Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként: összesen 6, rendezés:
Előzmény és válaszok a 3 völgy: Val Thorens, Les Menuires, Meribel, Courchevel topikból
Üzenet szövege
Feladó:  XeroFérfiHaladó síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2014.01.27. 02:30
(Üzenetazonosító: 168008)
Xero Hozzászólások: 882
Regisztrált: 2008.11.26.
21 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Mi ha komolyabban megnyomunk egy napot, akkor jön ki 75km körül a napi táv.
Ebben ugye benne vannak a nyitó és záró útvonalak is, amik egy ekkora területen elkerülhetetlenek. Szóval én kizártnak tartom, hogy normálisan besíelhető lenne a terep. Az állítólagos teljes síelhető táv pedig szerintem fedi a valóságot.

A karbantartás pedig kettős dolog. Mi minden éjszaka végignéztük, ahogy felzavarták a gépeket és dolgoztak folyamatosan, majd reggel még egy karika. A jelentős piros pályák Val Thorens környékén mindig hibátlanok voltak. Öröm volt reggel elsőnek felmenni a Cascades-el vagy a Funitel Peclet-el és visszazúzni VT-be.
Viszont a tömöttebb pályákkal és a feketékkel nem foglalkoznak. Ha ráesik egy nagyobb adag, akkor hagyják a népet kicsit kínlódni.

Cserébe pl Kitzbühel-ben egyik pályával sem foglalkoztak egy durvább havazás után.

Szóval mindenhol ki lehet fogni.
Feladó:  Békássy SzabolcsFérfiProfi síelő
Dátum: 2014.01.25. 15:24
(Üzenetazonosító: 167876)
Békássy Szabolcs Hozzászólások: 119
Regisztrált: 2005.01.06.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

én nem mondtam, hogy a karbantartás húú-, meg haa... :) Te mondtad, hogy az osztrák pályák karbantartása húú-, meg haa... és hogy a franciáknak van mit tanulni :)közel 30 éve síelek én is, s nyolc éve rendszeresen visszajárunk Franciaországba, s nekem egyszerűen jobban bejön... ez baj? s egy szóval nem említettem, hogy jobban karban tartják, de nem is kezelik kevésbé a pályákat :) ebben nem tudok különbséget tenni...Neked fizetnek azért, hogy az osztrák pályák mellé tedd le a voksod?? :)) ez csak egy vélemény! Egy hét változékony időjárás mellett(amit Fr.o-ban töltöttél) eltöltött idő mellett pedig általánosítani, s összehasonlítani két ország pályakezelési gyakorlatát pedig nem ildomos. Ha jól emlékszem az utóbbi időkben pont az osztrákoknál derült ki, hogy csalnak a kilométerekkel :)több helyen korrigáltak is...naponta mértük(mobilos alkalmazással) a naponta megtett kilométerek számát, kora reggeli indulással, egész napos intenzív síelés mellett sem tettünk meg egy nap 65 km-nél többet. Ez heti viszonylatban olyan 350-400 km körül lehetett...Ha Nektek sikerült mindez 500 km felett, akkor minden elismerésem a Tiétek :)de én itt nem szeretnék kakaskodni senkivel, én csak a saját tapasztalataimat írom le, nekem egyszerűen jobban bejön... Neked nem, tiszteletben tartom a Te véleményedet is :) a körülményekről meg annyit, ha jól emlékszem Ausztriában ekkoriban nem is nagyon volt mit karban tartani, hiszen hó sem nagyon volt :) DE félre értés ne essék, nagyon szeretem Ausztriát is :) de ha tehetném, s nem lenne olyan nagy a távolság egy évben többször is a francia terepek valamelyikét választanám...
Síbaráti üdvözlettel, további sok szép sínapot kívánva, részemről a történetet lezárva:

Szabolcs
Feladó:  hó-hó-hó-hótolóFérfiHaladó síelő
Dátum: 2014.01.25. 14:29
(Üzenetazonosító: 167873)
hó-hó-hó-hótoló Hozzászólások: 84
Regisztrált: 2011.08.21.
BEMUTATKOZÁS

Neked fizetnek ezért? :))
Kb. 30 éve síelek, de Franciaországban most voltam először. Eddig te vagy az első, akitől azt hallom, hogy a franciák a sípályákat jobban karban tartják, mint az osztrákok.

"600 km-t egy hét alatt értelemszerűen nem lehet besíelni"
Szerinted sincs annyi...? :)
Igaz, hogy én nem fekete ikonnal ábrázoltam a sítudásomat, de, ennek ellenére, meg a néha mostoha körülmények ellenére, a 600km-nyi síterep 85-90%-át besíeltem. Véleményem szerint, optimális feltételek mellett, 1 hét alatt besíelhető az összes pálya(a pályákat itt-ott összekötő rövid sávokat figyelmen kívül hagyva).
Félreértés ne essék!
A 600km, az 600km. Ilyent egy osztrák síterep sem tud(még). Na de azt állítani, hogy a francia pályák karbantartása húú-, meg haa...!
h i r d e t é s

Feladó:  Békássy SzabolcsFérfiProfi síelő
Dátum: 2014.01.25. 12:15
(Üzenetazonosító: 167860)
Békássy Szabolcs Hozzászólások: 119
Regisztrált: 2005.01.06.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Kinek a pap, kinek a papné.... Ausztria számos terepén megfordult barátaink tartottak velünk idén, s külön kiemelték ők is, hogy egy egész éjszaka tartó havazást követően ők az osztrákoknál nem láttak már aznap reggel mozgolódó ratrakokat. Persze az időjárással, s a természettel senki nem veheti fel a harcot, egész éjszaka, s egész reggel tartó intenzív havazást követően senki ne várja, hogy tükörsima pályákon fog síelni. Egyébként aznap mentünk mi is azon a pályán, s kifejezettem élveztem a fiss hóban a rövid lendületek gyakorlását :)Tavaly Saalbachban előző esti pár cm-es havazást követően hasonló kép fogadott, pedig ott lett volna idő jobban eldolgozni. Erre persze nem panaszkodtam, alkalmazkodtam az időjárási körülményekhez és fantasztikus sínapot töltöttünk ott el. A 3 Völgy egyébként a világ egyik legnagyobb ratrak flottájával is rendelkezik, csak az Orelle-i pár km-es szakaszon láttam 4-et....Amikor a havazás intenzitása alább hagyott frissen ratrakolt, finom hóban húztuk az íveket :)A 80-as évek Jahorinai pályáihoz hasonlítani a 3 Völgyet kissé túlzó, s akkor finoman fogalmaztam...Nem véletlenül lett gondolom 2013-ban a világ legjobb síterepe:
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...csutortokon-nyit-a-vilag-legjobb-siterepe/
s ezen szavazás eredménye, gondolom nem hozzám hasonló laikusok szubjektív véleménye alapján alakult ki...
Nem tisztem senkit meggyőzni a 3 völgy szépségéről, csak a saját szubjektív élményeimről írók. Nekem hatalmas élmény több 10 km-es pályákon csúszva, völgyeket átszelve hatalmas sítúrákat tenni :)persze aki egy osztrák hüttében Leberknödel suppet szürcsölgetve, kisebb pályaszakaszokon gyakorolgatva(némi sorban állással, pihenéssel a felvonóknál)szeretné idejét tölteni, annak tényleg fölösleges ilyen nagy távot megtenni. Remek helyek vannak Ausztriában is, melyeket én is szeretettel látogatok minden évben, de nekem a 3 Völgy, Paradiski és Tignes más dimenziók.
Van egy pár pálya, amit jövőben ide látogatók számára feltétlenül tanácsolok,hiszen a 600 km-t egy hét alatt értelemszerűen nem lehet besíelni. Elkerülhetjük így, hogy időnket a keskenyebb, zsúfoltabb pályákon pazaroljuk el :)

Val Thorens:

-Moraine felvonó melletti Moraine és Genepi pályák
-Cime de Caron(eszméletlen panoráma)s az onnan levezető piros majd kék pályák
-Orelle-be a Rosael felvonó alatt vezető kék és piros pályák
-Orelle-ben a Peyron nevű kék pálya

Les Menuires:

-Mont de la Chambre(vagy végig, vagy középtávon vissza VT-be)
-Becca és Roc de 3 Marches felvonók mellett levezető kék és piros pályák
-Roc de 3 Marchesről levezető Grand lac, Pelezolet, majd Biolley pályák egész Saint Martinig, 8,7 km!!

Meribel

-Col de la Chambre-ról levezető piros(Lac de la Chambre, majd Ours nevű kék egész Mottaretig(1750), s onnan opcionálisan tovább lehet még csúszni egész Meribelig(1450) egy gyönyörű fenyőkkel határolt enyhe lejtésű pályán(Truite) Ez is legalább 8-10 km
-Plattieres kabinos felvonó mellett levezető hosszú kék(Sitelle, majd Martre) szenzációs, igazi carving pályák :)
-Tougnette-ről vezető Crétes, Choucas majd Gelinotte nevű pályák(ez is legalább 8 km)
-Tougnette-ről a másik irányba a Faon majd Liévre pályán át Meribelbe
-Saulire-ről vezető hosszú piros és kék pályák kihagyhatatlanok(Schumacher itt szenvedett balesetet :( )
-Altiport részen széles lankás gyakorló pályák gyönyörű környezetben

Courchevel:

-Saluire-ről a kabinos alatt egy katlanban vezető Saulire nevű piros szenzációs, majd innen tovább kék pályákon egész Courchevel 1550-ig
-Col de la Loze-ról Anemones pályán Courchevel 1850-ig
-Biollay felvonó tetejéről induló Biollay nevű pálya...
-az egyik legszebb rész a Courchevel 1650 felett elhelyezkedő rész ahová a repülőtér alatt közvetlenül vezető pályán lehet átcsúszni

Véleményem szerint ezeket a pályákat feltétlenül meg kell nézi :)

További síelésben gazdag szezont kívánok mindenkinek, üdvözlettel!
Feladó:  hó-hó-hó-hótolóFérfiHaladó síelő
Dátum: 2014.01.25. 10:06
(Üzenetazonosító: 167849)
hó-hó-hó-hótoló Hozzászólások: 84
Regisztrált: 2011.08.21.
BEMUTATKOZÁS

"a pályák kezeléséről még annyit, hogy az éjszaka frissen leesett kb. 20 cm-es hóréteget, hajnalban már gőzerővel ratrakok garmadája igyekezett elegyengetni, tehát az időjárási körülményektől függően persze, de frissen ratrakolt pályák vártak reggelente"

Ugyan már Szabolcs! Csak miattad raktam fel egy fotót("3 völgy" néven). Nézd meg kérlek!
Ezen a fényképen is látszik, hogy a frissen leesett havat a gőzerő, meg a ratlakok garmadája mennyire tükörsimára egyengette. Ez a fotó Les Meniuresből, Val Thorensbe átvezető sípályán készült, a 20cm-es havazás utáni délelőttön.
A következő napon Meribelbe síeltünk át a Cote Brune felvonó melletti pályán, ahol szintén ez a kép fogadott.
Azt elismerem, hogy a következő napokban már látszottak a ratlakok nyomai minden pályán, de az osztrák pályamunkásoktól még van mit tanulniuk.
Szerintem kellene erre a síterepre még néhány ratlak(a nagy garmadához), hogy reggelente ne úgy nézzenek ki a pályák, mint a 80-as években, az akkor még egy ország határain belül eső Jahorinán, meg Kopaonikon.
Feladó:  Békássy SzabolcsFérfiProfi síelő
Dátum: 2014.01.24. 15:51
(Üzenetazonosító: 167806)
Békássy Szabolcs Hozzászólások: 119
Regisztrált: 2005.01.06.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

a pályák kezeléséről még annyit, hogy az éjszaka frissen leesett kb. 20 cm-es hóréteget, hajnalban már gőzerővel ratrakok garmadája igyekezett elegyengetni, tehát az időjárási körülményektől függően persze, de frissen ratrakolt pályák vártak reggelente :)egy szó mint száz, 5. látogatásom csak megerősített benne, hogy számomra továbbra is a 3 Völgy number one :)

laponként: összesen 6, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »