Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Ski C.U.L.T. információk topikból

ÜZENETEK (14)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.12. 16:56
Ne már!
Ha már ennyit dolgoztok a reformon, igazán a szaknyelvben is belenyúlhatnátok. Ez az "alaptartás" ez úgy sántít, ahogy van.
A német nyelv olyan jól visszaadja a lényeget a "fahrverhalten" kifejezéssel.
Úgy fordítanám: utazási magatartás.
Interakció. Folyamatosan változó, alkalmazkodó akció-reakció. Nem egy merev "tartás". Ez egy felépülő majd feloldódó folyamat. Függ a síző adottságaitól, a létrehozott és közölt erőktől, valamint a külső tényezőktől, mint lejtő, hóminőség, terepformák és nem utolsó sorban a szándék is befolyásolja, hogy a síző mit tervezett.
Na erre a folyamatosan változóra találj ki jobb szakkifejezést, mint a "tartás".
Légyszíves!
;)
Előzmény: (ozsi 160439)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.12. 11:48
Így: „alpesi alaptartás”. :D
Nincs azzal baj, hacsak valaki nem állóhelyben, dinamika nélkül vagy formai szempontból akarja tanítani.

Az egyenes vonalú keresztben haladásnak van rendes neve: rézsútcsúszás. Százéves szakkifejezés...
Előzmény: (Lackó 160431)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.12. 11:45
Én is így reagáltam, de megnyugtattak. Meg úgysem hagyom magam! ;)
Előzmény: (Lackó 160432)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2013.09.12. 09:58
"Teljesen más fizikai modell"? Kezd kicsit ijesztő lenni a dolog! ;-)
Előzmény: (ozsi 160395)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2013.09.12. 09:57
Na, ez érdekelne, hogy hogyan vetted bele az alpesi alaptartást! :-)

A rézsútsiklást sejtem, mert arról beszélgettünk.
Sőt még egyet is értettünk, fura volt. :-D

Egyenes rézsútsiklás mondjuk R12-es sível, az szép lehet...
Előzmény: (ozsi 160388)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.11. 19:47
Mi is fel vagyunk spannolva... :)
Eleve soha ennyit nem szakmáztunk, mint az elmúlt időszakban, de ennek még a tizedét sem csináltuk korábban, pedig akkor is sokat beletettünk. Csak azok látják, hogy mekkora elmozdulás van, akik mostanában velünk dolgoznak, és ismerik a korábbi éveket is. Ez most egy fantasztikus időszak, és remélem, hogy ha ilyen nagy támogatást kapunk mint idén, lesz ez még sokkal komolyabb is. Végtére nem viccből vagy marketingből neveztük „intézetnek” az IST-t, hanem mert az az álmunk, hogy legyen egy ilyen intézet. Idén mintha elkezdtek volna kézzel foghatóan megjelenni az alapjai.

Ha meggyőznek a srácok, akkor valószínűleg egy nagyon új szemlélet jelenik meg, eddig még csak egy ilyen utalást találtam a szakirodalomban. Ehhez persze meg kell győzniük egy olyan fizikai fajankót is, mint én. Ezért nem merem elkiabálni, mert csak akkor tudom elfogadni ezt a megközelítést, ha a gyakorlathoz is jól illeszkedik. Ami szerencsés, hogy a saját szakterületükön is nagyon otthon vannak, és közben elsőosztályú síelők (síoktatók).

Az biztos, hogy a közhasználatban lévő - általunk is használt - biomechanikai megközelítések pár kérdésre nem adnak választ, és ilyenkor érdemes arra gyanakodni, hogy a logikában van hiba. Az biztos, hogy a korábban használt gravitációs-körmozgásos világkép abban a formában nem is pontos, és több lényeges tényezőt kihagytak(tunk) belőle.
Első ránézésre ez a megközelítés felold egy pár problémát, de majd meglátjuk.

Látszólag ezek marginális kérdések, de valójában mégsem. Ha az ember nem ismeri a fizikát, akkor nem értheti, hogy mi a baj a bekormányzásban erőltetett forgatással, miért nem érdemes aktívan elindítani az élváltást, miért kell élesen kezdeni a kanyart, hogyan és mikor alakul ki a terhelés stb.
Ezért fontos most, hogy újragondoljuk a síelés logikáját, igyekezzünk egy jó fizikai modellt használni alapként.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2013.09.11. 18:06
Ehhez a projekthez őszintén szurkolok nektek.

