Menü ≡
Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként:
összesen 2
, rendezés:
Előzmény és válaszok a Bosznia-Hercegovina: Jahorina topikból
Üzenet szövege
Feladó:  pasityFérfiHaladó síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2021.02.04. 06:58
(Üzenetazonosító: 211364)
pasity Hozzászólások: 191
Regisztrált: 2008.02.20.
BEMUTATKOZÁS

Szia!

Nyugi, nem felejtik el a gyorshajtást:-)- 12 hónapig őrzik a felvételt!
Vannak ellenőrzési pontok, illetve rendőrök az út szélén akik a laptopjukba bepötyögik a rendszámot és ha volt gyorshajtás akkor büntetnek ( még a videót is megmutatják neked ).
Kiállítják a csekket és elnavigálnak a legközelebbi Postához, ott tudsz fizetni.
Amennyiben ez éjjel történik, akkor a rendőrségre visznek és ott fizetsz.
Elég sűrűn járunk arra, volt hogy 3 büntim is összegyűlt ( nem nagy túllépéssel ) 12 euronként darabja :-) Ezeket volt, hogy kártyával is tudtam fizetni, de euroval tuti.
Legközelebb, ha erre jártok kérdezzetek rá a szállásra, több helyen is volt szabad hely ( több kategóriában ).
Nincs annál szebb élmény, amikor a pálya mellett ébredsz ill. nem kell este még leutazni ( ami "közel" van ) Paleba.
A helyiekkel, barátokkal, szállásadókkal napi szinten beszélünk-azt mondták nem érezték meg annyira a Covid hatását. Akik eddig külföldre jártak, azok mind-mind itt csúsztak ( valamint szerbek, horvátok és szlovének is ).
A vasárnap esti hazaérkezés a samaci és udvari határon a vendégmunkások miatt csúszhat ( 1 -2 órácskát ).
Feladó:  adamlehner87FérfiHaladó síelő
Dátum: 2021.02.03. 22:43
(Üzenetazonosító: 211358)
adamlehner87 Hozzászólások: 2
Regisztrált: 2018.12.09.

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Sziasztok!

Múlt héten voltunk Jahorinán. Ami a síelést illeti Bosznia eddig abszolút radar alatt volt, a fórumnak hála találtunk rá - ezúton is köszi.

A kijutás sima ügy volt Horvátországon keresztül tranzitálva, 48 óránál nem negatív PCR teszttel. A horvát határőr csak annyit kérdezett, hogy hova megyünk. Elég későn és hirtelen jött az ötlet, így Jahornán nem, helyette a közeli Pale településen találtunk számunkra megfelelő szállást. A pálya 15 perc volt, teljesen vállalható távolság. Az út az autópálya hiánya ellenére tűrhető volt, viszont a rengeteg kamera kissé frusztráló (bár őszintén nem tudom be tudják-e hajtani az esetleges büntetést, mindenesetre jobb az óvatosság).

Első délután a helyi kicsi sípályát látogattuk meg, ráhangolódásnak jó volt, de síélmény szempontjából felejtős. Valójában Jahorina sem egy nagy terep, viszont szerethető. A pályák nagy része reggelente tökéletes állapotban volt, ugyanakkor délutánra eléggé buckásodtak. A 3,5 sínap alatt mindenféle időt sikerült kifognunk, a felhős, de világos hideg naptól, a 2m-es látótávolságú ködös napon át a ragyogó napsütésig és olvadó hóig volt minden. Hétköznap nem volt tömeg, és legfeljebb rövid sorban állással meg lehetett úszni a legtöbb felvonónál, viszont a szombati tömeg már a parkolóban is katasztrófa volt. Ráadásul rengeteg volt a kezdő, és az éppen oktatáson résztvevő, rendes íveket menni az első két csúszás után gyakorlatilag lehetetlen volt.

Ami viszont még szombaton is szenzációs volt és semmiképpen sem szabad kihagyni szerintem, az az esti síelés. Nincs tömeg, csak gyönyörűen kivilágított pályák és kellemes sült szag a pálya aljánál.

Ahogyan lentebb geri45 is írta, az éttermek, hütték nyitva vannak, ami most különösen fantasztikus volt. Számunkra üröm az örömben, hogy a dohányzás mindenhol megengedett, és sehol sincsen elkülönítve nem dohányzó rész. Az árak és az ételek viszont mindenért kárpótolnak:)

A maszkviselést és egyéb szabályokat a helyiek elég lazán veszik, bár a látszatra adnak, minden felvonónál állt pl. egy "covid control" feliratú ruhát viselő ember tablettel a kezében. Némelyikükön orr alatt volt a maszk:) A helyiek egyébként mindenhol nagyon kedvesek voltak, ugyanakkor a felvonóknál elég gyakran ment a tolakodás. Ez még magyarként is furcsa volt :)

A hazaút már kevésbé sikerült simára. Úgy számoltunk, hogy még a kijárási tilalom kezdete, azaz este 8 előtt hazaérünk, mert korábban utánaolvasva nem találtam erre vonatkozóan egyértelmű információt. A forgalom, szakadó eső majd szakadó hó - és egy finom, de nevetségesen olcsó ebéd - miatt azonban jócskán elcsúsztunk, fél 8-ra értünk a horvát-magyar határhoz Udvarnál. A határőrök bár kedvesek voltak, de nem voltak a helyzet magaslatán, a két karanténpapírt 1,5 óra alatt sikerült kitölteniük. Cserébe azt mondták, hogy ha megállítanak akkor mutassuk be a papírt és nem lesz gond a kijárási tilalommal.

Ettől eltekintve én mindenkinek ajánlom, aki megengedheti magának a 10 nap karantént (ami valójában 9, mert az érkezést is beleszámolták), vagy a 2 PCR tesztet, illetve nem veszélyeztetett és nem tart különösebben a vírustól. Az esetleges kellemetlenségekért cserébe valódi síélményben lehet része.

Néhány kép itt: https://sielok.hu/fotoalbum/jahorin...a-2021-januar/galeria/
laponként:
összesen 2
, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »