Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síelésünk kivesézése topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
deckard
102 élménybeszámolót írt
102
17 éve tag
2023.11.22. 15:51
Tudtam, hogy precízebben kellet volna fogalmazni... nyilván nem mély tehermentesítés, de arra (is) rávezető gyakorlat. Mert a terepkiegyenlítő mozgásban meg a mély tehermentesítéses (forgatott) lendületben (meg a kompressziós lendületben) közös elem a valamilyen mértékű kontrollált súlypontsüllyesztés. Viszont az én megértésem szerint a forgatott mély tehermentesítéses lendület esetében az élváltás a tehermentesítés nélkül nem is tud megtörténni, a kompressziósnál ez nem igaz.
Előzmény: (Lackó 219263)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2023.11.21. 21:25
Jó videó, végre egy síelni szépen tudó faszival, bár a dolognak a mély tehermentesítéshez nincs köze. :-)

A terepsízéshez szükséges képességek fejlesztéséről szól, nevesül arról, hogy amikor jön a bucka, letörés, de már benne vagyok a kanyarban, akkor ezt elszállás nélkül hogyan lehet megoldani.
Szépen látszik, az első részben, amikor az ugrató tetején húzza meg az ívet. Ha ott ütemet tévesztene, durván elszállna.

Bár többre is nagyon hasznos ez a technika. Amikor a sima pályán csinálja, akkor az egy úgynevezett kompressziós lendület.

Nagyon hasznos technika, megérezni a kanyarban keletkezó erőket, hogy hogyan lehet ezeket növelni és hogy mikor, hogyan, milyen irányban lehet ezeket kiengedni. (Ez a kiengedés nem a "tehermentesítés"!)

Ki lehet engedni finomabban, de hirtelen a csúcsponton is, a legnagyobb terhelésnél is. Itt szokott kiderülni, hogy valaki tudja-e már kezelni a sít, érzi-e az erőket, át tudja-e engedni maga alatt a sít, vagy pedig pár kanyar után téveszt, és olyankor a sí katapultként lövi ki. Klasszikusan hanyatt repül ilyenkor az áldozat. :-)

Nincs olyan, aki nem száll el párszor, mire ráérez. De ez így van rendjén, bátran kell próbálgatni, úgy lehet ráérezni. Fontos gyakorlat haladó szinten, én mindenkit kínozni szoktam ezzel, könnyű pályán kötelező gyakorolni. :-)

Az így szerzett képességből (is) lesz a valóban haladó, nem ácsorgós, nem "tehermentesítős" síelés.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.