beleszólhatok, szerintem is jobban jársz, ha egy oktató segítségét veszed igénybe.

Videóról, leírásból ugyan sokat meg lehet érteni, de könnyedén (pontosabban szinte biztosan) valami rossz irányba indulhatsz el valódi fejlődés helyett.

Tapasztalatom szerint elég magas színvonalon kell tudnia valakinek síelnie, hogy már saját magát tudja fejleszteni. És még olyankor is gyakran kell a külső segítség ami egyébként a sítanulás nem mellőzhető része.

Két szezonos síelőként (kérlek ne vedd bántásnak, ez csak tény!) leírásokból, videócskákból sajnos szinte biztosan nem fogod megérteni a teljes mozgást, így esélyed is alig van rá, hogy jó dolgokat csinálj, és gyorsan fejlődj.

A belinkelt videócskák egyébként elég gyengék, azokból szerintem semmi sem fog kiderülni. (például a harmadik http://www.j2ski.com/ski_technique/Carving/3_Progressive_Leg_Lean.html ráadásul egyenesen félrevezető lehet azzal a pillanatal, ahogy a végén a videó megáll...)

Ha mindenképpen magadtól akarsz tanulni -ami becsülendő, mármint a tanulni akarás-, akkor inkább például itt a fórumon kérdezd a hozzáértőket, abból sokkal többet tanulhatsz.

Egyébként az emlegetett Carving mindenkinek dvd messze a legjobb anyag, amiből fejlesztheted magad, bár újra mondom, legjobban akkor járnál, ha nem magad kisérletezgetnél.

Szerintem...
Előzmény: (vassdoki 16890)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.02.14. 20:40
Szégyellem, de ebbe beletört a bicskám. Nem sikerült semmit se megnéznem, bár mondjuk sínek nyomát se találtam... :-(

Mindenesetre köszönöm. (persze mások ötleteit is, de az élőképes lett volna az igazi)
Előzmény: (Krechl 109856)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.02.14. 20:31
Engem is érdekelne a dolog, persze csak akkor ha megtanítotok a dologra! :-) Nulla vagyok pályában... (is)

Meg ha vagyok, és épp nem máshol kell akkor oktatnom...

Milyen pályát szoktatok tűzni? GS lécem nincs, csak SL, az gond?
Előzmény: (gaboca 109966)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.02.13. 12:20
Nem tudjátok , hol lehet neten nézni a VB-t?

(már szétgugliztam magam... :-( )
Lackó
3286
21 éve tag
2011.02.10. 19:59
Örülök! Bárcsak minden ilyen simán rendeződne az életben! ;-)
Előzmény: (vau 109203)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.02.10. 14:19
Na, már nem is beszélünk el egymás mellett! :-)

"mert épp egy rávezető gyakorlat hasonlít egy "fun" technikára, még nem biztos, hogy tényleg az, igazából a végcél felé haladás a lényeg."

Persze, és nem is az a lényeg, hogy hogyan nevezzük, hanem, hogy hasznos, segíti a fejlődést.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Számomra akkor jön elő a funcarving hátránya, ha valaki kizárólag ezt akarja csiszolni, ami a normál síelés rovására megy"

Sajnos itt továbbra is ragaszkodom az álláspontomhoz, hogy nem ártalmas. Bocs. ;-) Úgysem lehet mindig "funkodva" síelgetni, rákényszerül mindenki, hogy "normálisan" is síeljen.

" A kérdés az volt, hogy mi volt az a konkrét rávezető gyakorlat, ami "funcarving" gyakorlat (tehát bedőlést, minél kisebb csípőszöget követel), és Joci számára meghozta "a megfelelő csípőszög, és előre terhelés megérzése."-t"

Nála konkrétan egy szinte folyamatos hátraterhelés, beülés a léc vége fölé volt jellemző. (remélem tényleg csak volt)
Ez ráadásul együtt járt egy nem eléggé stabil súlyponti helyzettel, tehát indokolatlanul vándorolt előre-hátra a súlypont, nem tudott középen maradni. (első körben pedig ez lett volna a cél)

Ezeket a kimondottan magas helyzetben, teljes testből ívbe bedőlve, hegy felé húzott ívekkel próbáltuk javítgatni. mármint, hogy a "fun" gyakorlatok közül. (nem nagyon kötöttük össze őket,inkább csak egyesével húztuk meg az íveket esésvonalból, megfelelő tempóval indítva) Ez a gyakorlat azonnal "büntet", ha hátradől, kifut alóla a sí.

Hasznos volt még arra is, hogy tisztán látható -és számára is érezhető volt-, ha a terhelés nagyon elbillent vagy a külső, vagy a belső síre. (utóbbi szintén rögtön és határozottan büntet)

Másik (ha már őt vesézzük ki szegényt :-) ), hogy a kartartással is gondok voltak. (nagyon durva asszimetria, felhúzott, elmaradó jobb váll bal ívben, túlforduló, lenyúló bal kar jobb ívben, meg pár apróság még)

Ezeket (többek között!) nagyon mély helyzetben (vízszintes körüli belső comb), középen terhelve, középhosszú ívekben, megszokottnál sokkal jobban ívközéppont felé bedőlve igyekeztünk javítani. (ennél a "gyakorlatnál" határozott csípőszöggel síztünk) Itt jött az ököllel letámaszkodás (vagy arra törekvés), amitől a jobb váll -mivel feladatot kapott- elkezdett a helyére jönni, és lényegesen javult a szimmetria.
(emellett kiderült neki is, hogy nem állva síelünk, mert az zsákutca, hanem mélyre megyünk és terhelünk, különben nem lesz belőlünk síző)

Ennél a "gyakorlatnál" kezdett el egyébként Joci mozgása szemmel láthatóan hirtelen nagyot alakulni, már egy-két menet után is. (persze nem csak emiatt, hanem itt állt össze, amin 3 napig dolgoztunk más gyakorlatokkal is)

"Gyanítom, hogy többféle gyakorlat kombinációja vezetett az eredményhez, amiben bőven lehetett funcarving-szerű gyakorlat is."

Pontosan így van, jól látod, ahogy írtam is.
(Egy gyakorlat hosszas sulykolása egyébként egy borzasztó nagy oktatói hiba, gyakran sokkal többet árt, mint használ.)

"Mondjuk a funcarving egy eléggé idióta megnevezés, mivel gyakorlatilag a sízésben, boardozásban a carving szinte mindig "fun". Talán az egyedüli eset amikor nem, ha a kezdőt elviszi a léc v. board a saját élén.
Ezen kívül az oktatás akkor lesz hatékony, ha az elejétől a végéig jó élményeket ad, azaz "fun", mind a tanítványnak, mind az oktatónak."

Így van, minden szavad igaz! ;-)

Én személy szerint a "fun" kategóriába sorolok mindent, amikor rendes élhasználattal eltúlzott mozgásokkal (bedőlés, mélyen, agresszíven terhelés, kézre támaszkodás, rotációs mozdulatok stb) síelünk, és az élvezetet, "fun-t" okoz. (mindez persze nem a seggre beülős, belső sín megsodródós, havat markolászó borzalomra vonatkozik)

Az extrém carving (nem az általánosan emlegetett fun!) egyébként nálam továbbra is a nem (vagy csak enyhén)megtört csipővel, nagy bedőléssel, határozott tempóban, tisztán két élen húzott, többnyire kézre, alkarra támaszkodva húzott, komolyabb szinten jóval esésvonal előtt megkezdett ívekkel síelt technikára vonatkozik.

Ja, és függetlenül attól, hogy a borítás mély vagy magas helyzetben történik, illetve az ívben nyújt, vagy "csak" "tart" a síző. (nálam egyébként utóbbi az etalon, a magas helyzetben véghezvitt borítás miatt azt tartom igazán komolyságnak, ha már extrémkedésről van szó)

Szia!
Előzmény: (vau 109145)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.02.10. 10:15
"Azt hiszem elbeszélünk egymás mellett."

Az lehet... :-)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"ha pár szóval leírod a gyakorlatot (testsúly ide, csípő oda, kezek amoda), hidd el, meg fogom érteni, és arra is rá fogok jönni, hogy pontosan milyen hibára jó és mit javít."

Lehet, hogy bennem van a hiba, de ez így nekem nem igazán megy. Havon mutatva, magyarázva -és elsősorban látva annak a mozgását, akit tanítok- egészen más lenne. Egyébként nem egyféle gyakorlat van, hanem sokféle. Ott kell eldönteni, mit gyakorlunk, nincsen előre megírt, kőbevésett forgatókönyv. (legalábbis az a jó, ha nincsen)
(egyébként írtam a típushibákat, amiket jól szoktunk gyógyítani a "fun" gyakorlatokkal...)

