Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síbiztosítás topikból

ÜZENETEK (4)Időben csökkenő Időben csökkenő
bouquetk
386 élménybeszámolót írt
386
12 éve tag
2024.01.12. 10:36
Nem. Van az un. zöld kártya egyezmény, aminek a lényege az, hogy a résztvevő országok kölcsönösen elfogadják egymás felelősség biztosítását. A zöld kártya azt hivatott igazolni, hogy van az autón felelősség biztosítás, a műszaki állapotról nem szól. De egy-két országot kivéve nem kell kiváltani, mert a magyar rendszám a felségjellel elég. Mert minden országban van kötelező felelősség biztosítás, így ezt az országok elfogadják.
Előzmény: (Brockey 220223)
Brockey
209 élménybeszámolót írt
209
17 éve tag
2024.01.12. 10:16
És ezt a magyar kötelezőmet nem kell EU komforttá tenni, ha külföldre megyek? Az EU TB kártya mintájára? Vagy kértem most a biztosítótól nemzetközi zöld kártyát, az igazolja a kocsi műszakiját és az én létező kötelezőmet külföldön?
Tehát az utasbiztosítás felelősségbiztosítás része nem releváns egy külföldi közlekedési balesetnél, ha jól értem.
Előzmény: (bouquetk 220222)
bouquetk
386 élménybeszámolót írt
386
12 éve tag
2024.01.12. 09:37
Elvileg gépjármű nem közlekedhet felelősség biztosítás nélkül. Ez az un. kötelező. Ha te szenvedsz kárt egy másik autós miatt, az ő kötelezője alapján térít az ő biztosítója, ha te okozol kárt a te biztosításod lapján térítik a másiknak okozott kárt. (A tiedet nem!) A biztosítónak megtérítési igénye lesz feléd, ha a balesetet szándékosan, vagy súlyosan gondatlanul okoztad. Ilyen önhiba pl. az ittasság, a műszakilag teljesen alkalmatlan gépjármű, abroncsosok stb. A kártérítés mindig a teljes kárra vonatkozik, személyi, dologi kár.

A gépjárművek felelősség biztosításánál olyan magas az összeg, ha van egyáltalán felső korlát, hogy abba minden belefér. Egy sípályára kötött baleset-biztosításnál már érdemes figyelni egyrészt arra, hogy mekkora összegig térít, pl. belefér-e egy légi mentés, másrészt arra, hogyha tartalmaz felelősség biztosítást, annak mennyi a felső határa. Ez pl. az OEAV esetében 5 millió euro.
Előzmény: (Brockey 220214)
Brockey
209 élménybeszámolót írt
209
17 éve tag
2024.01.11. 19:46
Egy kicsit elterelem a beszélgetés fonalát. :-)
Az utasbiztosításban foglalt felelősségbiztosítás csak a sípályán általam okozott baleseteket fedezi a megadott mértékig, vagy autós utazásos balesetet is? Pl. belemegyek egy araszoló sorban az előttem haladó autóba.
A következő kérdés pedig, hogy ha a vétlen személy megsérül miattam (sípályán vagy autóúton), akkor csak az ő egészségének károsodását (műtét, mentő, stb) vagy a sílécének vagy autójának a kárát (dologi kár) is fedezi a felelősségbiztosítás?
Tudom, hogy sajnos vannak olyan esetek is, amikor tartós károsodást (rokkantság) szenved valaki, és olyan esetben vagy per van és/vagy lehet fizetni, mint a katonatiszt. De én most nem ezekre a súlyos esetekre gondolok.
Csak egy egyszerű koccanásos balesetre, 100-200eFt-os kárig.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.