Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

szivakandras által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (77)Időben csökkenő Időben csökkenő
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Topik: Visegrád
2021.02.24. 15:18
Sziasztok!

Bár megfordultam egy párszor a visegrádi sípályán, de komolyan mondom, szó szerint leesett az állam, amikor reggel megláttam a gyönyörűen ratrakolt pályát. Életem egyik legélvezetesebb síelése volt a mai.

Ezúton fordulok fázós sporttársaimhoz, hogy most melegben lehet síelni minőségi pályán. 0 fázás! Most ugyanolyan a feeling, mint nyáron egy alpesi gleccseren. Egyesek pólóban síeltek.

Nagyon is érdemes tehát sürgősen kilátogatni, amíg még lehet. Egyébként pedig mit lehet még csinálni, amikor minden zárva van? Kimenni a hétvégi telekre és számolgatni a rügyeket a fán vagy nézni ahogy előbújnak a hangyák rejtekhelyükről? Vagy otthon ülni a tévé előtt és hallgatni a rosszabbnál rosszabb híreket, hogy utána marokszámra öntse magába az ember a vérnyomáscsökkentő tablettákat?

Higgyétek el, az egyetlen normális lehetőség a síelés. Síelő nemzetté kell válnunk, nincs mese.

Mikor most hazaértem és a szomszédom megtudta, hogy síelni voltam, látszott rajta, hogy komplett őrültnek tart.

Rendet kell tenni a fejekben. Szeretném végre elérni azt a fordított állapotot, amikor télen a síelés a mindennapi élet részévé válik, az utakon mindenütt síboxos autók közlekednek és mélyen titkolja, ha valaki nem tud sielni.

Lécre fel!
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Topik: Visegrád
2021.02.21. 18:59
Sziasztok!

Tényleg milyen jó barát a köd! Gyakorlatilag nulla olvadás mellett konzerválja a pályát, amely immár több, mint 30 napja dacol a minduntalan visszatérő enyhüléssel.

Most képzeljétek el ugyanezt 90 napon keresztül, úgy, hogy a felső pálya is be van havazva. Na ez lenne az a pillanat, amikor visszaadnám az útlevelem és nem mennék többé Ausztriába. Ugyanazt az élményt kapnám a felesleges hozadékok (több órás autózás, méregdrága síbérlet, drága szállás és a síelés utáni felesleges holtidő, kényszertévézés stb.) nélkül. 90 napig síelhetnék ugyanolyan meredek pályán és amellet maradna időm a dolgaim intézésére, munkára és a pénztárcám is vastagabb maradna.

Hogy ez balga álom lenne? Lehet, hogy naív vagyok, de létezik az un. közösségi gyűjtés. Az ott összegyűlt pénzt a kitűzött célra lehet fordítani, nem úgy, mint egy teljesíthetetlen feltételekhez kötött vagy mások által lenyúlt állami támogatást.

Lehetne próbálkozni pl. ezen az oldalon:

https://www.gofundme.com/

Angolul is közzé lehetne tenni a szöveget. Nyomon követhető a beérkezett pénz. Egyesek óriási összegeket gyűjtöttek egész rövid idő alatt a legkülönbözőbb célokra.

De most szálljunk le a földre és élvezzük a pályát, amíg lehet.
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Topik: Visegrád
2021.02.16. 16:42
Sziasztok!

Visegrádon ismét megvalósult a síelők álma: egy tökéletes sípark több felvonóval és változatos pályákkal, amelyeket hosszú órákon keresztül sem lehet megunni!

A hóréteg szép kövérre van hizlalva, így megvalósulni látszik a titkon dédelgetett álmom: síelés egészen márciusig!

Holálárió! (jódlizás akart lenni)
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Topik: Visegrád
2021.02.12. 18:47
Sziasztok!

Emberek! Hív a hegy! Atompálya készült! Le a kalappal.