"...egy olyan technikával..."

Te mindig egyféle technikát említesz és írsz le. Nálam a "fun" vagy "extrém" (nevezzük, ahogy akarjuk, tök mindegy)többféle technikát, mozgást jelent. (bár lehet, hogy valamit én tudok nagyon rosszul)
Viszont ha így gondolsz bele, akkor talán érthetőbbé válik számodra, amikről írtam. (és sokak bánatára most is írok...)

"Az számomra továbbra sem tiszta, hogy lehet egy olyan technikával, ami a csípőben megtörést minimalizálja, a csípő megtörésére ráéreztetni valakit."

Írtam, hogy más -helytelen,a fejlődést gátló- tartások, tónusok megszűntetésével, oldásával lehet kialakítani a továbblépéshez alkalmas helyzetet.

A helyes tartás azért nem csak a csipő megtörése, és "a felsőtest visszadőlése". Ennél sokkal több minden tartozik egy korrekt tartáshoz. (írtam ezekről is, bár valóban csak röviden, említésszerűen)

Ezekben lehet eszköz akár az ilyen gyakorlatok vagy technikák használata is.

Például képzeld al azt, amikor valaki állva, nagyon külső sít terhelve, kicsit hátradőlve, teljesen dinamikátlanul síel. (de már biztosan élen tud kanyarodni)Ilyenkor jó megoldás lehet(!) a másik irányba végletekig elmenetel (mély-magas helyzet, nagyon erős bedőlés hegy felé, terhelés előre vitele az ívben, majd ha ez kb megvan, akkor szépen "visszajövünk" egy normál tartásba, mélységbe-magasságba stb.

Másik például a kartartás. Sokan nem tudnak mit kezdeni a karjaikkal, ezért vagy lógatják, vagy "repülőznek" vele. Ez is gyakran javítható, ha a karok szerepet kapnak például nagy bedőléssel, igen mélyen húzott ívekben, amikor próbálunk mondjuk belső kéz ököllel hóra támaszkodni, mint harmadik lécre.
Sok esetben például ez javít a megmervedett kartartás, és például a felhúzott váll javításában.

Ezek csak hirtelen példák voltak, de mint írtam, egészen más ez élőben. Azért talán valamennyire érthető a szemléletem. (ami persze nem biztos, hogy a legjobb!)

Ja, és ha egyik gyakorlat sem segít, akkor utolsó esélyünk az ezo tv, ott levetetjük magunkról a szellemeket... ;-)
Előzmény: (vau 108677)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.02.08. 20:31
"Ej, bár egyszer valaki az én profilképemet választaná, megtisztelne. :)"

Elkészült az új profilképem...
;-)

(Offért elnézést kérek)
Előzmény: (AAron 108785)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.02.08. 20:13
No, akkor én lassan nem értek semmit. Ki is vagyok én??? :-)

Vagy lebuktam, hogy más képére retusálom okos kis kobakomat, majd úgy osztom az észt?

Ez a képhasználat egyébként még megtisztelő is lehetne, ha az illető nem ilyen stílusban oktatna ki egyébként teljesen normális, szimpatikus fórumozókat.

Ez így viszont nagyon gáz. De nem nekem...

Ui: amit viszont egyáltalán nem értek, hogy miért éppen az én képemet kellett választani, amikor tele van a világháló valóban normálisan síelők fotóival?
Lackó
3286
21 éve tag
2011.02.08. 10:54
"Kíváncsi lennék arra a fun-carving gyakorlatra, ami a csípőszöget helyrerakja. Végülis a fun-carving pont a csípőszög elhagyásáról, a felsőtest kanyarba bedöntéséről szól."

Többféle gyakorlat létezik. (ha úgy adódik, szívesen mutatok neked párat élőben)
Egy helyes tartás kialakításában egyébként nem feltétlenül rögtön a kész tartás gyakorlása a feltétlen helyes tanulási menet. (sőt, csak ritkán ez a járható út) Ennél fontosabb azoknak a dolgoknak (súlypont, testhelyzetek stb) kialakítása, amik magukkal fogják hozni egy helyes tartás kialakulását, majd rögzülését.

