h i r d e t é s

Lackó által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (3286)Időben csökkenő Időben csökkenő
Lackó
3286 élménybeszámolót írt
3286
21 éve tag
2011.02.07. 12:44
Egy kamerát vihetnétek magatokkal. (esetleg egy gyalogos kisérővel együtt, aki kamerázgatna)

Sajnos én nem tudok ott lenni, de nagyon érdekel szakmailag, hogy miket gyakorolgattok.

És jó sízést persze!
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.28. 13:11
Én hallottam ár ezt is, azt, nyújtott és hajlított lábat, mindkét véleményt "szakembertől". Szóval én sem tudom igazán, bevallom. Emiatt kérdeztelek, hátha te valami olyat hallottál, amit eddig én nem.

Mindkettőben van valami logika. Amit írsz, az is lehet, de talán az is logikus, hogy egy kicsit hajlított térd többet kibír csavarásra.

Jó lenne tudni a "tutit". :-)

Én egyébként egyáltalán nem vagyok esés ellenes, sőt szerintem ha valaki túl ritkán esik, egyszerűen elfelejt normálisan esni. És akkor ha egyszer elszáll, akkor fogalma sincs, mit kellene tenni, annyira furcsa neki a dolog. Meg ugye aki ritkán esik, az általában jól síel, tehát tempósan, nagy önbizalommal, úgy pedig ráadásul sokkal gyorsabban történik minden.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De hogy kicsit on is legyek, az én véleményem a "rettegés a lejtőtől" témában, hogy tapasztalatom szerint minden síelőnél nagyon nagyot lehet elég gyorsan fejlődni a meredekséget illetően.

A dolog kulcsa a fokozatosság és szakértelem. Tehát nem haverral kell menni két naposan a feketére, hogy aztán ott olyan negatív élményeket gyűjtsön az illető, amit talán soha nem sikerül teljesen kiirtani belőle.

A megoldás túlnyomórészt pedagógiai kérdés, másrészt síoktatói szakmai. Egy jó oktató pontosan, rutinosan látja, mikor kell valaki meredekebbre vinni, ott miket kell gyakorolni. Nem fogja se túl korán,se túl későn "meredekre" vinni a tanítványt, csak amikor látja, hogy már megvan hozzá a tudás. (felesleges egy zöld pályán lesíelni egy hetet, ha pár nap után akár egy erős piroson is szépen lejöhetne)

Ezen kívül pontosan látja, kinél mi okozza a "félelmet" a lejtőtől. Ez ugyanis nem mindenkinél ugyanaz. Van, aki az eséstől fél, van, aki az esésvonalba fordulástól, van aki mindentől, és van, aki semmitől, csak azt hiszi, hogy nem tudja megcsinálni, amit kell, netán csak a többiek "rettegése" ragad át rá.
Ezeket kell felismerni (rutin), és eszerint kezelni a problémákat.

Nálam rendszeres, hogy amikor először megyünk komolyabb lejtőre, akkor szakad szét a csapat. (akik előtte gyönyörűen együtt csináltak mindent a laposon) Ugyanazon a "merdeken" elsőre van aki 5 perc alatt szépen, önállóan lesíel, mással folyamatosan beszélgetve kell lerolózgatni 20 perc alatt.
(lecsatolás, legyaloglás természetesen nincsen, az brutális pedagógiai kudarc lenne, nem engedem meg magamnak... :-) )

Ja, és meredekre igenis kell menni, hiszen van, amit csak ott lehet tanulni, fejleszteni. Persze nem mindegy, hogy kivel, mikor.
De ez inkább az "oktatóval vagy anélkül" című topikba tartozna már... :-)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ui: Saját példám magamnak is nagyon tanulságos volt egy-két éve. Előtte nem síeltem valóban extrém meredek terepen, de aztán úgy adódott, hogy egy osztrák helyi oktató-hegyimentő (és valóban nagyon jól síelő) fickóval mentünk pár kört. Hívott, hogy menjünk a spéci terepére, én persze próbáltam kibújni a dolog elől. (völgyből nézve nem volt bizalomgerjesztő a hely...)
Na, csak elvitt egy lezárt (ő akkor megnyitotta magunknak :-D ), brutálisan meredek részre. Tetején megálltunk, megbeszéltük, hogyan is kell lejönni, mire kell ügyelni, majd ő lesíelt. Én szépen összeraktam fejben a dolgokat, és lementem. Utána persze ha találkoztunk a pályán, mindig mentük egy-két menetet azon a részen, mindig nagy élmény. :-)

Ezt csak azért, mert jó példa arra, hogy ő jól látta, hogy meg tudom csinálni, jót tenne nekem, és azt is, hogy mit kell mondania, mutatnia, hogy rendben menjen a dolog.
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.27. 22:38
"...hogy a térdeinket nyújtott helyzetbe hozzuk (jobban old a kötés) "

Ez biztos?
h i r d e t é s
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.27. 21:29
Kösz, így már értem.
Előzmény: (ozsi 106289)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.27. 21:19
Béla! Ez tényleg állati ajánlat...
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.27. 15:01
Értelek.

Viszont a "nagyobb kitérések" alatt mit értesz?
Előzmény: (ozsi 106137)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.26. 19:03
Kösz a beszámolót, szerintem igenis tanulságos, amiket leírtál az esésről is, és a műtétről is.

Utóbbi elég érdekes, nem halottam ilyesmiről, de reméljük tényleg tuti a módszer.

Amit meg a könnyed, "lassú" síelésről és lassan esésről írtál, az külön tetszett, megerősítettél abban, amit én is szoktam mondogatni. (persze többen hülyének tartanak érte)

Örülök, hogy gyógyulsz, és mielőbbi teljes felépülést kívánok!
Előzmény: (ozsi 105621)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.24. 23:45
:-(
Mielőbbi teljes gyógyulást kívánok neked,
és természetesen gratulálok a csapat sikeréhez!

A sérülésed körülményeiről egyébként szívesen hallanánk, persze csak ha nyilvános, és esetleg lehet belőle okulni.
Előzmény: (ozsi 105309)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.24. 23:31
:-)
Igen, elég passzentosan megy bele a cipő a kötésbe, gyakorlatilag szorul a sarka, amikor belépsz, de mégis így kell lennie. A Marker ilyen.
Előzmény: (maci-laci 105248)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.22. 22:43
A második képen a helyes beállítás. Tehát amikor a kis háromszöggel jelölt izé majdnem teljesen behúzódik a kötésbe. (így sikerült megfogalmazni, na...)

A harmadik képen túl kicsi az előfeszítés.
Előzmény: (maci-laci 105118)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.17. 19:17
Ilyen, hogy "szilikon" a gyakorlatban nem használatos. (a tiszta szilikon konkrétan egy érdekes, sűrű olajszerű anyag)

A szilikonnak mindig valamilyen adalékanyagokkal kombinált verzióját használják.

Az általam ajánlott linken megtalálható az adott cég "Különféle adalékolású szilikon zsírok és paszták" című oldala is, ahol elég jó termékleírások érhetők el.
(csak el kell olvasni persze)

A köztudatban "szilikonnak" nevezett spray-k szilikont is tartalmazó, nem túl sok mindenre használható valamik. Az emberek többsége valóban ezeket nevezi "szilikonnak".
(Ha én is csak ennyit értenék a szilikonokhoz, akkor természetesen nem ajánlottam volna Vidnek a belinkelt céget.)
;-)
Előzmény: (Xero 104064)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.15. 19:26
Szilikonban otthon vannak: (műmell nincs)

http://www.t-silox.hu/
Előzmény: (Vid 103226)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.14. 19:46
Ha egyébként síelés közben nem voltak gondjaid a cipőben (benne a betéttel), akkor előfordulhat, hogy te akartál nagyon felállni liftezés közben. Ez elég gyakori. Neki kell dőlni bátran a cipő nyelvének, annak kell megtartania téged, felesleges vigyázzban feszengeni a felvonón. ;-)
Előzmény: (PEDRO 103953)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.14. 19:39
Enyémben is van ki-be rakható. Nekem bent van, mert satnya egy vádlim van.