Szurkolok, és kíváncsian várom, hogy mire juttok, illetve, hogy fog -e valamennyire hasonlítani ahhoz, melyet jómagam nem a hagyományosnak mondott biomechanika, hanem a síelés fizikájának a tanulók szempontjából történő, működés közbeni egyszerű megérthetőségi és beidegezhetőségi szempontok szerint építgettem, (raktam össze a puzzle -t) éveken át.
Előzmény: (ozsi 160395)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.11. 11:10
Na most azt képzeld el, hogy a megszült mozgásszerkezeti leírások után lekezdünk beszélgetni a fizika szakértőivel (akik nem ilyen magunkfajta hobbisták), és felvetették, hogy meg kellene fontolni egy teljesen más fizikai modellt, mint amit eddig a biomechanika tárgyalt. Gabesz először infarktust kapott, a többieknek még meg sem mertem pedzeni. De azóta már lelkesen felhívott, hogy szerinte mégiscsak érdemes megfontolni, mert nagyon jól hangzik. Elképzelhető, hogy ezzel elindul még egy másik projekt. Izgalmasan indul...! :)
Előzmény: (Lackó 160375)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.10. 21:33
Az alpesi alaptartás kifejezést beleírtam, Gabesz rögtön belém is akadt. Meg a rézsútsiklást is, bár kicsit újradefiniálva. Ez utóbbi elég fontos, mert tavaly még mindig volt olyan tanfolyam, ahol a síoktatóknak egyrészt tanították mint egy fontos alapmozgást, másrészt úgy tanították, hogy egyenesen haladtak benne... :D
Előzmény: (Lackó 160387)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2013.09.10. 21:25
Na, a rézsútsiklás és alpesi alaptartás azért megérne egy-egy misét. :-D
Előzmény: (ozsi 160378)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.10. 15:46
Ennek örülök! Mert a másik oldalról meg akkora feladatot varrtunk a saját nyakunkba... ;)
Sokkal egyszerűbb lenne egyszerűen felsorolni pár sítechnikát. Csak attól senki nem tanul meg rendesen síelni.
Előzmény: (Lackó 160375)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2013.09.10. 13:38
Jól hangzik, elsőre nagyon lelkemhez közel állónak tűnik a szemlélet, így én is szívesen benne vagyok.

És ráadásul lényegesen kevesebbet kekeckedek, mint O.G. kolléga... :-)
Előzmény: (ozsi 160364)
Olasz Gergő
573 élménybeszámolót írt
573
17 éve tag
2013.09.09. 18:46
Rám számíthatsz! :-)
Előzmény: (ozsi 160364)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.09. 15:49
Tud az ember generálni a munkát magának. Mi is jártunk most az idény elején...

Nem elég, hogy iszonyúan elkezdett pörögni a síoktatói tanfolyam, mellette (vagy miatta?) elkezdtük készíteni az új szakanyago(ka)t. Könyvet nem merek mondani, mert nem tudjuk még, hogy milyen formában fog megjelenni. Meg aztán lehet, hogy a végén fogpiszkáló lesz belőle. ;)

Szóval a struktúrát a következőképpen képzeltük el: lesz egy viszonylag tömény törzsanyag. Ebben nincs szó sítechnikákról meg ilyesmiről. Ez elsősorban fizikai alapon a síelés logikáját vizsgálja. (Ezzel kicsit megfordítottuk a szakirodalmak megszokott építkezési logikáját: nem ahhoz keresünk magyarázatot, hogy hogyan síelünk. Amennyire lehet, megpróbálunk elvonatkoztatni a kivitel gyakorlatától, és azt próbáljuk megkeresni, hogy mitől és hogyan működik a lejtőn csúszós léceken való lejutás.) Ez a rész nem lesz egy könnyű hétvégi olvasmány, nem is annak szánjuk.