Már kezdtem morózus lenni a szünet miatt, de megtörtént a csoda! Éljen a szibériai hideg! (Megjegyzem, hogy a pályán egyáltalán nem fázik az ember! -5 fok, szikrázó napsütés és gyönyörű pálya - ahogy az az úri síelők nagykönyvében meg van írva).

Érzem a csontjaimban, hogy még elsíelgetünk március idusáig!
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Topik: Visegrád
2021.02.06. 14:51
Sziasztok!

A környezet most talán nem annyira vagy másképpen szép, mint behavazottan.

De a hölgyekre is szoktuk mondani, hogy pl. "ez nem egy klasszikus szépség, de azért mégis milyen jó nő".

Ugyanezt mondhatjuk el most a pályáról is. Nem egy klasszikusan szép, vakítóan fehér terep, de mégis milyen jó pálya! A felület továbbra is kemény és nagyon jól síelhető. Még az a kevés fűfolt sem zavaró, sőt, szlalompályához hasonlóan kanyarodásra készteti az embert.

Érdemes tehát kilátogatni, már csak azért is, mert az uszodák, konditermek zárva, a kiránduláshoz túl nagy sár van. Két óra alatt sportértékűt lehet síelni, utána otthon lehet húzódszkodni, hasizmozni, lightosan gyúrni és így lesz kerek a nap. Valóban minden gond tovaszáll!
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Topik: Visegrád
2021.02.05. 15:10
Sziasztok!

Győzelem!

Bár sajnos meleg van, de a pálya még mindig kiváló. Reggel Schneezement minőségű (ez osztrákul azt jelenti, hogy olyan kemény a felület, mint a cement).

Ha pedig megnézitek a fóliával letakart hódepóniákat, akkor nem nehéz rájönni, hogy sikerül átvészelni ezt az időszakot. Ez már nem csupán mestermunka, hanem igazi művészet: hogyan őrizzük meg a síelhető havat, miközben rügyeznek a fák és csiripelnek a madarak.

Alig várom a jól megérdemelt lehűlést.
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Topik: Visegrád
2021.02.03. 15:32
Sziasztok!

Éljen a ködpaplan! Nem először fordul elő, hogy miközben Szegeden fagylaltot nyalogatva pólóban korzóznak az emberek, addig a köd jótékonyan védi a pályát. Mára 9 fokot mondtak, ehhez képes 1 fok sincs.

Átvészeljük a melegedést most is! Aztán jöhet az újabb hidegfront.

Egyébkébt kiderült, hogy 40 menetet a lusták mennek. Ma két óra alatt sikerült 45-ször lecsúsznom brutálisan jó pályán úgy, hogy volt pici sorbaállás is.
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Topik: Visegrád
2021.01.31. 17:03
Sziasztok!

Hallottam, hogy egyesek panaszkodnak a pálya éppen aktuális állapotára: jeges, puha, túl gyors stb.

Meg kell érteni, hogy ilyen éghajlat mellett, amikor egyik nap 12 fok meleg van és olvad ezerrel, majd a következő napon fagypont alá süllyed a hőmérséklet, lehetetlen biztosítani a hajszálra azonos pályaminőséget. De így van ez az Alpokban is. Soha nincs két egyforma nap, mindig alkalmazkodni kell az új körülményekhez. De hiszen ez adja meg a síelés egyik szépségét! Az egyik nap még simára ratrakolt a pálya, másnap viszont kicsit le kell szorítani a lécet és szét kell nyomogatni a jégbordákat. Az ember egy-két lecsúszás után hozzászokik és máris élvezi az egészet.

Hajrá, lécre fel, este jönnek a mínuszok!
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Topik: Visegrád
2021.01.27. 18:27
Sziasztok!

Annyi hó van már így is a hegyen, hogy a vasárnapra várható természetes hóval ki fog tartani márciusig.

Csodálatos a pálya! Ez tartja az emberben a lelket.

Egyébként a múltkor elmélkedtem a pulzusszámról. Nem a hasamra csaptam: volt egy Garmin okosórám, amivel mértem. Intenzív síelésnél felment a pulzus. Nem nagyon, csak 90-95-re. Viszont a szakértők szerint ez a zsírégető intervallum.

Úgyhogy hölgyeim, itt az alkalom, hogy csodálatos alakotok megőrzését ne egy izzadságszagú konditeremben (most úgy is zárva vannak), mindenféle aerobic tornaszerekkel ugrabugrálva, hanem csodálatos téli környezetben, a sporok királyának gyakorlása közben végezzétek.

Igazam volt, a tél még csak most kezdődik!
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Topik: Visegrád
2021.01.23. 14:30
Kösz a gratulációt!

Ma is megvolt a 40 menet, még mindig brutálisan jó havon.

A képlet nagyon egyszerű. Ahogy felér az ember a felvonóval, azzal a lendülettel azonnal el kell indulni és fent nem kell totojázni meg ábrándozni.

Igyekezni kell minél több és minél szebb rövid ívet húzni. Az intenzív mozgástól és a koncentrálástól egy kicsit felmegy a pulzus, jólesően átjárja a vér az ereket, dolgozik a szív, a tüdő és az izmok, ami a jól kivitelezett síelő mozgással együtt örömhormont szabadít fel a szervezetben (viccen kívül).

Felfelé a felvonón kipihenheti az ember a fáradalmakat, jól kiegyenesedve egy-két nagyobbat szusszanva.

Minél gyakrabban síel valaki, annál lassabb lesz a pulzusa, mire felér. Magyarul szerez egy kis edzettséget.

A monotónia csökkenthető, ha a lecsúszáshoz különböző útvonalakat választunk.

Hogy valaki sír a hideg miatt? Nekem a néhai edzőm azt mondta: Szivák, fázik a lábad? Zongorázz a lábujjaiddal. Vagy ha esett az eső: megijedsz egy kis esőtől? Az ilyen dolgok fikarcnyit sem számítanak, amikor az ember a világ egyik legjobb sportját űzi. Ha ugyanezt az edzésmennyiséget megcsinálod pihe puha melegben pl. ellipszis futógépen, akkor ugyanennyit mozogtál, nem fáztál, nem áztál meg, de a hangulatod olyan, mintha lehúztál volna egy 10 órás műszakot a téglagyárban.

Hajrá, a tél csak most kezdődik!
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Topik: Visegrád
2021.01.22. 14:45
Sziasztok !

Még mindig brutálisan jó a pálya. A felület tömörödik és kiválóan síelhető. Mint a korábbi években már annyiszor, most is beigazolódni látszik az az aranyigazság, hogy akár plusz 10 fokban is sokáig tud jól működni a pálya, ha nincs langyos eső vagy szél. Egy-két nap és itt az újabb lehűlés, hogy aztán újra dübörögjenek a hóágyúk és folytatódjon ami arany életünk!

Más sí nagyhatalom országokban az emberek ott ülnek a tévé előtt, tömik magukba a chipset és vágyakozva nézik a siversenyek közvetítéseit.

Mi viszont itt Magyarországon 200 méterrel a tengerszint felett sportértékűt tudunk síelni. Ma is 40-szer csúsztam le két óra alatt! Ezt nagyon meg kell becsülni (ez különösen a tegnap reggeli ok nélkül hőbörgő kispajtásnak szól, aki nem volt hajlandó madzaggal felkötni a síbérletet, hanem minden lecsúszás után kivette a zsebéből. Csak magaddal szúrtál ki Buci fej. Remélem olvasod ezt a hozzászólást).
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Topik: Visegrád
2021.01.16. 15:17
Sziasztok!

Úgy hiányzott a síelés, mint egy falat kenyér vagy a friss víz a sivatagi vándornak. Külföldre nem lehet menni, hiába vannak jó pályák. Már-már az a vészjósló lehetőség is felrémlett bennem, hogy az otthoni futógépen kell eltöltenem a teljes síszezont.

Szeencsére Rezsőék most is megmutatták, hogy minket nem lehet csak úgy ukmukfukk eltiltani a minőségi sportolástól. Hála a jó égnek! Van Isten!

A kenusok védőszentje Szent Jupát, akinek földi helytartója általában egy olyan kenus, aki nagy tekintélynek örvend és aki nagyon sokat tett a sportágért.

A síelőknek is biztos van védőszentjük. A nevét ugyan nem tudom, de javaslom, hogy földi helytartójának ezennel kiáltsuk ki a Nagyvillám csapatát!

Köszönet a kiváló pályáért!
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Topik: Visegrád
2020.12.23. 10:04
Szevasz Rezső és sziasztok visegrádi téli barátok!

Azt szeretném kérdezni, hogy mivel a kijárási tilalom miatt mindenkinek este nyolcra haza kell érnie, tehát a pályának este 7:00 órakor be kell zárnia, ezért lehetne-e a nyitást korábbra, mondjuk reggel fél 8-ra tenni?

Mindenkit üdvözöl és hóban gazdag telet kíván

Szivák András
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Topik: Visegrád
2020.02.09. 19:44
És valóban, még kisebb sorbaállással is teljesíthető 2 óra alatt 45-50 menet! Egyszerűen megunhatatlan ez a pálya! Ma reggel 9-kor -3 fokban igazi alpesi élményt jelentett. Gyakorlatilag a semmiből született, hiszen péntek este még félkész állapotban volt, szombat reggel pedig már csúszhattam is. Köszönet érte.

A múltkor elmélkedtem, hogy minden egyes síeléssel tölött pár óra meghosszabbítja az életet. És ez így is van! Tudományosan bizonyított tény! Egyszerűen kiűzi a gondot az ember fejéből. A korábban megoldhatatlannak tűnő feladatokat pikk-pakk teljesíti az ember. Velem is ez történt. Ha valamit utálok, hát az a barkácsolás. Ma viszont a visegrádi kiruccanás után fütyürészve kisújjal megjavítottam szekrényajtót, vasalót, vízforralót...

Gond? Síelés és pont!

És nem kell több száz kilométert zötykölődni egy bádogdobozban. Itt van a közvetlen közelünkben.
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Topik: Visegrád
2020.01.31. 09:21
Senkit ne tévesszen meg, hogy a városban látszólag eltűnt a tél. A ratrakolt, tömörített felületre esett eső álompályát varázsolt Visegrádra. Szinte erőfeszítés nélkül lehet ide-oda forgatni a lécet. A korábbi évek, évtizedek gyakorlata azt mutatja, hogy a pálya simán elbírja akár a napközbeni +10 fokot is.
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Topik: Visegrád
2020.01.18. 13:11
Egy újabb csodanap! Akit nem csak a síelés, hanem a csodálatos téli táj is érdekel, az sürgősen látogasson el Visegrádra!

Most kéne megkérni a TV beszélgetős műsoraiban mediterrán télről elmélkedőket, hogy ugyan fussanak egyszer végig a pályán - mezténláb!

Még hogy mediterrán tél! A pálya és környéke Amunsen sarkköri expedícióit idézi. Az ágakon disznóláb-vastagságú zúzmara mindenütt!

Ja, és csak úgy mellékesen, kifagyott ratrakolt pálya!
szivakandras
81 élménybeszámolót írt
81
4 éve tag
Topik: Visegrád
2020.01.13. 16:14
Vasárnap de. csodálatosat síeltem Visegrádon. -5°C, napsütés és az új ratraknak köszönhetően még az eddigieknél is jobb pálya fogadott. Olyan síma volt, mint egy pingpongasztal

Erős a gyanúm, sőt, biztos vagyok benne, hogy egy ilyen nagyszrű 2 órás síelés meghosszabbítja az életet akár 1 nappal is. Utána egész nap dalokat dúdolgat és fütyürészik az ember. Átírja magában a mondást: síelek, tehát vagyok. És elgondolkodik azon, hogyan lehetne megfordítani a dolgokat. Mondjuk lenne 30 nap szünet és 330 nap síelés. Ennél jobb sport számomra nem létezik!

Lécre fel!
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.