Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

iudex által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (108)Időben csökkenő Időben csökkenő
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
Topik: Sappada
2009.10.31. 11:46
Egy baráti társasággal mi is ott leszünk ! Forza Sappada !
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2009.10.31. 11:26
Sajnos kezd beérni a szlovák kormánypolitikának a nyelvtörvénnyel elérni kívánt célja: azaz az élet minden terűletén visszaszorítani a nemzetiségi nyelvek- főleg a magyar - használatát.Remélem az alábbi eset nem lesz általános.
Ezen a héten történt Tótgyarmaton /Slovenské Darmoty/:
A magyarországiak egy jó része gyakran jár autóját javíttatni ide. Így történt ez az egyik ismerősömmel is, aki már évek óta itt cserélteti ki a nyári gumiját a télire. Nyelvi probléma sohasem volt, hiszen a szervíztulajdonos jól beszél magyarul /lehet, hogy az is /,de ez nem is meglepő, hiszen a mai Tótgyarmat 1920.június 4-e előtt Balassagyarmat város része volt, és Trianonban úgy jelölték ki "igazságosan" a határt, hogy a város 1/5-öde került az Ipolyon túlra, lényegében majdnem színmagyar lakossággal, kettészakítva egy várost, rokonokat, barátokat.
Nos,tehát ismerősöm megjelent az autószervízben, és, ahogy szokta évek óta, magyarul szólította meg a szervíztulajdonost.A javítóműhelyben rajtuk kívül még két fő, feltételezhetően a tulajdonos számára is addig ismeretlen, szlovákul beszélő személy is volt.A műhelytulajdonos, aki addig kiválóan beszélt magyarul, most csak intett a fejével az idegenek felé, és ennyit mondott ismerősömnek: Nie vijem po madarski. Azaz: Nem tudok magyarul.Azaz nem mert idegenek előtt megszólalni magyarul saját műhelyében a nyelvtörvény miatt, félve a rá nézve esetlegesen hátrányos követkeményektől.
Ez a szituáció a határmentén lakóknak szinte már "déjavu" a hetvenes évekből.A történelem újra megismétli evonatkozásban önmagát ?
Milyen konklúzió vonható le ezen esetből ? A Fico nevével fémjelzett és Slota árnyékába burkolózott sovén szlovák kormány a felállított nyelvrendőrség és a "renitensek" számára kilátásba helyezett magas pénzbírság útján, fortélyos félelem keltésével kívánja felborítani, és ténylegesen korlátozni a területén élő nemzetiségek nyelvének, főleg a magyarnak, a használatát az élet minden területén.Mi ez, ha nem erőszakos asszimiláció ? Ráadásul történik mindez a XXI. században, s ehhez az Európai Unió statisztál.
Persze jó lenne, ha a fenti eset csak elszigetelt jelenség maradna, s a Felvidéken élő valamennyi nemzetiség - magyar, ruszin, német stb. - a nyelvtörvény ellenére félelem nélkül használhatná büszkén édes anyanyelvét.
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2009.10.30. 10:26
Úgy gondolom, hogy a két törvény célja közt van óriási különbség:
A magyar nyelvtörvény kifejezetten "csak" abból a célból született- a kölönböző nyelvőrző körök alulról jövő kezdeményezésére-, hogy védje a magyar nyelvet a főleg angolszász szavak dömpingétől, azaz ezen szavak ne szoríthassák ki a mindennapi használatban a meglevő magyar szavakat pl.:pub-söröző, shop-üzlet,stb..
A szlovák nyelvtörvénynek pedig kifejezetten van olyan éle, célja is, hogy az élet minden területén tudatosan korlátozza a területén élő nemzetiségek nyelvének, főleg a magyar nyelvnek a használatát.Hiányzik belőle a nemzeti többség nagyvonalúsága a nemzeti kisebbségek vonatkozásában.
Ez a nyelvtörvény véleményem szerint bizonyos részeiben nem más, mint frusztrált, ídentitászavarban küszködő,kicsinyes, soviniszta kormánypolitika végterméke.
Persze a puding próbája az evés, azonban kíváncsi leszek, hogy hány eljárás fog indulni a szlovák nyelvtörvény megszegése miatt angol, amerikai, francia, cseh, német stb. / azaz nem magyar / érdekeltségek ellen.Felvidéki magyar újság ellen már van folyamatban levő eljárás.
Előzmény: (Mil 72346)
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2009.10.27. 11:27
Gyermekkoromban szüleimmel többször jártunk vásárolni pl. Ipolyságon, Nagykürtösön stb.. Ezen alkalmakkor az ebédet ún. talponálló önkiszolgáló éttermekben oldottuk meg.Ilyenkor legtöbbször különféle majonézes salátákat ettünk, melyeknek igen finom jellegzetes ízük volt, az éttermeknek pedig sajátos hangulatuk. A talponállók felszámolásával ezen ízek is eltűntek, melyet nagyon sajnálok.
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2009.10.27. 10:26
"Paradox, de fölöttébb valószínű: ha Szlovákia most lenne tagjelölt, akkor sem az Európai Unióba való belépés, sem az euróbevezetés feltételeit nem teljesítené, ezért legfeljebb a kerítésen kívülről figyelnénk a szerencsés tagországokat. Az uniós csatlakozás feltételeivel- az ún. Koppenhágai kritériumokkal- több szempontból is baj lenne. Ezek ugyanis megkövetelik az emberi és kisebbségi jogok betartását, a demokráciát és a piacgazdaságot."- írja az ujszo.com mai számában.
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2009.10.16. 16:25
Erről jut eszembe: gombóc. Minden év szeptemberének első hetében szilvásgombóc fesztivál a Nógrád megyei Kétbodonyban. Az aztán megdolgoztatja az ízlelőbimbókat !
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2009.10.16. 12:07
Ki ismeri, ki szereti az ún.: TÓCSNI-t ? / Más elnevezéssel: krumplibaba,krumplimackó,lapcsánka /.Nagyon finom, viszonylag könnyű elkészíteni.Itt is nagy valószínűséggel palóc-szlovák eredetről beszélhetünk, ám én úgy tudom, hogy ezen étel azonban jobban ismert az országban. A receptet később közlöm.
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
Topik: Sappada
2009.10.16. 11:55
Kitisztult az idő. Sajna, még csak a sziklák fehérítenek ...!
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2009.10.16. 09:55
A LASKA receptje :
-Sós vízben a krumplit akár héjában, akár megpucolva főzd meg / tetszés szerinti mennyiségben /.
-A megfőtt krumplit törővel törd össze, ízlés szerint sózd. / Előtte a vizet le kell önteni, ill., ha héjában főzted, szedd le azt róla./
-Hagyd teljesen kihűlni.
-Adj hozzá annyi finom lisztet, amennyit felvesz, majd dolgozd jól össze.
-Az így létrejött masszából formázz kis cipócskákat,helyezd belisztezett gyúrótáblára.
-A kis cipócskákat nyújtófával nyújtsd ki palacsinta formájúra,és nagyságúra, kb.1-1.5 mm vastagságúra.
-Ezt követően egyesével süsd előbb az egyik, majd a másik oldalát sárgás-barnás-pirosas színűre / semmiféleképpen nem ropogósra !!! / a már előre jól áttüzasített, faluhelyen jól ismert konyhai tűzhely platnyiján.
-Sózd, ill. kend be liba, kacsa zsírral, ízesítsd fokhagymával, vagy kend be szilvalekvárral, s mint a palacsintát összetekerve fogyaszd.
-Eheted még bármilyen bableveshez,sőt kefírhez, natúr joghurthoz,tejfölhöz,....,vagy csupán magában.
Jó étvágyat !
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2009.10.16. 09:33
zoli64
Nagyon sajnállak !!!
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2009.10.15. 18:58
Nem hiszem, ill. nem tudom, de csak nálunk, Palócföldön hallottam csupán ezt a szót, és kimondottan az előbbi ételre alkalmazva.Én minden évben többször is kimegyek Erdélybe,Székelyföldre, de ott még nem hallottam ezt a kifejezést ill. ezzel az étellel még nem kínáltak. Ha legközelebb kimegyek nyáron, majd rákérdezek. Nem kizárt, hogy ott is ismerik. Azonban a kürtőskalácsot megtanították nekem elkészíteni,így nyáron sokat sütök a családnak, barátoknak.
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2009.10.15. 18:46
Van a tarsolyomban egy-két jó étel ill. recept.Bár én ezeket inkább palócnak ismerem, mint szlováknak.De nem mindegy ? Az a fő, hogy jót együnk belőle.
Mondjuk legyen akkor az első a: LASKA.
-laska sósan

-laska liba, kacsa stb. zsírral, fokhagymával

-laska sósan csülkös bablevessel

-laska szilvalekvárral
Legközelebb leírom, hogyan kell elkészíteni, de előtte konzultálnom kell édesanyámmal.
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2009.10.15. 18:20
Aha ! Én meg mindig úgy értettem, hogy burcsáG, most meg kiderült, hogy helyesen: burcsáK.Lehet, hogy igazatok van, mert én borzasztóan -mondjuk úgy- élesztőízűt ittam. Bár nekem Ipolynyéken / rendkívül jó bortermelő vidék / úgy mondták, hogy míg a szőlőből bor lesz az alábbi állomásokon megy át az erjedés: szőlő-must-murci-burcsák-bor.Valaki pedig pontosan azért a "különleges ízéért" szereti a burcsákot, ami miatt én majdnem kidobtam a taccsot.De kinek a pap, kinek a papné.Egyébként a jó murcit imádom.
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2009.10.15. 10:59
Mivel italokról is van szó: nem tudom, hogy ismeritek-e a BURCSÁG-ot. Szerintem piszok rossz, de itt nagyon sokan isszák. Én egyszer kóstoltam, alig bírtam meginni, csak a vendég udvariassága miatt gyűrtem le. Annál inkább jöhet: borovicska,becherovka,demandovka és minden "a" betűvel kezdődő alkoholos nedű.A szlovák sörök nekem egy kissé keserűek / bár kétszer nem kell kínálni /, az erdélyi Csíki sört /Ciuc/ jobban szeretem.
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2009.10.15. 09:23
Jó reggelt mindenkinek ! Látom pörgött a topik, míg aludtam. Jó hír: tegnap megvertük a dánokat 1 góllal Dániában fociban.
Rossz hír:de ez már nekünk sajna csupán annyit ért, mint halottnak a csók.
skioutlet ! Megnéztem a videódat.Gratulálok, szép felvételeket készítettetek.
maci-laci1:Köszi, hogy idéztél, most már igazán klasszikusnak érezhetem magam.Örülök, hogy más is úgy gondolja.
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2009.10.14. 19:35
Gyerekek ! Buli van ! Én megmondtam: mindenre gyógyír a SZILVAPIRIN !
pattyski ! Ha olvastad a korábbi felvetésemet, írj, hogy kivitelezhető-e igény esetén !
re:robin: Bizony öreg hiba volt !
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2009.10.14. 19:23
A közös csúszás lehetősége az előbbi sorrend korrigálása miatt O.K..Van elérhetőségem megadva, majd jelezz.Azonban olvasd el a megelőző hozzászólásomat. Ott felvetettem egy "nagy" találkozó lehetőségét is,pattyski segítségét kérve.Szerintem jó ötlet .A szlovák követség nekem nem jó munkahelyi elfoglaltság miatt.Majd ikább,ha hó lesz, kinn a pályán.
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2009.10.14. 18:45
Re:Mil
No, álljon meg a nászmenet,Mil,te engem tavaly "csak" csúszni hívtál ! A közös italozgatás lehetőségéről mélyen hallgattál ! Bezzeg, ha ezzel kezdted volna... ! Más lett volna a menyasszony fekvése az esetleges közös csúszás viszonylatában.Mert csúszni én tényleg csak a magam választotta baráti körben járok. Barátkozni, ismerkedni pedig csak jó snapszok mellett lehet igazán.Feltételezem, hogy te vagy a fiatalabb, így nálad a labda, hogy újra felemlítsd az esetleges közös programot, de most már a helyes tartalmi sorrendben ! Ezen esetben én nem mondok nemet. De az első kör a tiéd ! pattyski ! Esetleg megszervezhetnél valamikor egy kis ismerkedési találkozót az "ún. keménymagnak", síeléssel összekötve / de bárki csatlakozhatna /.Mert az esetleges elvbéli nézeteltérések ill. félreértések ellenére a sízés, a mozgás, a sport szeretete ismeretlenül is összeköt minket, ÉS EZ A LÉNYEG. /u.i.: Piszok jó szilvapálinkám van!/
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2009.10.14. 12:40
A Pravda.sk arról számol be, hogy az MVK ügynökség legutóbbi felmérése szerint a szlovák emberek között kik a legszinpatikusabb politikusok, kikben bíznak meg a legjobban:
1.Robert Fico 41,2 %
2.Ivan Gasparovic 24,2 %
3.Robert Kalinák 14.4 %
4.Jan Slota 9.4 %
A többi politikus csak őutánnuk következik. A reprezentatív felmérést 2009. szeptember 22-október 2-a között végezte az MVK 1011 fő megkérdezésével.No comment !
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
Topik: Sappada
2009.10.14. 12:12
A webkamerát nézve:Sappada 2000-en az már hó, vagy csak a sziklák fehérítenek még ?
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.