Erre (vagy még ezt kiegészítő néhány kisebb fejezetre) építve szándékozunk majd összeállítani a sítechnikai, biztonsági-közlekedéstechnikai, módszertani stb. részeket. Az utóbbiak lesznek azok, amelyek olvashatóak lesznek a megszállottakon kívüli érdeklődőknek is.

A sítechnikákat is más felépítésben fogjuk tárgyalni. Eddig az volt a szokás, hogy egymásra épülve jelentek meg a sítechnikák (pl. a hóekeívet követte a támasztott lendület, majd a párhuzamos lendület stb.)

Ezek a felépítések kőbe ágyazták az egyes sítechnikákat, és emiatt jelentek meg rendre olyan kérdések, hogy X. vagy Y. tanít-e hóekeívet vagy ki lehet-e hagyni a támasztott lendületet.
Ennél fontosabb, hogy melyek a síelés lényeges elemei, és hogyan jelennek meg különböző tudásszinteken vagy különböző célok esetében. Bármilyen hihetetlen, de lényegében ugyanazok az elvek működnek az alpesi síelésben a pályán, mint a freeride-ban, de még a freestyle és a snowboard sem használ másik fizikát.

Semmi értelme nincs megtanulni a hóekét önmagában. Az az igazán fontos, hogy a hóeke egy olyan eszköz, amelyikben kisebb tempónál, enyhébb lejtőn meg lehet tanulni a kikormányzásban szükséges egyensúlyi reflexeket vagy az élváltás izomlazításait, a kanyarok egymásra épültségének logikáját, a síelés időbeli elcsúszásait, a kanyarok taktikáját a biztonság érdekében stb.
Azaz a hóeke egy csomó olyan képességet és tudást fejleszt ki, amire egy rombolós karcolt lendületnél lesz szükségünk, csak majd más dinamikák és sebességek között.

Önmagában a hóeke értelmetlen. Eszközként végtelenül hasznos.
Önmagában értelmezve a hóeke azt fogja megtanítani, hogy egymáshoz közel van a léc csőre, a vége meg távolabb, és így csúszkálunk meg kanyargunk lefelé.
Egy rendszer elemeként, eszközként értelmezve a hóekét tanítva már a karcolt lendületek élezését, terhelését, forgatását és élváltását látjuk benne. Emiatt nincs értelem a nagy kihajolásoknak, a csőr összefogásának az oktató által stb.
Önmagában értelmezve a hóekeívet kevés tudást lehet átvinni a támasztott lendületbe vagy a párhuzamos lendületbe. Sőt a hóekeívben megtanult mozgások egy részét el kell felejteni, ki kell javítani később.
Egy rendszer elemeként, eszközként a hóekeív minden mozzanata a későbbi technikai elem alsóbb lépcsőfoka, és mint ilyen rendkívül hasznos.

A sítechnikai rész ezt a felfogást próbálja majd kézzelfoghatóvá tenni: azt próbáljuk majd pl. megmutatni, hogy a kikormányzás vagy az élváltás – amelyeket a törzsanyagban fizikai működésmódjukat tekintve kielemzünk – hogyan jelenik meg a különböző sítechnikai elemekben, hogyan fejlődik a sítudással.

Ebben a felfogásban a sítechnikák csak olyan mozgásformák, amelyeket a fantáziák eddig megszült. Nem kizárólagos elemei a síelésnek, hanem lehetséges elemei. Lehet, hogy holnap valaki valami szenzációs új mozgásformát talál ki, és pár évre rá már mindenki úgy fog síelni.
Ha jól építkezünk, akkor az új sítechnikai megvalósítások nem mondanak ellent a mostani tudásnak, csak kiegészítik azt.
Ha nem jól gondolkoztunk, akkor pedig majd meg kell vizsgálni a törzsanyag logikáját, hogy hol néztünk el valamit. (Remélhetően erre nem kerül túl gyakran sor... :) )

Ami szintén újdonság, hogy az elkészül anyagok ellenőrzésében, tesztelésében nem csak mi fogunk részt venni. Ha valakit érdekel, jelentkezhet „bétatesztelőnek”, persze nem áldozat nélkül: kötelezettségeket is kell vállalnia. Kötelező alaposan olvasni, értelmezni, kritizálni és visszajelzéseket adni!
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.