Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Gyermek síoktatás topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2010.02.01. 10:16
Most lehet, hogy kivívom a síoktatók rosszallását, de nem hiszem, hogy nélkülük ne lehetne megtanulni normálisan síelni, főleg ha valaki 3 évesen kezdi.
Nyilván könnyebb és korrektebb jó, hangsúlyozom, JÓ oktatóval, de megy az önerőből is...
Szerintem a legfontosabb képesség megvan benned: nem akarod erőltetni, és hagyod őt játszani, szánkózni. A többi jön magától...
Az én fiam nem volt 4 éves, amikor elkezdtük, és nagyon gyorsan haladt, pedig csak én tanítottam. Az elején mentünk láb között és úgy is, hogy én hátrafelé csúsztam és fogtam az ő léceinek csőrét. Ez nagyon rövid ideig tartott, pár lecsúszás volt csupán. A láb közötti csúszással vigyázni kell, mert a gyerek kényelmesen hátradől, és ezzel valóban alaposan hátra terhel. Tényleg elég annyi, hogy megérezze a siklás örömét - persze ezt ne minusz 10 fokban csináljuk. A csőrfogás meg a felnőttnek nehéz, mert fárasztja a combokat és a derekat. Arra viszont jó, hogy a gyerek ráérez a kanyarodásra, nálunk legalábbis így volt...
Ezután menjen önállóan, lehetőleg ne golyóban lefelé, hanem valakit követve, kanyarogva.
A jolly joker nálunk az istrángozás volt, ezt a meredekebb pályákon alkalmaztuk, amikor nem akartam, hogy egyedül menjen. Biztos, hogy sokan fogják most a fejüket, de szerintem hasznos, nekünk nagyon bevált. A srác derekán egy széles szoknyagumi, amihez egy 3-4 méteres szánkózsinór van erősítve, ezzel cowboy módjára lehet őt terelgetni. Ha kell visszafogod, ha lehet engeded. Nem rántod hanyatt, mert a derekán van, és a gumi enged is valamennyit. Nagyon jól síelő szlovákoktól lestük el, azóta is áldjuk őket... Az persze fontos, hogy stabil legyél a gyerek mögött, de az ikonod piros, nem lesz gond.
A fiam ezen módszerekkel nagyon jól megtanult síelni, elegánsan, dinamikusan alpinozik és carvingozik, nagyon nagy biztonsággal mozog bármilyen pályán. És mindig ésszel ment és megy, nagyon kevés esése volt. Egy cseppet sem bánom, hogy nem vett részt oktatáson.
Szerintem az oktatásnak nagyobb szerepe van a felnőtteknél, akikben már van félelemérzet. Durván fogalmazva a felnőttek mesterségesen, a gyerekek pedig természetesen tanulnak.
Előzmény: (sandorakos 82529)
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2010.01.31. 22:42
Jómagam elég sok 3-4 éves gyereket oktattam és oktatok. Egy majdnem 3 éves gyermeknél még kicsit korai a síelés. Ebben az időszakban inkább a hó, havas táj megszerettetése, megismertetése a fontosabb, kis hóember építés, szánkózás, kisebbfajta csúszkálás. A láb közti levitelt soha nem tartottam jónak (annak ellenére, hogy sok szülőt látni így "tanítani" a gyermekét), ezzel megtanulni nem fog semmit se.
Pontosan az első lépéseknél nagyon fontos, hogy síoktatóval tanuljon, legyen az gyermek vagy felnőtt. Biztos alapokra könnyebb házat építeni, ha viszont "félreoktatják" úgy olyan, mintha fövényre építenél egy házat, azaz labilis és bármikor összedőlhet. Arról nem is beszélve, hogy rossz és évek óta berögződött technikát sokszor izzadós kivenni, megszüntetni.
Egyébként a három éven aluli gyermekeket elég sok síiskola fel sem veszi, ill. ha mégis, akkor magán oktatás keretében, aminek a kinti iskolák esetében 50-60 euró/óra a díjazása.
Természetesen magyar egyesületeknél, sí klubboknál ennél (jóval) kedvezőbb árakat is találhattok.
Előzmény: (sandorakos 82529)
sandorakos
16 élménybeszámolót írt
16
14 éve tag
2010.01.31. 21:14
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni valakitől. Majdnem 3 éves fiamat elkezdtem síelni tanítani. Síel és szánkózik felváltva. Nem akarom megutáltatni vele. Tud csúszni a lécen ha előredől és fogja a térdét.
A kérdésem most hogyan tovább?
Csússzon a lábam között hóekében?
Hogy tanítsam meg neki a terhelésváltást?
Minden tanácsot köszönök
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.