Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a 3 völgy: Val Thorens, Les Menuires, Meribel, Courchevel topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
Békássy Szabolcs
120 élménybeszámolót írt
120
19 éve tag
2014.01.07. 15:43
én minden gondolatodnak az ellenkezőjét vallom :) idén ötödször megyünk vissza, s nem megmutatni magunkat, hisz abból elég lett volna egy alkalom is.... nem a St. Tropez feeling miatt megyünk vissza, a síterep szépsége és minősége pedig bőven kiemelkedik sok más terep közül. Ténylegesen besíelhető 3000 m feletti csúcsok sokasága, végeláthatatlan hosszúságú széles pályákkal, melyek egész 1400 m-ig vezetnek le..A tengerpart is mindenütt szép, de nem ugyanolyan Bulgáriában s nem ugyanolyan a karib térségben pl... Az árak Courchevel-ben valóban magasabbak mint az osztrák terepeken, de Les Menuires-ben St. Martin-ban már koránt sem ördögtől valóak...600 km teljesen egybefüggő pályarendszer sehol máshol a világon nincs... Persze van akinek ez nem számít, viszont mi imádunk hatalmas túrákat tenni a rendszeren belül, s hatalmas élmény pl. Val Thorens-ből átsíelni egész Courchevel-ig....Az apartmanok, szállodák közvetlenül a pezsgő sícentrumok szívében épültek, szinte kivétel nélkül mind pályaszállás. Mi nevezhető pihentetőnek, ha pont ez az elhelyezkedés nem?? Pihentetőbb síbuszra szállni nap mint nap, vagy zsúfolt parkolókban a kocsi mellett fagyoskodva átöltözni? A pályák minőségével soha nem volt kifogásom, SŐT ilyen powder élményt nem sok helyen tapasztal a síelő mint a 3 Völgyben, köszönhetően ez a terep nagy tengerszint feletti magasságának. A természet ellen persze az ember sem veheti fel mindig a harcot... Ha havazik egész nap akkor természetesen nem lehet tükörsima pályákon síelni, mint ahogy nem lehet ezt megtenni más helyeken sem hasonló időjárási körülmények között :)A "völgyesebb részeken" rengeteg hó volt(deep snow)? A hegyen meg nem volt? ezt végkép nem értem....egy szó mint száz: rengeteg terepen megfordultam, de nálam a 3 Völgy verhetetlen!!
Előzmény: (Kristina 166029)
Kristina
26 élménybeszámolót írt
26
16 éve tag
2014.01.06. 15:17
Én 2013. december 11 és 25 között voltam Courchevel-ben dolgozni. Síelésre nem túl sok időm volt, (mondjuk hó sem nagyon volt..) de a két hét alatt sokat jártam a környéket és érdekes összkép alakult ki bennem. Egyik helybéli fogalmazta meg nagyon frappánsan az egész "feeling"-et: a táj, a síterep máshol is pontosan ugyanilyen szép és jó, csak ez olyan, mint St Tropez, (ld. máshol is van szép tengerpart stb.) de aki meg akarja mutatni magát, hogy számít, az idejön. Az árak ennek megfelelően szinte nevetségesen magasak, ergo - nem magyaroknak való. (Természetesen mondták, hogy vannak visszajáró magyar vendégek - pont a tetején, 1850-en! - de kizárt, hogy ők itt fórumoznának. :))

Szóval Courchevel három része szinte egymás fölött van egy hegyoldalban hatalmas hajtűkanyarok mentén. Este az egész terület fényárban úszik. Minél feljebb megyünk, annál gazdagabb vendégeket látni. A sokszor szinte teljesen egymás mellé épült sokcsillagos szállodák nyilván teljesen alkalmatlanok a pihenésre, ezért is egyértelmű, hogy ide másért jönnek az emberek.

Jól látszott ez a sípályán is, ami most 9 órakor nyitott és 10 órakor a hütték már tömve voltak a napozó-eszegető "síelőkkel". Én örültem, mert így kint nem voltak sokan. A pályák minősége azonban hatalmas csalódás volt. Az rendben van, hogy nagyon kevés hó esett, de az ember ilyen terepen szerintem azt várná, hogy ennyi pénzért odateszik magukat. Rengeteg helyen kilátszottak a kisebb sziklák, fűcsomók és ez ellen persze nem lehet mit tenni, de akkor miért nyitják meg a pályát?? A völgyesebb részeken, ahol volt elég hó, azokat meg nem takarították minden nap, hanem kiírták, hogy "deep snow" és csókolom. Ez az egész courchevel-i völgyben így működött. Sok síterepen talán ez elmegy, mert mindenhol rengeteg a hely meg tényleg olcsó a bérlet stb. na de itt szerintem mást vár az ember. Az biztos, hogy pályákból hatalmas a választék és a terep egyértelműen le van osztva -fönt a profik, lent a hepizők - így aztán nem zavar senki senkit.

Összességében szerintem Courchevel elsősorban a gazdag franciák és emellett a gazdag oroszok és angolok terepe és az árakkal gondoskodtak arról, hogy az is maradjon. Annyit természetesen megér, hogy 3 völgy bérlettel az ember átsíeljen és megnézze mondjuk a Mont Blanc-t erről az oldalról is.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.