Egyébként érdemes kisérletezni az ilyesmikkel, mert időnként hihetetlen jó eredményeket lehet elérni. Én elég sok ilyesmi cipőtuningot csináltam, a saját cipőim közül szinte mindegyikkel, és sok tanítványom cipőjén is nagyot tudtunk javítani.
(a nem top cipők bélése mind megadja magát egy idő után, ahogy tapasztaltam, ha eleve egyáltalán jó formájú)

Az általában könnyen javítható hibák: vékony vádli, fel-le mozgó sarok, vékony boka, alacsony rüszt.

Kellékek: egy tekercs szigszalag és valami bontott padlószőnyeg, amiből a darabokat kivágod. Utána lehet kisérletezni.

Ha megszületett a végső forma, az akár keményebb "gumihabból" (pl egéralátét) vagy gumilemezből is megcsinálható. (rögzítés módja esetenként változó)

Szerk.: Jocival vigyázz, ő kicsit extrém eset, nagy hátraülő virtuóz! :-)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.10. 15:03
Remek kis léc, tökéletes lesz!
Előzmény: (minerel 103078)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.09. 00:58
Köszönöm! :-DDD
Előzmény: (minerel 102866)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.09. 00:29
Ha szabad, hozzászólnék a dologhoz, bár kicsit más megközelítésből. (És kizárólag az "utcai" sízésnél maradva.)

Szerintem(!) -nekem legalábbis ez a tapasztalatom- a sízők nagyon nagy többségénél sokáig nem kell foglalkozni a hoké méretével. Ahogy én megfigyeltem, a fejlődés folyamán rendszerint -helyesen megtanult testtartást feltételezve persze- magától kialakul egy minimális, a körülményeknek -és az ívek szakaszainak- megfelelő(!)méretű hoké. (valami ilyesmire utalt Ozsi is, ha jól emlékszem)

Aki már "sportosan" síel, és túl nagy hokéval megy, az természetesen gyógyítandó, de bavallom, én ennek ritkán éreztem túlzott jelentőségét. (amatőr sízésről beszélek végig!)

Ami viszont gyakrabban előfordul, az éppen az ellenkezője. Konkrétan az "elfelejtett" és lemaradó rosszul terhelt belső láb, ami "bebicsaklik", és átesik rajta a síző. Ilyenkor (kövezzetek meg, ha akartok!) én kimondottan hokés gyakorlatokat csináltatok, majd onnan szépen "visszamegyünk" a normál test-, és lábtartáshoz.

Ha ez már rendben, akkor jöhet a játék az ívben tudatosan előretolt külső sível. (nálam ez jött be, jobban, mint a hátrahúzott belső léc) Ami vagy megy, vagy nem, de semmiképpen sem targikus, ha nem...

A kulcskérdés leginkább a csípő helyzete. Ha az a tanulás folyamán már jó helyzetben van, az rögzül, akkor a hokéval sem lesz baj.

Mindez szerintem. Első köveket testre kérem, a többi majd jöhet fejre...
Lackó
3286
21 éve tag
Topik: Koralpe
2011.01.06. 12:12
Szia!

Bocs, csak most vettem észrem hogy írtál ide.

Sajnos ebben a szezonban nem vagyok Koralpén folyamatosan (sőt csak alig), így naprakész infóim nekem sincsenek.

A 40 centi egyébként ott még semmit sem jelent, lehet az bármilyen minőségű. Volt, hogy 80-100 centit mondtak (hazudtak), de vacak volt, máskor pedig 20-30 centi volt hivatalosan, mégis piszok jó minőségűek a pályák.

Ja és persze megvígasztallak, esni fog addig!
(ha nem, hát úgysem én tehetek róla... ;-) )

És jó sízést!
Előzmény: (pegito 101740)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.06. 11:59
Megérdemelt pontszámát tőlem is megkapta. ;-)

Ja, nálam a Lange a besztof. Persze nem emiatt... :-)
Lackó
3286
21 éve tag
2011.01.05. 23:56
De én másban akartam!
:-D
Előzmény: (PEDRO 102405)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés