Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Ski C.U.L.T. információk topikból

ÜZENETEK (12)Időben csökkenő Időben csökkenő
Agnes77
41 élménybeszámolót írt
41
13 éve tag
2012.12.18. 19:04
Ó, ha csak fele ekkora rend lesz csütörtök után a lábamban, mint Jocinak...
A laza bakancs- ez nagyon fura lehet... olyan félelmetes.
Á
Előzmény: (ozsi 146653)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2012.12.18. 11:44
Engem azért ne hagyjatok ki, én is kíváncsi vagyok! ;-)

Pont ezért szeretném (gondoltam), ha egy Visegrádi foglalkozás alkalmával Téged is köszönthetne a csapat. :-)
Előzmény: (ozsi 146791)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2012.12.18. 11:43
De! Kihagyunk, a csoportok megteltek, punktum!
;-)
Egyébként rettentő jókat tudtam játszadozni egy hétig, érdekes gondolatok, gyakorlatok, ötletek merültek fel, majd megbeszéljük, ha összejön a dolog.
Előzmény: (ozsi 146791)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.12.18. 11:33
Engem azért ne hagyjatok ki, én is kíváncsi vagyok! ;-)
Előzmény: (Lackó 146790)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2012.12.18. 11:32
Bizony, sok minden megbeszélni, gyakorolnivaló akad! ;-)
Előzmény: (Joci 146787)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2012.12.18. 11:22
Bizony felcsapott a lelkesedés lángja.Már várom azokat a Visegrádi foglalkozásokat is. :-)

És, hát rengeteg megbeszélni valónk lenne ezekkel az új tapasztalatokkal és érzésekkel kapcsolatban. Egyrészt amik bennem keltek életre, másrészt amiket Te magad tapasztaltál meg.
Szerintem hasznos kis társalgás sülhet ki belőle. :-)
Előzmény: (Lackó 146776)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2012.12.18. 10:29
Nagyon belelkesedtél! :-))
De ezt persze így is kell, csak a lelkesekből lesz jó síelő.

Múlt héten én is nagyon jókat kísérleteztem, végre volt rá idő.
Előzmény: (Joci 146773)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2012.12.18. 09:54
"Ezúton is köszönjük minden kísérleti nyúlnak az önkéntes részvételt! :-) Még az a szerencse, hogy bejönni látszik az elgondolás..."
Tutira mondom, hogy van helyén van az a gondolat. Aki részt vett benne az már tudja. Aki meg nem így gondolja, az járjon utána (próbálja ki veletek, vagy valamelyik általatok már megreformál,t széles látókörű, lelkes, a síoktatásra igényes oktatóval.) Mi baja lehetne? Maximum meggyőződik róla. :-)

"Nem biztos, hogy az a jó, ha egyből egy újabb tréninggel folytatod. Alighanem hatékonyabb lehetett volna, ha egy ránk jellemző oktatáson veszel részt, ahol a síelés közben kapsz néhány tippet meg javaslatot, és közben olyan helyekre és olyan ívhosszokba, sebességbe viszünk bele, ahol könnyebben megtalálod az érzéseket. De egy szigorúbb, felépített tréningnek nem most van az ideje. Ennek érnie kell, a saját mozgásodba be kell épülnie. Ez a félnapos együttsíelés, kicsit visszafogott tempóval, az elég jó megoldás volt szerintem."

Engem sikeren elindítottatok egy úton.( Hozzátenném ebben legnagyobb érdem Lackót illeti, mert ő állított erre az útra. Ezúton is köszönet neki.) Egy olyan úton amin látom, hogy messzire vezet. Tartok tőle, hogy nehéz küzdelmekkel van kikövezve, de talán nincsenek benne olyan tévutak mint sok másik csapáson.
Jelenleg nagyon szomjazom erre a bizonyos tudásra.
Amit én most keresek benne az az lenne, hogy a StrogBaset még mélyebben elültetni magamban havon valódi körülmények közt. Érzésem szerint nagyban felülírhatná berögzült szokásaimat.

"Elég jól írtál le mindent, sőt a pályán is tetszett, amiket csináltál! :-) Bár bőven még mit alakítani... :D
Az viszont nem szép dolog, hogy elárulod a pedál és a forgatás szerves kapcsolatáról az ipari titkokat! ;-)"

Örülök, hogy ezek szerint valódi érzések keletkeztek az esetemben és jól sikerült ezeket értelmeznem. Ezek szerint volt ami megfelelően csapódott le. Természetesen célom, hogy tovább alakítsam, javítsam az alapvető símozgásomat.
És bocs, hogy féltve őrzött titkokat hozok nyilvánosságra, de úgy gondolom a leírtak alapján csak az érti a benne rejlő ésszerűségeket, aki meg is tudja ezeket a gyakorlatokat síelni. Ma hajnalban is ezen járt az eszem. Ív külső, ív belső és mindkét láb terhelés. Ezek kapcsolata a forgatás és a pedál használata miként kapcsolódik egymáshoz,hogy meglátásom szerint mikor lehet ezeket alkalmazni. No, de már le sem merem írni. :-(
Előzmény: (ozsi 146646)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.12.17. 19:12
Felcsigázott Joci, mi? ;-)
Előzmény: (Agnes77 146650)
Agnes77
41 élménybeszámolót írt
41
13 éve tag
2012.12.17. 19:06
Idézem: "van a síelésnek néhány olyan alapeleme, amit szinte mindenkinél hibás + Ebben a három órában nyilván nem fogjuk valakinek átalakítani a százéves megszokásait"
Ne vicceljetek, akkora káosz van most a fejemben, mint a mesebeli százlábúnál, aki elkezdett gondolkodni, hogy is rakja a lábát járás közben??!!
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ez havon, kicsit hosszabb pályán mit fog eredményezni...
Á
Előzmény: (ozsi 146646)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.12.17. 18:57
Ezúton is köszönjük minden kísérleti nyúlnak az önkéntes részvételt! :-) Még az a szerencse, hogy bejönni látszik az elgondolás...

Nem biztos, hogy az a jó, ha egyből egy újabb tréninggel folytatod. Alighanem hatékonyabb lehetett volna, ha egy ránk jellemző oktatáson veszel részt, ahol a síelés közben kapsz néhány tippet meg javaslatot, és közben olyan helyekre és olyan ívhosszokba, sebességbe viszünk bele, ahol könnyebben megtalálod az érzéseket. De egy szigorúbb, felépített tréningnek nem most van az ideje. Ennek érnie kell, a saját mozgásodba be kell épülnie. Ez a félnapos együttsíelés, kicsit visszafogott tempóval, az elég jó megoldás volt szerintem.

A StrongBase REFORM alapgondolata ugyanis az, hogy van a síelésnek néhány olyan alapeleme, amit szinte mindenkinél hibás. Ennek több oka van: részben az ösztönös biztonságra való törekvés, részben az, hogy ezekre egyetlen oktatási felépítés sem koncentrál eléggé. (Az átképzőn felvetődött pl. hogy mi van az egyenes siklás közben az óriás-törpe típusú gyaksikkal. A válasz: Mit akarsz vele megtanítani? Mennyi idő megy el rá? Azt az időt tudod hasznosabban is eltölteni? A törpéből való felállás többnyire a belső élekről, enyhe ikszeléssel megy, és ilyenkor rossz medencekörnyéki és combreflexeket alakít ki. Lehet jól is csinálni, csak nagy a rizikó. Mégis mindenhol használják az alapiskolában. Tehát nem tudatosan vagy alapvető hibából tanítanak kockázatos mozgást, hanem mert nem ismernek jobb megoldást rá.)

Ebben a három órában nyilván nem fogjuk valakinek átalakítani a százéves megszokásait, hanem bizonyos alaphelyzetekben megmutatunk alternatív megoldásokat az idegrendszernek, és adott helyzetben remélhetően már válogatni fog a síelő, és ha minden jól megy, az újonnan tanultat választja ki, mert az gazdaságosabb vagy eredményesebb. Aki persze eleve így kezdi a tanulást, jobb helyzetben van.

Elég jól írtál le mindent, sőt a pályán is tetszett, amiket csináltál! :-) Bár bőven még mit alakítani... :D
Az viszont nem szép dolog, hogy elárulod a pedál és a forgatás szerves kapcsolatáról az ipari titkokat! ;-)
Előzmény: (Joci 146572)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2012.12.17. 11:27
StrongBase tapasztalatok a havon egy átlagsíelő szemével.
Négy nap és egy fél délután Kreischbergen eltöltött síelés vonatkozásában azt vettem észre, hogy ha tudatosan figyelek arra, amit a műanyagon átvettünk akkor érezhetően megváltozik a síelés dinamizmusa. Bár kimondottan nem próbáltam végig mindent egy kellően lapos pályán kezdve (és így utólag már nagyon sajnálom, mert bizony nagyon rám fért volna), de megjelentek azok az érzések, erők amiket Ozsi már oly sokszor precízen leírt.
Az első érzés, hogy mikor úgy helyén volt minden akkor tényleg az ellazulásból megtörtént egy él váltás. A kanyarok kerekebbek lettek és valahogy minden sokkal kevesebb erőbedobásból működött, mert egyszerre jóval nagyobb távot tudtam megsíelni. Hozzá téve, hogy katasztrofális állóképességgel kezdve a szezont.(Nálam a tömegnövelésre volt kihegyezve a felkészülés, mert előző szezonhoz képest 9-10 kg -al nőtt a versenysúlyom. Aminek azt az előnyét tapasztalom, hogy már nem vagyok többé a szél játékszere. :-))
A második érzés pedig a forgatás. Amint elkezdtem az ív külsőt nyomni egyből jelentősen csökkent a kanyar íve, és még több erő keletkezett az él váltás idejére. Aztán liftezés közben eszembe jutott, hogy mi lenne, ha még belecsempésznék egy belső lábhúzást is. Bár eddig nekem még pedál alkalmazását nem sikerült kiviteleznem, most mégis ebből az érzésből is sikerült valamit megéreznem. Még rövidebb kanyar, még több erők ébrednek a kikormányzás végére, még több dinamika. Figyelve a sorrendre, hogy csak a csípő mozdul, majd az esés vonal környékén indul a fogatás és a forgatásba már lehet is belevinni a pedált.
Lehet, hogy nem minden úgy van, ahogy itt próbáltam leírni, de Ozsi majd úgyis megcáfolja. Számomra az szűrődött le ebből az egészből, hogy igenis ezt még havon egy oktatáskeretében (ellenőrzött keretek közt) mindenképp tovább kell fejleszteni és időt adni a beidegződésre.
Talán még nincs minden a helyén, sőt biztos, hogy nem, de odafigyelve ezekre az apróságokra egy rendkívül élvezetes síelést lehet felépíteni, amiért igenis érdemes időt áldozni. És ez a lényeg az egészben!
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.