Nagyon(!) röviden és vázlatosan: rosszul, hátul terhelésnél, nem jól megkezdett élváltással nemigen tud kialakulni egy helyes csípőhelyzet. Ugyanúgy az állva síelőknél sincs esély rá.
Helyesen megválasztott gyakorlatokkal -köztük funcarving mozdulatokkal- ezek a rossz, gyakran feszes tartások oldhatók, így lehetőséget adva a fejlődéshez.

És azért az is hozzátartozik a dologhoz, hogy a "fun carving", vagy "extrém carving" az nem egyféle mozgás, technika. Többféle mozgás tartozik ebbe a körbe, ezek eléggé eltérőek. Te egyfélét tartasz annak, én lényegesen többfélét. (ezekből szoktunk válogatni, aszerint, hogy mire van szükségünk)

"az eztreme carving gyakorlatilag kontrollált esések sorozata"
Azért ez nem feltétlenül van így, inkább úgy mondanám, hogy a gyakorlással, határok feszegetésével gyakran együtt járnak a kicsúszások. Szerintem.
Előzmény: (vau 108662)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.02.07. 13:11
Hsz-eidből látom, értesz hozzá, bár a "kártékonyságot" illetően nem értek veled egyet.

Ha valaki ezt a technikát is elsajátítja, akkor csak többet tud meg a sízésről-boardozásról. Használni pedig úgysem fogja állandóan, de ha olyanok a körülmények, akkor miért ne?

Véleményem szerint semmi káros mozgás nincsen benne, és gyakorlatként felfogva (én például úgy szoktam, ha ilyet oktatok), bizonyos mozdulatok megérzésében, és például a súlypont "kezelésében" akár nagy segítség lehet.

Példaként: épp a múlt héten néhány tanítványomnál elég ronda, szinte berögzült hátraterhelést igyekeztünk gyógyítani. Ez többüknél együtt járt az elégtelen élhelyzettel is. Bizonyos "funcarving" gyakorlatokkal nagyon jól sikerült oldanunk a hátul lógást, és sikerült "ráéreztetnem" őket a határozott élezésre. Más gyakorlatoknál, mozgásoknál feltünően hamar -gyakorlatilag már a következő menetben- beépült (elkezdett beépülni persze) a "normál" sízésükbe a helyes súlyponti helyzet, és elkezdték "igényelni" a nagyon határozott élezést. (többeknél éppen a tanulással együtt járó kicsúszások, elfekvések oldották a korábbi feszültséget, eséstől való félelmet, és emiatt határozatlan élezést-terhelést)

Sokszor pedig segít a az ív végének pontos megtalálásában, és a határozott élváltás kialakításában.

Arról nem is beszélve, hogy sok "ácsorgó" haladót így lehetett mély tartásba kényszeríteni a leggyorsabban, illetve "bemozgatni" őket térdből.

Kész technikaként pedig szerintem (és a tanítványok szerint is) élvezetes, szórakoztató dolog néha kicsit "fun-kodni".

Én eddig semmi káros hatását nem tapasztaltam senkin. Sem ha gyakorlatként alkalmaztunk bizonyos elemeket, sem ha kész technikaként síeltünk így. Sőt.

(természetesen én jól, iskolázottan síelőkről beszélek, nem magukat haladónak valló/gondoló, ám valójában rossz technikával, flatterolva csúszkálgató síelőkről...)

Bizonyos helyzetekben pedig kimondottan hasznos lehet, mint olyan dolog, ami kis izgalmat, változatosságot hoz az -esetleg kicsit ellaposodó- tanulásba. (ez persze pedagógiai kérdés,nem is kapcsolódik ide szorosan)

Más: én még olyat a büdös életben nem láttam, hogy valaki jól(!!!) síeli a "fun" technikákat, de mást nem tud jól síelni. Aki nem tud élezni, helyesen terhelni, élt váltani, az nem tudja ezeket valóban jól megsíelni.

Aki több technikát ismer, és tudja őket alkalmazni, annak nem okoz gondot ezek -szinte automatikus- váltogatása, sőt a minél élvezetesebb sízés titka épp a változatosságban rejlik.
Előzmény: (vau 107732)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
INGYENES TANÁCSADÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE